The Hunt for Roxy en Estelle (De Aagjes)


“Dus jij hebt  ‘van Ostade‘ gesproken?”,vraagt een iets te geïnteresseerde Ton.
“Die ouwe kan echt vissen, goeie gozer ook.” “Wel eens met hem mee geweest op snoekenjacht.” “Hoe heet dat water ook al weer?”

Ik trek mijn wenkbrauwen op. Alsof ik nergens vanaf weet.
“Heeft hij het niet over zijn geheime watertje gehad?” Het lichaam van de nieuwsgierige hengelsportzaakhouder leunt ver over de toonbank.

“Neu…Over watertjes heeft hij het niet gehad.” “Wel over de snoeken.” Maar Ton geeft niet zo snel op. “Die Felix heeft er echt een neus voor hoor.” “ Prachtige snoeken heeft die man gevangen.” “ Nou ben ik echt even de naam van het water vergeten.” Tevergeefs. Ik trap er niet in.

Op hetzelfde ogenblik loopt een grote man de winkel binnen. Type, grote bouwvakker met handen als kolenschoppen. “Heee Jacob!! Deze meneer hier gaat met die ‘van Ostade’ op stap.” “Hoe heet dat watertje van hem ook alweer?.”
Ik zie nog net de vette knipoog van Ton richting zijn maat. Jacob is het kennelijk ontgaan.
“Het water van ‘die Ouwe’? Dat weet toch niemand”, klinkt het ietwat verbaasd.
Ton baalt en druipt teleurgesteld af. Zuchtend en puffend verdwijnt hij achter de coulissen.

Foto 2: Het opvallende zwarte busje.
Jacob haalt zijn schouders op, kijkt me vragend aan en loopt de gepikeerde Ton achterna.
Achter de schermen hoor ik wat geroezemoes. De mannen zijn het duidelijk niet met elkaar eens.
Ik wil dan toch wel eens afrekenen en sla met de vuist op de bel die op de toonbank staat.

De mannen komen nu gezamenlijk achter het kraaltjesgordijn vandaan. Ton geeft Jacob een hand en de reus verlaat het pand. Mijn spullen worden afgerekend en 5 minuten later trek ik de winkeldeur achter me dicht.

Wanneer ik mijn boodschappen in de kofferbak zet zie ik aan de overkant van de weg een zwart bestelbusje staan. Er zit iemand achter het stuur. Ik kan door weerspiegeling net niet het gezicht zien. Ik schenk er verder geen aandacht aan en rijd naar huis.

Foto 3: Pomp, onopvallend tussen het riet.
Thuis bereid ik me voor op de dag van morgen. Hengels zijn gereed, aasvissen zijn gevangen. Alles is klaar en ik pak de auto in.
De volgende ochtend ben ik er vroeg bij. 07:00 uur in de auto, ik wil voor het licht is op de stek zijn.
En zo rijd ik rustig de wijk uit, op weg naar het water van de grote dames.

Nog een week, dan is Felix weer terug. De oude baas heeft er een aardige trip op zitten. Hij zal wel benieuwd zijn naar mijn bevindingen. Eigenlijk had ik afgesproken om op Felix te wachten. Hij zal het vast wel begrijpen. Ik ben niet tegen de druk bestand. Ik ben niet te stoppen. Ik moet naar het water.

Op de weg is het rustig. Af en toe een paar koplampen. Verder gaat het aardig snel.
Eindelijk nader ik het water en rustig parkeer ik mijn auto bij het hek. Niemand te zien, de zon zal nu langzaam opkomen en op mijn gemak pak ik de auto uit.

Foedraal, stoel, landingsmat en tas liggen nu naast de bolide. Snel hijs ik me in het warmtepak, rits alles goed dicht en stap in de laarzen. Daarna begin ik mezelf te behangen met de vele spullen.

Foto 4: Stiekem achter de paraplu.
Wanneer ik als een michelin mannetje naast de auto sta, zie ik op tegen de wandeling.
Het is een pokkeneind lopen. Ik voel de peentjes nu al komen. Dan begin ik aan mijn lange tocht.

Na ruim een kwartier door het hoge gras kom ik bij de stek. Buiten adem leg ik mijn spullen neer en kijk naar de lucht. Het daglicht breekt nu door. Precies zoals ik het me had voorgesteld. Het is de 2e keer buiten de afspraak om dat ik hier ga vissen. Eigenlijk is het vandaag gedoemd te mislukken. Ik waag het er toch op. Ik moet wat testen, moet het proberen. Goed excuus.

We vissen met 2 schuifsysteempjes. Ik heb me de afgelopen tijd veel ingelezen in montages en daarom wil ik eens zonder dobber vissen. De ene hengel een dode voorn, de andere hengel een popup sardine.

Foto 5: Vissen op de wakers. Wachten op die ene dropper.
De takel bestaat uit een onderlijn met 2 dregjes, maatje 4. Deze bevestig ik met een wartel aan de hoofdlijn. Op de hoofdlijn zit een rubberenkraaltje en daarboven een warteltje. Hieraan hang ik een loodje van een 70 gram. De hengels leg ik in de steunen. Deze zijn voorzien van piepers en 2 Fox ‘Drop arm indicators’ (wakers). De feloranje droppers moeten het weg of naar me toe zwemmen registeren.
Het is vervolgens aan Pomp om aan te slaan.

Als aasvissen gebruik ik sardines en voorn. Ik weet niet welke voorkeur de grote dames hier hebben, dus ik zet in op beide soorten. Een makreel houd ik achter de hand.
De sardine bied ik op een cm of twintig boven de bodem aan d.m.v. van een Fox popper.
Een stalen lijntje trek ik door de aasvis en aan het einde van het lijntje hang ik de rode bal.
Zo drijft de sardine boven de grond. We kunnen natuurlijk ook deadbait sticks gebruiken of balsahout. Ik kies voor de opvallende rode knikkers.

Daar zit ik. Achter mijn paraplu. Niemand die me ziet.
De hengels liggen in de steun en de wakers staan gespannen. Ik ben er klaar voor.
Na een half uur besluit ik koffie in te schenken. Ik draai de dop los en ik zie de waker vallen.
Ik zit stokstijf op mijn stoel, heb de draaidop nog in de hand en zie hoe de lijn langzaam wegloopt.

In een flits gooi ik mijn beker weg, grijp naar de hengel, zoek contact en sla aan…
Een seconde voel ik weerstand, maar dan….los!!! Gloeiende, gloeiende!!!!

Wanneer ik binnendraai en de aasvis inspecteer, zie ik de tanden in de voorn. De vis is gehavend en mag meteen vervangen worden.
Vier uur zit ik in spanning te wachten. Vier uur blijft het stil. Meer tijd heb ik niet. En zo zit mijn tweede vissessie er op.

Tijdens de wandeling terug naar de auto realiseer ik me dat ik vorig jaar mijn eerste dame op 16 november ving. Misschien is het nog iets te vroeg. Ik berust me in mijn gedachte.

Eenmaal in de auto denk ik na over de misgeslagen aanbeet. Had ik langer moeten wachten? Had ik…??

In mijn spiegel zie ik een zwarte bestelbus. Net iets te ver weg. Was deze er vanmorgen ook?
Hoelang rijd die auto al achter me? Iets zegt me dat ik de aankomende tijd op moet letten.
Ik noteer 71-V..……..Vlak voor de stoplichten slaat de bus af.

Het zit me nog niet echt mee. Volgende week is Felix terug. Ik hoop dat de goden dan beter gezind zijn.
To be continued…

9 reacties

 1. Sander schreef:

  Is het niet op het water al te spannend,dan wel op de kant.
  Laat gaan en doe je ding,hoe irritant ook.
  Geniet ervan,mooi watertje, mooie vooruitzichten.
  De eerste aanbeet heb je in je pocket in ieder geval,hij komt,ooooo hij komt,die goeie ouwe Roxy of Estelle,wie o wie eerst? of een van de nakomelingen.
  succes
  gr sander

 2. Marco schreef:

  Thrillerrrrr
  Mooi verhaal weer, en wat een eikel in dat busje, als het dezelfde is

 3. Ron schreef:

  Nou Pompie, weer een hachelijk avontuur met dat busje, volgende keer maar de auto van een kameraad nemen, zoals ik die van mijn moeder wel eens meeneem naar mijn superstek om dit soort mensen op een verkeerd spoor te zetten.

  Balen dat de aanbeet niet verzilverd werd, ik denk dat je toch moet wachten op Felix.

  Maar goed, suc6 met je missie en we spreken elkaar.

  GreetZ
  Ron.

 4. André schreef:

  Wat een avontuur weer. Dit zou een goed verhaal voor een jongensboek kunnen worden!
  succes met het vervolg van de missie.

 5. Dennis schreef:

  Dag Marcel,hij is weer op pad geweest hoor haha.Ojee al die tanden ,ik begin hier de kriebels te krijgen ,de spanningen in je avontuur beginnen zich op te bouwen.Dat was ik in het busje trouwens ,ik hou je een beetje in gaten hoor gghaha.;)Ik zou toch wel aanraden een pak Taksi mee te nemen volgende keer,niet vergeten he.Mn vismaat had vanmiddag boven 8 mater water een 1.11 snoek op een 3 diep duikende plug ,baarsimitatie.Na 3 dagen niks eindelijk weer feest.Hij staat deze week op totalfishing,nou genoeg gepromoot maar we waren er blij mee.Nu ik ga je veslag op de voet volgen,succes pompiee,groet Dennis

 6. Nico schreef:

  Heejj Marcel!!

  De spanning stijgt…bijna je eerste esox te pakken…jammer dat je ‘m miste…maar ook tegelijk het teken dat ze er zitten, jouw tijd komt nog wel, daar ben ik van overtuigd!!! Mooie pics overigens..krijgen we langzaam een beeld hoe ’t er daar uit ziet bij R&E thuis!!

  Extra spannend als the A-team achter je aan zit….hahaha
  K blijf het volgen man!!

  groet
  Nico

 7. Siebe schreef:

  Zo zo al weer stiekem gevist. Gaat bijna de verkeerde kant op he. Misschien nu toch maar echt wachten dat Felix weer thuis is. Ze hebben het dus al heel lang op zijn water gemunt. Pas maar op.

  Wel weer volop actie gehad. Wordt zolangszamerhand echt een jongensboek. Misschien wel een goede film. haha.

  Gr. Siebe

 8. Pomp senior schreef:

  Pompmans ,
  Je maakt het voor ons wel spannend zeg.
  Jammer van die losser!
  Hou die pannenkoek goed in de gaten.
  Succes Mas, we wachten op het volgende deel.

 9. Marcel schreef:

  @Sander: Hee Sander…komt allemaal goed. Maakt overigens niet uit welke snoek ik vang. Als er maar gevangen wordt hahaha
  @Marco: Hee Marco, we houden het in de gaten. Zag em laatst weer rijden. Kom ik op terug.
  @Ron: Heb mijn lesje geleerd, ga even wachten op die ouwe. Goeie tip van die auto. Moet gewoon beter opletten.
  @Andre: Thanx Andre. Het wordt wel spannend zo he.
  @Dennis: Hoi Dennis. Prachtige snoek die 1.11 zeg. Mag hopen dat ik dit seizoen ook zo succesvol ben. We zullen zien. Thanx man.
  @Nico: Hahahaha the A-team hahah geweldig. Zal eens kijken of ik B.A. kan spotten heheehe
  @Siebe: Heee Siebe. Heb besloten te wachten op Felix en ga even overleggen.
  Denk dat we even een plannetje moeten maken. He boek gaat weer een vervolg krijgen. Nadeel is dat ik nog niet weet hoe het afloopt he…
  @Pa: Heee Pa, ik zal voorzichtig zijn 🙂

Laat een reactie achter