Zeeltkolder I (De Verkenning)


Ik zit met mijn kop in het riet. Af en toe zie ik wat beweging aan de oever, maar vraag me af of het vis is.
Ondertussen dobbert mijn pennetje langzaam langs die gele muur. Zal het vandaag gaan gebeuren?

Woensdag 1 April 2009
Vanaf zondag heb ik iedere dag duivenvoer lopen strooien en ik ben benieuwd of ze al willen azen.  De zon schijnt mooi op het water en eigenlijk hoop ik dat de vissen zich tegoed doen aan die warme zonnestralen, ik zit hier goed.

Afgelopen week had ik mijn zinnen overigens gezet op een setje baitrunners. Daar ik ook wat meer tijd ga steken in het statisch vissen lijken me die baitrunners ideaal en ik heb wat rond gesnuffeld op verschillende fora. Aan de ene kant wil ik niet al te veel geld uitgeven aan deze vrijloopmolens, maar aan de andere kant wil ik ook geen rommel. Shimano, Okuma en Daiwa wordt veel besproken en zo spit ik nog even door. Op marktplaats wordt mijn aandacht getrokken door een nieuwe advertentie van nog geen half uur oud. 3 shimano Aero RE 6000 Baitrunners voor 130 euro, net een jaartje gebruikt en gaan weg vanwege de aanschaf van een set Shimano Longcast exemplaren. ik heb meteen gereageerd. Inmiddels liggen er 3 baitrunners in de schuur, die heb ik vast binnen.

Foto 2: Mijn nieuwe Shimano Baitrunners. Oh, wat ben ik trots.
Het water voelt koud, als ik de berichten moet geloven is het water nog onder de 10 graden, maar dat weerhoudt me er niet van om te blijven zitten.
Ik zie mijn pen bewegen, heel subtiel gaat hij onder en ik sla aan. Pats!!! en tegelijkertijd is het mis. Ai, misschien iets te vroeg en ik beaas de haak opnieuw. De pen plaats ik op precies hetzelfde stuk en jawel, het wiebelen is weer begonnen. Weer is er de wegloper en wederom sla ik aan. Dit keer voel ik gewicht en meteen komt er een platte boven drijven. Met een boel kabaal laat de vis blijken dat deze het er niet mee eens is. De eerst vis is op het droge, geen zeelt, maar er zit gelukkig al vis op de stek, toppie!Voor de statistieken meet ik even en de Brasem is 51 cm. Ook zie ik dat de vis onder de parasieten zit, aardig passieve vis geweest?

Op de Pop-up stok is het akelig rustig. Eens in de zoveel tijd check ik mijn Pinapple 10 mm boilie, maar met de montage is niks aan de hand. “Heb geduld Pomp, het is nog veel te vroeg in het seizoen. “. “Het hoeft allemaal niet zo snel!” Vroeg of laat gaat die hengel wel, die popup montage is bonus en ik kijk weer naar mijn pennetje.

We zijn een uurtje verder en de zon schijnt nu vol op de bol. Het pennetje wiebelt weer, gaat weer heeeeeel langzaam onder, maar komt ook steeds weer boven. Dat gepunnik maakt me zenuwachtig en ik wacht toch geduldig af. Wanneer ik de pen heel langzaam de diepte in zie zakken sla ik aan en weer is het raak.
Al snel zie ik mijn 2e brasem tegemoed komen en ook deze vis weet ik te landen. Weer een 50er en de 2e vis is binnen.

Wanneer ik de vis terug heb gezet komt er een bruine labrador uit een bosje schieten. De kop zit al in mijn blikje mais en al schrokkend gaan de gele korrels naar binnen.
Voetstampend komt het baasje eraan en al schreeuwend probeert hij het beest te corrigeren. Op het moment van schreeuwen zie ik ineens vissen uit het riet springen en grote boeggolven verstoren de rust. Ik schrik me een hoedje, zie dat de vis alle kanten op spurt en de man is getuige van dit tafereel.

Foto 4: Een lekkere brasem, het begint langzaam te komen.
De hondentemmer betuigt spijt en vertelt dat hij me niet heeft gezien, want had zich anders wel ingehouden.
” Tja, in kan wel inpakken!”, zeg ik en de man rent zijn hond achterna.
Beduusd sta ik te kijken en weet niet of ik nou blij of boos moet zijn. Aan de ene kant is de vis gevlogen en kan ik naar huis. Aan de andere kant weet ik nu waar de vis zich ophoudt, maar vrij passief in het riet lag te zonnen. Mmm, het begint langzaam te komen. Better luck next time.

9 reacties

 1. Pieter S schreef:

  Ik ga morgen 🙂 En volgende week 🙂
  Leuk verslagje, nou nog zeelt hè!!!

 2. Nico schreef:

  Hey Marcel,

  Als ik jouw verslag zit te lezen begint het echt gelijk weer te kriebelen…
  Deze periode is eigenlijk een soort oefencampagne op het nieuwe seizoen…elke zonnige dag werkt nu in ons voordeel en het zal niet niet meer duren voordat de brasem op jouw stek wordt verdrongen….tinca tinca is on the way!! gr.Nico

 3. Pieter schreef:

  Marcel ik heb iets tegen duivenvoer. Hopelijk ga jij het tegendeel bewijzen maar ik heb er nog nooit goed op gevangen wat zeelt betreft. Moest het toch effe kwijt 😉

 4. Marcel schreef:

  @Pieter: Hoi Pieter, houd me op de hoogte, ben benieuwd of ze de aankomende week al actief zijn.
  @Nico: Hee Nico, lekker positief ouwe en gefeliciteerd met je eerste achtertuinbrasem hahah, ben benieuwd wat je er nog meer vangt.
  @Pieter: Hee Pieter,onder water kijken kan ik niet, maar vorig jaar ben ik ook een voercampagne begonnen met duivenvoer. Dat heeft niet gezorgd voor tegenvallende resultaten. Ook probeer ik hiermee andere vis te lokken en hoop dat de zeelt dan nieuwsgierig wordt. In ieder geval heeft het vorig seizoen mijn PR opgeleverd.

 5. sander schreef:

  toch weer een mooie breamers marcel.
  het gaat lekker zo,je weet dat ze er zitten in ieder geval.
  aan je uitrusting zal het niet liggen.
  succes

 6. Koen schreef:

  Het duurt niet lang meer Marcel, en dan heb je je eerste zeelt weer van 2009. Zoals je weet heb ik mijn eerste zeelt al een paar weken terug gevangen. Afgelopen weekend waren de brasems eventjes helemaal los bij mij, maar de zeelt liet zich helaas niet zien. Waarschijnlijk was die eerste zeelt van mij meer geluk dan wijsheid, haha.
  Mooie molens Marcel! Je hebt een goeie deal gemaakt. Ik hoop dat je er veel zeelt mee gaat vangen, maar hoop toch ook dat je dit jaar een dikke karper vangt tijdens het zeelten.

  Gr Koen.

 7. Marcel schreef:

  @Sander: Heee Sander, het is nog vroeg in het seizoen. Nog eventjes wachten en dan….we gaan overigens zorgen dat je ook in de hall of fame komt kerel hahaha
  @Koen:Hoi Koen, ik hoor van meer mensen dat de zeelt nog niet echt wil, terwijl andere vissoorten het al doen. Tja, even geduld nog he. Ben overigens ook superblij met die molens, helemaal happy. Een dikke karper? Dat zou wel kicken zijn hahaha

  Mensen, van de week weer een nieuw verslag. Echt een heel bijzonder verslag mag ik wel zeggen. Wat een vissen, niet normaal meer. Tot gauw.

 8. Pieter S schreef:

  Gisteren (maandag) weer geen zeelt Marcel. Wel weer 1 graskarper van 86 cm en dit keer ook twee brasems erbij. Morgen weer denk ik 😛 ’t Is echt nog zoeken naar vis hoor. Weinig activiteit in het water, het ziet er nog doods uit allemaal.

  Gret, Pieter

 9. Marcel schreef:

  Hee Pieter, lekker hoor zo’n graskarper. Ik hoor meer mensen die zeggen dat er nog geen zeeltactiviteit is. Ik ga het ook gauw weer proberen. Wat duurt dat lang he. Hou me op de hoogte!
  p.s. Vanavond het Grensmaas verslag!

Laat een reactie achter