TenchTime (Deel 6)


Iedere fanatieke visser droomt wel eens van een maagdelijk biggen water. Een water waar vissen zwemmen die alleen in onze stoutste vissersdromen voorkomen. Als zeeltaddict hoop je ooit eens tegen de magische 60 cm tinca aan te lopen. Zeelten die vanwege hun lengte het predicaat karper mogen dragen. Zeelten die gezien worden als de snoeken die de 1 meter 20 grens overschrijden. De kans dat je zo’n vis mag aanschouwen is klein. Heel klein zelfs. Hoewel?

The Big One
Met Pieter Stam heb ik al een tijdje goed contact. We bellen zo nu en dan eens over onze zeeltperikelen, praten over technieken en fantaseren over grote vissen. Partners in crime op zeeltgebied. Een visser met zeeltbloed in de aderen.
Wel, zodra de zeeltkoorts weer tot abnormale hoogte begint te reiken, groeien ook het aantal telefoontjes en smsjes tussen ons. Zodoende kreeg ik een sms van Pieter dat hij weer aan het water zat. Hij zou me op de hoogte houden.
Daarom vandaag geen Pompperikelen, maar de dag van Pieter Stam. Lees hieronder waarom…

Twee keer eerder had ik het water al bekeken, niets wist ik er van, alleen dat er zeelt zwom. Qua aantallen geen idee, qua formaten nog veel minder. Alleen op een of andere manier rook het naar grote zeelt. Rond half 6 zit ik afgelopen maandag aan het betreffende water. Omdat het voor mij helemaal onbekend is ben ik direct begonnen met peilen; op gevoel met het lood. Vrij snel vind ik een stek die mij goed lijkt.

Foto: Hengels in de morgen. Een prachtig gezicht.
Niet veel later ligt daar m’n mini-snowman tussen een paar handen voer. De andere hengel gebruik ik als testhengel. Ik heb met deze hengel verschillende stekken afgevist. De dag begint goed met een mooie zonsopkomst. Lang zou het mooie weer niet duren. In de loop van de ochtend zie ik meer regen dan zon. Ik vind het altijd weer spannend wat voor vis eruit komt op een nieuw water. Het eerste uur hoor ik geen piepje. Roerloos hangen de wakers onder de hengel. Dan opeens is er een halve zakker, vermoedelijk een lijnzwemmer. In ieder geval een goed teken. Een half uur later vang ik een grote brasem. Halverwege de ochtend vang ik nog een mooie karper van een kilo of 9.

Foto: Niet alleen de zeelt is bezig met het nageslacht.
Allemaal leuk, maar niet waarvoor ik ben gekomen. Rond het middaguur krijg ik een paar piepjes. Ik pak de hengel op en voel direct dat het een zeelt is. Het beestje doet z’n best maar heeft niet veel in te brengen. Voor de kant ligt een visje van maar liefst 43 centimeters. Daar gaat de hoop op een kapitale vis… Ik moet er om glimlachen en stuur Pomp een cynisch sms-je. Ik krijg direct een bericht terug dat die grote vanzelf wel komt. Ik hoef niet heel lang te wachten op de volgende run. Opnieuw een paar piepjes. Ik pak de hengel op en ook dit voelt als zeelt. Deze vis is een stuk lastiger in het net te krijgen dan haar voorganger. Het blijkt een mooie vis van 54 cm te zijn.

Foto: Pieter met zijn trofee. Een echte zestiger. Cool!
Kort nadat ik de vis terug heb gezet en aan m’n boterhammen met leverpastei zit, belt Pomp om me moed in te praten. Dat is niet echt nodig meer want de mooie 54er heeft de hoop helemaal teruggebracht. We hebben het even over het grote lengteverschil tussen deze twee vissen, dat heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt op een water. Nog geen kwartier na het telefoongesprek zie ik de hengeltop opnieuw tikken. Ik sta direct achter de hengel, wacht twee tellen of er een run volgt maar ook dit keer volgt deze niet. Op de volgende tik pak ik de hengel en voel meteen dat het raak is. Een aantal kopstoten en een vis die langzaam het diepe inzwemt, dat kan alleen maar grote zeelt zijn. De vis is onwaarschijnlijk sterk maar besluit het grootste deel voor de kant uit te vechten. Al vrij snel komt de vis recht op me af zwemmen.

Foto: Nog een keer. Wat een joekel he?
De grote zeelt die in het heldere water vlak voor mijn voeten omkeert zorgt voor een kippenvel moment. Deze vis mag ik niet verspelen. Het duurt nog heel veel meters door de slip voordat ik de vis uiteindelijk in het net ligt. Het eerste wat ik doe is een sms naar Pomp. Het formaat zeelt waar ik al jaren naar op zoek ben ligt eindelijk op mn mat. Ik meet en weeg de vis, maak een aantal foto’s en laat ‘m dan van de onthaakmat terug het water in glijden. Op m’n stretcher ligt m’n telefoon nog steeds. Het display geeft twee gemiste oproepen aan. Ik kan wel raden van wie…

B.t.w. Echt fantastisch hoe het ging maandag. Je was er niet zelf niet bij maar je hebt het eigenlijk bijna rechtstreeks meegemaakt.

Groet, Pieter
@Pieter, we hebben elkaar maandag veel gesproken, maar ik wil je nogmaals feliciteren met je supervis. Als ik iemand die vis gun, dan ben jij het wel. Supercool!! Mag je absoluut trots op zijn!

Zeelt in de Media
In de Beet van deze maand een artikel van Kevin Diederen. Al verhalend schrijft hij over het pennen op zeelt met klassiek materiaal. De JW Youngs Centrepin en de Hardy Richard Walker Avon staan hier centraal. Mooie platen maken het verhaal compleet. Dit artikel vind je in de Beet.

Coarse Angling Today
Ik ben wel gecharmeerd van de Engelse visbladen. Via www.newsstand.co.uk koop ik zo nu en dan een Coarse Angling Today.
De bladen staan ook boordevol informatie en tips en trucs. Erg leuk  om te lezen.
Een nummer kost GBP 4.64 inclusief verzendkosten. Dat is omgerekend €5,25 voor een nummer inclusief verzenden. Vandaag bestellen is een week later in huis. Zeker een aanrader!

Déclic Pêche
Jerry gaf mij maandag een tip om ook eens naar Franse bladen te kijken. Dat herinnerde mij eraan dat ik 2 weken geleden in Frankrijk een Frans visblad had gekocht. Nou is mijn Frans niet al te best, maar toch kun je er zo nu en dan wat uithalen. Plaatjes zeggen natuurlijk genoeg. Overigens doen ze in Frankrijk heel open over visstekken. Plaatsnamen en visstekken worden gewoon genoemd. Mocht je deze zomervakantie naar Frankrijk gaan, dan zou ik zeker even een blaadje meenemen.

TotalFishing
Op www.totalfishing.nl weer leuke vangstmeldingen van Eddy te Mebel. Samen met zijn zoon zijn zij er weer op uit gegaan om te vissen in de kleine beekjes. Ik vind de verhalen en meldingen van Eddy altijd prachtig. No-Nonsense, lekker vissen en nog vangen ook. Overigens vond ik nog een leuk artikel van Eddy op hetzelfde totalfishing. Zeeltvissen in de achterhoek. Check it out.

Foto: Eddy te Mebel met een van z’n mooie zeelten. Bron:www.totalfishing.nl

Overige Zeeltmeldingen

Stefan Huls
Dat de zeelten zich langzaam aan het voorbereiden zijn om te gaan paaien bewijst Stefan met een paar mooie vangstmeldingen. De vrouwtjes beginnen nu behoorlijk in gewicht te groeien. Lees het verslag van Stefan en kijk eens naar de foto´s. Hoezo skippybal?

Foto:Stefan met weer een mooie lichte tinca.
Hey Marcel, Maandagavond weer wezen vissen en heb 7 zeelten kunnen vangen.
Alle zeelten heb ik weer gevangen met minibolie’s, maar deze keer wel allemaal op een dubbele bolie kleuren rood en wit.
Een zeelt (53cm)was heel rood van kleur en leek al druk te zijn geweest met de paai, alleen deze was zeker nog niet afgepaaid.

Foto: De dames beginnen al lekker te groeien. Wel apart trouwens, die rode kleur.
De vis was ontzettend dik en woog 3600 gram, helaas was er niemand om een foto te maken dus heb ik hem maar op de mat gefotografeerd zodat er nog wel te zien is hoe dik hij is. Zeelten waren 53, 53, 52 ,51 ,51 46 en 44cm.
Ben vanavond ( dinsdag ) ook even geweest maar geen vis kunnen vangen. Groet, Stefan.
Foto: De Hansen Boys. Leuke foto Coen!!

Coen Hansen
Vismaat Coen wist er ook weer een paar mooie te scoren.
Hey Pomp, Bij deze stuur ik je een foto van een avondje zeelten met m`n vader. We hadden 4 vissen, 1 vrouwtje en 3 mannetjes ook hadden we nog 5 brasems. Groeten Coen, en tot aan de waterkant.

Mike Timmermans
Ik kreeg ook een leuke melding van Mike Timmermans. Super dat we ook weer andere mensen hebben aangestoken 🙂
Mike, prachtige close-ups. Bedankt hoor!

Foto: Mike met een mooie close-up
Hoi Marcel, Ik heb vakantie dus was er natuurlijk tijd om een dagje met m’n vader te gaan vissen en deze mooie zeelt van 45 cm was een van de resultaten. Groeten, Mike.

Foto: En nog een mooie. Duidelijk een mannetjes zeelt.

Patrick Siebeling
Met Patrick heb ik aan het begin van het seizoen wat gemaild. Het wilde toen allemaal niet zo lukken.
Ik heb toen ook aangegeven dat het misschien nog wat te vroeg in het seizoen was. Dat geduld en doorzettingsvermogen uiteindelijk dan toch beloond wordt, is dan wel weer heel erg leuk. Lees het verslag van Patrick hieronder.


Foto: Patrick met een prachtige donkere tinca.
Hoi Marcel,
Na een tip van Traditional Hengelsport neergestreken op een prachtige plek ..Op vrijdag voorgevoerd en op zaterdag en zondagochtend heel vroeg in alle stilte met de traditional penhengel neergestreken. Ik wist niet wat ik moest verwachten want na een paar sessies achter elkaar op ander water met weinig resultaat was het vertrouwen toch wat minder.

Na 10 minuten van totale stilte zakte plotseling heel langzaam het pennetje weg en stond ik met een kromme hengel en bonkende zeelt aan het eind van mijn lijn. De eerste was 53 cm. De grootste van de sessie 54 cm, een prachtige zware vis.  Ik sloot het weekeinde af met 12 zeelten, met dank aan het team van Traditional Hengelsport! Op naar de volgende sessie! Patrick
@Patrick: Klasse Patrick!!

Jurrien en Pomp
Jurrien en Pomp zijn natuurlijk ook nog op pad geweest. Rond 18:30 uur zaten we op de stek en al heel gauw lagen de eerste zeelten op de mat. Het bleef daarna akelig stil. Maar toen Jur en ik van aasjes wisselden, brak de hel los. In amper 3 uur tijd vingen we in totaal 9 zeelten, waarvan 4 vijftigers. We hebben mindere sessies gehad. Hieronder de foto’s.

Foto: Pomp tussen het riet.
Voor sluit hadden we nog een double hook-up. Nog net voor het helemaal donker werd, perste ik er nog een foto uit.
Jurr, Thanx voor de leuke avond gozer. Dit zijn super zeelt dagen hoor!!

Foto: Jurrien met een machtig mooie vijftiger.

En zo kwam er ook aan deze week een einde.  Mensen, er is toch weer goed gevangen. Ik wens jullie allemaal weer fijne visdagen. Hopelijk volgende week weer een paar mooie meldingen. Zeeltfoto’s en verslagen kun je sturen naar tincatinca@vispomp[nospam].nl
Tot volgende week.

10 reacties

 1. Pieter S schreef:

  Marcel, nogmaals dankjewel! Ik zat al te wachten op het verslag 😉
  Over 6 uurtjes hoop ik weer aan het water te zitten.

  Groet, Pieter

 2. Mike T schreef:

  @Pieter, Veel succes over 6 uurtjes, had ik maar de tijd om morgen/aankomende week te vissen..

 3. Koen Verweij schreef:

  Pieter, gefeliciteerd!!! Wat een prachtige vis!

  Groet,

  Koen.

 4. Bart schreef:

  @Pieter, geweldig wat een mooie zeelt

  alle andere mannen ook zeer mooie vangsten
  @Marcel 3 uurtjes 9 zeelten toppie hoor

  groet Bart

 5. Theo schreef:

  Klasse Pieter, welverdiend die zestiger!

  Gr. Theo

 6. Pierre schreef:

  Mooie dikke zeelt Pieter !!Geweldig !Van harte gefeliciteerd…de aanhouder wint weer eens!

  Mooi artikel weer marcel !

 7. Pieter S schreef:

  Allen hartelijk bedankt, vanochtend weer een fantastische dag gehad met 8 zeelten, waaronder zware vissen van 52, 2×53 en 57 cm (3.03 kg). Ik heb 2 weken voorjaarsvakantie opgenomen, net voor de paaitijd, nog dik 1 week te gaan 🙂

  MVG, Pieter

 8. Dale Neijzing schreef:

  Wat een potverdorie schitterende vis zeg!

  Respect..heel veel respect…..

  Groet,
  Dale

 9. Rudolf schreef:

  Tsjonge Pieter, mooie vis. Verder, misschien ben ik een beetje scheel, maar ik zie nergens staan hoe lang/zwaar de vis nu eigenlijk was. Waar kan ik dat vinden? Ik heb het bericht al 3 keer gelezen, maar het is er niet of ik lees er steeds overheen… Ik ben toch wel benieuwd.

 10. Pieter S schreef:

  Klopt in het bericht staat het inderdaad niet maar deze zeelt is 60 cm en 3.57 kg. In de hall of fame staat het overigens wel.

  Groet, Pieter

Laat een reactie achter