Veilige Barbeel Montages

De afgelopen tijd lees ik regelmatig dat er kapitale vissen verspeeld worden. Een oplettende lezer vroeg of de vis bij het verspelen gedoemd is om met de verloren montage(inclusief korf) te blijven zwemmen of erger nog, vast blijft zitten tussen de basaltblokken?

Als sportvisser willen we allemaal dat de vis op de juiste manier behandeld en teruggezet wordt en dat is een goede zaak. Het is uit den boze wanneer je de barbeel niet op een daarvoor bestemde landingsmat legt, maar hoe zit het met een veilige montage voor onze geliefde Barbus Barbus. Daarom wil ik het gebruik van de Safety Clip even onder de aandacht brengen. Voor de karpervissers onder ons niets nieuws. Voor menig barbeelvisser compleet nieuw en dat kan heel goed, omdat de meeste barbeelvissers toch uit de witvisscene komen en vooral bekend zijn met het lus in lus systeem.

Ik zei het al, het verspelen van een kapitale vis bezorgt ons soms hoofdbrekers en ergernis. Voor de zoveelste keer breekt je onderlijn en een oplossing is dikker te gaan vissen. Je gaat van nylon naar 20 ponds leader, niet te breken, barbeelkiller. Geen barbeel zal meer ontsnappen en dat gaat je goed af.

Foto 2: Safety Clip i.c.m. een korfje.

Je PR wordt aangescherpt van 71 naar 78 cm en de eerste 80er mag wat jou betreft komen. Dan…je hengel klapt dubbel, de baitrunner giert het uit en snel pak je de hengel. De vis bonkt hevig, neemt run na run en je droomt al van de foto die gaat komen. De vis doet nog een laatste krachtinspanning en hij zwemt nu voor de krib langs. Maar dan…VAST!!!!

Iedereen zit wel eens vast en menig barbeel visser verliest wel eens zijn montage, maar niet nu!!! De vis heeft zich muurvast gezwommen en je kunt jezelf wel voor je kop slaan. De korf zit tussen de bassaltblokken en je voelt de vis nog bonken, maar er is geen beweging in te krijgen. Je probeert van alles, beugel open en wachten, trekken, laten vieren, maar tevergeefs. Met de moed der wanhoop geef je een ruk aan de lijn en dan gebeurt het onvermijdelijke. De hoofdlijn breekt!! Machteloos moet je accepteren dat je de vis verspeeld hebt, weg droom, weg foto, weg erkenning, maar hoe zit het met de vis?

Foto 3: Safety Clip dient tevens als lijnafhouder.

De korf zit nog steeds vast tussen de basaltblokken, de 20 ponds leader houdt de vis gevangen. Een triest voorval heeft zich afgespeeld. Ik denk dat heel veel mensen het bovenstaande gebeuren herkennen en dat is natuurlijk een slechte zaak. Ik zeg eerlijk, als onervaren barbeelvisser heb ik ook kapitale vissen verspeeld, maar heb er tevens van geleerd.Wat dat betreft loopt de karperwereld ver voor ons uit, maar wat wil je ook. De barbeelscene staat pas in de kinderschoenen.

Toch kunnen we veel van onze karpercollega’s leren en één ding dat hoog in het vaandel staat is het welzijn van de vis. Op gebied van montages, zelfhaaksystemen en onderlijnen zijn karpervissers heer en meester en waarom zouden wij barbeelvissers daar niet van profiteren? Tenslotte stamt onze vriend barbeel af van grote vriend karper en daarom wil ik het even hebben over de Safety Clip. Tegenwoordig bestaat iedere barbeelmontage uit een hoofdlijn, eventueel voorslag en een onderlijn. De verbinding naar de onderlijn verschilt bij heel veel barbeelvissers. Ik vis met een Safety Clip waar anderen vissen met een lus in lus verbinding, powergum met wartel of iets dergelijks.

De Safety Clip:

De naam Safety Clip zegt eigenlijk al een heleboel. Deze (veilige) manier van vissen moet er voor gaan zorgen dat bij eventueel vastzitten/vastzwemmen de vis nog steeds de mogelijkheid heeft zich vrij te zwemmen. Tevens moet het systeem, in dit geval het vastloodsysteem, zijn werk ook nog doen. Laten we dat eens nader bekijken.

De Safety Clip(1) is een kunstof cilindertje met aan de buitenkant een lip. Aan deze clip bevestig je lood of korf door de wartel van het lood in de clip te clippen en we sluiten dit af met een tailrubber(2) De Safety Clip schuiven we vervolgens over de hoofdlijn/voorslag en aan het uiteinde maken we een lus. Deze lus lussen we nu door een wartel(3), maatje 8 en de wartel klikken we nu vast in de Safety Clip. Aan de andere kant van de wartel bevestigen we nu de onderlijn (5) of powergum en voila, hoe simpel kan het zijn. Ik heb hier even de simpelste manier beschreven, want deze montage kun je nog finetunen met quick links, rig tubes(4) en afsluitrubbertjes, maar we houden het hier even bij de basis.

Hoe werkt het nu precies?

Stel, de vis zwemt zich vast tussen de basaltblokken en je korf/lood is met geen mogelijkheid los te krijgen. Door het trekken breekt je hoofdlijn(A) en de vis lijkt gedoemd voor eeuwig vast te zitten. Maar er is toch een uitweg.

De vis kan nu met niet al te veel kracht de wartel (C) uit de Safety Clip(B) trekken en is verlost van het lood. Safety Clip met lood blijft achter, vis zwemt weg. Free to go…Als je geluk hebt blijft de lijn heel en blijft slechts het lood achter en kun je de vis landen. Het lood komt uit de clip, maar verder blijft de montage intact. Dit is een extra reden om het Safety Clip systeem in te zetten! Meer vis dus en nog eens veiliger ook.

Safetyclip i.c.m. weerkhaakloos vissen:

De vis is eindelijk vrij, zwemt weg, maar er zit nog een onderlijn in zijn bek. Tegenwoordig vissen we steeds dikker en steeds zwaarder, want zeker in de zomer doet de barbeel niet moeilijk. 20 ponds leader i.c.m. een Gamakatsu G-carp maat 8 met weerkhaak raak je niet zomaar kwijt, dus waarom niet weerhaakloos vissen? De lip van een barbeel is zo dik dat de haak echt goed vast blijft zitten. Ook weerhaakloos! Je kunt die lip een beetje vergelijken met de binnenband van een fiets, alleen is deze een cm dik.

Foto 6: Mijn eerste 70er aan de waal aan…
Al met al, vissen met een Safety Clip eventueel i.c.m. weerhaakloze haken is een hele veilige manier van vissen, wat de vissen bij eventueel vastzitten ten goede komt. Want zeg nou zelf, als sportvisser bekommeren we ons toch allemaal om het welzijn van onze zo geliefde Barbeel.
Foto 7: De Clip i.c.m. wartellood leverde hier een 69er op.

Ik hoop met dit stukje barbeelvissers aan het nadenken te krijgen. Het is echt niets nieuws onder de zon en zou gewoon een standaard moeten worden. In de UK doen ze niet anders. Tegenwoordig vang ik mijn vis met dynema als hoofdlijn, een Safety Clip i.c.m. een Powergum. Tailrubber, Safety Clip, Wartel, Powergum en onderlijn en ik vang er niet minder door.

Vraag maar aan Tim, Pieter en Mark 🙂

Zakje Safety Clips €2,99
Zakje Tailrubbbers €2,99
Zakje Wartels (maatje 8) €2,99
Te verkrijgen bij iedere hengelsportzaak.

12 reacties

 1. Koen schreef:

  Erg goed Marcel, dat je dit onder de aandacht brengt. Top!! :):)

 2. Tim aka IamBarbeel! schreef:

  Klasse stuk tekst weer Marcel!!
  Binnenkort zullen we het samen eens uitproberen. Iets heel nieuws voor mij!!
  Heb er erg veel zin in!

  Tot Snel!

  Groeten

 3. Mark van de Waal schreef:

  We hebben het hier reeds over gehad Marcel en je weet ik ben hier ook een groot voorstander van.

  Goed en duidelijk geschreven stuk tekst, klasse. Ik denk dat veel mensen hier plezier aan gaan beleven en niet in de laatste plaats onze vriend barbeel…

  Greetz,
  Mark

 4. dick schreef:

  Marcel,een goed en leerzaam geschreven artikel over dit toch wel belangrijk onderwerp.
  Ik persoonlijk heb zo nog niet gevist, maar naar deze duidelijke uitleg ga ik het zeker eens proberen.

  Groet Dick

 5. Rinko Oosterveen schreef:

  Mooi artikel Marcel.
  Om even in te haken op de safetyclip, Korum heeft ook een zeer handige lead clip kit op de markt gebracht.
  een complete set van 10 safetyclips,Klik even op de groene banner van fishing4u.nl op deze site en kijk bij korum rig accessoires.zeer de moeite waard.
  Ik hoop dat door jou artikel er meer barbelen in de toekomst zonder beschadigingen weg zullen zwemmen na een fantastisch mooie dril.

 6. Andr schreef:

  Ok, top Marcel! Zoals je weet vis ik (nog) niet met de safetyclip. Gelukkig ben ik nog nooit een barbus kwijtgeraakt inclusief de korf. Ik ga binnenkort ook maar eens met de safetyclip aan de slag.

  Hoever moet je die tailrubber trouwens doorschuiven? Zover als mogelijk? Of zit de tailrubber dan te strak om de safetyclip zodat de vis zich alsnog niet kan bevrijden van de korf / lood?

  Groeten,

  Andr

 7. Nico schreef:

  Hey Marcel, super dat je hier aandacht voor vraagt. Ik vis er zelf (nog)niet mee, omdat ik er eerlijk gezegd niet echt bekend mee ben. Bovenstaande geeft een super duidelijke beschrijving hoe e.e.a. werkt en te monteren is en nog belangrijker….waarom de safety clip te gebruiken!!

 8. Marcel schreef:

  @Mannen, ik kan alleen maar zeggen, doe er wat mee. Voelt veel beter dan wanneer je straks alsnog moet constateren dat je het eigenlijk had kunnen voorkomen.
  @Andre: Die tailrubber schuif je er helemaal overheen. Het principe achter die clip is dat wanneer je hoofdlijn breekt, de clip met tailrubber,lood of korf achterblijft, zodat de vis zich vrij kan zwemmen. Die tailrubber is onderdeel van het systeem. Maar je kunt natuurlijk de tailrubber wat tot halverwege doorschuiven, zodat deze tijdens het vastzitten als het ware van de clip geschoven wordt, lood lost en je zelfs je montage behoudt. Echter komt dit sporadisch voor hoor, omdat je meestal in tegengestelde richting trekt.

 9. Jos R. schreef:

  Klasse Marcel deze uitleg, bedankt.
  Ik moet helaas toegeven dat ik Safety clip dom was.Ik ga hier snel gebruik van maken.

  Groeten Jos.R

 10. Wolf schreef:

  Hey Pompie, goed bezig man !

  Goede duidelijke uitleg over de safetyclip.
  en zeker aan te raden 😉

  GreetZ
  Ron

 11. Jurgen ( rovertje ) schreef:

  Hey Marcel.

  Bedankt voor de oede uitleg en de foto’s!
  Ik ga straks eerst naar de hengelsportzaak om deze spullen te halen.
  Kan ik morgen al lekker veilig vissen!
  Nogmaals bedankt

  Groetjes, Jurgen

 12. Marcel schreef:

  Hoi Jurgen, geen dank hoor:)

Laat een reactie achter