Zeeltkolder IV (Chesterfield)


Ik ben geen roker, ooit wel eens geprobeerd in slechtere tijden, maar ik kan het niet echt lekker vinden.
Broertje René rookte Chesterfield. Sinds hij er niet meer is, ligt er al een paar jaar steevast een pakje in mijn handschoenenkastje.Af en toe rook ik er dan ééntje. Even in mijn uppie met hem en dat voelt goed.
Zaterdag 2 Mei 2009
Het is zaterdagmiddag. Het was de bedoeling om zondagochtend te gaan vissen, maar Erwin Krol voorspelt regen voor die dag. Mmm…Ik zit op de wip, vanavond gaan of morgen? Het is inmiddels al 19:30 uur en na de bak koffie hak ik de knoop door. Ik ga vanavond!

Onderweg heb ik al een raar gevoel. Het is prachtig zeeltweer en het kan vanavond wel eens gebeuren. Wanneer ik de auto aan de kant van de weg heb gezet wil ik het radiofrontje in het handschoenenkastje stoppen en zie het pakje chesterfield liggen. Even twijfel ik, maar neem het pakje mee.
Foto 2: Eén keer in de zoveel tijd kom ik ze weer tegen.
Aangekomen bij de stek ben ik gespannen. Ik verwacht eindelijk een keer de bekende belletjes te zien, maar helaas nog niks.

Harken
Ik heb sinds kort een klein bootankertje gekocht. Aan dit ankertje zit 8 meter touw. Deze combi gooi ik een dag voor het vissen over de stek en woel zo de bodem om.
Eerst creëer je natuurlijk een schrikeffect, maar ik verzeker je dat de vissen terugkomen. Zeelten en harken is volgens sommige Engelse specialisten een must. Zeker op wierrijk water kan het de vangsten aanzienlijk verhogen . Vismaat Sander tipte mij al eens, maar heb er toentertijd nooit gebruik van gemaakt. In het boek “Big Tench” werd het weer eens aangekaart en ben dit zodoende in praktijk gaan brengen.

Foto 3: Harken loont, sommigen zweren er zelfs bij. (Bron: Big Tench)
Ik besluit een beetje te gaan voeren. Duivenvoer aangevuld met hennep gaat te water, met hier en daar wat boilies en dan tuig ik op. De wakerhengel breng ik in stelling en de penhengel houd ik in de hand. Langzaam zie ik hoe de zon achter de bomen verdwijnt, het pennetje geeft geen krimp en ik geloof dat dit een moeilijke avond wordt.

Een uur gaat voorbij en ik moet wat doen. De wakerhengel haal ik uit de steun en ik besluit een pop-upje te plaatsen. De rest van het voer gooi ik er omheen en mijn laatste uurtje vissen is aangebroken. Ondertussen krijg ik een smsje van Pieter Beelen. De pannekoek heeft weer eens iets bijzonders gevangen, namelijk een 18 cm barbeel. Echt wel klein voor Barbus Barbus en ik sms de specimenhunter terug.

Foto 4: Prachtige 51er op de pop-up.
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ!!!! De baitrunner giert het uit. Het pop-upje is binnen het kwartier gepakt en ik pak de hengel. Contact!!! Shoet!!!Vis!!! en verbouwereerd sta ik te drillen. De vis vecht goed, moet wel zeelt zijn en de hengel staat in de welbekende hoepel. Het schepnet, waar is het schepnet? En achter mijn tas vind ik “De Verlosser”

Met één haal schep ik de dikke vis en het prachtige schepsel is van mij. Oef, dit kon wel eens een beste zijn en wanneer ik haar op de onthaakmat leg kom ik erachter dat ik de meetplank ben vergeten. Gelukkig vind ik mijn oude duimstok in de tas en meet 51 cm. Cool!!! Je zou maar je PR vangen en je hebt geen meetapparatuur bij je, wat een mazzel. Terwijl ik de vis weer terug in het net leg en deze in het water op adem laat komen, pak ik de camera en schiet platen. Prachtige vis en ik ben happy.
Foto 5: Terug naar je soortgenoten.
Inmiddels is de zon bijna weg en ik leg de pop-up weer in positie. De penhengel leg ik aan de kant en bel Pieter voor een klein verslag. Terwijl ik in geuren en kleuren het hele verhaal vertel giert de Baitrunner voor de 2e keer. ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ!!! “Oh, ik moet hangen Pieter” en snel pak ik de gierende hengel. De vis is het diepe gedeelte ingeschoten en ik hou mijn adem in. Grof gebonk aan de andere kant doet mijn hart harder kloppen en ik dril of mijn leven er vanaf hangt. De 1,5 LB stok heeft het zwaar, telkens neemt de vis weer een spurt naar het diepe, telkens weer een run. Dit is de vis!!!

Foto 6: Daar is ze dan. Een dikke 55 cm en 3.1 KG, wauw!
Mijn schepnet ligt inmiddels 1,5 meter van de kant. Ze komt nu langzaam mijn kant op en dan…
De vis zwemt mijn net in en mijn hoofdlamp schijnt nu op een beer van een zeelt.YES!! YES!! YES!! Snel loop ik naar de onthaakmat, ik struikel bijna over mijn tas en in het pikkedonker leg ik de vis neer.

Nu meten! Waar is de plank? Oh nee, waar is mijn duimstok? De duimstok leg ik nu onder de vis. Door het gewicht van de vis zakt mijn landingsmat een beetje in en ik heb moeite de vis recht te leggen. 55 CM!! 56 CM!!, afronden naar beneden Pomp, had je maar een meetplank mee moeten nemen. 55 CM IT IS!!! Plaatje schieten voor de stats en klaar!

Foto 7: Thuis zag ik dat ik de mat toch wat natter had moet maken. Even opletten Pomp.
Het net gaat aan de unster en ik zet de boel op nul, vis gaat erin en ik meet. Even kijken, even kijken, 3.08 KG, prachtig, prachtig en snel zet ik het net in het water. De vis laat ik even op adem komen, want ik wil nog even samen op de foto.

In het water wil ze al weg, de dame is nog vurig en vlug pak ik haar op en schiet wat platen met de afstandsbediening. Niks geen zelfontspanner, duurt me veel te lang en binnen no time ligt ze alweer in het nat. Als een gebeten hond spuit ze weg en daar staat Pomp met de afstandsbediening nog in de hand.
In het pikkedonker bel ik Pieter en vertel dat de beer is gevangen. Jieeeehoeeee!!!

Foto 8: Nu al mijn PR Zeelt verbroken, ik kan het nog niet geloven
Na het bellen maak ik nog even aanstalten om verder te vissen, maar na 5 minuten foto’s kijken vind ik het welletjes. Ik pak mijn spulletjes en 10 minuten later sta ik klaar om te vertrekken. Even mijn autosleutels uit het zijvakje en dan voel ik het pakje sigaretten.

Mijn hoofdlamp schijnt op de Chesterfields en ik zoek de bijbehorende aansteker. Daar sta ik dan, in mijn uppie, sigaretje op de lip en het smaakt naar niks. Geeft niets. “Op mijn nieuwe PR, broertje!” En ik neem nog een trekkie.

19 reacties

 1. Nico schreef:

  Heee Marcel,

  Wat een heerlijk verhaal weer…..en wat een beren van vissen…geweldig gewoon!!!

  Ennuh ..het is je weer gelukt…wederom je pr strak bijgesteld…wordt steeds moeilijker om dit te overtreffen, maar dat motiveert jou volgens mij alleen maar nog meer om de lat weer een paar cm hoger te liggen….60cm??

  Roken mag dan slecht voor je zijn…maar na zo’n vangst is het mooi om het op die manier met je broer te vieren!!

  Adios Amigo!
  Nikos

 2. Ron schreef:

  Wat een prachtig verhaal,…

  En wat een prachtige Tinca Tinca’s staan er weer op foto’s,…

  Enneh maak je over dat roken maar geen zorgen,…

  Topper !!!

  GreetZ
  Ron

 3. Tim aka IamBarbeel schreef:

  Hey Marcel,
  Toen ik het las over Chesterfield dacht ik meteen Marcel heeft zijn pr weer verbroken! en ja hoor Marcel heeft het weer geflinkt, Denk dat je hem nu maar eens moet bijstellen naar 60+ hihi!
  Gefeliciteerd met je nieuwe pr!!

  Ik ga nu me spullen pakken, voor een een lange dag IJssel!
  Groeten en tot snel..

  T.

 4. bart schreef:

  Zooo hey Marcel

  wat weer een mooie Zeelt sessie en je nieuwe PR zeelt even scherper gezet 55cm Toppie man en de beste zeelt tijd moet nog komen dus ik werwacht dat je dit PR nog scherper gaat zetten dit jaar.

  Groet Bart

 5. Koen schreef:

  Ik had je al gefeliciteerd hè, maar wat een mooi verhaal heb je erbij geschreven, prachtig!!

  Nogmaals gefeliciteerd Marcel en geniet ervan.

  Gr Koen.

 6. André schreef:

  Hey kerel,

  Wat een vangst man! Ik had de foto’s al gezien op dat kleine schermpje van je camera maar zo in het groot zijn ze echt prachtig!!!

  Nogmaals gefeliciteerd!!! Op naar de volgende PR, er zit nog rek in :-).

  Groeten,

  André

 7. Pieter S schreef:

  Ik had je al gefeliciteerd, maar hierbij nogmaals. Mooie vis hoor. Ik heb vrijdagavond (!) ook mijn eerste 2 zeelten gevangen op mijn thuiswater. Van half 8 tot 11 uur gezeten. In de laatste anderhalf uur 2 (kleine) zeelten gevangen en 4 55cm+/2kg+ brasems gevangen. Beide zeelten waren 48 cm. Een mannetje en een vrouwtje vol kuit. Lekker gevoel om weer eens een serieuze zeelt van 2.5 meter water te pakken. Ik had uiteraard geen breekstaafjes bij me (die heb je alleen bij je als je ze níet nodig hebt) en moest een uur lang mijn pen beschijnen met een opwindzaklamp die steeds max. 2 minuten licht gaf, haha! Dit is de maand om te scoren dus ik denk dat ik vaker avondjes ga vissen ook door de weeks. De (evt.) overlast van een bepaalde categorie mannen dan maar voor lief nemend.

  Succes met je visserij. Groet, Pieter

 8. Mike schreef:

  Marcel

  Mooie tinca tinca zeg. En weer zo’n super verhaal. En je begint onderwater tuinieren (harken) ook al leuk te vinden.Ga zo door super hunter.

  Bij ***** ligt ook een super zeelt water. Als je deze kant opkomt om de barbus te bejagen kunnen we het misschien met een zeelt sessie afsluiten.

  Groet Mike

 9. Ruud schreef:

  Mooie vis, gefeliciteerd!!!

 10. Pieter Beelen schreef:

  Hej Marcel gaaf verslag weer. En dan te bedenken dat ik tijdens het telefoongesprek nog vertelde dat je pr er snel aan zou gaan. Ik hoorde de slip gieren wat een feest haha.
  Ga zo door, ik hoor wel wanneer je weer zo’n groengele beer vangt!

  Pieter

 11. Pomp senior schreef:

  Mas,
  Wat een prachtige zeelt heb je weer gevangen.
  Ik geloof dat ik ook maar eens moet gaan harken om die zeelt hier ook weer wakker te krijgen. Je broer zal je wel hebben gade geslagen met je Chesterfield op je lip.Mocht ik ook mijn PR verbreken, dan draag ik hem op aan je broer, maar die Chesterfield laat ik maar thuis volgens mij hoort hij wel aan mijn hoesten waar ik zit.
  Mas, Top stukje geschreven en tot gauw.

 12. Marcel schreef:

  @Nico: He ouwe,dat in dit water nog grotere zeelten zwemmen gaan we uitzoeken. Het zou mooi zijn als we die 60 cm ook konden pakken, maar ja, dat zal wel bij dromen blijven. We zien wel wat het wordt. Had er al een hard hoofd in om over die 55 te komen. En warempel. We zullen zien, we zullen zien 🙂
  @Ron: Heee Ronnie, ouwe bikkel. Nog even, nog even, en dan…denk ik dat Ron ook in de HOF staat 🙂
  @Tim: Hoi Tim, 60+ is toch wel een droom hoor. Of het er ooit van komt? Wie weet. Veel succes met de barbelerij
  @Bart: He Bart, je hebt gelijk, de beste tijd moet nog komen. Even een paar dagen flink de zon erover en ze gaan los hoor. Kan niet wachten
  @Koen: Hoi Koen, Thanx man, ben er ook super blij mee.
  @Andre: Hoi Dre, er zit nog rek in inderdaad hahaha maar of het dit jaar nog gaat gebeuren? Zou maar zo kunnen he, tomme zou mooi zijn
  @Pieter: Hoi Pieter, ik verwacht van jou nog wel een lekkere klapper, zou mooi zijn. De tijd gaat nu komen, dus hop naar de waterkant he. Spreek je weer.
  @Mike: Hoi Mike, onze sessie moeten we maar even uitstellen totdat er weer goed barbeel wordt gevangen. Het is mij nog te wisselvallig met de vangstberichten. Ik heb geduld.
  @Ruud: He Ruud, thanx ouwe.
  @Pieter B: Hoi Pieter, ik hou je zeker op de hoogte. We bellen wel weer, misschien dat dat het sein voor die vissen is om te gaan happen hahaha
  @Pa: Moi Pa, Thanx en altijd goed om er weer even bij stil te staan he. Tot gauw.

 13. Ed schreef:

  Grandioos mooie vissen en eh… dit PR zal niet lang blijven staan
  Gefeliciteerd !!

  Gr Ed

 14. Marcel schreef:

  @Ed: Hoi Ed, je hebt veel vertrouwen in me zeg hahaha.
  Leuk dat je zo enthousiast bent. Ik doe mijn best 🙂

 15. Harold schreef:

  Mooie Zeelt en super verhaal weer!
  Gefeliciteerd met je nieuwe PR!

  Groet Harold

 16. Marcel schreef:

  Heee Harold, thanx man, ouwe barbelenbonker. Zodra er weer goed en regelmatig gevangen wordt, doe ik ook weer eens een poging aan een van de grote rivieren.
  Maar ik hou het in de gaten. Gr.

 17. sander schreef:

  gefeli man.
  tis wel weer een hele speciale pr he,die je nooit meer vergeten zal,ook al zal je hem verbreken.
  je hebt hem samen gevangen;) voor je gevoel.
  toppie man,succes
  gr sander

 18. Jens schreef:

  Hoi Marcel,

  Gefeliciteerd met je nieuwe PR Zeelt! Klasse!

  Groeten Jens

 19. Marcel schreef:

  @Sander en Jens: Thanx mannen, ben er ook enorm blij mee.
  Kijken of we er nog meer uit kunnen halen.

Laat een reactie achter