The Hunt for Roxy en Estelle (Stoute schoenen)


Felix (Lees eerst deel I en deel II) zit in Canada. Zijn zoon heeft een baan bij Microsoft. Eens in het jaar maakt Felix de grote trip. Zijn kleinkinderen en achterkleinkinderen mist hij erg. Zolang het nog kan, stapt de oude visser in het vliegtuig. Eind Oktober is hij terug.

Het is daarom ook niet verwonderlijk dat ik wacht met vissen. Het baasje wil alles meemaken.
Wel op een afstandje hoor. Ik zal hem persoonlijk verslag doen en misschien vraag ik hem eens mee.
Het is een kloten afstand lopen naar het water. En dat zie ik hem niet meer doen.

Over het water gesproken.
Ik ben naar het slagveld geweest. Ben gaan peilen. Ik wilde het plaatje zelf maken.
Gewapend met een karperstok en een marker ben ik naar “De verlaten plas”gelopen.
Het gras stond hoog, de grond was drassig en ik probeerde  een fatsoenlijke baan door het ruige landschap te maken. Tot aan mijn knieën was ik nat van het hoge gras. Volgende keer regenkleding of iets dergelijks aantrekken.

Foto 2: Peilen. Een tijdrovende bezigheid, maar het kan net die ene vis schelen.
Aangekomen bij het water zie ik een grote kluit eenden dobberen. Verder is hier geen kip te bekennen. Het gaat me hier bevallen.
Ik kijk naar een eilandje. Het is een verwilderd stukkie grond. Super plekje om eens alleen met een tentje te staan. Helaas ontbreekt mij het bootje.

Ik maak wat foto’s. Vraag me af hoe het er hier ’s winters uit zal zien.
Ik adem de stek. Het is hier prachtig. De karperhengel wordt opgetuigd en ik ben nieuwsgierig. Om me heen zie ik allemaal rietkragen, met hier wat open stukken.
De open stukken lijken op oude karperstekken. Het riet houdt ineens op en voor me ligt een zandbank. De heldere plaat lijkt na een meter of tien op te houden. Ik gooi mijn marker er pal achter.

Op de hengel zit een stukje tape. Vanaf einde handvat naar boven, zit zo’n 25 cm plakband.
Zo maak ik slagen van een kwart meter en hoop zo aardig nauwkeurig te peilen.
Achter het bankje kom ik op 12 slagen. Plus 25 cm van lood naar marker. Nu zit ik op 13.
Ruim drie meter naar beneden. Het talud lijkt gevonden.
Mijn thermometer hangt nu ook aan mijn marker. 14 graden Celsius krijg ik te zien.
Het midden van de plas is dieper.Ik noteer 18 slagen en peil verder.

Dat valt niet mee, maar ik denk dat ik het aardig ik kaart heb. Ik ben benieuwd wat Felix op papier heeft staan. Terwijl ik om het water heen loop kom ik bij een volgend stuk riet.
Plots een enorme kolk voor mijn voeten. Ik kan niet zien wat het is. Ik schrik me de tandjes. Allerlei grote snoek beelden spoken door me heen. “Eind Oktober?”, “Tomme, dat is nog een eind weg.”

Dromerig ga ik verder met peilen en noteer de slagen op papier. Zo ben ik ruim 1,5 uur bezig.

De lucht begint nu dreigend te worden.Grote donkere wolken komen mijn kant op en ik besluit naar de auto terug te lopen. Zeiknat neem ik plaats in mijn bolide en denk nog eens na over die grote kolk.

Thuisgekomen, digitaliseer ik het kaartje. Ik heb zo’n zin in het project.
Toch spookt de vis van vanmiddag mij door het hoofd en ik trek de stoute schoenen aan.
Morgenvroeg ga ik vissen. Ik heb nog 1 zak sardines in de vriezer. Ik leg het Felix wel uit.

En zo zit ik ietwat ongemakkelijk aan het water. Het is iets voor achten. Het begint net licht te worden en er liggen 2 hengels op de steunen. Een sardine ligt net achter de zandbank aan een schuifmontage. De andere hengel, voorzien van een oranje boei dobbert rechts van me. De zeildobber ook maar eens meenemen.

Zo zit ik vier uur voor Jan doedel en krijg geen stootje. Om 12 uur pak ik mijn spullen en ploeter mij een weg naar de auto. Wat een klotenstuk lopen is dat toch.

Misschien is het wel een voorbode. Ik zou wachten tot eind Oktober en krijg nu nul op rekwest.
Eigenlijk kan ik er wel om lachen. Was ook te mooi om waar te zijn he. Nog even geduld dus.

16 reacties

 1. Grietha schreef:

  Jottum, al zo lang hier op zitten wachten maar eindelijk is het dan begonnen. De jacht naar Roxy en Estelle. Nu maar duimen dat je grondige voorbereidingen ook die vissen gaan opleveren. Mischien kan je ze alvast laten wennen aan sardien door stukjes voor te voeren? Zou dat niet gaan werken bij de snoek?

  In ieder geval ben ik benieuwd naar de volgende aflevering(en).

 2. Vincent schreef:

  Wat een gave site zeg, ik ben ook erg nieuwsgierig naar het vervolg!!

  Vincent – meelezer.

 3. Marco schreef:

  Spannendddddd….

 4. Koen Verweij schreef:

  Ja ja het gaat beginnen!! Gelukkig heb je (n)iets gevangen (hehe), zo blijft het nog even lekker spannend.

  Hé, je bewaart die verhalen toch niet alleen maar op de server waar je site op staat hè? Zou toch eeuwig zonde zijn als je deze prachtige verhalen kwijtraakt.

  Gr Koen.

 5. Ronald schreef:

  Pompie,…..

  Je moet ook niet voor je beurt gaan hé 😉

  Maarre ik ben nu al nieuwsgierig naar het komende roofvissiezoen.

  Suc6 man, en ik lees je verslagen wel.

  GreetZ
  Ron.

 6. Volkmar schreef:

  Ha Marcel,

  Valse start he, dan word je teruggefloten haha!

  Ben zelf ook weer terug op aarde, gister, gierend van vertrouwen met de bellyboat ‘mijn plasje’ op geweest. 1 Baggervette 80er miste 3 keer voor mn flippers de spinnerbait en ik ving een snoekje die de 50 net haalde. Een lichte deceptie dus maar het vertrouwen is nog steeds erg groot. Ik houd het er maar op dat ze even niet los waren…

  Groet,
  Volkmar

 7. André schreef:

  Ik dacht al, wanneer komt nu het eerste verslag van je jacht op Roxy en Estelle :-). Je houd de spanning er lekker in zo haha. Aan je voorbereiding gaat het zo te lezen niet liggen.

  Succes met wachten de komende weken. Ben benieuwd of je de kriebels kunt weerstaan of dat je toch weer snel aan het betreffende water zit.

 8. Nico schreef:

  Hee Marcel,

  De kop is eraf…de eerste sardines hebben de vriezer verlaten, het water is in kaart gebracht….wachten tot de oude meester terug is en dan lekker vissen en vangen. Het feit dat je nu toch al geweest bent, geeft al aan hoe het bij jou kriebelt om achter die monsters aan te gaan….
  Komt tijd komt snoek…zullen we maar zeggen!!

  groet
  Nico

 9. Dennis schreef:

  Hallo Marcel,je bent er geweest en de kop is er af zal ik maar zeggen.Enne…haastige spoed is zelden goed jongen 😉 😉 (zou ook moeilijk kunnen wachten met zo`n visavontuur)Dit word een leuke zou ik denken,zaterdag met de big bandit in de weer geweest en dan duikt er een vette snoekbaars op ,dat hadden we even niet verwacht op zo`n apparaat.Maar goed we zien weer uit naar het vervolg, groet Dennis

 10. Marcel schreef:

  @Grietha: Hoi Grietha.Voorvoeren zou een optie kunnen zijn. Het probleem is dat het water niet om de hoek is. Misschien dat ik net als vorig jaar een soort voerstek tijdens het vissen ga maken, dat witvis aantrekt. En dat trekt hopelijk dan weer snoek aan. We zien het wel. Misschien is het niet nodig.
  Leuk dat je zo enthousiast bent.
  @Vincent: Hallo Vincent. Leuk dat je meeleest en nu ook reageert.
  Bedankt voor het compliment en feel free te reageren.
  @Marco: Hahaha Marco is ook weer van de partij. Lachen!
  @Koen: Hoi Koen. Heb een back-upje hoor. En ja, misshien was het maar beter ook dat ik nog niets ving hahah. P.s. Ik heb em nu ook. “De karper voorbij” van Joris. Ga binnenkort beginnen met lezen. Misschien krijg ik wel kriebels en doe ik een projectje volgend jaar…
  @Ronald: Hee Ronnie. Hahaha je hebt gelijk. Ik zal kijken of ik het vol kan houden om niet te gaan.
  @Volkmar: Hee Volkmar. Hahaha inderdaad teruggefloten. Maar het is gelukkig nog vroeg hehehe. Jij mag helemaal niet klagen na die dikke bak van je hahaha, maar snap je punt wel hoor.
  @Andre: Dank je Andre. Eind Oktober is inderdaad nog wel ver. Ik denk dat ik tussendoor maar eens met wat vismaten op stap ga. We shall see.
  @Nico: Hee Nikos, ik kan niet wachten man. Ik ga eerst de vriezer nog wat aanvullen met voorns en dan gaan we beginnen. Heb er zin in.
  @Dennis: Hee Dennis, leuk dat je het ook weer volgt. Het wordt zeker een leuke. Ben erg benieuwd. Een vette snoekbaars teken ik trouwens ook voor hoor. Misschien moet ik die spiering ook maar eens meenemen. Groet en ook succes met je visserij.

 11. Joey schreef:

  Hallo Marcel,

  Wederom een mooi verhaal. Ik bekijk je site bijna dagelijks om te kijken of er weer een nieuwe update is.

  Ik wil je veel succes wensen met je nieuwe missie.

  Groeten,

  Joey

 12. Sander schreef:

  dat wordt nog wat.De goeie voorbereiding is begonnen.
  Ziet er goed uit het water en de omgeving,zo te lezen.
  tis wel wat voor de bellyboat.
  ben vorige week in ******* geweest met de bellyboat,waren aardig los daar.
  wacht met spanning op verhalen en foto’s
  gr sander

 13. Marcel schreef:

  @Joey: Hee Joey, Bedankt voor je steun. Leuk dat je ook aan het loggen bent geslagen. Voor geïnteresseerden, check http://www.beekvissers.web-log.nl
  Nieuw leesvoer. Erg leuk.
  @Sander: Hee Sander. lachen dat je in de buurt was man. Ik ga je even mailen, want wil even weten wat er gevangen is natuurlijk.

 14. Siebe schreef:

  Tomme Marcel,

  Hardlopers zijn doodlopers. Maar ik kan me het heel goed voorstellen. Had waarschijnlijk hetzelfde gedaan.
  Ben nu benieuwd naar de officiële eerst poging van je.

  Echt leuk om te lezen, vooral na een blank(doodaas)dag….Keep up the good work and artikles.

  Waarga je voornamelijk mee vissen? Sardines?Makreel?Spiering?Forel? of gewoon Baars en voorn?

 15. Marcel schreef:

  Siebe: Hee Siebe, leuke vraag. Ik ga in het volgende deel vertellen waar we mee gaan vissen en hoe. Komt goed en thanx voor de support!!!

 16. Mike schreef:

  Hallo Marcel

  Zal wel enorm kriebelen bij je. De eerste meter snoeken worden weer op allerlei plaatsen gevangen. Maar wat een paradijs ligt daar aan je voeten zeg. Succes met dit grote avontuur en wacht geduldgi af naar je mooie verhalen en foto’s
  Groet Mike

Laat een reactie achter