Terug naar de zilveren kronkel II

Pieter Beelen is visser in hart en nieren. De beste jongen heeft meer vissoorten gevangen dan ik kan tellen en zijn honger naar meer is ondoorgrondelijk. Hij heeft vissen op zijn conto staan waar je u tegen zegt en daar mag hij supertrots op zijn. Wanneer je een zeelt van 62 cm, een karper van 40 pond en een ruisvoorn van 42 cm op je erelijst hebt staan, ben je heel benieuwd of meneer al een 80+ barbeel heeft gevangen en jawel…Been there, Done that, Pieter did it all.

Tijd om eens met dit manusje van alles te vissen, tijd om de topper eens uit te horen en zo trok ik afgelopen maandag naar Pietercity.

Foto2: Terug naar de IJssel, super!!

Mijn bolide rolt langzaam over Neerlands wegen. Maandagmiddag filerijden is niet echt een prettige bezigheid, maar met het vooruitzicht dat ik vanavond weer eens mag vissen is het prima uit te houden.Pieter komt aangelopen met een hengel en minimale bagage, terwijl ik de auto volgestouwd heb met vistroep.

Pieter is groot fan van kribhoppen. Met minimale bagage proberen zo veel mogelijk kribben af te vissen, op zoek naar de barbeel. Daarbij is zo min mogelijk bagage een must, want je wilt je natuurlijk geen breuk tillen. Over kribhoppen heeft Pieter overigens een leuk artikel geschreven in de nieuwe Beet Magazine. Zeker de moeite waard om even door te lezen en erg interessant voor de beginnende barbeelvisser.


Foto 3: Jieeeeeeeeehoeeeeeeeeeee
, Pompie aan de dril

Enfin, ons water voor vandaag is wederom de IJssel. Het water stroomt hard en we besluiten met elkaar op 1 krib te zitten. We vissen ieder met 1 hengel en doen het volgende.Pieter vist kort voor de krib en bestrijkt het gedeelte tot aan het midden. Ik pak de achterste neringen vanaf het midden en we proberen zo de vis te verschalken. De vraag is echter altijd of de vis aanwezig is en daarom besluiten we te voeren.Er zijn verschillende meningen over voeren aan de rivieren.

Foto 4:prachtige foto van de dril. Jongens kijk even naar de safetyclip!! Daar is ie weer!

Zeker onder de barbeelvissers zijn de meningen verdeeld, maar gelukkig zitten Pieter en ik op 1 lijn. We voeren met mais, kaas en…wat van maggie en proberen zo een voerspoor te creëren.

Zijn ze geïnteresseerd dan gaan ze zoeken en zo wachten we op onze eerste aanbeet.

Foto 5: Een prachtige 69 cm Barbus

Het duurt ruim 1,5 uur voordat we wat activiteit zien. Kribhoppen was een optie, maar dan begint het toch eindelijk te lopen. De eerste tikken op de top zijn daar en al snel sta ik te drillen. De vis is beresterk en Pieter staat al te wachten met het schepnet. Hoppa, 69 cm dikke IJsselbarbeel voor Pompiedoe en snel maken we foto’s en laten de vis te water.

Foto 7: Nog een keertje dan. Mooie snorremans

Reanimeren: Even voor geïnteresseerden en beginners onder ons.De barbeel is een gespierde en gestroomlijnde vis. Eenmaal gehaakt zal deze alles geven om zich te ontdoen van de haak en de vis maakt door zijn bouw goed gebruik van de stroming. Het kost de vis enorm veel kracht en uithoudingsvermogen om het ons tijdens de dril zo lastig mogelijk te maken en dat resulteert in een spectaculaire dril.

Foto 8: Release in de stroming. Kjk…op eigen kracht

Eenmaal in het net is de vis op en moegestreden. Het is dan ook zaak dat de vis met de grootste zorg wordt teruggezet maar….

De meeste barbelen moeten gereanimeerd worden. Laat ze niet meteen alleen te water, maar ondersteun de vis. De barbeel moet op krachten komen en kan zich in de stroming nog niet redden. Leg de vis daarom in je net of ondersteun de vis. Houdt de vis onder water met de kop tegen de stroming in en laat de barbeel bijkomen.Hierdoor vergroot je de zuurstofopname en zal de vis eerder aansterken.

Foto 9: Reanimeren van Brutus. Wacht tot de vis zelf weg zwemt.

Eenmaal weer op krachten gekomen zal de vis zelf proberen weg te zwemmen. Pas dan mag en kun je de vis laten gaan. Het komt nog regelmatig voor dat vissen te vroeg te water worden gelaten, waardoor ze het vaak niet redden en op hun rug wegdrijven. Dit alles door onwetendheid en onervarenheid van de visser. Houd hier rekening mee.

We gaan verder. 15 minuten later weer een aanbeet en ik opper Pieter om de hengel te pakken. “Niks daarvan!” ,roept Pieter, “Jj bent de gast” en wederom sta ik te drillen. De volgende vis is het zusje van…en meet 68 cm, prachtige vis.

Foto 10: Zus Barbabella met 68 cm op de kant

Door snel te handelen hoeven we nauwelijks te reanimeren en weer stuitert een hengel. Dit keer een losser. De haak hing niet goed onder de kaas en dat is balen. Ik dring er nu echt op aan om een hengel te pakken en Pieter drilt de volgende vis.”Je weet wel wat je weggeeft, Marcel!” en al

lachend zien we een minibarbeeltje bovenkomen.

Foto 11: Pieter checked of hij deze barbeel als speld kan gebruiken.

Daarna is Pieter los en Pomp krijgt geen tik meer.

Pieter laat nog even zien hoe je kolblei moet vangen en vervolgt de sessie nog even met 2 extra barbelen, tja…baas boven baas he 🙂

In totaal vingen we in 3,5 uur tijd 5 barbelen en een kolblei. Ik kan me herinneren dat ik mindere sessies heb gehad.

Foto 12:Kolbus Kolbus was ook van de partij

Pieter, ik wil je bij deze bedanken voor je gastvrijheid en je tips. Bedankt dat je mij die grote vissen hebt laten vangen hahaah Waardeer ik zeer.

Het is overigens toch opvallend dat alle barbeelvissers waar ik mee heb gevist gewoon hele aardige mensen zijn en jij bevestigd nu ook weer deze regel. Ik vond het zeer plezierig met je te vissen en ik hoop dat we nog eens op herhaling kunnen.

Foto 13: Weer een barbeel voor Pieter.

Voor de mensen die geinteresseerd zijn in het artikel ‘Welcome to my Crib” van Pieter Beelen?Loop even naar de winkel of boekhandel en kijk in de nieuwe Beet Magazine van september 2008. Leuk en leerzaam artikel. Ook heeft Barbeelen Pieter een eigen Column in Het Visblad. Check it Out!!!

9 reacties

 1. Rinko Oosterveen schreef:

  Mooi verhaal.
  en die safetyclip: Ik ben sinds enkele weken ook overgestapt op deze montage, en net als jij hoop ik dat meer barbeel vissers hier gebruik van gaan maken.

  Keep up the good work, mannen!!!

 2. Bart schreef:

  Tog leuk gevangen Marcel en Pieter en wat betreft die safetyclip die gebruik ik al sinds de vorig jaar gehouden Ijssel forumdag Daar zag ik dat Marcel er al gebruik van maakte

  Bart

 3. dick schreef:

  Een prachtig verhaal, en ook nog vijf baard dragers gevangen keurig mensen.
  Het kribhoppen,levert toch barbeel op en het voeren helpt dus wel.
  Elke keer wordt ik een stukje wijzer over het barbeel vissen, bedankt voor de tips.

  Groet Dick

 4. Andr schreef:

  Mooi gevangen mannen! Vooral die kolbus kolbus natuurlijk :-).
  Ik vis nog niet met een safety clip. Binnenkort ook maar eens halen!

 5. Marcel schreef:

  @Rinko: Hoi Rinko, goed te horen, ik ga binnenkort het 1 en ander hier uitleggen over die safetyclip. Vind het wel eens tijd om barbeelvissers erop te attenderen.
  @Bart: Heee Bart, dat had je goed gezien en onthouden zeg. Leuk te horen man hahah
  @Dick:Hoi Dick, ik moet zeggen dat 1 vangstmelding niet garant staat voor het overige deel van de IJssel hoor. Het is knap lastig en net als wat we eerder vermeld hebben. Juiste stek, juiste tijd.
  @Andre: Hoi Andre, ik meldde het al bij het commentaar van Rinko. Ga in 1 van de volgende verslagen een uitlegje geven over de safetyclip, hoop dat er belangstelling voor is.

 6. Nico schreef:

  Super mannnen!! Mooi aantal en zeker ook mooie vissen! Mijn voorkeur gaat ook uit naar voeren ipv kribhoppen..alhoewel dat ook ongetwijfeld vis zal opleveren.
  Marcel, knap dat je de aanbeet van een kleine barbeel kan herkennen en dat Pieter laat aanslaan….hahaha

 7. Tsak schreef:

  Hey Marcel, ben even een paar dagen tussen uit geweest en zie hier dat je een hoop actie hebt beleefd. Knappe vissen.. toch weer leuk he, het vissen op tinca afwisselen met brutus.

  Heb je agfelopen weekend nog op zeelt gezeten? T was weer een tropisch weekendje, ideaal voor de jacht op goud.

 8. Wolf schreef:

  Ej Pompie en Pieter

  Goed bezig mannen, ik ben niet zo’n kribhopper en voer ook graag, daarom wordt er nog wel eens geblankt, maar dat deert me niet want het gaat me uiteindelijk toch om het vissen.

  Enneh Marcel, dat je dat reanimeren nog eens aanhaalt is zeker belangrijk, voor elke vis de tijd nemen en achter de krib terugzetten zodat hij/zij uit de snelle stroming rustig bij kan komen.

  Die safetyclip moet ik nog uitwerken i.c.m. de powergum, maar ben er nog steeds mee bezig om dat te ontwikkelen.

  Goed bezig mannen !!
  Enneh lekker leesvoer op een regenachtige avond.

  GreetZ
  Ron

 9. Marcel schreef:

  @Nico: He Nico, ja goed he hahaha.
  Kribhoppen is ook niet echt mijn ding hoor, maar voeren moet vroeg of laat vis opleveren, dat is wel duidelijk.
  @Tsak: He Tsak, ik heb aan de ene kant wel zitten balen dat ik in dat tropische weer niet kon zeelten, maar ja, had er weer hele leuke barbeelsessies tegenover staan.
  Ik denk dat het met de Tinca Tinca zo langzamerhand wel gedaan is. Eigenlijk hoop ik nog op een zwoele nazomer, maar de vooruitzichten zijn niet gunstig. Dan volgend seizoen maar en ik heb er zin in, mede door die Hall of Fame.
  @Wolf:Hoi Wolf, wij hebben o.a. geconstateerd dat voeren en op de krib blijven ook vis oplevert, zelfs grote vis. Kribhoppen is een goed alternatief om de vis op te zoeken natuurlijk.
  SAfetyclip i.c.m. Powergum werkt goed, zelf getest en goedgekeurd (zie verslagen). Clip boven de Powergum en klaar.

Laat een reactie achter