TenchTime (Deel 8)


Het is dinsdagochtend wanneer ik Jurrien van huis haal. We gaan naar  het water waar we 2 weken geleden in 3 uurtjes tijd 9 zeelten vingen. Opvallend was dat de zeelten volledig vielen voor de knoflookboilies. Run na run kregen we op deze bolletjes. Ik had vandaag goede hoop.Een ochtendje vissen moet toch wel een zeeltje opleveren.

Maar zoals altijd kun je nergens zeker van zijn. Ik krijg geen tik op het snoepgoed dat 14 dagen geleden als topper werd gezien. Althans. Ik ving een paar grote ruisvoorns, een kolblei, een brasem en een karpertje, maar de zeelt moest van mijn aas niets weten.

Foto: Een Torpedo op licht materiaal is ook geen straf hoor.Mooie stofzuiger.
Vismaat Jurrien zat aan de Robin Red. Ik heb wel vaker gehoord dat deze knikkers het ontzettend goed doen bij onze zeeltvrienden en warempel.
Jurr kreeg het druk. Hij ving een paar mooie ruisers, maar ving ook twee mooie tinca’s en loste nog een vis. Een karper boog de haak om. Maar met vijf knalharde runs was Jurrien vandaag spekkoper.

Foto: Het waren overigens beste runs die de zeelten gaven.
Zo zie je maar weer dat resultaten uit het verleden, geen garantie zijn voor de toekomst.
De kikkererwten en de knoflookboilies van de afgelopen weken waren niet het aasje van vandaag. Variatie blijkt maar weer eens de key te zijn.

Foto: Jurrien met een mooie lichte tinca.

Zeelt in de Media

Coarse Angling Today
Het was even wachten, maar de Coarse Angling Today viel afgelopen weekend op de mat.
Een speciale Tench editie dit keer, met als thema “How to catch Spring Tench”
Uiterst nuttige tips en trics te lezen in dit nummer. Tevens prachtige foto’s van enorme hoge en dikke zeelten.
Grijp je kans en koop er nog één, nu het nog kan op www.newsstand.co.uk
Een prachtig naslagwerk voor iedere zeeltliefhebber.

Er wordt mij wel eens gevraagd of er ook Zeelt Dvd’s zijn. Die zijn er, maar deze zijn al wat jaartjes oud.
Het is mij niet bekend of er recent nog Zeelt Dvd’s zijn uitgebracht. Nu is de markt wat de zeeltvisserij in Nederland betreft natuurlijk klein, nieuwe dvd’s zullen dan waarschijnlijk uit Engeland moeten komen.
Dat zou overigens voor ons zeer interessant zijn. De moderne visserij als het ‘method vissen’ en ‘licht karpervissen’ heeft de afgelopen jaren ook zijn intrede in de zeeltvisserij gemaakt. Een actuele dvd over het ‘nieuwe vissen’ op zeelt zou zeer welkom zijn.

DVD “The Tench”
Gisteravond toch nog even naar goud van oud gekeken. De dvd “The Tench”  van Matt Hayes is toch leuk om naar te kijken.
In hoog opgetrokken joggingbroek vertelt Matt hoe de vis te belagen m.b.v. de pen en het licht statisch vissen. Zeker de moeite waard om te bekijken.

Totalfishing
Op www.totalfishing.nl ook weer een paar leuke meldingen.
Eén daarvan is van Tim Huizenga. De beste man is er met de pen op uit gegaan en ving een paar prachtige tinca’s waaronder deze op de foto. Bron: www.totalfishing.nl

Foto: Tim met een schitterende zeelt. Bron: www.totalfishing.nl

Vis TV 2011 Afl 11: ZEELT
Aanstaande zondag 29 mei VisTV. In deze 11e aflevering gaan Ed en Marco op zoek naar zeelt.
Hieronder vind je de promo. Check it out. Leuke aflevering en ze gaan nog vangen ook!!

Zeelt Hall of Fame
Onze Zeelt Hall of Fame vult zich al aardig en ik ben weer eens door mijn speldjes heen. Dit keer vond ik een nieuw speldje.
Een prachtig ding voor op je pet, jas of tas. Niet al te groot, maar net groot genoeg dat het opvalt.
Welnu. Ik ga maar weer eens reclame maken voor dit item, maar ik heb de spelregels wel even een ietsje pietsje aangepast.
Het vangen van zeelten gaat de mensen al beter af. Was een zeelt van 52 cm een paar jaar geleden nog een joekel. Tegenwoordig schijnt het meer een regel dan een uitzondering te worden. Zodoende heb ik de lat even wat verlegd.
Alle mensen die een zeelt opsturen komen in aanmerking voor de Hall of Fame. De foto moet wel van goede kwaliteit zijn, de vis moet samen met de visser op de foto staan en de vis moet ongeveer op borsthoogte vastgehouden worden. Zie het item Zeelt Hall of Fame voor de rest van de spelregels.


Zeeltspeld
Wil je een gratis speld verdienen, dan moet je zeelt minimaal 55 cm zijn (i.p.v. de oude 52 cm) en met meetlat of meetlint op de foto staan.
Voldoet je vis aan deze voorwaarden dan krijg je de leuke speld voor nop, nada, niets. Makkelijk verdiend toch? Dus kom maar op met die 55 plus zeelten. 10 speldjes liggen te wachten.


Foto: De nieuwe zeeltspeld. Ik vind em zelf ook erg mooi. Petje krijg je er niet bij 🙂

Overige Zeeltmeldingen

Jan van Hezel
Een tijdje geleden kwam ik in contact met Jan van Hezel. Jan heeft een variant op de methodfeeder bedacht, namelijk de Methodski.
Na een worp zakt deze namelijk langzaam door het wateroppervlak en bij het binnenhalen komt hij – tot acht meter van de kant – uit het water en ‘skiet’ terug – leliebedden, wierstroken en stenen passerend. Een erg leuke uitvinding, waar Jan aardig wat uurtjes in heeft gestoken. Het leuke is dat Jan er ook mee vist. Hieronder een verslag van dezelfde Jan.

Hallo Marcel,
Gisteren, 20 mei, voor het eerst gericht gevist op zeelt met de methodski. Lekker zonnig weer, weinig wind aanvankelijk.
Eerst wat voor gevoerd met mais op het ‘open’ plekje (midden foto) in het bed plompenbladen.
De metodski gevuld met brasemlokvoer en geplet mais en gelanceerd. De ski kwam met een plofje op het water en schommelde langzaam naar de bodem. Daarna liep ik met de hengel langs de oever van de plek weg om er niet te kort op te zitten en zette de  hengel hoog op de steun om de lijn, in een lichte boog, uit de bladen te houden.
Het na een kwartier was het al raak, Ik zag in eerste instantie niet dat ik beet had want het zaakje zat meteen al vast tussen de bladen en de top van de hengel bewoog wat.

Foto: Zie links de methodski van Jan. En nog vangen ook he
De Shogun 25/100 lijn en de methodski met het lange zeer rekbare elastiek wisten het goed op te vangen. Ook de zeelt hielp een handje en tegenovergestelde richting bij het doorsnijden van de stengels.
Het nadeel was dat ik de vis niet meer hoefde te drillen, hij was al uitgeput voordat het open water bereikt was.

Een dikke zeelt van 53 cm kwam naar de kant.  Nadat ik de zeelt had terug gezet (na veel gedoe, geen haakmat, foto maken) geen beet meer gehad. Ik houd vis nooit vast in een leefnet maar had hij de anderen gewaarschuwd?
Veel last van voorns die de hair met 3 maiskorrels afritsten.  Zelfs een voorntje van 19 cm aan de hair gevangen (haak nr.8 Gamakatsu !).

Foto: Nog een tinca op de Methodski. Cool!
Daarom ook Robin Red pellets (8 mm, donkerrode naar vis ruikende ‘tonnetjes’) geprobeerd met stoppertjes van stukjes elastiek die mooi in de pellet getrokken kunnen worden.
In de loop van de avond stak een strakke frisse bries en er was nog weinig leven te zien. Daarom heb ik de zonsondergang niet meer afgewacht .

Het water had een lichte stroming, ook door de plompebladen heen,  die voortdurend heen en weer ging vanwege de bemaling. Het water was 1 tot 1,2 meter diep.
Stroomopwaarts, aan het eind van het plompebed was veel zeer schuwe kopvoorn (meun) aan het azen met typerende circeldende v-golven.
Zodra ik binnen tien meter afstand kwam waren ze weg.Tussen de plompebladen buiten een straal van 10 meter om mij heen was volgens mij ook karper actief tussen de plompen.(opdrukken van bladen en golven, kringen door happen naar voedsel).
Groet, Jan van Hezel
(Mocht je overigens interesse hebben in de mehodski, dan kun je mij mailen via het contactformulier bovenaan de pagina. Ik stuur je mail wel door naar Jan.)

Ben Kooi
Ben Kooi is ook een allroundvisser en heeft een eigen website Dagenzonderschubben.blogspot.com.
Niet alleen belaagd hij mooie grote ruisers en karper, maar Ben mag ook graag op de zeelt vissen. Afgelopen week ging hij weer eens op pad met vismaat Ap. Lees het hele verslag op zijn site Dagenzonderschubben.blogspot.com.

Foto: Dagenzonderschubben. Vandaag ff niet 🙂

Pieter Stam
Van Pieter deze week een kort verslagje. De vakantie is voor Pieter voorbij, maar hij wist er toch nog 3 uit te persen. Hij blijft vangen he.

Foto: Weer een prachtig exemplaar.

Hey Pomp,
Hier zijn ze. 2 van de 3 vissen en zijn eerder gevangen door mij, en niet alle 3 zoals ik eerder dacht. Maar het is wel duidelijk tijd voor nieuwe stekken.
Daar ga ik de komende tijd aan werken. Deze zeelten zijn 51 en 52 cm, de derde was ook 51, dat was een mannetje. M.v.g, Pieter

Foto: De zeelttopper en zijn trofee.

En dit was deel 8 van TenchTime. Ik hoop de volgende week weer wat mooie meldingen te doen. Het weer wordt wel wisselvallig heb ik gezien, maar we blijven vissen. Overigens beginnen de zeelten nu langzaam te groeien. Dat zullen we straks in de gewichten merken.
Tot volgende week. Blijf schrijven en blijf foto’s sturen naar tincatinca@vispomp[nospam].nl

Met vriendelijke groet,

Marcel (Vis)Pomp

5 reacties

 1. Jan van Hezel schreef:

  Beste Marcel,lezers,

  Gisteren, 25 mei, een andere locatie geprobeerd: het Overijssels kanaal. Prachtig viswater, matig helder; met dodde begroeid – niet te steil aflopend – talud. Lichte stroming door de stuw.

  Sterke vis was daar langs de gehele oever en aan mijn voeten aan het paaien. De pollen schudden, monsters die zich een weg langs de oever door de vegetatie baanden, in flitsende gang en diep genoeg om zich aan het oog te ontrekken …
  Mogelijk was het de rechte brute gang van stofzuigertjes maar ik wil daar niet aan en houdt het liever op monsters van zeelten … neen, ik weet het zeker! … Maar uh … dan zitten er veel!

  Geen zeelt gevangen daar, maar die MOETEN te druk zijn geweest maak ik mijzelf en vooral het wachtend thuisfront wijs.

  Het was een warme dag. Maar na zonsondergang werd het direct te koud en vochtig. Beslist geen zwoele zomeravond.

  Het was wel een mooie vissessie door de vele ontdekkingen. Meer een excusie, want ik heb heel wat gelopen langs dat lange kanaal.
  Ik werd door drie biggen van schubkarpers verrast, die met de kop naar de kant toe tussen de leliebladen in de bovenste waterlagen lagen te zonnen. Na een sluipgang langs de rietkraag keek ik ze ineens zó in de bek …

  Met vriendelijke groeten,
  Jan van Hezel

 2. Jan van Hezel schreef:

  Oh ja, ik wilde ook netjes op bovenstaande verhalen in gaan. Allemaal prachtig dat mooie wild!
  En leuk – in een eerdere TenchTime – die twee zeelten, beide vrijwel identiek, in eenzelfde pose wat lodderig hangend voor de camera gepositioneerd en dan ook nog zo’n begeleidende tekst ‘set zeelten’ (het werkte meteen op een positieve manier op mijn lachspieren)

  Het doet mij goed te lezen dat de knikkers van Jurrien het goed deden.
  Ik begon namelijk steeds meer aan mijn knikkers, die mij redding hadden moeten inluiden, te twijfelen

  Het gaat, ik denk ook in het geval van Jurrien, om die cilindervormige Red Robin pellets met een gaatje (tonnetjes) die lekker langzaam oplossen.

  Mijn vertrouwen is terug!

  Groet, Jan

 3. Pierre schreef:

  Marcel

  Gaaf !! Mooie vissen , mooi verslag..
  Mijn vizier staat weer effekes op barbeel.
  Heb net al m’n spul bij elkaar gegraaid voor een paar dagen Ijssel !!

  De vangstberichten van de laatste tijd beloven niet veel goeds en vorig weekend was het ook al niet wat , maar we gaan er met volle moed tegenaan !
  Nieuwe ronde , nieuwe kansen!!

  Succes met zeelten en de groeten

  Pierre

 4. Hendriks schreef:

  Hoi,ik ben op zoek naar dvd’s over zeelt maar kan niks vinden;kan jij mij helpen.groetjes Frits Hendriks.

 5. Marcel schreef:

  Hoi Frits, sorry voor de late reactue, maar leuk je hier te zien. Er zijn wat dvd’s van Korum die je op youtube kunt vinden. Ik zal ze onder mijn youtube account plaatsen of misschien kun je ze zelf vinden. Voor de rest zijn er weinig (lees oude dvd’s ) over zeelten. Misschien in de toekomst?

Laat een reactie achter