Vroegâh


Vroegâh, toen je poep nog met een lange oe schreef en kinderen nog gewoon tikkertje speelden op het schoolplein. Vroegâh, toen we pijltjes draaiden van de Troskompas en verstoppertje deden na schooltijd. Dat waren nog eens tijden. Wij hadden geen mobieltjes en geen Nintendo DS!! Hoewel???

Nintendo Game & Watch
Begin jaren 80 speelden wij met Nintendo Game & Watch spelletjes. Computerspelletjes met Mario en Donkey Kong op een enkelscherm en zelfs dubbelscherm. Dit waren de voorlopers  van de huidige Nintendo DS.
O, o,o wat wilde ik graag zo’n  spel. Ik weet niet hoe vaak ik bij mijn ouders heb gezeurd om zo’n ding. Het antwoord was dan steevast: “Weet je wel wat zo’n computer kost?” Teleurgesteld dropen broerlief en ik af en speelden wij bij vriendjes.

Het is het jaar 2000 wanneer ik op een rommelmarkt een Nintendo Game & Watch Donkey Kong tegenkom. Ik koop het spel voor 30 gulden. Ik voel me de Koning te Rijk. De verloren tijd wordt ingehaald. Uren heb ik gespeeld.

Ik wilde meer. Ik wilde ‘Donkey Kong Junior’ ook en zo kwam ik in aanraking met Ebay. Binnen een maand had ik het zo gewilde spelletje. Een nieuwe hobby was geboren. Drie jaar later had ik twintig van die spellen. Het liep helemaal uit de hand.

We leven inmiddels in het jaar 2011. De zolder wordt eens opgeruimd en in een oude doos liggen de ‘Mighty Twenty’. Na lang wikken en wegen hak ik de knoop door en zet mijn Nintendo Game & Watch spellen op marktplaats. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank en ik hou er een leuk bedrag aan over.

Hardy Fred Taylor Trotter
De Geschiedenis herhaalt zich, maar dan op hengelsportgebied. Ik raak meer en meer geïnteresseerd in de nostalgische  House of Hardy Coarse en Spinhengels. Het geld van de Nintendo spelletjes wordt o.a. gebruikt om twee Hardy Fred Taylor Trotters aan te schaffen. Hoewel de hengels gemaakt zijn om te trotten (De naam zegt het al),wil ik deze hengels op aanraden gebruiken voor mijn zeeltvisserij.  Ondanks dat er hengels zijn als de Hardy Richard Walker Avons en Carp 10 ft, wilde ik wat meer lengte. De Trotters zijn ruim 11 ft (3,43 m) en zijn van glas. De hengels worden tevens  gebruikt om niet al te lange afstanden mee te werpen. Ik denk dat ik maximaal 20 meter uit de kant vis.

Foto: Een Hardy Fred Taylor Trotter. In zeer goede staat.
Het aanschaffen van de Trotters heeft even op zich laten wachten. Een advertentie op marktplaats leverde mijn eerste Trotter op. De hengel kwam vanuit onze zuiderburen bij Pomp. (Andy Bedankt) Oh wat was ik blij. De Trotter was zo goed als nieuw. De groene wikkelingen waren niet verkleurd,de kurken handvat zag er nog uit als nieuw, de aqualite ogen waren nog present. Alleen de hoes ontbrak.Who cares? Ik had mijn eerste Trotter.

Drie weken later staat er een bijna nieuwe Trotter op Ebay. Mijn ervaring met Ebay is goed, dus ik waag de gok. In de allerlaatste seconden snipe ik de Trotter bij de overige geïnteresseerden weg.

De Oostenrijkse Trotter (met hoes en stofdopjes) gaat ook ‘ nach die Niederlande’  en zo staan er nu twee prachtige Hardy Fred Taylor Trotters bij Pomp.

Ondertussen heb ik ook 2 oude Optonic Baitmelders op de kop getikt en krijg ik van HansK een setje prachtige Monkey Climbers. Mijn Shakespeare Ambidex 2410 maken het geheel compleet. Tijd om de stoute schoenen aan te trekken. Tijd om te vissen.

Foto: Mijn Vintage Fishing Gear. Trotters, Shakespeare Ambidex 2410, Optonic Sensors.
Daar zit ik dan. Het is begin April. De watertemperatuur kruipt langzaam naar de 10 graden en de zeelten komen met mondjesmaat binnen. Ik verwacht dan ook niet veel van mijn sessie met de Trotters. Het is ook even het gevoel krijgen.

De hengels worden opgetuigd. De Shakespeare Ambidex wordt tussen de reelringen geklemd. Ik maak een vastlood montage, waarvoor ik 56 gram inline lood gebruik. De fluorcarbon onderlijn is kort. Zo’n 10 cm. Een D-rigje met een 10 mm fluo pop-upje moet het vandaag gaan doen i.c.m een pva met kleine pellets. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het gooit. Tot mijn verbazing houdt de hengel het prima. Ik had verwacht dat deze behoorlijk door zou buigen; de glashengel geeft geen sjoege. 15 meter is geen probleem.

Foto: Zeelten met de Trotter. Cool!
Dit geeft me meer mogelijkheden. De andere Trotter wordt opgetuigd. Hier ook weer een vastlood montage. Ik ben benieuwd of een wartellood van 71 gram kan worden weggezet.
Warempel, ook geen enkel probleem. Ik moet zeggen dat de Trotter meer body heeft dan ik had verwacht.
De hengels liggen op de steunen. De optonic sensors staan op scherp. Pompie goes Vintage en ik vind het allemaal prachtig.
Foto: Moderne onderlijn.

Het duurt vervolgens  een uur voordat ik wat activiteit krijg. De monkey begint te klimmen, maar zet niet door. Dit herhaalt zich een paar keer. Dan klapt de monkey tegen het stoppertje, de molen begint te lopen. Vlug sta ik op en pak de hengel. Ik voel onmiddellijk bonken. De hengel houdt het goed. Een sterkte zeelt probeert zich van de haak te ontdoen. Het is te laat. Ze ligt al in het net.

Foto: Pomp met een prachtige Tinca.
Het is een mooie dame, licht van kleur en zit goed in de schubben. Een snel fotootje is genoeg.Daarna mag ze terug. Even later zit ik weer in de zon, achter mijn nostalgische hengels, ik geniet met volle teugen. Het blijft wel akelig stil. Te stil! Het wordt tijd om van aas te wisselen.

Kikkererwten
Dit keer heb ik aas meegenomen dat ik nog niet eerder heb geprobeerd, namelijk kikkererwten.
Het schijnt dat deze peulvrucht het niet alleen goed doet bij karpers, maar ook goed valt bij onze tinca’s. Zodoende wil ik dit vergeten aas wel eens testen.

De hair wordt voorzien van één zo’n kikkererwt. Een pva zakje met kleine pellets en 4 kikkererwten gaat eveneens te water. Dan leun ik achterover in mijn stoel. Het  is echter snel over met de rust. Ik krijg een enorme run op dit wondermiddel, vang mijn tweede zeelt en besluit hierna mijn andere hengel ook van deze erwt te voorzien.
Ik krijg 5 runs in zeer korte tijd,waarvan ik 2 brasems en 2 zeelten net. Ik weet niet wat me overkomt.

Foto: Kikkererwten. Verrassend goed instant.

Ondertussen is het donker geworden. Vriend Coen komt even poolshoogte nemen en wil graag een  hengeltje bijleggen. Coen is erg gecharmeerd van de Trotters en verbaast zich eveneens over de stugheid van deze hengels, waar glasstokken eigenlijk niet om bekend staan.  We kletsen wat bij, Coen vangt in het donker nog een mooie zeelt en Pomp lost nog twee vissen. De kikkererwten leveren ons een handvol prachtige zeelten op.

En zo zit ik weer in de vintage modus. De Game & Watch spelletjes hebben ruimte gemaakt voor de Hardy hengels van toen. ‘Vroegâh’  is weer een klein beetje terug bij Pomp.

10 reacties

 1. Wow! Nice outfit…

  Impressed! Wederom een prachtig artikel!

  Patrick

 2. Ruud Popering schreef:

  Hey Marcel,

  Mooi man. Mooie trotters. Ze zijn je gegund en gelukkig terechtgekomen bij een liefhebber.

  Groeten Ruud

 3. AchterhoekseWitvisser schreef:

  Hoi Marcel,

  Wederom prachtige vissen! Ik denk dat ik ook maar eens kikkererwten ga proberen! Als ik het zo lees kan het niet alleen heel goed werken voor karper, maar dus ook voor zeelt. Miniboilies & mais vang ik ze zeker ook op, maar voor de afwisseling is iets anders zeker niet verkeerd.

  We gaan weer een mooie tijd tegemoet! Vang ze!

  Groeten vanuit de Achterhoek,
  Max

 4. Marcel schreef:

  @Patrick: Ha Patrick, bedankt hoor. Hoop dat je dit weekend ook succesvol bent. Het zeeltseizoen is begonnen hoor.
  @Ruud: Hee Ruud, leuk dat je even reageert zeg. Binnenkort maar weer eens samen met de hardystokken op pad? 🙂
  @Max: Hoi Max, kikkererwten zeker proberen, mocht het die dag niet willen met het standaard aas. Variatie wil nog wel eens voor verrassingen zorgen he. Succes!

 5. Ronald schreef:

  Hey Pompie !
  Back to the old school,….. Fantastisch man,…

  Heerlijk leesvoer en prachtige foto’s.
  Staat je goed zo’n Tinca Tinca 😉

  GreetZ
  Ronald

 6. Pomp senior schreef:

  Hey Pompmans,

  Terug noar ouwe tiedn.
  Prachtige mooie glimmende hengels met oude wakers de nastolgie druipt er af.Maar het werkt goed dat blijkt.
  Top Mas. om weer geheel iets nieuws te introduceren.
  Nieuwe(oude hengels en kikkererwten.
  We hebben weer iets om uit te proberen.
  Wat is vissen toch boeiend.
  Bedankt Pompmans

 7. Peter schreef:

  Hoi Marcel,

  Ik ga vanaf dinsdag proberen mijn aller eerste zeelt te vangen in belgie(kanaal brugge sluis ofwel damse vaart).Ik zal vissen met de fairplay winston special light.Heb je nog wat tips of truks waar ik moet op letten. Vraag 2 om met vast systeem te vissen welke hengels zijn daarvoor goed?
  M.v.g Peter

 8. Marcel schreef:

  Hoi Peter,
  Hou TenchTime 3 even in de gaten. Hoop je dan wat meer info te kunnen geven. Groet, Marcel

 9. peter schreef:

  Marcel,

  ik ben in afwachting van deel 3 van tenchtime,toch al 2 hengels tegengekomen die mij intreseren,het zijn de Korum Precision Specialist hengels 12 ft 1,75 lbs,maar ik wacht toch u verhaal af
  alvast bedankt voor de snelle antwoorden

  @laurens deze week zit ik aan het water in brugge

 10. Ger schreef:

  ik heb nog een hardy benelux met orginele foudraal alles in nieuwstaat 290 cm of 9,5 voet daar zijn vast liefhebbers voor laat maar eens iets weten.

Laat een reactie achter