Zeeltmania (The Big One)


De droom van iedere Nederlandse zeeltvisser is het vangen van een 60 cm zeelt. Zestigers zijn de 1 meter 20 vissen onder de snoeken. Zestigers zijn de 40 ponders onder de karpers. Kortom, 60ers zijn de bom. Het is mij tot de dag van vandaag nog niet gelukt, totdat…

Het dondert en bliksemt en de regen komt met bakken naar beneden. Zenuwachtig lig ik te draaien, maar niet vanwege het noodweer. Mijn ogen jeuken en ik hoest me een ongeluk. Ik kan de slaap niet vatten. Midden in de nacht loop ik naar de badkamer. Heel sneaky doe ik het licht aan en kijk in de spiegel. Mijn ogen zijn knalrood. Hier schrik ik van!

Een jaar geleden had ik het BZR Virus te pakken. Ik dacht er na het vangen van de Megabrasem vanaf te zijn. Kennelijk heeft het virus in een rustperiode gezeten en is het vannacht weer actief geworden. Dit is niet goed. Ik ben weer terug bij af!!

Foto: De visboeken van Pomp
Stilletjes loop ik naar zolder. Uit de boekenkast pak ik een oude Vissersalmanak. Het boekje ruikt muffig, valt zelfs bijna uit elkaar. Haastig zoek ik naar het BZR-Virus. Daar! BZR-Virus, aandachtig bekijk ik het onderwerp en kom het volgende stukje tegen.

Het BRZ Virus bestaat uit 3 verschillende stadia.
Eerst is er de Zeeltkoorts. Zeelkoorts bestaat uit een verhoging van de lichaamstemperatuur als gevolg van een ontsteking. De patiënt heeft last van rode ogen,
hoesten en overtollige slijmaanmaak. De rode ogen veroorzaken stevige jeuk. Bij een vergevorderd stadium kan dit zelfs leiden tot Zeeltstaar. Niet behandelen leidt tot gedeeltelijke blindheid, maar kan ook leiden tot volledig verlies van het gezichtsvermogen.

Na het lezen van het stukje sta ik te trillen op mijn benen. Ik word niet goed en begin te duizelen. Met mijn rug leun ik tegen de muur. Snel blader ik verder.

Foto: De Vissersalmanak van Pomp. Ooit gehoord van Elritsjeuk? 🙂

Genezing: De enige vorm van genezing is het insmeren van de handen met het slijm van een 60+ zeelt. Wrijf het slijm daarna geleidelijk  in de ogen. Het slijm van deze zeelt heeft een geneeskrachtige werking. Belangrijk: Alleen het slijm van zeelten met een lengte van 60 cm of langer heeft deze geneeskrachtige werking.

Ik ben van slag. De term Doktersvis waar deze vis om bekend staat, krijgt bij mij ineens wel een hele andere betekenis. Gloeiende….gloeiende!! Snel sluit ik het boek. De volgende stadia wil ik al helemaal niet bekijken en ik zet de  vissersalmanak terug in de kast. Ik moet wat doen voor het te laat is. Ik moet wat doen!!!

Binnen 20 minuten zit ik in de auto. Het gaspedaal wordt weer eens stevig ingetrapt. In de stromende regen rijd ik naar het water. De ruitenwissers draaien op volle toeren, terwijl de bliksem zijn licht geselt over de aarde. Eigenlijk heb ik een hekel aan onweer. Sterker nog, ik ben er als de dood voor. Maar ik moet! Ik moet van dat BZR-Virus af.

Als een donderslag bij heldere hemel houdt de regen op voordat ik mijn auto goed en wel heb geparkeerd.  Het rommelt in de verte en het lijkt erop alsof mij een nat pak bespaard wordt. Als een weerwolf met rode ogen loop ik bepakt en bezakt naar de stek. Hijgend en puffend zet ik mijn spullen neer.

Foto: Slappe lijnen, voorzichtig vissen!

Alles is nat, de grond is drassig. Daar sta ik dan. Gehaast tuur ik naar wat activiteit. Daar!!!In dat hoekje. Daar moet ik zijn. Belletjes aan de oppervlakte verraadt een groep azende zeelten. Pomp loopt richting hoekje.
Heel stilletjes bouw ik mijn kamp op. Ik heb nu echt last van mijn ogen. Het is net alsof ik door een rode waas kijk.
Ik kan nagenoeg geen kleuren meer onderscheiden, maar daar kan ik op dit moment nog wel mee leven.  De twee hengels liggen inmiddels in. Ik voel me niet goed en zit te rillen op mijn stoel. Het moet vandaag gebeuren!

Zestigers
Als echte zeeltliefhebber heb ik een wens; Een 60er vangen. De Groten der Zeelten,de Titanen der tinca’s. De Uberzeelt.
Oh ik kijk al zolang uit naar zo’n vis. In mijn gedachten staat steevast: “Het komt een keer, Pomp.” “Eens zal die vis ook op jou onthaakmat liggen.” Maar moeten is een andere verhaal! Dit is verschrikkelijk.

Snel trek ik mijn capuchon over mijn kop en neem een slok van mij koffie. Op allerlei manieren probeer ik het warm te krijgen. Dat lukt uiteindelijk en langzaam begin ik te knikkebollen. Tussen de kieren van mijn ogen houd ik mijn wakers in de gaten, maar er gebeurd nagenoeg niets. En zo dommel ik weg.

Foto: Soms zaten ze zo dichtbij. (Zie de bellen)

Zo nu en dan krijg ik lichte piepjes van de optonics. Het houdt me in ieder geval even wakker. Ik ben zo ontzettend moe. In de verte hoor ik het gerommel langzamerhand wegtrekken. PIEEEEPPPPPPPPPPPPPPP!!!!!!!!!
Ik schrik wakker!! Een snoeiharde run zorgt dat ik weer volledig bij de tijd ben en ik grijp de linker hengel. De 1,5 lb Free Spirt Barbel Tamer kromt en kromt. Er is geen houden aan! Het lijkt wel karper!!!

Ze tuft onder een struik door, de punt van mijn hengel moet ik uit nood onder water houden om schade aan de lijn of zelfs lijnbreuk te voorkomen. Ze ragt nu door de struiken,Ik voel haperingen en ik ben zo ontzettend nerveus. Ik draai rustig binnen. De top nog steeds onder water en langzaam dirigeer ik haar mijn kant op. Haperend krijg ik de vis naar voren.

Ze bonkt er goed op los. Plotseling schiet ze het open water op. Ik haal opgelucht adem, want weet dat ze van mij is. Ik begin nu lijn te winnen, ze komt nu dichterbij, geeft zich bijna gewonnen en ik houd mij adem in. Met een laatste krachtsexplosie probeert ze nog een keer te ontsnappen. Het net vouwt zich dan toch om haar heen.

Snel kijk ik in het schepnet. Een ongelofelijk lange zeelt ligt mij aan te staren, mijn hart slaat over van de spanning. Ik til het vrouwtje uit het water, leg haar op de mat en bevrijd haar van de haak. Dan haal ik de meetplank tevoorschijn. De vis leg ik rillend op het stuk gelakte hout. Al glibberend probeer ik haar stil te leggen. Het lukt en ik kijk opzij… Ze gaat voorbij de 40, de 50 en zelfs de 60 cm!!!

Foto: Daar is ze eindelijk. 63 cm op de meetplank. Yes!!
Door de rode waas moet ik even knipperen met mijn ogen. Ik kan het niet geloven. De zeelt stopt bij 63 cm en een beetje. Dit kan niet. Dit kan niet!! En ik meet nog eens. Het is waar!! Hier ligt een vis van 63 cm!! Het is niet te geloven!!

Snel pak ik de camera. Zet de vis op de foto met meetplank, maar dat gaat niet gemakkelijk. Het aalgladde vrouwtje glijdt telkens naar beneden en ik besluit de onthaakmat onder de vis te leggen. Het moet maar. Ik knip en dan is het even klaar.

Ze gaat in de bewaarzak. Ze moet even op adem komen, voordat ik haar nog wil lenen voor wat foto’s. De zak gaat in het water, nu kan ik  bijkomen, maar bijkomen is er niet bij! Ik ben door het dolle. Sta helemaal te flippen, weet niet wat te doen. Als een gekooide leeuw loop ik heen en weer. Mijn handen zitten onder het slijm en het meurt als een gek. Uit de tas pak ik een handdoek, maar herinner me waarom ik hier ben. Er ontstaat twijfel, ik pijns, en doe het gene ik moet doen. Terwijl ik eens stevig in mijn ogen wrijf komt Dick aangelopen.

Foto: Pomp met zijn zeelt van 63 cm en 4070 gram!  Kanonne, wat ben ik blij!
Dick kijkt me aan en vraagt: “ Pomp, wat is er met jou aan de hand? Je ziet er niet uit!”
“ Zeg maar niks, Dick. Zeg maar niks.”, is mijn antwoord en ik geef de karpervisser een vieze klauw.

Ik vertel hem dat ik een droomvis heb gevangen en vertel hem tevens dat hij als geroepen komt. Dick helpt me met meten en wegen. De zeelt is 63 cm en 4070 gram!!! Kanonne, “What a Whopper!”, zou Martin Bowler zeggen!!
Als we bij het fotograferen zijn aangekomen adviseert de karpervisser me nog even om het slijm rond mijn ogen te verwijderen. Met wat water  en een stinkende handdoek krijg ik het voor elkaar. Dick maakt een paar prachtige foto’s terwijl de zon ineens door de wolken begint te schijnen. Het lijkt alsof ze even knipoogt.

Hier heb ik al die jaren van gedroomd. Hier heb ik het allemaal voor gedaan. Mijn missie is eindelijk volbracht. Wauw!!!

Terwijl ik in de auto zit, op weg naar huis, begint het weer te regenen. Grote druppels kletteren naar beneden, de blauwe lucht wordt weer verdreven door de donkere wolken. Achter me zie ik koplampen opdoemen en ik kijk in mijn spiegel. Tegelijkertijd zie ik dat het rood in mijn ogen is verdwenen. Zou het BZR-Virus dan eindelijk uitgeroeid zijn?

Beste mensen,  Ik ga met vakantie en dat betekent dat er tot die tijd geen verslagen meer geplaatst worden.
Maandag 8 augustus gaan we weer beginnen. Hoop dat jullie er dan ook weer zijn. Tot die tijd wens ik iedereen een fijne vakantie en tussendoor veel mooie vangsten. Groet, Marcel (Vis)Pomp

24 reacties

 1. Koen Verweij schreef:

  Hé Marcel! Wat een verhaal man!! Ben blij dat het goed met je is afgelopen. Gefeliciteerd, gefeliciteerd en nog een keer gefeliciteerd! Ben superblij voor je 🙂

  Groet,

  Koen.

 2. Hoi Marcel,

  Wat een topvangst, het is je van harte gegund en een hele prettige vakantie!

  Patrick

 3. Nico schreef:

  Geweldig verhaal man en wat een supervangst!!! Het is je gegund en ook dik verdiend voor alle expo die je deze mooie vis de afgelopend tijd hebt gegeven. Bonne vacance!!! groet Nikos

 4. Bart schreef:

  Marcel wat een mooie zeelt man eindelijk heb jij je 60+ te pakken
  als er iemand is die dat verdiend ben jij dat wel
  Na als je uren die je erin steekt is dit een super vangst natuurlijk
  gefeliciteerd met dit geweldige PR zeelt

  marcel fijne vakantie

  groet Bart

 5. Dale schreef:

  Jeeeeeeeeezus,Marcel!!!!
  Wat een ongelooflijk verhaal!!

  Ik zit hier met mijn bek vol tanden! WAT EEN VANGST!!!

  Gefeliciteerd!!

  Groet,
  Dale

 6. hsv de blauwe reiger schreef:

  hehe! dit was je echt zwaar gegund! congrats mate! (hoop wel dat je nog eehm een chesterfield gerookt hebt op de terug weg)!

 7. Pieter S schreef:

  Mooie vis! Het is je idd van harte gegund. Geniet van je vakantie.

  MVG, Pieter

 8. Mark v T schreef:

  Hallo,

  Ik ben 12 jaar, wil graag zeelt vangen, heb geen auto voor veel spullen en een klein budget. Hoe kan ik dan gericht op zeelt vissen?

  Alvast bedankt!

 9. Jan van Hezel schreef:

  Fantastisch Marcel!
  De lijntjes waren al te lang gespannen geweest, slappe lijntjes … et voila!
  Fjne vakantie en laat de lijntjes helemaal vieren, maar … vergeet je hengels niet …
  Greetz

 10. Pieter B. schreef:

  Super vis!

 11. Niels van de Ven schreef:

  Hallo Marcel,

  Ik ben al jaren met veel plezier een trouwe (stille) lezer van je website. Maar nu is toch het moment je te feliciteren met deze supervis! Geweldig!!!

  Blijf jezelf uitdagen door nieuwe doelen te stellen en laat ons genieten van je verhalen.

  Hartelijke groet,

  Niels van de Ven

  P.S. Ik ben zelf een all round visser met een lichte neiging voor vissen met tanden. En ik moet je zeggen dat ik een stille hoop heb dat ooit de jacht op Roxy en Estelle weer wordt voortgezet ;-)…

 12. Kevin Diederen schreef:

  Gefeliciteerd! Welkom bij de club der zestigers (precies, ik had er dit voorjaar ook eentje die ik verzwegen heb)! Helaas moet ik bekennen dat die van jou wel een stuk mooier en beter gevuld is. Prachtvis pompie!

 13. Roger schreef:

  Marcel, prachtig verhaal weer en natuurlijk van harte proficiat met die kneiterd van een zeelt!
  En dat BZR virus, haha hoe verzin je het met rode ogen en al? Geweldig!

 14. Rufus schreef:

  Gefeliciteerd man. Super!!!! Na jaren trouw de site volgen, lees ik nu het fantastische verhaal van de droomvis. Mooi geschreven.
  En wat nu, vraag ik me dan af? Nieuwe dromen en nieuwe targets of het gelukzalige vissen van de man die al heeft gevangen wat hij wilde?

 15. Stefan schreef:

  Hoi Marcel,

  Geweldig dat je je zestiger te pakken hebt en wat voor een.
  Gefeliciteerd met deze prachtvangst.

  Groet,

  Stefan

 16. Pierre schreef:

  Proficiat kerel !!! Het is je zwaar gegund , en je ziet weer dat de aanhouder altijd wint!!
  En wat heb je het geheel weer schitterend verwoord !! Er zijn vele schrijvende vissers te vinden op het net , maar (sorry aan alle anderen) er is er geen één die het zo mooi onder woorden kan brengen als jij Marcel !!

  Nogmaals , het is je zwaar gegund , ben echt blij voor je!!
  Ik vang de laatste tijd hier in de buurt echt harstikke goed , maar een 60 er zit er waarschijnlijk niet in..Ik weet waar ze wel zwemmen , en ik ben er dan ook van overtuigd dat er dit jaar nog ééntje uitkomt !!

  Ik wens je iig een hele fijne vakantie toe en ik kijk alweer uit naar je volgende verslag!!

  Mazzel en groeten
  Pierre

 17. Jan van Hezel schreef:

  Marcel,

  Ik zie ‘Tussen ruisend riet en plompeblad’ (1963) bij jou op de plank staan.
  Jan Schreiner was mijn held toen ik een jongen van veertien was. Ik heb het boekje nog en ben het weer eens gaan lezen.
  Hij gaf aan (blz. 67) weinig van de zeelt te weten. ‘Hoe meer ervaring hij opdeed, hoe minder hij van de zeelt ging weten’. Hij ving zeelt aan spinners resp. een lepel die achterin de keel, tot tot over de helft in de bek en bijna geheel in de bek zaten. Hij ving op een dag zeven zeelten en dacht een ultieme zeeltstek te hebben ontdekt. Tijdens de tientallen bezoekjes erna heeft hij daar nooit meer een zeelt gevangen …
  Ik begrijp nu hoe gelukkig en trots je nu bent want zelfs Jan Schreiner vond een zeelt van zes pond al een zeer zware zeelt. Omdat hij Jan Schreiner was heeft hij mogelijk zwaardere gevangen, ik laat dat open …
  Mogelijk hebben de jagers op ‘de tandjes’ (die ook verwoede zeeltvissers kunen zijn, hetgeen ik uit deze site opmaak) ook dergelijke zotte ervaringen en bijzonder interessante verhalen voor deze site. Of zou Jan Schreiner zijn vehalen WÉL verzonnen hebben? (Marcel, grapje hoor)

  Met vriendelijke groet,
  Jan van Hezel

 18. Theo schreef:

  Wat een vangst, zo zie je maar weer, de ene week lukt het niet en de andere week trakteert je op zo’n vis. Gefeliciteerd, het is je gelukt!

  Groeten uit Fryslân.

  Theo,
  De Mûdhunfisker

 19. Ruud Popering schreef:

  Hoi Marcel,

  Overdrijven is ook een vak. Het moet echt niet gekker worden.
  Gefeliciteerd man!
  Op naar de 70!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Groeten ruud

 20. André schreef:

  Hey Pompstra!

  Wat weer een vangst kerel!!! Gefeliciteerd met deze vangst!
  Prettige vakantie toegewenst.

  Gr,
  André

 21. Ronald schreef:

  Pompie, zo je vakantie induiken is 100% vakantie.
  Wat een prachtige sessie en vangst.

  De kroon op je werk.
  Je zegt missie geslaagd, komt er weer een nieuwe missie ?

  GreetZ
  Ronald

 22. Dennis schreef:

  Kijk dan eens aan :O…Mission accomplished!!Gefeliciteerd ermee en goede weken 😉

 23. Marcel schreef:

  @Koen: Hoi Koen, de rode ogen zijn inmiddels verleden tijd, krijg ze alleen nog bij hooikoorts 🙂
  @Patrick: Thanx Patrick!
  @Nico: Thanx Mate
  @Bart: Thanx voor je support Bart
  @Dale: Ha Dale, mooi dat je hier komt buurten als karpervisser. Top!
  @HSV De blauwe reiger: chesterfieldjes zaten weer in de tas hoor 😉
  @Pieter S.: Ha Pieter, thanx man. Je weet hoe het voelt he
  @Jan van H: Hoi Jan, hengels meegenomen hoor 🙂
  @PieterB: Hee Pieter, thanx gozer en succes met je soorten
  @Niels: Hoi Niels, superleuk dat je als stille lezer nu even reageert.
  Ik moet je eerlijk zeggen dat ik binnenkort maar eens bij Felix op bezoek ga. Het begint behoorlijk te kriebelen, moet ik zeggen! Hou het in de gaten 🙂
  @Kevin: Dank je Kevin, jij ook gefeliciteerd.
  @Roger: Dank je Roger. Ben al weer aan het broeden voor een volgend virus 🙂
  @Rufus: Hoi Rufus, goeie vraag. Daar wil ik nog even goed over nadenken. Zeelten zal ik altijd blijven doen, maar om mezelf weer een uitdaging op te leggen, vind ik ook super. Misschien een 80er snoekbaars, 40er baars, of megabrasem. Een 40er ruiser?? Genoeg uitdagingen nog. We gaan het zien.
  @Stefan: Ha Stefan, jij kent het gevoel he. Thanx
  @Pierre: Dank je voor het compliment Pierre, maar niet overdrijven he 🙂 Ben benieuwd of je nog een big hebt gevangen tijdens mijn vakantie!
  @Theo: Hoi Theo, Bedankt voor de felicitatie en leuk dat je het hebt gevolgd!
  @Ruud: Hoi Ruud.Thanx, Ik denk dat ik maar op zoek moet naar de 40er ruisvoorn 🙂
  @Andre: Heee Dree, thanx man. Hoop dat je een beetje zeeltkriebels krijgt 🙂
  @Ronald: Ha Ron, zeker de kroon op mijn werk. Ben er superblij mee!
  @Dennis: Ha Dennis, Hoopte al dat je het zou zien. Cool he!!! Thanx ouwe!

 24. Rene Kleimeer schreef:

  Schitterend Marcel !!!!

  Maar komen er nu nog wel nieuwe doelen op zeelt gebied???
  Da’s wel weer het nadeel van je grote droom verwezenlijkt te hebben…. wat dan? 😀

  Ooit……..

Laat een reactie achter