Winter Ruisers


Sinds ik de website FlitsendNylon.nl ken, ben ik de weg kwijt. Mijn liefde voor de moderne visserij ben ik volledig verloren. Vintage materialen is wat de klok slaat en dat is iets waar ik mij in de wintermaanden behoorlijk in heb verdiept. Het is met name House of Hardy wat mij raakt. De artikelen van Wim Ter Voert en Hans van der Pauw op Flitsend Nylon zijn daar min of meer de oorzaak van geworden. Prachtige nostalgische glashengels met bruine blank en oranje of groene wikkelingen worden hier besproken.

Ik wilde meer weten over de Hardy coarsefishing en spinhengels en ben gaan zoeken. Het viel me op dat buiten bovenstaande artikelen nauwelijks informatie over de oude Hardy hengels op internet te vinden was. Maar ik had geluk.

Hans van der Pauw is net als ik, lid van Flitsend Nylon. En aangezien Hans in de hengelsportzaak van Ronald Fenger (toenmalig importeur van Hardy) heeft gewerkt en o.a. de Hardy Benelux V heeft ontworpen, heb ik hem om wat informatie gevraagd. Zo is er een leuk mailcontact ontstaan.

Ik kreeg antwoorden op mijn vragen en kocht mijn allereerste hardy hengels, waaronder de 6’1 ½ “ Fibalite 2 lb Spinning (De meest linkse hengel uit de catalogus) en de Hardy Benelux II. Allebei mooie hengels om mee te gaan vlokvissen.

De Fibalite Spinning was compleet. Had nog het aqualite (glazen) topoogje en ook nog een aluminium stoppertje. Dat laatste scheen volgens Hans al bijzonder te zijn, omdat dat voor de fiberglas hengels al snel een rubber stoppertje werd.
De 6’1 ½ “ Fibalite 2 lb Spinning, zoals ik die heb gekocht, werd gemaakt vanaf 1969 tot begin jaren ’90 (de laatste zijn vermoedelijk in 1993 of 1994 uitgeleverd).
Alleen de allereerste serie, die werd gemaakt in 1969 en 1970, had de toevoeging ‘No.1’. En laat ik die nou net hebben gekocht. Ouwe mazzelaar dat ik ben.

Nog meer informatie kreeg ik van Hans over mijn Fibalite spinning No 1.
Welnu, na de leuke info vond ik het bijna zonde om de hengel te gaan gebruiken, maar ik wilde toch ervaren hoe dat zou zijn. Zondagmiddag was het zover. Ik twijfelde of ik de hengel zou voorzien van een oude Pelican 50 of een nostalgische Abu 33. Uiteindelijk koos ik voor de Pelican 50 en ben op pad gegaan.

Het doel van vandaag was Ruisvoorn vangen. Nu hoor ik sommige mensen denken. “Ruisvoorn vangen in de winter?” Jazeker kan dat, maar dan moet je wel de stekken kennen. Laat ik daar 2 jaar geleden per toeval tegenaan gelopen zijn.

Een paar dagen geleden was het zover. Bijna dagelijks rijd ik met de auto langs mijn viswater. Bijna dagelijks draait mijn hoofd even naar links. Soms stop ik en stap even uit. Ik ben dan op zoek naar kringen. Sinds de temperaturen weer flink boven nul zijn kreeg ik hoop. Alleen de kringen bleven uit.
Tot gisteren!

Foto: 6’1 ½ “ Fibalite 2 lb Spinning No. 1.
Vandaag stond ik dus aan het water om te kijken of ik gelijk had. Zouden ze er weer zijn?
Ik heb wat plakken witbrood meegenomen en maak een vlok. Dan haal ik voorzichtig uit en plaats de vlok richting hoek. Pats!! Weg is mijn dobber en ik sla aan. Het is meteen raak. Een ruisvoorn van een cm of 20 is het bokje. Een volgende vlok wordt ook gegrepen en dat herhaalt zich keer op keer. De vlok krijgt niet eens de tijd om te zinken. Tijd voor wat verandering.

Ik plaats een hagelloodje no.4 een cm of drie boven de haak en gooi opnieuw in. De vlok zakt nu als een baksteen en zo hoop ik van de kleinere vis af te zijn. Na een paar keer is het raak en ik haak iets groots. Maar voordat ik het mijn kant op kan sturen los ik de vis. Dit gebeurt zeker drie keer.
Ik denk eerst aan kleine karpertjes, want ik voel behoorlijk wat massa. Ik besluit dan ook een haakmaatje groter te vissen.

Foto: Mijn Vlokvisgear. De Hardy Fibalite 2 lb Spinning, een pelican 50 en vlokdobbers van dobberrob.
De Kamasan B532 Crystal Lonshank Red maatje 12, wordt ingeruild voor de Gamakatsu LS-2210S maatje 10 en ik kneed wederom een broodpluimpje om de haak.

Deze gaat vervolgens te water en binnen no time beland ik in hetzelfde ritueel. De dobber zakt meteen, ik sla aan en probeer de vis te houden. Dit keer lukt het. Ik schrik me lam wanneer ik een bak van een ruisvoorn zie zwemmen. Goud van kleur, hoge rug. Snel pak ik mijn schepnet, leg deze alvast in het water en probeer de vis te sturen. Dat lukt eigenlijk heel goed en even later ligt er een bak van een ruiser in mijn netje. Snel pak ik mijn centimeterband en meet maar liefst 37 cm!!!
Dat is een verbetering van mijn PR met 1 cm. En dat in de winter!!

Foto: Dikke Ruiser op de Hardy Fibalite Spinning. Had netjes een matje meegenomen.

Ik word nuts, ik sta helemaal te shaken en pak mijn fototoestel. Het is jammer dat ik niemand op dit tijdstip kan vinden om een foto van mij en mijn trophy te maken, maar ach, dan maar op het onthaakmatje.
Ik ben echt superblij. Ik sta te shaken op mijn benen en wil weer gaan vissen.
Zo vang ik nog drie mooie lage dertigers en na een uurtje valt het helemaal stil.
Als ik het langzamerhand koud begin te krijgen brei ik er een einde aan. Ik pak mijn spullen en rijd naar huis. Helemaal happy en in een roes zit ik achter het stuur, maar vraag me toch af…
Zouden die drie lossers nog groter zijn? To be continued….

Wil je meer over House of Hardy en andere vintage materialen lezen. Neem dan eens een kijkje op www.flitsendnylon.nl

13-10-2012: 10:10 uur Extra info voor Lichtervissen.nl 🙂
Hierboven een stel ruisersetjes. Van Links naar rechts: De Hardy Benelux II (met de specifieke championkop) i.c.m. een Pelican 50.
De Hardy Benelux I met een Abu 33 en de Hardy Fibalite Spinning 2Lb i.c.m een Mitchel 308.
Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste setje. Ik ben zelf nogal liefhebber van een klein stug stokje. Werpt naar mijn inziens iets nauwkeuriger dan een wat langere blank. De Benelux II vind ik net iets te lang en te zacht om precies te werpen. De Benelux I heb ik helaas nog niet veel mee gevist, maar qua zachtheid/stugheid te vergelijken met de Fibalite spinning.
Overigens heeft de Fibalite Spinning i.c.m de Mitchell 308 ook een iets meer nostalgische waarde.
Check onderstaande advertentie. Hoop jullie iets meer informatie te hebben gegeven. Succes!

Marcel

10 reacties

 1. Frank schreef:

  Topvisserij! Volgens mij kan je niet wachten tot de volgende poging. Alleen al het idee dat de lossers wellicht nog groter zijn!

 2. Nico schreef:

  Gaaf Marcel om met ‘old skool’ materiaal de ruisers te belagen. Prachtige vis en groter kan ik ze bijna niet indenken…..ben benieuwd of het je toch weet te lukken. Wel grappig dat naar mate je ouder wordt ook de oude hengelsgear weer meer gaat waarderen..haha

  groet
  Nico

 3. G.Pomp schreef:

  Mas,
  Mooi hengeltje en natuurlijk dito ruisvoorn.
  Wat een grote zeg.
  Daar moeten we samen weer een keer op af.
  We wachten op het vervolg.
  Succes Pompmans.

 4. Dennis schreef:

  Dat is wel mooi pomp moet ik zeggen,en gelijk een mooie ruiser er naast van formaat.Vlokvissen doe ik meestal eind augustus/september op de plassen,dan maak je wel kans op dit formaat langs de rietkragen maar ik wist niet eens dat het kon nu…grappig om dit verhaal dan te lezen.Ben benieuwd of je ook die magische 40 cm grens gaat halen iig succes ermee,ciao!

 5. Koen Verweij schreef:

  Hé Marcel, misschien ben je de weg juist niet kwijt, maar heb je hem gevonden! In ieder geval gefeliciteerd met je nieuwe PR en erg leuk dat je die in de winter hebt gevangen!

  Groet,

  Koen.

 6. Marcel schreef:

  @Frank: Ha Frank, Ondertussen ben ik weer wezen vissen. Geen spoor meer van de ruisers. Zal allicht te maken hebben gehad met de herintrede van het koude weer.
  @Nico: Hee gabber, zal allicht iets met de leeftijd te maken hebben. Vind het persoonlijk ontzettend leuk om even te voelen waarmee men vroeger viste. Beetje een hobby in de hobby geworden he
  @Pa: Ha Pa, kom maar langs. We houden contact.
  @Dennis: Hee Dennis. Het is natuurlijk uitzonderlijk om daar nu op te vissen. Ik kijk daarom ook echt uit naar de warme zomermaanden, plakkende t-shirts, korte broek en brandnetels, om de ruisers weer te belagen. Ik ben ook benieuwd of die grote nog komt, maar is het dit jaar niet, volgend jaar weer proberen he. No probs
  @Koen: Zo kan je het ook bekijken. Lekker positief haha. Thanx man

 7. Peter Linzell schreef:

  Hallo Marcel,

  Fantastisch materiaal, een bak van een ruisvoorn en een heerlijk verslag! Ik kijk uit naar het vervolg…

  Groeten,
  Peter

 8. Marcel schreef:

  Hallo Peter,
  Geweldig dat je hier even komt buurten zeg!!
  Ben een zeer geïnteresseerd lezer van je eigen site.
  Bedankt voor je reactie.

  Marcel

 9. Sander schreef:

  heee!
  Ouwe mazzelaar,ouwe zooi hahaaha.
  Nee prachtig spul,zei toen al,volgens mij,hier ga je veel plezier mee beleven.
  Erg leuk weer lekker simpel to the basic,kan o zo mooi zijn.
  Leuk verhaal,succes ermee
  gr sander

 10. Marcel schreef:

  @Hee Sander, ik ga er zeker veel plezier aan beleven.
  Kan niet wachten op een warme zomer. Lekker achter de ruisers aan tussen riet en plompenblad 🙂
  Prachtige sport. Moet ook jou wel aanspreken he.
  Groet,

  Marcel

Laat een reactie achter