Zeeltkolder X (Ik draai door)


Ik draai! Ik draai me een ongeluk deze dagen. Niet in mijn hoofd. Nee, ik draai boilies, jawel!
In de introductie van Zeeltkolder heb ik meerdere doelstellingen opgesteld.
Ik wilde o.a. graag mijn PR verbreken, nieuw water ontdekken, mijn pr aantallen verbreken, zeelt vangen op zelfgemaakt boilies en o.a. een 3,5 kg monster vangen. Op de laatste 2 na is alles gelukt en om mezelf weer een nieuwe uitdaging te geven besloot ik zeeltboilies te draaien.

Karpervissers zullen het met me eens zijn. Een buffel vangen op je zelfgemaakte boilie geeft een enorme kick . Vorig seizoen ben ik er eens aan begonnen en dat beviel me eigenlijk wel. Maar ja, je laat niet zomaar iets los waar je plezier aan beleeft en zodoende viel ik al snel terug op het pennetje.

Methodfeeder
Dit seizoen heb ik kennis gemaakt met de impact van de methodfeeder. Een manier van vissen die goed werkt bij het instant vissen en dat heb ik gemerkt. Mijn aantallen gingen ineens omhoog. Mijn gemiddelde met de methodfeeder lag ineens op 4 zeelten per sessie. Het kon niet meer stuk. De vraag was echter wanneer dit een keer zou stoppen en dat gebeurde eigenlijk al heel snel. De laatste 2 keren pakte ik op een avond nog 1 visje, maar daar bleef het bij.

Foto 2: Made in het schuurtje. Ben benieuwd of ze werken.

Zeeltboilies
Het werd tijd voor zwaar geschut. Het werd tijd voor Pompies ZeeltBoilies en zo bladerde ik eens door mijn Excelsheets. In een van deze excelsheets vond ik wat mixjes die ik vorig jaar gebruikte. Ik heb aardig wat op die dingen gevangen, maar lang heb ik er niet mee gevist.

De boilieplank werd weer onder het stof vandaan getrokken. Melen en eieren werden ingekocht en zo besloot ik weer eens boilies te draaien. Niet dezelfde als vorig jaar. Net iets opvallender. Dit keer waren het lichte boilies met roze stippen. Cool!!

Tomme, wat had ik er plezier in. Je eigen gedraaide boilies. De eerste 2 kilootjes lagen al gauw in de vriezer. Waarom maar 2 kilo? Tja, ik wilde eerst wel eens weten of “Made in het schuurtje” het wel deed.

Foto 3: Plompebladen. Soms heb ik de neiging om de letter “L” in mijn achternaam te zetten.
Vier dagen lang werd er 250 gram gevoerd i.c.m. partikels. Vier dagen lang in onzekerheid. Maar dan is het zover.

De hele dag was het al lekker warm. Ik stond strak van de spanning. Zouden die knikkers het doen? Of zou ik na de teleurstelling weer terugvallen op de inmiddels ingeburgerde methodfeeder? Ik was zeer benieuwd.

Twee hengels had ik opgetuigd. Een vastloodsysteempje en een zekerheidje, de methodfeeder. “Let the test begin!” Daar zat ik dan. Mijn kop tussen het riet.Blikje dr. Pepper in de knuisten en wachten. Voordat het blikje half leeg is krijg ik al een run en ik val bijna van mijn stoel.Tevergeefs sta ik met de hengel in de handen. Gelost!!! Dat is balen.

Mmm, ik weet dat die zeelten heel kieskeurig zijn en ik vrij korte onderlijnen moet gebruiken, maar nog korter dan die 10 cm zal toch niet? Ik hou het bij pech en leg de boiliehengel weer op de plek.
Nog geen tien minuten later gebeurt hetzelfde. Een run, ik pak de hengel en los. Het is niet te geloven en ik besluit mijn onderlijn nog verder in te korten tot een cm of zeven!

Foto 4: Hooked on a VisPomp Boilie.
Er wordt een nieuwe boilie geplaatst, er wordt nieuwe hoop aangeboord en ik zit zo scherp als een mes op mijn wakers. Eigenlijk hoeft dat helemaal niet, want de vis zal zichzelf haken, maar ik was gebrand.

Weer een kwartier later krijg ik de derde run van de avond. En jawel, de vis blijft hangen.
Een mooi gevecht dient zich aan.. Tussen de plompebladen is het chaos. Het mannetje doet goed z’n best, maar met 25/00 nylon heeft deze geen schijn van kans. Ik neem vandaag geen risico.

De eerste boiliezeelt is een feit. Een prachtig donker mannetje van 46 cm ligt in het net. Ik ben happy. Gehaast plant ik mijn boiliehengel weer op de stek. De vissen liggen er, ik voel het en zwaar ademend ben ik klaar voor de volgende run.

Foto 5: Prachtig gevecht met tinca tinca.
Op de methodhengel krijg ik af en toe tikjes, maar het blijft wonder boven wonder rustig.
Eigenlijk snap ik er niks van, maar nu komt het me wel goed uit. Op de boiliestek is het onrustig. Nog geen 20 minuten na de eerste zeelt klapt de waker weer tegen de hengel.

Een vette run richting het midden van plompenbladen wordt afgekapt en zo sta ik mijn 2e vis te drillen. Maar wat nu?De vis heeft zich of vast gezwommen, of het is wat groots en stiekem hoop ik op een karper. Als ik met beleid de vis uit de plompen weet te leiden, voel ik gewicht. Dit moet weer zeelt zijn. Vijf minuten later ligt er 50 cm op de mat.

Foto 6: Weer een prachtige vis op de boilie!
Het is vanaf het inkorten van mijn onderlijn bingo en de boilies doen het kennelijk goed.
Ik vang er nog 2 op “Made in het schuurtje” en warempel nog 1 op de method.
De uitslag:

Mannetje 46 cm Boilie
Vrouwtje 50 cm Boilie
Vrouwtje 44 cm Boilie
Mannetje 48 cm Method
Vrouwtje 53 cm Boilie

Foto 7: Mooie beloning van 53 cm. Man, wat mooi!
In krap 4 uurtjes tijd krijg ik in totaal 7 runs op de boiliestok, waarvan ik er 4 land. Dat is toch hartstikke netjes? Dat wordt boilies draaien.

Drie dagen later, vriend Koen komt op bezoek. We gaan vandaag proberen grote brasems te vangen en we besluiten dit te doen m.b.v. de methodfeeder en een penhengel.

Foto 8: De brasemboys. En er zouden er nog heel veel volgen.
Het eerste uur is er bar weinig actie en het vertrouwen in een goede afloop is ver te zoeken.
Dan hebben we ineens allebei een wegloper. We hebben een dubbel hook-up en die zetten we even op de foto. Voor je het weet zijn dit de enige 2 vissen van de dag!

We vissen verder en dan begint het warempel te lopen. Eerst weer een wegloper op de pen, dan een aanbeet op de method. Koen en ik zijn volop in actie. Binnen het uur liggen er 10 grote vloermatten op de kant en dit gaat lekker.

We nemen nauwelijks tijd om te eten, laat staan een bak koffie.We gaan als de brandweer. De ene na de andere brasem tikken we binnen. Eigenlijk verwacht ik dat we binnen de kortste keren zeelt vangen, maar helaas. De groene rakker blijft weg.

Foto 9: Koen met een evenaring van zijn PR. 58 cm brasem! Cool.
Het maakt niks uit. Koen evenaart zijn PR met een prachtige brasem van 58 cm en zijn dag is al goed.
We vangen meer dan 35 brasems in totaal, waarvan het grootste gros boven de 50 cm. Niet slecht.

Maar dan heb ik een voorstel. Zullen we het eens op de boilies proberen? Een hengel ombouwen naar een vastloodsysteempje is niet zo moeilijk.
Koen haalt zijn karperhengel tevoorschijn en we gaan vissen. Ik op de VisPomp Zeeltboilie en Koen op zijn homemade.

Foto 10: Mooie zeelt op de Zeeltboilie. Ontzettend kicken natuurlijk.

Al heel snel is het duidelijk. Binnen “no time” krijg ik een run. Een prachtig vrouwtje van 50 cm is het haasje en ligt voor ze het weet in het schepnet. Koen verbaasd zich over de grote bek die deze zeelt hier heeft t.o.v. de zeelten die hij in zijn wateren vangt. Die 18 mm boilie past makkelijk!

Foto 11: Close-upje van deze prachtvis. Kijk eens naar de stippellijn.
Ik bied Koen aan om met mijn boilie te vissen, maar Koen wil nog even wachten. Zijn boilie heeft thuis prachtige karpers opgeleverd en hij is benieuwd of deze hier ook instant werken.

Weer krijg ik een run op de zeeltboilie. Weer is het een mooie vis en weer is ze 50 cm.
Je zou zeggen, zelfde vis. Maar deze vis is anders van bouw en heeft een gele vlek achter op de staart.

Foto 12: Weer een boilievis. Het houdt niet op!
Zou de boilie nog zoveel impact hebben? 3 dagen niet gevoerd en nog vangen?
Het antwoord komt weer een uur later. Ik dril de volgende zeelt en het is weer een mooie van….juustum 50 cm!

De stats:
Vrouwtje 50 cm Boilie
Vrouwtje 50 cm Boilie
Vrouwtje 50 cm Boilie

Foto 13: Rietkragen. Prima stek om te vissen.
Koen vangt op de pen nog een boel ruisvoorn, prachtige grote vissen. Hij besluit na de 3 vissen het toch eens met de VisPomp Zeeltboilie te proberen en we wisselen van plaats.
Binnen het kwartier krijgt Koen een run, maar deze lost jammerlijk.

Het is duidelijk. Pompies zeeltboilies werken. In twee sessies 8 zeelten vangen, waarvan er 5 boven de 50 cm.Er zijn dagen dat ik er minder vang.Je kunt wel raden wat ik de komende tijd ga doen. IK DRAAI DOOR!

En weet je wat het leuke is. Koen komt ook weer vissen. Yes!!!

13 reacties

 1. Grietha schreef:

  Je weet de spanning wel weer op te bouwen.

  Beterschap (voor zover nog van toepassing).

  Gr.
  Grietha

 2. Marcel schreef:

  Sorry hoor Grietha 🙂 Inmiddels zijn de foto’s uitgezocht en uitgesneden, het verslag is klaar. Dus weer wat leesvoer. Hoop dat je je weer vermaakt.

 3. Tom schreef:

  Met welk gewicht vis je op je vastlood systeem? Iets zwaarder vissen kan ook beter inhaken. Bij elke sessie nieuwe haakjes gebruiken. Chemisch gescherpte haken worden snel te bot. Ook kleinere vis zal zich niet haken als die er met de bol vandoor gaat maar de haak niet mee binnen heeft. Dat gebeurt wel eens meer met het karpervissen als winde de bollen pakt.

 4. Pomp senior schreef:

  Mas,dat waren weer top vismomenten op Tinca Tinca.
  Op die boilies moet je maar patent vragen. Dan kunnen we nog een dealtje maken.
  Dus stuur maar een kilootje of vijf naar het noorden.
  Dan kan ik proberen of de noordelingen van de zeelten die boilies van jouw ook lusten niet waar.
  Maar het was weer een spannend verhaal Pompmans we wachten op het vervolg.
  Mischien Pomps boilies 2.

 5. Grietha schreef:

  Mooi verslag Marcel.

  En wat is het geweldig als je eigen brouwseltjes goede vangers blijken te zijn.

  Ben benieuwd of je laatste 2 doelstellingen nog voor elkaar gaat krijgen.

 6. Marcel schreef:

  @Tom: Hoi Tom, thanx voor de tip. Ik vis zelf met 56 gram bij deze lichte visserij. Dat moet het toch wel doen, me dunkt? Van die scherpe haken heb je helemaal gelijk. Koen zei het ook al. Er zaten zelf braampjes op de haken na een aanbeet. Er wordt dus goed gecontroleerd de volgende keren.
  @Pa: Wie weet, eerst nog even verder testen. Ik neem de volgende keer wel wat mee richting het Noorden des Lands.
  @Grietha: Hoi Grietha, na de vangsten op de boilie, blijft er nog 1 doelstelling over. Zwaarder dan 3,5 KG. Ik zit nu op 3,10 geloof ik.
  Het zal lastig worden, omdat ik op de paai had gegokt. Wie weet kan ik voor het grote winter-eten nog toeslaan. We zullen zien 🙂

 7. Bart schreef:

  Zo marcel dat zijn weer mooie vangsten. Het lijkt er op dat Tinca Tinca de Home made Pompbolies niet kan weerstaan .Ben benieuwd wat je tweede boilie sessie je gaat opleveren.

 8. Tom schreef:

  Marcel, koop ook eens een 80gr lood en probeer daar eens mee. Ook inline lood is helemaal anders wat beten betreft. 🙂 Je ziet, er is nog veel ruimte om te testen. 🙂

  Je moet zien wat past natuurlijk, kan zijn dat je met 80gr lood een heel andere run krijgt die je gewoon niet bevalt, of dat je er zelf geen vertrouwen in hebt. Vertrouwen in wat je doet is het belangrijkste. Als karpervisser (maar ook witvisser) vangen we ook soms een zeelt op 22m bollen en met 120-140gr lood. Ik zou voor zeelt persoonlijk niet hoger gaan dan wat je nu gebruikt.

 9. Nico schreef:

  Heey Marcel,

  Lekker verslag weer met dito vangsten!! Meteen je pr ‘aantal zeelt per sessie’ weer geëvenaard en dat nog wel op home-made borrelballen!!
  En dan zo vangen op je eigen ballen dat geeft m.i idd echt een extra dimensie!!!

  En dan ook nog eens samen met Koen 35 brasems…dat is niet goed…dat is gewoon een supervangst mannen!!

  Ik zou zeggen …blijf lekker draaien!!

  groet
  Nico

 10. Koen schreef:

  Hé Marcel, je hebt super boilies gemaakt voor het zeelten. Echt leuk hè om zo goed te vangen op een eigen brouwsel. Ik heb de vorige keer genoten van onze sessie en vond het prachtig om ‘jouw’ zeelten in het echt te zien. Prachtige beesten man!

  Tot snel Marcel, heb er weer enorm veel zin in.

  Gr Koen.

 11. Marcel schreef:

  @Bart:Hee Bart, ik heb weer 3 kilo boilies gedraaid. Dus we gaan gauw weer een plannetje maken. Je leest het wel weer
  @Tom: Tom, ik blijf eerst even vissen op deze manier, want dit heeft vis opgeleverd. Zodra ik weer voel om te gaan testen, zal ik eens zwaarder proberen.
  @Nikos: Hee Nikolos, Ik zei het al, we blijven draaien. Nu is het eens kijken of de werking blijvend is. We shall see….we shall see
  @Koen:Hoi Koen, volgende sessie ben jij aan de beurt, ik voel het gewoon.
  Tot gauw. Heb er zin in!

 12. Gary schreef:

  Hallo Marcel, Mooie vangsten en erg leuk dat je je PR aantallen geevenaard hebt. Hoop echter dat je voor verbetering weer eens een keer hier naar toe komt. Leuk om je hier vandaan te kunnen volgen.

 13. Pieter S schreef:

  Fijn verhaaltje weer en dito foto’s

Laat een reactie achter