Zeeltkriebels – Het ging los


Ik ken verschillende zeeltwateren. Deze wateren eisen allen een eigen aanpak. Het ene water is namelijk een madenwater, het andere een boilie water. Als ik mijn maiswater bevis, hoef ik daar niet met ander aas aan te komen. Het is echt waar.
Echter vorige week liep alles anders en deed geen enkel aasje het. Het kan verkeren.
Het is tweede pinksterdag wanneer ik aan de rand van het wormenwater sta. Het is voor het eerst dat ik aasbellen op het water zie, de temperatuur heeft kennelijk wat leven in de brouwerij gegooid.

Spodden:
Zoals gebruikelijk begin ik met spodden en kies daarvoor twee gemarkeerde stekken. Markeren is daarbij heel belangrijk, aangezien ik precies op die plek wil spodden en vissen, om zo wier en bepaalde diepten en bodemstructuur te ontwijken.  Investeren in markeren is daarom voor mij ook heel belangrijk.
Na het spodden (Brengen van voer/partikels/aas) laat ik de stekken een half uur met rust en bouw zo rustig mijn kamp op.
Daarna gaat er een hengel richting de eerste stek en de andere naar de tweede stek. Dit keer vis ik met twee methodfeeders, waarbij ik normaal gesproken nog wel eens een hengel met een vastloodmontage of een feedermontage wil gebruiken. 

Er is actie op de gevoerde stekken. Ik zie vis draaien en aasbellen opkomen. Het is niet normaal. De eerste hengel gaat in en de pieper staat op scherp.
Terwijl ik mijn tweede hengel nog aan het optuigen ben, gaat mijn baitrunner al af. Het is snel raak vandaag.
Ik leg de tweede hengel weg, pak de hengel die krom ligt en begin te drillen. Het is overduidelijk zeelt en voor ik het in de gaten heb, ligt er tien minuten na de start een eerste zeelt op de mat. Wauw. Het is een vrouwtje van 50 cm, weegt 2,4 kg en ik ben er superblij mee.

Dan is het nog geen half uur later en krijg ik weer een run op mijn linker hengel. 
Maar terwijl ik de vis aan het drillen ben gaat ook de rechterhengel af. Wat doe je dan he? Op dit water zijn de obstakels vlak aan de kant. Aangezien de vis een spurt neemt naar het open water, vind ik het best en probeer de eerste vis eerst richting net te dirigeren. Daarna is het baitrunner open, schepnet half in het water en de volgende vis drillen. Het is even behelpen, maar het gaat goed. Het gevolg is dat er twee vissen in het net liggen te spartelen en binnen het half uur sta ik op drie. Het mannetje en vrouwtje mogen even bij mij op de foto.

Het is vervolgens bal. Ik ben om 07:30 uur begonnen en het is inmiddels 09:15 uur. Ik sta op 6 zeelten. Ik besluit even per stek een spod te werpen en schenk mezelf vervolgens een kop koffie in. Dan gaan de hengels weer te water en ik wacht. Het is duurt nog geen 5 minuten of beide hengels gaan af. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Weer sta ik een vis te drillen, terwijl de andere baitrunner nog loopt. Weer moet ik het kunstje herhalen, maar dit keer blijft er maar een vis hangen. Ik heb even een baalmomentje, maar herpak me snel. Vis nummer 7 ligt op de mat.
Tot 10:20 uur ben ik alleen maar bezig met hengel inwerpen, drillen, foto maken, vis te water laten, opnieuw beazen en hengel inwerpen en zo staat de teller op 9 vissen, 1 losser en een spiegelkarpertje. Ik ben happy.

Opnieuw Spodden:
Ik besluit voor een derde keer te spodden. Dit keer maak ik mijn spodmix op en verdeel twee spods per stek.
Het is alsof de duvel ermee speelt. De hengels heb ik opnieuw beaasd en liggen vervolgens nog geen 5 minuten in. Bijna tegelijkertijd gaan ze weer af en moet ik het kunstje met het dubbelscheppen herhalen. Het is gekkenhuis.
Tien minuten later liggen er opnieuw twee vissen in mijn schepnet. Dit keer zijn het twee mannetjes. En ook deze mogen op de foto.

Of het nu van het spodden komt, of niet. Opvallend is het wel, want de aanbeten zijn meteen terug.
Zo krijg ik het tot 13:00 uur druk en vang ik deze sessie 17 zeelten. Tevens heb ik 2 lossers voor de kant en vang ik een schubkarper.  Wat een sessie!
Waar dit voor anderen misschien de normaalste zaak van de wereld is, is dit mij nog nooit overkomen. De vissen waren duidelijk los. Zo zie je maar weer eens dat de ene dag de andere dag niet is en mag ik deze dag koesteren. Hoezo zeeltkriebels.

Ik heb niet van alle vissen een filmpje gemaakt, maar hieronder een kleine compilatie van wat mij is overkomen. Check it out!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=m6EtOgH1HuU[/embedyt]

2 reacties

 1. Peter van de Leijgraaf schreef:

  Hey Marcel,

  Een erg leuk stuk dat je geschreven hebt.
  Voor veel mensen erg leerzaam !
  Je manier van vissen spreekt mij erg aan daar ik zelf ook graag zo vis.
  Helaas is het bestand aan zeelt niet zo als bij jullie daar, hier in ‘s-Gravenhagen en omgeving valt het erg tegen.
  Ga vooral zo door Marcel TOP !

 2. Marcel schreef:

  Hoi Peter,
  Goed te horen!
  Met zeeltwateren in je omgeving valt het toch wel mee heb ik het idee. Volgens mij zijn er toch wat wateren die je een keer aan zou kunnen pakken, mits je er tijd en er toe in staat bent natuurlijk. Ken toch wat vissers die het in jouw omgeving aardig goed doen hoor. Check ff de zeeltkaart van Glenn.

  Groet,

  Marcel

Laat een reactie achter