Zeeltkolder III (Mannetjes vs Vrouwtjes)


Terwijl een zwarte suzuki swift zich door de mensenmassa boort, zitten Pa en ik nietsvermoedend aan de waterkant. Ik heb 2 dagen voorgevoerd, de temperatuur is gunstig en met 4 hengels spreiden we onze kansen. Zal het vandaag weer eens lopen? Lees gauw verder.

Het wil me de laatste tijd niet echt lukken. Blanksessies, lossers, tijdgebrek. Het loopt nog niet met de zeeltelarij. Ook andere zeeltvissers melden met mondjesmaat vangsten en misschien moet ik maar concluderen dat het nog te vroeg is.

Thuis spit ik door het boek “Big Tench” (Grote Zeelt) en zie of er nog wat van mijn gading bij zit. Soms word je dol van alle info, maar ik mag het graag lezen.
Dan heb ik Pa Pomp aan de telefoon. Of ik Koninginnedag wat te doen heb? En 5 minuten later zijn de plannen voor die dag gewijzigd. We gaan weer eens samen op zeeltjacht.

Foto 2: Big Tench van Bob Church, Jim Gibbinson, Keith Sanders en Peter Jackson.
Ik besluit 2 dagen van te voren te voeren. Dit keer niet al te veel, want ik heb sterk het vermoeden dat Tinca Tinca nog niet echt aan het azen is. Twee dagen ga ik op stap met wat duivenvoer, gemengd met wat hennep.

Het plan voor de 30e is als volgt. Pa wil met de vaste stok vissen en eventueel met de matchhengel. Ik weet nog een stek met wat ruimte en zo kan pa zijn gang gaan.
Ikzelf probeer het gewoon weer met de lichte penhengel. Lekker dobbertje kijken en wachten op de wegloper of opsteker.
Mijn 2e hengel is een lichte barbeelhengel met feedertop i.c.m. een methodfeeder + rig. Zo hoop ik een vis met een boilie te foppen. Ik ben benieuwd.

Foto 3: Pa met de eerste. 47 cm mannetje van 2 kilo
Inmiddels zijn Pa en ik gesettled. De hengels gaan te water en dan is het turen.
Pa en ik vissen overigens met kleine haakjes, maatje 14-16, want we hebben het idee dat ze nog erg voorzichtig zijn.
Terwijl Pa alle focus op de vaste stok heeft, gaat zijn matchdobber er vandoor en hij moet snel switchen. Gelukkig voor hem zit de vis er nog aan en binnen het kwartier zit Pa zijn eerste zeelt te drillen. Wauw!!

De Dril is kenmerkend. De vis blijft goed onder en de lijn scheert als een mes door het water. Wanneer de vis langzaam bovenkomt zie je grote kolken en knokt de vis naar beneden.Jammergenoeg staat de man met het net klaar en krijgt de vis geen kans te ontsnappen. Dat is nummer 1.We meten snel en komen op 47 cm Tinca Tinca en ik schiet snel platen. Binnen 15 minuten zeelt, dat belooft nog wat, althans??

Foto 4: Even op de meetplank.
Pa en ik zitten al een uur zonder aanbeten. Kennelijk heeft het mannetje (grote buikvinnen en de uitstulping aan de flanken) behoorlijk voor rumoer gezorgd en het blijft akelig stil op de stek. We besluiten wat achter de voerstek te vissen en dat werkt.
Langzaam zie ik een wegloper, ik sla aan en als een speer schiet de vis er vandoor. Pa komt me te hulp met het schepnet, maar de vis wil niet zomaar opgeven.
Ze weet precies waar ze heen moet en zwemt zo het riet in. Ik vis met 16/00 nylon hoofdlijn en kan haar gelukkig goed pareren. 30 seconden later gaat ze weer richting open water.

Foto 5: De zeelten weten precies hoe ze je het bos in moeten sturen
Ze bonkt en bonkt en er lijkt maar geen einde aan te komen. Pa loopt telkens achter me langs, dan weer links, dan weer rechts en dan komt ze boven.
Er wordt niet geaarzeld, het net ligt eronder en Pa schept de zeelt. Het is een flinke dame!

Foto 6: Mooie 53 cm Tinca Tinca dame.
Pa kijkt naar de meetplank en zegt, “53 cm!!” “Wow! Dat is een evenaring van mijn PR Zeelt “, roep ik en zo blij als een kind bekijk ik de vis.
De prachtige ogen, de karakteristieke kleur, de grote staart en rugvin. Het blijft een genot om naar te kijken en ik ben in mijn nopjes. Om nog even te laten zien waarom dit een vrouwtje is, draai ik de vis om en wijs op de kleine buikvinnen.

Foto 7: Kleine buikvinnen verraden het vrouwtje
Ik weet het, het is moeilijk te zien, maar ik hoop daarom stiekem op een volgende vis, om het verschil nog eens te laten zien.
Enfin, de 2e vis is een feit en het prachtige vrouwtje wordt ook nog even gewogen. 2,85 kilogram geeft de unster aan en dus bijna 3 kilo, super!!!

Foto 8: 2.8 Kilogram netto, unster met net gezet op nul.
Ik twijfel overigens of dit vrouwtje al kuit geschoten heeft. Zo dik en rond is ze nog niet en als ik mijn handen in het water houd, voel het nog best wel koud aan. Mmm…ik weet het niet.Hopelijk, vangen we binnenkort ook wat dikkere vissen.

Foto 9: Nog een keer, overigens een evenaring van mijn PR.
De vis gaat terug het water in en we vissen verder. Op een paar brasems na, blijft het akelig stil en we proberen nog wat bij te voeren.
De feederhengel zorgt nog voor wat commotie, want de top staat helemaal krom. Een dikke brasem komt 20 seconden later bovendrijven, maar lost alweer snel.Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet heel erg vond.

Foto 10: Lekkere actie op de vaste stok, jiehoeeee
Dan…gebeurt het volgende. Pa’s vaste stok staat in de gevechtsmodus en het elastiek in de top wordt op de proef gesteld.
Het is bijna niet te geloven, maar wat een sport geeft zo’n zeelt op een vaste stok zeg, prachtig. Pa heeft het knap zwaar. De vis geeft geen krimp en ik loop nu met het net heen en weer.
Wanneer ze dan toch, al kolkend boven komt, kan ik haar eindelijk scheppen. Yes!!

Foto 11: Een mannetje, kijk eens naar de achterste buikvinnen hoe dik ze zijn!
Ik zie overigens meteen dat het een mannetje is. Dikke buikvinnen kenmerken dit heertje en de uitstulpingen aan de zijkant zijn ook weer aanwezig.Snel laat ik het Pa zien.
Dan mag hij even op de meetplank en is net 50 cm. Nog vlug een paar pica’s en weg is de vis.
Zo staan we op 3 zeelten, 2 mannetjes en 1 vrouwtje en onze dag kan niet meer stuk.

Foto 12: Pa met een beauty. Dat we er nog veel samen mogen vangen.
Overigens valt me de activiteit in het water tegen. Meestal zijn er wel bubbeltjes te bekennen, maar ook dit keer zie ik ze nog niet. Misschien dat het nog wat warmer moet worden, zodat de vissen wat meer het ondiepe opzoeken. Bijna alle vissen lagen nog achter het talud.

Met nog een brasem op de feeder en wat ruisvoorns houden we het na een kleine 3,5 uur voor gezien. Het is genoeg en mooi geweest en we hebben een topdag gehad. De vis met de robijnrode ogen heeft ons weer in de greep. We gaan nog mooie dingen beleven. Pa, thanx voor de superdag, was weer als vanouds. Helemaal top!!!

p.s. Ik heb alweer 4 nieuwe inzendingen voor de Hall of Fame. Begin volgende week zal ik deze even updaten en de mensen onder de aandacht brengen. 1 ding kan ik al wel verklappen. Er zijn weer 2 speldjes de deur uit.

13 reacties

 1. Pieter S schreef:

  Mooie vissen heren Pomp. De zeelten hebben nog lang geen kuit geschoten. Zal nog wel minimaal een maand, en ik denk zelfs meer duren. Mijn seizoen is een drama. Ik heb er nog 0 op mn thuiswater! Ook vandaag weer niets anders dan 2 brasems. Graskarper is met 3 stuks ook karig.

  P.S. jouw zeelt was precies even zwaar als die brasem van mij pas 🙂

  Groet, Pieter

 2. Dennis schreef:

  1 Goedenmiddag,ik ben met koninginnedag met mijn vismaat van 15:00 tot 21:00 op zeelt wezen vissen.2 hengels statisch met kleine boillies en 2 hengels met het pennetje,was dramatisch 🙁 heb 1 brasem van 56 cm op de matchhengel weten te vangen.Voor de rest zeer weinig activiteit en op de hengels die we statisch uit hadden gelegd geen stootje.Dus jullie hebben goede zaken gedaan,mooie plaatjes.Chapeau!!!Dat is waar wij ook voor gingen,maar helaas het mocht niet zo zijn.Maar de beste tijd moet nog komen,dus we kunnen het hebben zal ik maar zeggen.Ben nu maar weer aan het karperen gegaan wat wel aardig lukt,maar ook geen grote nog.Leuk verslag weer van de zeeltkolder met mooie plaatjes van mooie vissen,ga zo door kan ik alleen maar zeggen,overigens op Totalfishing staat ook iemand met een prachtige zeelt,(tenminste vind het persoonlijk een mooie vis)de onderste van de rij zeeltfoto´s.Suc6 met de 4de zeeltkoldermissie Marcel,groet Dennis.

 3. bart schreef:

  Knap werk heren pomp om tog nog 3 zeelten weten te vangen
  ikzelf heb in 2 korte sessies helaas nog geen zeelt kunnen vangen
  misschien ook maar eens gaan voor voeren ..

  Bart

 4. pieter beelen schreef:

  Goed bezig Marcel. Mooi in beeld gebracht ook met die buikvinnen. Scherp opgemerkt dat de dikte van de vinnen ook verschil maakt. Mannetjes hebben verlengde buikvinnen tot voorbij de aars reikend, met een verdikte 2e vinstraal.
  (meer info over de zeelt staat in mijn kennisdocument op http://www.sportvisserijnderland.nl).

  Dat pr van je gaat er aan ik kan hem bijna ruiken.

  Pieter

 5. Pomp senior schreef:

  Mas,
  Het was weer een top visdagje nietwaar?
  Prachtig weer en dan ook nog drie zeelten vangen, het kon minder.
  Marcel dit is voor herhaling varbaar.
  Dus tot gauw.

 6. Marcel schreef:

  @Pieter S.: Hoi Pieter, ik krijg ook meldingen van mensen die, het lijkt wel lege vrouwtjes, vangen. Maar die meldingen komen van vissers die op ondiep water vissen. Het kan natuurlijk. Wel heb ik gelezen dat Zeelt niet massaal kuit gaat schieten, maar dat dat geleidelijk over het paaiseizoen wordt verdeeld. Ik kan het fout hebben hoor, maar heb dat ergens gelezen.
  Overigens jammer dat het nog niet echt bij je loopt. Komt wel, is nog vroeg in het seizoen. Hou me op de hoogte.
  @Dennis: Hoi Dennis, thanx man. Ook hier zien we nog niet echt van die bruisplakaten. Maar dat zal ongetwijfeld weer komen zodra het zomer is. Mooi dat die vissen zich zo verraden hahaha. Overigens heb ik de vissen op Totalfishing ook gezien. Wat een schepen he, prachtig en ik zit hier te watertanden hahaha. Succes met je zeelten.
  @Bart:Hoi Bart, Kijk!Zelfs in het hoge Noorden is het nog prut, dus…
  Ik wacht op je eerste meldingen Bart. Goud goan!!
  @Pieter B: Hoi Pieter, Thanx man. Heb trouwens ook veel aan je kennisdocument gehad. Zal dat binnenkort nog even onder de aandacht brengen. Staat veel info in. En dat PR…daar gaan we aan werken.
  @Pa: Moi Pa, ik zit hier nu in de regen te typen dus we hebben mazzel gehad met het weer. Op naar de volgende keer 🙂

 7. Kevin schreef:

  Mooie vissen 😀

  mijn vismaat heeft vrijdag 1 zeelt gevangen 55 cm

 8. Ronald schreef:

  Zo, zo Pompmannen, jullie zijn weer goed bezig geweest, afgelopen Zaterdag getuige geweest van een Zeeltvangst en mocht deze ook meteen fotograferen en meteen begon het te kriebelen om de tinca tinca te gaan belagen, dus wie weet komen er binnenkort ook meldingen vanuit de parel van de betuwe.

  Maarre gefeliciteerd en een schitterend verslag en dito foto’s.

  GreetZ
  Ronald

 9. André schreef:

  De Pompstra’s weten ze wel weer te vangen! Mooi om te zien hoe jullie met de visserij bezig zijn.

  Groeten,

  André

 10. Koen schreef:

  Mooi zeg dat jullie samen zulke mooie vissen hebben gevangen. Ook leuk dat je het verschil tussen vrouwtjes en mannetjes laat zien Marcel. Ben benieuwd wat er allemaal nog gaat gebeuren qua zeeltvangsten bij jullie.

  Gr Koen.

 11. Marcel schreef:

  @Kevin: He Kevin, 55 is een mooie maat zeg. Hoop em zelf ook nog een keer te vangen 🙂
  @Ronald: Hee Ronnie: Jurgen staat inmiddels in de Hall of Fame. Thanx voor het nemen. Ennuh, ik mis jou foto nog hehehe
  @Andre: He dre, thanx man en tot morgen 🙂
  @Koen: Het is een miniem verschil maar als je er op let, toch herkenbaar. Ik ben ook zeer benieuwd wat er allemaal nog gaat gebeuren

 12. Grietha schreef:

  Mooie grote zeelten daar bij jullie.

  Gisteren had ik een zeelt van 36 cm op maden, vandaag 2 op een enkele maiskorrel. 1 van 38 cm en 1 van 37 cm.

  Nog niet eerder had ik zeelt gevangen en nu in 2 dagen tijd, zonder er gericht op te vissen, heb ik er 3. Ik hoop ooit nog eens het formaat te vangen wat jullie daar doen.

 13. Marcel schreef:

  Hoi Grietha
  Dat is toch lekker 3 zeelten. Als je foto’s hebt stuur ze maar door, dan zetten we de grootste in de Hall of Fame. Leuk hoor die zeeltmeldingen van collegavissers,

  Groet,

  Marcel

Laat een reactie achter