TenchTime (Deel 5)


Vroeg in het voorjaar, wanneer de winter nog maar net achter ons ligt en de waterplanten nog afgestorven zijn, zou je eens met een pop-upje moeten vissen. Net boven de bodem, lekker opvallend. Eventueel wat kleine pellets om het haakaas en wachten maar. Mijn eerste vissen van het jaar ving ik op een 10 mm pop-upje van solar. Net als vorig jaar. Pop-ups zijn soms dodelijk.

Pop-ups kun je bijvoorbeeld inzetten wanneer je op een zachte bodem vist, waarbij je lood (met aas)  in de bodem dreigt weg te zakken. Ook wanneer je last hebt van draadalg kun je pop-ups inzetten. Waar anders je aas tussen het alg verdwijnt en moeilijker voor de vis te vinden is.

Een pop-up presentatie hoeft echter niet altijd voor bovenstaande issues ingezet te worden. Zelfs bij een harde bodem wil deze vorm van aaspresentatie soms verrassende resultaten opleveren. Sommige vissen zijn namelijk heel nieuwsgierig wat daar nou voor opvallend stukje aas voor het oprapen ligt.

Imitatie aas (Artificials)
Niet alleen pop-up boilies worden ingezet. Tegenwoordig maakt een firma als Enterprise Tackle allerlei imitatie aas. Je kunt het je bijna niet voorstellen dat een vis daar in trapt. Toch is het zo!
Foto: Allerlei soorten imitatie aas.

Hoe geniepig is het om je pop-up mais boven een bedje echte mais te vissen? Of laat de vis in een split second maar beslissen of hij dat bosje nepmaden kan weerstaan met zoveel concurrentie om zich heen.
Het is mij vorig jaar toch vaak overkomen dat een vis zich had vergist in zo’n artificial.
Imitatie aas is tegenwoordig verkrijgbaar in iedere hengelsportzaak. Ik zou het zeker adviseren eens te gebruiken.

Pop-up maken.
Maar hoe maak je nou zo’n pop-up montage? Laat ik eerst zeggen dat karpervissers hier veel meer van weten dan mijn persoontje. Je kunt op internet legio informatie vinden m.b.t. pop-ups. De meest mooie presentaties worden gemaakt. Zo praat men over D-Rigs, Chod-Rigs, Zig Rigs en Snowman presentaties. Laat ik het hier even simpel houden, zodat het voor de mensen die hier nog nooit mee hebben gewerkt ook begrijpelijk en leesbaar is.

Om met een simpele pop-up te beginnen kun je bijvoorbeeld wat imitatie aas op de haak prikken i.c.m. echt aas. Je haak zal opgetild worden, maar pas op dat het niet naar de oppervlakte drijft. Zorg dat het boeltje uitgebalanceerd is en net boven de bodem zweeft. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een hagelloodje of kneedlood of putty(je beschadigd hiermee de onderlijn niet) onder de haak te plaatsen. Probeer aan de hand van de juiste hoeveelheid lood, de balans te vinden.

Wanneer je je aas boven je haak wilt presenteren wat weer voor een betere inhaking zorgt (Blote haak), is het misschien handig dat je de “Knotless Knot” rig kunt knopen. (Zie bijlage)
Rijg vervolgens je imitatie aas of pop-up boilie aan de hair en zeker deze met een boiliestoppertje. Zorg nu dat je pop-up mooi uitgebalanceerd is d.m.v. een putty of hagelloodje. Dit alles test ik in een klein aquarium bakje, maar je kunt dit eventueel ook in een bloemenvaas of longdrink glas doen.
Foto: Imitatie mais gepresenteerd m.b.v. een D-Rig
Natuurlijk kun je dit allemaal nog finetunen (stand van de haak, type haak, tips,etc) , maar daar ga ik verder niet op in.
Ik wilde Pop-up systemen even onder de aandacht brengen zodat beginnende zeeltvissers hier ook mee kunnen stoeien. Misschien dat mensen nog wat tips in de comments kunnen zetten o.i.d.

Ik maak zelf veel gebruik van een D-rig, ooit afgekeken bij mijn vismaat Coen en heb er goed op gevangen. Hier vind je een D-rig document (Korda) en hier een documentje over een  Chod-Rig. Doe er je voordeel mee.

Zeelt in de Media
Op de website van Sportvisserij Nederland vind je een Kennisdocument Zeelt. Dit document bevat boordevol informatie m.b.t mijn favoriete vis. Check it out. Klik hier om het document te downloaden.

The Tenchfishers
In Engeland heb je een hele grote groep vissers die zich de Tenchfishers noemen.
Deze zeeltcracks hebben een  community opgericht. Bijeenkomsten worden georganiseerd, kennis wordt uitgewisseld. Tevens wordt er 4 x per jaar een blad uitgebracht. Lid worden kan. Op de www.tenchfishers.com kun je je aanmelden. Ik geloof dat een lidmaatschap 25 pond per jaar kost. Je krijgt dan het clubblad en toegang tot het forum, waar leden hun kennis delen. Overigens vind je op de website van de Tenchfishers o.a. een pagina over Top Tench Rigs. Methodes om de zeelt te belagen worden hier beschreven. Jammer dat het gericht zeeltvissen in Nederland maar door een handje vol mensen wordt gedaan. Wat zou het toch prachtig zijn als we in Nederland een soort Tenchfishers club hadden. Misschien in de toekomst.

Zeeltmeldingen
De afgelopen jaren vis ik met Pa steevast op Koninginnedag. Dat file lopen in het centrum van de stad is niks voor mij. Wij kiezen jaarlijks voor een rustige ochtend aan het water. Hoewel rustig? Van verre hoor je de fanfare al aankomen. Dat begon dit jaar al om 08:00 uur. Het moet niet gekker worden. Die Fanfare heeft ons denk ik de das omgedaan 🙂 We kregen nauwelijks activiteit.  Pa had niet mee dan een handje voorns. Ik zelf moest blij zijn met 2 brasempjes. Het is wel eens anders geweest op Koninginnedag.

Gelukkig zijn er nog mensen die wel succesvol waren. Hieronder weer leuke meldingen.
Foto: Jurgen, met een mannetje. Zie de knobbel boven de buikvin.

Jurgen Gerittse

Hey Marcel, hoe is ie met je? Hier gaat alles goed ben nu 2x gericht op de zeelt geweest en ook 2x gevangen. Het zijn wel grote knoepers, maar zeelt is zeelt vind ik.


Sommige zijn niet zo mooi gefotografeerd, en waar ik er zelf mee op sta heeft een flinke beschadiging aan z’n rugvin.
Maar ze boden iig lekker weerstand aan de cantana barbel met quivertop 2.
Groetjes en tot onverwachts, Jurgen Gerritse.
@Jurgen: Hee Jurgen, zeelt is zeelt, vind ik ook. Ennuh…die Catana’s zijn prima zeelthengels hoor! Top!

Volkmar Strikkers
Van Volkmar Strikkers kreeg ik vorige week wat prachtige platen. Dat ik die man nog eens met een zeelt in zijn klauwen zou zien, had ik nooit gedacht 🙂 De roofvisser pur sang was echter net te laat met opsturen.
Daarom deze week de paaszeelten van Volkmar. Check overigens zijn visavonturen op www.dutchanglers.nl
Wat die gasten vangen aan vis, is bijna ongehoord!

Foto: Prachtige foto. Zo te zien een mannetje
Het paasweekend leken wel de doldwaze zeeltdagen. In een paar dagen tijd meer van die sluwe slurpers gevangen dan in de rest van mijn leven. Ook nog eens vele aanbeten gemist door het grove aas (4 korrels mais onder de pen). Mannetjes en vrouwtjes door elkaar variërend van 45 tot net over de 50cm. Stevige knokpartijen tussen het kruid en voor mij welkome verrassingen tussen de karpers door, die zich overigens veel lastiger lieten vangen… Net te laat voor je zeeltmeldingen zie ik nu, maar stuur je toch een plaatje mee van dit, voor mij toch wel bijzondere weekend.

Foto: Volkmar met een zeelt. Wie had dat gedacht 🙂

Maar het was nog niet genoeg. Gisteren kreeg ik weer mail van Volkmar.
Ha Marcel, Bij deze nog een, na mijn mening zeer geslaagde, zeeltplaat van zondag. Ik kreeg 1 mooie run op een batterij aardbeiboilies maar ‘heb ik weer’ het is geen karpergigant maar een… Juist… Teken van boven..?

Foto: Hij kan het niet laten he. En vangt ze echt overal op.Tssss…
Anyway Sander pakte even later nog wel een fraaie zeelt op de pen en deze foto geeft prachtig aan wat voor krachtpatsers het zijn, dacht ik zo. Misschien wel leuk voor bij je tenchtime?
Groet, Volkmar. Meer foto’s volgen op Dutchanglers.nl

Foto: Prachtige plaat.

Nico en Edwin
Vismaat Nico Breevaart zat voor de verandering weer eens in het Buitenland. Samen met zijn dochter zat hij een paar dagen in Frankrijk. Vismaat Edwin kwam ook nog even op bezoek.  Dat was het teken om nog even een hengeltje uit te gooien. Ze vingen o.a. een paar prachtige Franse zeelten.

Foto: Nico met zijn dochter Isabelle en een Franse Tinca. De flitser van zijn toestel deed het helaas niet.
Vismaat Edwin had overigens 2 stuks. Allen op pellets en boilies gevangen.

Foto: Edwin met een Tanches français

Bart vd Bijl
Ook Bart van der Bijl liet weer eens van zich horen. Hieronder zijn mooie 50er.

Foto: Zeelt, gevangen op de Methodfeeder.
Hoi Marcel, Vanuit het hoge noorden kan ik ook weer een mooie 50cm zeelt vangst melden gevangen op de method
met een 10 mm boilie. Btw mooi filmpje man. Groet, Bart vd Bijl
@Bart: Hee Bart. Leuk weer iets het hoge Noorden te horen.

Bizar met John Konings
Zoals ik reeds vertelde, heb ik dit weekend met Pa gevist. Ma was ook op visite en zo kwamen we op de één of andere manier weer bij vroeger. Vroeger werd er tijdens vakanties ook gevist. De hengels waren altijd mee en ik heb hier ook een stukje over geschreven op deze website  (Zie bovenaan, topic ‘Over’)

Foto: Pomp in 1982 (Met bos haar) in Herpen.
Op één van de foto’s van vroeger, zit Pomp met zijn hengeltje aan het water. Dit was in de buurt van Herpen. Prachtige tijd was dat.
Een paar weken geleden kwam Pa met een verrassing op de proppen. Hij had het 3 meter shakespeare hengeltje teruggevonden en meegenomen. Deze staat nu in de schuur en wacht tot mijn zoon er straks mee gaat vissen. Echt kicken, natuurlijk.

Bizar
Maar het verhaal wordt gekker. Van de week kreeg ik een mail van John Konings.
John stuurde mij foto’s van een water dat bij Herpen in de buurt ligt. Ik wees hem in de mail op de foto uit de jaren 80.
Met 100% zekerheid wist hij me te mailen dat dat hetzelfde water is, waar hij zijn zeelten de afgelopen week heeft gevangen. Hoe bizar!! Soms  he……

Foto: John Konings aan hetzelfde water. Bijna 30 jaar later.

Hoi  Marcel, Hierbij stuur ik je mijn pr zeelt van 53,5 centimeter.  Ik weet helaas niet het gewicht, maar het was een dikkertje. Gevangen tijdens het method feederen  met 10 cm korte fluorocarbon onderlijn en 3 maiskorrels op een maat 10 haak. Bijvangsten waren  9 x  55+ brasems.

Foto: Prachtige hoge zeelt voor John.
Dit water staat al jaren bekend als goed karper water en word ook erg druk bezocht door tientallen karper vissers die ieder weekend daar verblijven. Vriendelijke groet, John konings
@John: Ha John. Prachtige zeelten, aan een prachtig water. Vind het super dat je me dit laat zien. Kicken!!

En dit waren de zeeltvangsten van de afgelopen week. Ik wil me overigens nog even excuseren voor het onregelmatig plaatsen van TenchTime, maar ik zit wat krap in de tijd de komende maand. Ik probeer er alles aan te doen om wekelijks een update te plaatsen. Desnoods een paar dagen later. Hoop dat jullie het begrijpen. Voor de komende week weer succes aan de waterkant. Zeeltmeldingen kunnen weer naar tincatinca@vispomp[nospam].nl

Tot volgende week,

Marcel (Vis)Pomp

justjess on wine and Replica ray bans nfl footballThe AFL travelling party will cheap china jerseys also include Western Bulldogs president Peter Gordon and will meet NFL chiefs whose clubs contribute one third of their gate takings into a central equalisation pool at that sport’s New York head office. If so, your doctor may ask you to take a quick acting asthma medicine such as albuterol, then repeat the test. Picking the top receiver or top quarterback in the cheap nfl jerseys first round is a rookie mistake. Maximum Fantasy Sports offers Free Fantasy Football leagues, Free Pools and Public Fantasy Football Leagues with cash payouts.. It’s broken off from the eagle spread, but this is considered an advanced jump. In the first place, no decent fund manager will always have all of their clients’ money invested in just the stock market. The Cowboys (2 1) knew what to expect out of Jones, who came in with consecutive 100 yard receiving games. Piper’s Nest is a small, intimate complex directly sitting on the beach. Refer to a certain type of muscle contraction where the muscle spindles are activated but the overall length of the muscle remains the same. All natural multi vitamins and minerals are substantial for all walks of life including men, women, children, seniors, athletes, bodybuilders, and so on! Many people who consume a well balanced diet receive many of their daily needs of vitamins and minerals through food, but even then you still don achieve the amount that your body yearns for. The second year pro looked like a different player during preseason. It is a good way to get your jersey but not cheap to order. They’re considered a real catch.. And seeing as immortality is like being a god to Taoists, it is technically true to say that I learned secret sword fighting techniques from a hermit who was trying to become a god. No cheap oakleys outlet hesitation in my mind at all.”When asked about Smith’s desire to play for the national side this cheap oakleys weekend following the controversy that he has immersed himself in over the past week and a half, Mexted, who played in 34 consecutive tests for the All Blacks between 1979 and Cheap Jerseys from china 1985, held a firm belief that Smith’s desire to play this weekend should not be undervalued.”He’s a rugby player, he’s a professional rugby player,” Mexted said.”Of course he wants to get out there and play. Two of your points resonated most with me I have a time frame in which I go to bed and I pretty repeat the same process every night. The relationship has been lucrative for game developers. As a player take a stand for yourself, take wholesale nfl jersyes yourself out of the game until you have been cleared by a physician.

7 reacties

 1. Vinchuchu schreef:

  Marcel is a great job, I can not read your language but just look at the pictures is already an enormous pleasure. Thank you for these beautiful pictures and the smitten, good luck.

 2. Koen Verweij schreef:

  Hoi Marcel,

  Mooi dat je dit jaar meer aandacht besteedt aan het uitleggen van technieken. Ik heb zelf nog niet op zeelt gevist dit jaar, maar vind het erg leuk om het hier te volgen!

  Groet,

  Koen.

 3. Volkmar schreef:

  Ha Marcel,

  Leuk de foto’s hier terug te zien! Tijdens mijn allereerste zeeltsessie, jaren geleden, werd ik binnen het kwartier getrakteerd op twee fraaie zeelten van 52 en 47 centimeter. Ik dacht toen ooohhhw, gaat dat zo makkelijk…

  Nou, nee… Niet dus… Sindsdien misschien nog 2 of 3 exemplaren bij gevangen, tot dus twee weken geleden. Er gericht (licht) op vissen is op dat water niet verstandig ivm het uit de kluiten gewassen karperbestand (en een in de war zijnde snoek…) maar het blijft leuk als er met enige regelmaat eentje tussendoor komt stampen.

  Mooi stukje ook over die pop-ups. Zie gelijk wat ik afgelopen zondag verkeerd deed met mijn tweede hengel…

  Groet,
  Volkmar

 4. Jan van Hezel schreef:

  Marcel,

  Alweer een mooi stuk over zwevende aasaanbieding en prachtige zeelten worden getoond!
  Ik moet – als newbe – nu toch echt naar de waterkant met deze nieuwe info en diverse techniekjes (waar ik al veel te lang mee bezig was maar in ieder geval de ’tenchtime’ voor heb genomen) om mijn eerste zeelt sinds jaren te gaan vangen.
  Zeelvissen is weer eens wat anders dan brasemen (hetgeen ook leuk is). De watertjes waar zeelt huist zijn toch snel mysterieuze oases van rust!
  Weggedoken tussen het riet, onzichtbaar voor anderen, nog omhuld door flarden mist van een vroege ochtend. Alleen daar verheug ik mij al op.

  Groeten, Jan van Hezel

 5. Nico schreef:

  Hey Marcel,

  Super dat je de vangstmeldingen combineert met uitleg over pop-ups en andere technieken. Ik had het eerlijk gezegd ook anders (lees: fout) gedaan met die pop-ups.
  Inderdaad bizar dat je op deze manier je watertje van vroeger weer tegenkomt…en ook leuk om vissers die je normaal met megasnoeken en andere rovers ziet, nu genieten van het zeelten…haha!!
  Vond het persoonlijk echt kicken om een Frankrijk een zeelt te vangen op een water waar ik het niet zo snel zou verwachten. Inmiddels al in 4 landen zeelt gevangen….more to go!!!

  groet
  Nico

 6. Pierre schreef:

  He pompie

  Mooi verhaaltje weer met heldere uitleg ! En de foto’s zijn zoals gewoonlijk weer top!! Mooie vissen mannen !!
  Het pop-up verhaal is mij als ex-karpervisser bekend..
  Meestal is mijn tweede hengel beaasd met een tigernut popup..

  Maar het is niet best met m’n vangsten de laatste sessie’s…sterker nog: drie dikke blanks aan m’n broek !! Probleem bij mij is dat ik alleen maar vaker ga vissen als ik slecht vang..drie sessies in een week en m’n spul staat alweer klaar voor een nachtje doortrekken..
  Eens kijken…soms moet je een keer het klokje rond vissen om erachter te komen wanneer de aasperiodes zijn…hopelijk kom ik daar dus de komende nacht achter. Ik heb d’r in ieder geval onmundig veule zin an!!

  Gr. Pierre

 7. Marcel schreef:

  @Vinchuchu: Thank you for visiting my website. You have a nice website yourself. Great job!
  @Koen: Ha Koen, leuk dat je het blijft volgen. Het is eigenlijk karpervissen in het klein he, maar net iets anders. Mocht je er weer eens met de pen op uit gaan en je bijvangst is een tinca, dan weet je me te vinden he.
  @Volkmar: Ha Volkmar, ik snap dat je wel eens denkt, hee mooie aasvis, maar nu even niet he hahah (geintje) Vind het top dat je de zeelt ook kunt waarderen. Overigens is een 50+ zeelt niet bepaald een kleine vis voor dat soort hoor. Integendeel zelfs. Mocht je nog wat vangen, dan hoor ik graag van je. Wordt zeer gewaardeerd door iedereen.
  @Jan:Ha Jan, ben zeer benieuwd naar je eerste ervaringen met het gericht vissen op zeelt. Laat het me weten. Top dat je hier nog wat kunt leren.
  @Nico: Hee alleskunner, leuk dat ik jou ook nog wat bij kan brengen. Ieder zijn visserij he. Ook gaaf dat je buiten Nederland ook je zeelten weet te vangen. Spreek je snel gozer!
  @Pierre: Hee Piere, het is niet alleen bij jou wisselvallig hoor. Hier wordt zo nu en dan ook geblankt. Het hoort er bij he. Ik ken het trouwens wel. Wanneer er geblankt wordt, dan moet dat zo snel mogelijk weer ingehaald worden hahahaha. Succes vanaamt miejong 🙂

Laat een reactie achter