The Hunt for Roxy en Estelle (De Linker)


Ik heb spijt dat ik mijn warme bed ben uitgestapt. Het is nog donker en koud. Ik had nooit moeten aankondigen dat ik ga vissen. Nu kan ik niet meer terug.  Ik kan het niet maken t.o.v. die oudjes. “Doorzetten Pomp!” Schoorvoetend loop ik langs het raam. Door een kier van de gordijnen kijk ik naar buiten en zie hoe de bomen het zwaar hebben. Een stevige wind is bezig bladeren te verzamelen. Het ziet er naar uit dat dit een zwaar dagje wordt.

Twintig minuten later zit ik in de auto. Als een dief in de nacht rijd ik van de parkeerplaats. Ik hoop over een uurtje mijn spullen opgetuigd te hebben. Nu ik eenmaal wakker ben, begint langzaam de spanning te stijgen. Ik ben zoooo benieuwd wat ik vandaag ga aantreffen.

De wegen zijn nat en de wind beukt volop de auto. Koning herfst heeft dan toch eindelijk doorgezet. Wat een verschil met vorige week. Van 24 terug naar 14 graden. Laat die snoekdames maar komen. Alvorens ik op de snelweg zit, moet ik door het dorp. Zo rij ik langs de hengelsportzaak van Ton. De man die me al twee jaar probeert uit te horen over het water van Felix heeft een zwaar leven. Zes dagen in de week staat hij achter de toonbank. Ook vandaag moet hij weer aan de bak. Daar is de winkel, ik kijk even opzij. Het licht boven de zaak brandt inmiddels. Nog twee uurtjes en dan zullen de eerste klanten wel weer komen.

Ik ben al een paar weken niet in de winkel geweest. De laatste keer om een bak wormen te halen. Tevens wat klein kunstaas, meer had ik niet nodig. Het is jammer voor Ton, want hij moet ook zijn brood verdienen.
Overigens is het al een tijdje geleden dat hij mij over het water heeft gevraagd. Ondanks dat meneer nog steeds geen held achter de computer is, zal hij toch het één en ander meekrijgen. Het boeit me niet zo, zolang ze me maar niet tot aan het water volgen. Ik ben op mijn hoede.

De zwarte bus heb ik trouwens weer teruggezien. Het was de bus van Jacob, de grote bouwvakker en de vismaat van Ton. Was te verwachten natuurlijk. Die mannen doen ook niet onopvallend of zo. Ik zei het al. Ik ben op mijn hoede.


Foto: Terug aan het water.
Over zwarte bus gesproken!!! Aan het einde  van de straat komt er één aangereden. Verdomd, dat kon Jacob wel eens zijn! Ik herken de bus aan de bullbar voorop de auto. “Shit….een opstopping.”  Er rijdt een fietser op de weg. Dat gaat natuurlijk allemaal zo traag als dikke stront. De tegenliggende auto’s kunnen niet wachten en rijden één voor één onze tweewieler voorbij. Ik houd me in ,zie dat de bus aanstalten maakt om voorbij te scheuren. Pomp staat stil. Als een dolle trekt de bus op. Met een bulderend geluid scheurt ‘The A-Team’ voorbij. Mijn vermoeden was juist. Ik zie nog net dat het Jacob is, terwijl ik mijn nek diep in mijn kraag probeer te verstoppen. Stoïcijns kijkt hij voor zich uit.  Ik heb niet het idee dat hij me zag. De duisternis is mijn vriend.  “Snel doorkarren Pomp.”  Zo verlaat ik heel sneaky het centrum.

Eenmaal op de snelweg pieker ik nog wat na. Ik krijg natuurlijk weer te maken met nieuwsgierige aagjes. Ik zeg wel dat het me niks doet, maar blijkbaar is er toch ietsiepietsie spanning. Ik heb Felix beloofd het water voor me te houden, hooguit met een goede vriend te delen, maar ik heb een beetje het gevoel dat ik weer om wat mensen heen moet draaien.
Mijn gedachten dwalen af. Ik schrik en zie nog net de afslag die ik had moeten hebben. Uit het niets geef ik  een ruk aan het stuur. Pfoeee, dat scheelde een scharretje. Met het hart in de keel rijd ik de laatste kilometers richting stek. Het water lonkt.

Als ik de auto heb geparkeerd besluit ik eerst een rondje te lopen. Hoewel rondje. Het is een aardige wandeling. Ik wil kijken of ik wat activiteit kan ontdekken. Het moet twee jaar geleden geweest zijn dat ik hier voor het laatst ben geweest. Met de wind in de nek maak ik de grote wandeling.

Foto: De vliegenzwammen beginnen weer op te komen.
Op een open plek sta ik over het water te turen,  plots zwemt er heel brutaal een buffel van een snoek voor mijn voeten!! Verstijfd sta ik te kijken hoe de grote dame rustig voorbij zwemt. Met open mond zie ik de dame weg zwemmen.  Ik ben zwaar verrast en besluit meteen mijn spullen te halen. In een behoorlijk tempo loop ik terug naar de auto.
De achterklep gaat open. Weet mijn God niet hoe snel ik alles bijeen moet pakken. Met alles om de schouders volgt de lange wandeling naar de plek waar ik de grote snoekdame zag zwemmen. De striemen langs de nek zullen straks wel weer te zien zijn.  Ik heb het er voor over.

Na een kwartier liggen er twee hengels in. De dobbers deinen op het water. De baarzen van Felix moeten het deze vier uurtjes doen. Ik sta stijf van de spanning. Om de tijd te doden tuur ik wat rond. De plompenbladen sterven nu langzaam af, de vliegenzwammen komen nu voorzichtig op. Vogels die al in v-vorm voorbijkomen en mijn twee dobbers op het water. Hoewel??

“Ik mis een dobber!!!” Mijn hart slaat over. “Ik mis een dobber. De linker!!” Vlug pak ik de hengel, draai de lijn strak en sla aan. De hengel kromt en stoekt. Ik voel weerstand! Er gebeurt in eerste instantie niks, maar dan komt de stoomboot op gang.

Mijn  lijn klieft door het water. De vis gaat de linkerkant op, richting plompen.  Mijn hand gaat op de spoel. “Dat had je gedacht, Pomp!” De vis ragt gewoon verder en beukt door de slip.
Onverwachts draait ze ineens naar rechts, komt nu vier meter voor de kant en ik zie een groot log schip. Ik schrik, zij ook en ze trekt er nog een beste sprint uit.  Met moeite krijg ik haar weg van een overhangende tak.
Het grote karpernet ligt in het heldere water. De puf is er al een beetje uit en dan zwemt ze zo mijn net in. JAAAAAAA!!
Nu haal ik het net naar me toe, zie een kanjer van een snoek met een prachtige brute kop liggen.


Foto: De eerste buffel en meteen een goeie!!!
Rustig til ik de dame op de onthaakmat, ontdoe haar van de dreggen, meet haar en leg de kanjer terug in het net. Kanonne, wat een bak! Dit moet Felix weten, ze is prachtig! Ik laat haar nu even bijkomen in het water, zodat ik mijn spullen klaar kan maken voor een fotootje. Hier had ik eigenlijk niet echt rekening mee gehouden!
Het foto’s maken gaat van een leien dakje. Rustig leg ik de vis vervolgens in het water. Ze geeft meteen al aan dat ze weg wil. Wauw!!
Ik sta helemaal te shaken. Dit is zo kicken!! Ik wil Felix meteen bellen, maar heb een probleem. Ik heb helemaal geen telefoonnummer van hem! Dat ben ik in alle hectiek vergeten te vragen. Typisch Pomp!
Ach, ik draai wel een fotootje uit, kan er nu toch niks meer aan doen. Rustig beaas ik de hengel opnieuw en gooi weer in. Wat een ongelofelijk mooie start!

Maar zo goed als het begon, zo slecht gaat het de volgende uurtjes. Ik krijg geen enkel activiteit meer te zien. De aasvissen blijven onaangeroerd. Na vier uur vissen blijft het bij die ene snoek. Eigenlijk wil ik nog helemaal niet weg, maar ik moet. De afspraak van vanmiddag kan ik niet verzetten. Met veel moeite tuig ik mijn hengels af . Mijn spullen worden ingepakt. Tijd om te gaan.

Op de automatisch piloot rij ik naar huis. Ik zit vol van de vis. Wil graag dat Felix zijn boeken er op nakijkt. Is het een bekende?  Felix zal ik vanavond informeren. Eerst naar huis. In het centrum van mijn woonplaats is het druk. Er is een opstopping. Een auto wil inparkeren. Weer sta ik te wachten. “Boem, boem, boem”, er wordt hard op mijn ruit geklopt en ik schrik me een ongeluk. “Heee Pomp, hoe gaat ie?”
Het is Ton van de hengelsportzaak en ik herstel me snel. “Hee Ton”, roep ik een beetje popie jopie. “Prima joh, en met jou?” Achter me toetert een auto. De weg is vrij en ik trek op. In mijn achteruitkijkspiegel zie ik Ton staan, hij rookt een sigaretje en staart me na. Zou hij me doorhebben?

p.s. Kijk onder deze foto voor de prijsvraag

Prijsvraag: De eerste vis is gevangen en ik ben daar superblij mee. Op www.metersnoeken.nl organiseren ze  zo nu en dan een prijsvraag.
Er wordt gevraagd de lengte van een bepaalde vis te raden. De winnaar krijgt een prachtige prijs in de vorm van een stuk kunstaas. De actie vind ik erg leuk en wil ik bij deze ook een keer invoeren.
Raad de maat van de eerste vis. De goede inzender mag kiezen uit een Good old Salmo Fatso 10S of het setje Fox Doodaasdobbers. Bij meerdere goede antwoorden gaan we loten. Wil je niet meedoen, ook goed. Een leuke comment stel ik ook zeer op prijs 🙂 Doe je best!
De uitslag wordt bekend gemaakt in het volgende deel.

22 reacties

 1. John schreef:

  Schitternd verhaal Marcel.
  Felix zal blij zijn dat je de eerste snoek hebt gevangen op dit water.
  En ben zeer benieuwd of deze snoek voorkomt in de fotoboeken van Felix.

  Ik kijk al uit naar het volgende deel!

  Gr. John

 2. Mooi verhaal man! Ben gek op visverhalen die barsten van de beleving!
  Mijn antwoord is 102 cm!
  Groeten

 3. Tim schreef:

  Heerlijk geschreven weer Marcel,
  Je hebt het inkt weer heerlijk laten vloeien.
  Ik gok op een 99cm vis

  Groet

 4. Paul schreef:

  Wederom een mooi verslag van de vele mooie verslagen op deze mooie website…mijn gok is 91 cm…

 5. Jeroen schreef:

  haha mooi verhaal weer, leuk ook met die zwart-wit foto’s. Ik gok 96.5cm!

 6. Dennis schreef:

  Top verhaal! Ga binnenkort ook eens met de dobber.
  Ik gok op 93 cm.

 7. Niels van de Ven schreef:

  Ha Marcel,

  Een goed begin, is het halve werk! Mooi verhaal en hoopgevend voor de toekomst…

  Mooie foto’s, ga zo door!

  Tight lines, Niels

 8. Dennis schreef:

  Gelijk met de neus in de boter gevallen die Pomp,opstaan kan soms wat tegenvallen met zulk weer maar eenmaal naar buiten krijg je er zelden spijt van…inderdaad wel een leuke aktie om de juiste lengte te raden,dus ik ga eens even mijn best doen nu.Ik schat hem toch wel van rond de 1.09 meter aangezien de grote kop,en hij is nog wat aan de magere kant op dit moment dan lijkt hij ook kleiner.Ik trap er niet in en ga dus voor de 1.09 m 😀 Volgende week is het zeker de (rechter)…? 😉 Groet Dennis

 9. Waalcko schreef:

  Ha Marcel,

  Ben blij dat je de echte dames nog niet hebt gevangen, dat zou zo’n anti climax zijn. Het verhaal lijkt nog niet te zijn afgelopen. Maar fijn dat de inspiratie er nog is.
  Mooie brute snoek hoor, erg leuk begin. Ik gok 97 cm.

  Groeten Waalcko

 10. Mark schreef:

  Wat een prachtvis! Ze heeft ook recht op zo’n mooi verhaal vind ik en wij hebben er weer van genoten, fraaie pica’s ook trouwens: lekker mysterieus…

  Niet voor de knikkers maar voor de gebbigheid: 101 cm? ’t zou gewoon leuk zijn zo net over de meter. Bedankt voor het genietmoment weer!

 11. Steven schreef:

  Hmm Lastig, laten we zeggen 1.07 m!

 12. Jesper schreef:

  Super leuke verhalen op je site man. Ik gok 103 cm. Hij doet wat kleiner aan op de foto dan dat ie is volgens mij!

 13. Anneloes schreef:

  Leuk verhaal, meteen al zo’n supervis!! Ik denk 93 cm.

 14. Sander schreef:

  Spannend. Mooi verhaal! Ik zeg 98 cm.

 15. Mark V. schreef:

  Super verhaal, ik hoop dat er nog vele verhalen zullen volgen!!
  Ik gok op 105 cm.

 16. Menco schreef:

  Zoals gewoonlijk een geweldig verhaal(avontuur),toppie hoor !!

  Op de kop af denk ik 1 meter..

 17. Erna schreef:

  Toppie verhaal Marcel !!
  Ik zelf denk 115cm, we wachten op ’t vervolg..

 18. Sander Schoonackers schreef:

  Hoi,Fantastisch verhaal weer,zit er helemaal in. Maare dit is roxy of estelle nog niet, dit is een nageslacht ervan.haaha.
  ik gok deze op 1.06m. een zeer mooie vis en dat als eerste vangst.
  Wat gaat daar allemaal volgen….
  gr sander

 19. Ed schreef:

  Te gekke start lijkt wel een thriller .
  De eertse sessie al een mooie vis op de plaat en ik schat een 104 cm

  op naar de volgende maar dan 1 van de dames

 20. Siebe schreef:

  Hey Marcel,

  Fantastisch verhaal weer. Mooi dat je meteen op de eerste dag succes boekt. Ga zo door. Gokje, ze is 101cm.

  Ik zie al weer uit naar het volgende verhaal…

 21. Ronald schreef:

  Hey Pompie
  Binnenkort al die verslagen maar eens gaan bundelen man,…
  Het lijkt wel een jongensboek vol met avontuur.

  Maarre ik schat de “lady” op 88cm.

  GreetZ
  Ronald

 22. Marcel schreef:

  Hallo allemaal, de uitslag is bekend. Ik wil jullie allemaal bedanken voor de inzendingen. De prijswinnaar wordt in het volgende deel bekend gemaakt, welke nu online is.
  @John: Of de vis een bekende is, kan je nu lezen 🙂
  @Sytse: Hee Sytse, een verfilming zou mooi zijn he, thanx man!
  @Tim: Ouwe mazzelaar dat je bent, gefeliciteerd gozer.
  @Paul:Ha Paul, leuk dat je weer van de partij bent.
  @Jeroen: Hee Jeroen. Die zwart-wit foto’s houden we erin hoor 🙂
  @Dennis: Hee Dennis. Het is nu de tijd om te gaan snoeken jongen!
  @Niels: Hee Niels, ik hoop met je mee dat er nog meer vangsten komen 🙂
  @Dennis: De vis had inderdaad een grote kop voor zijn lengte. Check it out in het volgende deel gozer. Leuk jou vangsten op TF te zien. Gaat ook goed he!
  @Waalcko: Goed gezien Waalcko. Thanx voor je inzending. Bijna goed!
  @Mark: Ha Mark, je reactie doet me goed. Maat was ook bijna goed!
  @Steven: Hee Steven. leuk je hier te zien!!
  @Jesper: Ha Jesper. De foto is inderdaad een beetje misleidend geweest hoor!
  @Anneloes: Hoi Anneloes, bedankt voor je inzending, maar helaas hoor.
  @Sander: Oei, Sander. Dat was close!!
  @Mark V.: Ha Mark, dank je, doe mijn best!
  @Menco: Hee Oompie, dat scheelde een haar, maar kon het er niet van maken.
  @Erna: Iets te enthousiast Erna, maar zou em zeker willen vangen! Leuk dat je meedeed!
  @Sander: Ha Sander. Ook jij had gelijk. Geen van beide. Nageslacht zou kunnen!
  @Ed: Hoi Ed. Vind het prachtig dat je meeleest en meedoet!!
  Ik hou je site nog steeds in de gaten!
  @Siebe: HEe Siebe, ook leuk dat je ook weer meeleest. Lezer van de eerste afleveringen al he. Top!!! Volgende verhaal is online
  @Ron: Hee Ron, Thanx man. Bundelen? Mmm nog niet zo’n gek idee. Je gok is een beetje te weinig gozer 🙂

Laat een reactie achter