Terug naar de zilveren kronkel I

De afgelopen maanden hielden me dichter bij huis. Door Privé omstandigheden heb ik mijn visserij moeten verplaatsen richting de lokale plassen en ik had er ook heel veel plezier van.

De zeelt heeft me weer omarmd, de zeelt bracht me even terug op aarde, ik heb genoten.
Nu het weer wisselvallig is heb ik een paar keer zitten blanken. Het ziet er weer naar uit dat die vissen van warm weer houden, tegen het benauwde aan en daarom bespaar ik me de energie en tijd, wachtend op de zwoele nazomer in september.

Ondertussen had ik wat afspraken staan. Tim en ik hadden elkaar al een paar keer gesproken, maar het kwam er telkens niet van om eens met elkaar te vissen. Afgelopen zaterdag was het zover. Het stof werd van de hengels geblazen en de lange rit naar het oosten werd gemaakt.
Het was voor mij alweer een hele tijd geleden. Ik wist niet eens meer hoe het voelde om een barbeel te drillen, laat staan 1 vast te houden
en het werd dus weer eens tijd om richting de grote rivieren te trekken. Man, wat had ik er weer zin in.

De vangstmeldingen zijn op dit moment wisselvallig. De één schijnt er 4 per avond te vangen, de ander blankt weer in het weekend. Als buitenstaander word je gek gemaakt door de verschillende conclusies. “De IJssel doet het momenteel goed”, “De Waal is slecht!” Allemaal momentopnames.
Ik heb op een andere site al eens mijn mening gegeven en eigenlijk wil ik dat hier ook nog even doen.
Foto 2: Daarom zit ik graag aan de IJssel.
Het afgelopen jaar hebben meerdere barbeelvissers geprobeerd het gedrag van de barbeel te doorgronden. Samen met Gert Broeze, Frans Vogels, Wolf, Nico, en Jos en vergeef me wanneer ik iemand vergeten ben,  hebben we geprobeerd iedere maand barbeel te vangen. Gert is waarschijnlijk de enige barbeelvisser die in iedere maand barbeel heeft gevangen en daar heeft hij behoorlijk veel uren voor moeten draaien.


Foto 3: Het water stond laag. De Basaltblokken waren zichtbaar.
Wat wil ik hiermee zeggen? Barbeel is een grillige vis. In groten getale laten ze het soms afweten, zeker in de winter. Waar ze heen gaan? Who knows, wanneer ze bijten?Who knows. Het is daarom nog steeds een onvoorspelbare vis. Denk je dat je DE stek van je leven hebt gevonden, word je later alsnog geconfronteerd met visloze dagen. Vangt de ene visser zich het schompes. Zit de andere visser 500 meter verderop te blanken. Er is geen peil op te trekken.

Wil je net als Gert het jaar rond vissen, dan zul je moeten weten waar ze in de winter liggen.
Heb je 1 maal de stek gevonden waar ze zich ophouden dan ben je spekkoper en dat is eigenlijk het hele jaar zo. Het is een kwestie van op de juiste plaats, op de juiste tijd en met het juiste aas gaan vissen. De ene visser is daar gelukkiger in dan de ander en zo blijft de barbeelvisserij een onvoorspelbare visserij.
Foto 4: Turen tot je er een stijve nek van krijgt.
Enfin, wat vissen betreft ben ik meestal wel positief ingesteld, ik probeer te genieten van elke vis en daarom zag ik het zaterdag wel zitten. Het weer was prima, af en toe zon, beetje bewolking en zo reed ik fluitend richting stek. Tim was ook net aanwezig en een minuut later schudden we elkaar de hand.

Wat gingen we doen? Er werd besloten allebei met 1 hengel te vissen. Als aas werd er voor kaas gekozen en even later lagen er 2 hengels in het water. Ik moest even weer wennen aan de prachtige omgeving. Het voelt telkens weer vakantie wanneer ik aan de IJssel ben, prachtig.
Foto 5: Mijn eerste sinds tijden.
Het duurt toch bijna een uur voordat ik tikken op de top krijg. De harde aanbeten zijn er nog steeds niet (daar later meer over), maar toch een duidelijke aanbeet.
Het is moeilijk in te schatten wat er aan de andere kant van de lijn zit. 50, 60, misschien wel 70??? De vis vecht mooi en de dril is zwaar. De heavy feeder krijgt het zwaar te verduren en 10 minuten later schept Tim mijn vis.
Het blijkt een prachtige 66 cm te zijn en mijn dag is weer goed. Foto’s worden gemaakt, de prodentsmile doet z’n werk ik kan naar huis. Niks van dit alles, we gaan gewoon verder. We hebben nog 3 uur.


Foto 6: En weer netjes terug.
Wanneer we na 2 uur geen aanbeten meer krijgen besluiten we te gaan hoppen en we komen op een prachtige krib. De zon staat hoog, het landschap is mooi en Tim en ik zitten op de krib.
Tim’s PR is overigens ook een vis om van te dromen. De IJsselvisser heeft een mooie 77cm aan de top van zijn lijstje staan en die wilde ik jullie even laten zien.


Foto 7: Hoezo zijn 80ers alleen mooi?
Ik word onrustig, het zint me niet dat de vissen niet bijten en als we wat activiteit zien zijn het lichte tikjes en ik besluit met maden te gaan vissn.

Dubbelklappers:
Menigmaal wordt mij gevraagd waar de snoeiharde aanbeten zijn die wij allen vorig jaar hebben meegemaakt. Vol in de stroming wordt het aas gepakt, wat resulteert in het feit dat je hengel meteen krom wordt getrokken. Soms tot in het handvat, de bekende dubbelklappers. Ik kan me niet herinneren wanneer de laatste dubbelklapper zich meldde en blijkbaar hebben er meer vissers last van. Zijn de sneaky bastards alert geworden?

Foto 8: De Shimano Alivio in actie.
Opeens tikken op de top. Omdat ik met de maden op de haak vis moet ik zelf aanslaan en warempel ik heb beet. De dril begint en al gauw ligt de vis op de mat. 49 cm, supervis en dat op de maden. Tim gelooft er nog niet zo in, blijft stug met kaas vissen en ik vis door met de maden. Tik, tik, tik!!! Weer een aanbeet en weer mag ik drillen. Deze vis is zwaarder, maar dit keer heb ik pech. Vlak voor de kant zien we de vis , maar tegelijkertijd laat de haak los. Ik heb een losser en sta met een lege haak aan de kant. Dat was vis 3!!!! Gokje, 60 cm..


Foto 9: Ook de kleine vis is altijd welkom.En… op de maden he.
Tim wisselt nu ook van aas, maar we lopen in onze reservetijd.
We moeten stoppen, het zit erop en met 2 vissen en wat aanbeten mogen we niet klagen.
Tim gaat die avond nogmaals naar dezelfde krib en ’s avonds krijg ik een smsje dat meneer zijn gram alsnog heeft gehaald. Ook 2 stuks!!! Super!!

Tim, ik wil je bedanken voor deze eerste succesvolle sessie na Brutus. Ik moest weer wennen aan de dril, weer wennen aan het hele gebeuren, maar ik heb me weer prima vermaakt.
Ik hoop dat we in de toekomst nog eens samen gaan vissen, want de IJssel blijft mijn water.
Spreek je gozer!!!

Zo zie je maar weer dat niet alleen de stek en de tijd moet kloppen. Dit keer was het ook het aas wat mij vis opleverde. Op zich wel logisch toch? Jij wilt toch ook niet elke dag patat??

Aan het einde van de week, deel 2 van “Terug naar de zilveren kronkel”

9 reacties

 1. Andr schreef:

  Hey Marcel, mooi om jou weer eens aan de barbeel te zien!
  Ben gisteren met Dennis (Dizzing D op angler) naar de Ijssel geweest. Dennis heeft zijn eerste 2 barbelen gevangen en ik had er 1.

  Als je binnenkort nog een keertje tijd en zin hebt moeten wij de agenda’s maar weer eens even naast elkaar leggen.

 2. Bart schreef:

  Hey Marcel moet tog weer een mooi moment zijn je eerste barbeel na lange tijd weer te drillen, mooie plaatjes ook weer van de Ijssel

  Groet Bart,

 3. dick schreef:

  Marcel toch weer barbelen gevangen, en dat met maden. Ik vis eigenlijk altijd met kaas op barbus om geen bij vangsten te krijgen, maar zoals ik zie zijn maden ook een goed aas.
  Een mooi verhaal daar aan de IJssel, een prachtige rivier in een mooie omgeving.
  Over die dubbel klappers ik ken ze niet meer sinds vorig jaar.

  Groet Dick

 4. Rinko Oosterveen schreef:

  Marcel, Welkom terug!
  Laat die Brutus nou maar weer komen.
  sucees!

 5. Nico schreef:

  Super marcel…dat was weer effe geleden…jij en barbeel!!!

  foto’s spreken weer voor zich…schitterend daar aan de ijssel. blijkt dus toch lonend om bij terugloop van aanbeten te switchen naar ’the good old maggots’….

  Heb dit jaar zelf wel een paar giga-aanbeten gehad en mogen verzilveren…ze zijn er dus nog wel en door zulke aanbeten blijft het barbelenvirus aanwezig!

 6. Marcel schreef:

  @Hoi Andre, ik heb je een pm gestuurd, gaan we doen 🙂
  @Bart: Zeker weten Bart, ik moest echt weer in de beugels, geweldig!!!!
  @Dick: Hoi Dick, ik zag op Totalfishing dat je ook weer succesvol was, toppie 🙂
  @Rinko: Brutus? Ik wil z’n Oma graag eens vangen hehehe
  @Nico: HE Nico, ja was wel weer even lekker aan de IJssel. Blijft een prachtvis aan een prachtrivier he. Spreek je gab..
  @Bob: Hoi Bob, leuk dat je komt buurten en leuk dat je reageert man. Je bent welkom…

 7. Tim aka IamBarbeel schreef:

  Hey Marcel..
  Top verslag, en vond het toppie om kennis met je temaken!! Tot snel!

  Groetjes

 8. Jos schreef:

  Hoi Marcel
  Ben blij dat je weer terug bent in het barbelenwereldje.
  De Maas is mooi,zeker nu alles groen is en met zomerstand (37.50 borgharen)Maar de IJssel is zeer zeker heel speciaal.
  Prachtige foto’s Marcel SHAPEAU.
  Groeten Jos

 9. Marcel schreef:

  @Jos: Hoi Jos, ook leuk jou hier weer te zien.
  Heeft even geduurd wat barbeel vangen betreft, maar dat had zo z’n redenen he.
  Hoop dat je weer van de partij bent bij het lezen van de barbeel verslagen.

Laat een reactie achter