TenchTime (Deel 4)


Ik ben in de war! Niet dat dat zo vreemd is, want dat zullen meer mensen beamen. Ik ben in de war door de weersomstandigheden. Al mijn plannen wat betreft de zeelt, worden door elkaar geschopt. Mijn agenda is niks meer waard, ik moet opnieuw gaan inplannen! Nu hoor ik jullie denken. “Wat zit je nu te zeuren, Pomp?”
“Is het eindelijk mooi weer, is het weer niet goed!!”
“Wat wil je nou?” Dat zal ik jullie eens haarfijn uitleggen!!

Paaitijd en Droomvissen
Ook in de zeeltelarij hebben we te maken met droomvissen. Waar een 30 of een 40 ponder een droomvis voor de karpervisser is, daar is de 60 + tinca of een 5 kilo zeelt, de droomvis voor de doorgewinterde tincahunter. 60 plus zeelten zijn hier en daar nog wel te vangen (overigens moet ik de mijne nog vangen), maar 5 kilo zeelten zijn toch wel heel bijzonder.

Om zo’n mastodont te kunnen vangen vergroot je in ieder geval je kans door voor de paaitijd te gaan vissen. De vrouwtjes kunnen wel 500 tot misschien wel een 750 gram in gewicht schelen wanneer je de vis voor of na het kuitschieten vangt. Het is voor ons zeeltvissers daarom de uitdaging om juist voor de paaitijd onze slag te slaan. Maar ja, wanneer is de paaitijd? Dat is een hele goeie vraag.Zwanger
Foto: Deze vis woog maar liefst 4760 gram
Als we de boeken er op naslaan paait de zeelt bij een watertemperatuur van minimaal 19 graden.  Dat zal dit jaar misschien wel sneller zijn dan je denkt.  De zeelten paaien gelukkig niet allemaal tegelijk. Zo constateerde ik vorig jaar dat de zeelten op een water aan het paaien waren, maar 3 weken verder vingen we nog steeds vissen vol kuit! En dat op hetzelfde water.

Wees niet getreurd wanneer je denkt dat het bij jou  in de buurt al in volle gang is.De paai in ondiepere wateren begint meestal eerder dan de grotere wateren. De brasem en de karper zijn in mijn buurt al begonnen met paaien, maar dan praten we ook over singles en stadswatertjes.
Jullie begrijpen dus dat ik met een groot dilemma zit. Hoe moet ik mijn tijd indelen. Moet ik nu al fanatiek gaan vissen en zo nu en dan wat dagen opnemen? Of moet ik me nog even inhouden? Wat een dilemma!

Artikel"

Zeelt in de Media
Het artikel over ‘Voorjaarszeelt in Beeld’ ligt inmiddels bij jullie allen in de bus. Met dit artikel wil het Visblad de zeelt even onder de aandacht brengen. Want dat de vis niet alleen een zomervis is, hebben we hier de afgelopen weken inmiddels wel bewezen met onze vangstmeldingen. In dit artikel leg ik voor de beginnende zeeltvissers uit  ‘Hoe de vis te belagen’. Artikel"

Het Visblad (Voorjaarszeelt in Beeld)
Alle Vispashouders hebben de speciale landelijke editie van Het Visblad reeds in hun bezit. Ruim 560.000 bladen zijn er gedrukt. Mocht je het VisBlad om de één of andere reden niet in je bezit hebben, of heb je interesse. Dan kun je het hier nog een keer downloaden (pdf). Of neem even een kijkje op www.sportvisserijnederland.nl

Zoals jullie ook gemerkt hebben hoort er bij het artikel een filmpje. Voor degene die het filmpje nog niet gezien hebben. Aan de rechterkant van de site kun je zien hoe Pomp deze vis belaagd.

Zeelt (Het grote BEET verzamelwerk)
In de vorige aflevering van TenchTime (Deel 3) gaf ik al aan, dat je op www.visboeken.nl nog wat Nederlandse boeken over zeelt kon vinden.Beet

Ondanks de ietwat gedateerde plaatjes en info, heb ik het boek toch aangeschaft en daar heb ik geen spijt van.
Van herkomst, Biologie, Technieken (Waaronder dobber, bodemlood,  voerkorf), nachtvissen. Er wordt heel wat besproken in dit 162 pagina tellende boekwerk. En dat voor maar €6,99 (Was vorige week nog €5,- rara hoe kan dat ) Er zijn nog 4 exemplaren beschikbaar zag ik. Voor de geïnteresseerden in zeeltvissen, gewoon doen!

Totalfishing
Dat het goed gaat met de zeeltvangsten is de afgelopen weken ook te zien op de actuele vangstmeldingen op www.totalfishing.nl
Een foto vond ik echt prachtig gemaakt. Eens wat anders dan de standaard man/vis foto.
De foto op Totalfishing is ingezonden door Sander Ossevoort. Dat de beste man niet alleen er goed kan roofvissen, bewijst hij met deze prachtige set zeelten. Heb deze foto dan maar even geleend 🙂

Foto: Sander Ossevoort met deze prachtige set zeelten.

Overige Zeeltmeldingen :

Hans Koeslag
Hans Koeslag is karpervisser. De beste man  heeft menig karper gevangen en schrijft zijn verslagen op www.kruimopjekurken.blogspot.com Ik kwam met Hans in contact, omdat Hans mijn nostalgische perikelen een beetje volgde. Hij vertelde me dat hij nog een setje oude monkey climbers had. Zodoende wisselden deze van eigenaar en ik ben er dan ook super blij mee. Op de een of andere manier heb ik Hans blijkbaar geïnspireerd om eens achter de tinca’s aan te gaan. Dat bleef niet onbeloond en zodoende stuurde Hans mij wat prachtige foto’s. Check it out.

Foto: Hans Koeslag met een prachtige bak van een zeelt.
Hoi Marcel,
Vanmorgen ben ik om 8 uur begonnen en om 14.00 uur gestopt..slechts 1 aanbeet maar wel een prachtig exemplaar.
De hengels zijn van TT 11 FT en 1,25 LB met 0,20mm hoofdlijn opgetuigd.
Op deze combinatie kon de zeelt echt laten zien wat hij waard was.Sport!!en meters door de slip!!
Van de week ga ik zeker terug om weer zo een groene rakker proberen te strikken.


Foto: Draadalg. Altijd lastig vissen.
Ook een foto gemaakt van de enorme berg draadalg die zich over een groot gedeelte van het heldere water verspreid. Ik hou je op de hoogte Marcel,Groet, Hans.
Kijk voor de verslagen van Hans op www.kruimopjekurken.blogspot.com

Overigens kreeg ik nog een aanvulling van Hans op de montages van vorige week. Bij wie kun je daarvoor beter terecht dan bij een karpervisser. Ik sta daar dan ook erg voor open.

Marcel, Op jou website laat je 2 verschillende loodpresentaties zien
De wartellood aasaanbieding en de inlineloodaasaanbieding

Foto: Inline montage. Zie TenchTime deel 3 voor meer info
Zelf maak ik meestal gebruik van inlinelood omdat het de zeelt of karper minder vrijheid geeft. Het haakt “sneller”
Toch zat het me niet helemaal lekker..en heb een testje gedaan. Op de plas waar ik zit te vissen is een zeer heldere ondiepe zandplaat. Daar heb ik het inlinelood wel een honderd keer laten vallen met een onderlijn die gedeeltelijk stif is bij het rubber.
Mijn conclusie is dat op een bepaalde manier van neerkomen van het lood in combinatie met “starre”rubber van de onderlijn deze door gebrek aan beweging zeer vaak word opgetild!!

Aan de schaduw van het rubber kan je heel goed zien dat het rubber de onderlijn optilt…
Dit is natuurlijk niet de bedoeling,mijn voornemen is om een wartel met flexiring te gaan gebruiken. Groet Hans
@Hans, Super bedankt voor de tip. Zal zelf ook weer even gaan testen met een bak water en wat onderlijnmateriaal.

Pieter Stam
Dat het deze week niet altijd meezat,ondevond Pieter aan den lijve. Pieter had deze week flink pech.

Hey Pomp,
Ik heb geblankt, 2x afgelopen week. Een keer ’s avonds op mn thuiswater, daarna een ochtend op een nieuw water. Allebei de keren met vastlood. Samengevat: veel zon, veel wier, geen vis. Het schiet niet op zo. Van mij mag het onmiddelijk 15 graden worden en weer eens gaan regenen. Vorig jaar idem dito. Ving ik ook al nix met dat warme heldere weer.

Ik hou sowieso niet zo van de hitte. Ik zag dat het komende week gelukkig koeler wordt. In ieder geval hoop ik dat de zeelt nog niet gaat paaien voorlopig. Zit ik zo meteen met 2 weken vakantie naar paaiende vissen te kijken. In de bijlage nog 2 foto’s van afgelopen weekend. Zegt voldoende denk ik.Volgende keer beter, Pieter

Stefan Huls
Van Stefan kreeg ik ook deze week weer een klein verslagje. Stefan weet zijn zeelten ook nog steeds goed te vinden en blijft maar mooie vangsten opsturen. Goed bezig Stefan!

Hoi Marcel, Afgelopen maandagavond nog even wezen vissen en in totaal 3 zeelten gevangen waaronder deze van 52 cm.Groet, Stefan.

Frank en Manolo
Van Frank en Manolo kreeg ik het volgende bericht.
Hé die Marcel, Een sessie met zijn tweeën leverde weer een leuk aantal zeelten op: 5 stuks. Alle vijf waren veertigers. Heb het vermoeden dat de 50plussers toch op groter water gezocht moeten worden.

Foto: En weer een paar mooie zeelten op de plank!
Dit keer wonnen de maden met een klein verschil van de kikkererwten: 3-2. Ik stuur je ook nog een foto van een leuke bijvangst. Die zul je overigens niet snel met de kikkererwt vangen haha. Greetz, Frank en Manolo.

Foto: Een bittervoorn, te herkennen aan de opaalblauwe streep op de staart.

Mika Schoonackers
Een leuke melding kreeg ik van Mika Schoonackers. Zijn vader Sander is een echte roofvisser, waar ik in het verleden menig snoek mee heb gevangen. Nu wordt net als bij mij, de hengel doorgegeven aan de jongere garde. Hieronder dan ook een prachtige zeelt van Mika. Supervis Mika!!

Foto: Mika, in de voetsporen van z’n vader.

Pomp, Jurrien en Coen.
En hoe verging het Pomp?
Vorige week een avond gevist. Het was lekker weer. Met de hete dagen in het weekend denk ik dat wij een goede keuze hebben gemaakt door op woensdagavond te gaan vissen. Samen met Jurrien Uiterwijk weer lekker achter de zeelt aan. Vismaat Coen kwam iets later en ging even verderop zitten.

Foto: Jurrien en Coen. Mijn partners in crime.
Die avond kreeg ik geen enkele aanbeet op de kikkererwten. Jurrien kreeg daarentegen veel aanbeten op zijn homemade boilies en pakte 2 mooie zeelten. Ik verspeelde nog wel een karper door onoplettendheid. Deze haakte ik op een pellet. Maar het was Coen die met zijn miniboilies  goed scoorde.

Op de pellets ving ik nog een mooie tinca en een tal brasems. De kikkererwten waren woensdag duidelijk niet in trek bij onze zeelten. Zo zie je maar weer. De ene week is de andere niet.

Foto: Een setje prachtige tinca dames als beloning. Beide 50ers

En dit was het voor deze week.  Bedankt allemaal voor de inzendingen. Wordt zeer gewaardeerd!
Beste mensen, we zitten alweer midden in de week, maar voor wie er nog op uit gaat. Veel succes en blijf sturen die foto’s en verslagen. Foto’s en een klein verslagje kunnen naar tincatinca@vispomp[nospam].nl

Tot volgende week,

Marcel (Vis)Pomp

17 reacties

 1. Wim Voets schreef:

  Hallo Marcel en Hans,

  Als ik me niet vergis heeft Piet Vogel in een van zijn vele artikelen hier ook al eens iets over gezegd. Hij adviseerde om het rubber zo kort mogelijk af te knippen.Het is overigens duidelijk dat hoe korter (en stijver) de onderlijn, hoe groter het probleem.

  Met vriendelijke groet,
  Wim Voets

 2. Hans koeslag schreef:

  Dag Wim Voets,

  Sommige rubbers om de onderlijn te fixeren hebben een drijvend karakter.
  De door mijn gebruikte rubbers zinken wel degelijk.
  De stand van het lood zorgt er soms voor dat het rubber omhoog gaat staan met een zg scharnierpunt is het euvel verholpen
  Fox heeft flexiringwartels om dit te verhelpen.

  Groet Hans Koeslag

 3. Pieter S schreef:

  Waarom gebruiken jullie uberhaupt tubing op de onderlijn? Bij wartellood in een clip kan ik het begrijpen, maar voor inline lood vind ik het echt onnodig. Dat gooi je echt maar heel zelden in een knoop. Ik gebruik de wartels met dubbele ring van korda (flexiwartel?). Dan weet ik zeker dat de onderlijn gestrekt op de bodem ligt.

  MVG, Pieter

 4. Wim Voets schreef:

  Hallo Pieter,

  Daar ging Piet ook nog op in, ook hij vond dat je ze eigenlijk net zo goed weg kon laten.

 5. Hans koeslag schreef:

  Dag Pieter,

  Op de door Marcel geplaatste foto (inline)had de sleeve die tegen het lood was aangeschoven volgens mij als functie om tijdens de inworp de onderlijn van het lood weg te houden.In de praktijk kont het te vaak voor dat de rubber sleeve de onderlijn gaat optillen.
  Als je inderdaad de Kwik change flexi ringswivels gaat gebruiken bv van Fox dan kan je het rubber beter weglaten omdat het dan geen funcktie meer heeft.

  Groet Hans Koeslag

 6. Marcel schreef:

  Hee Mannen,
  Leuke aanvulling. Ik gebruik het inderdaad omdat het mij persoonlijk meer vertrouwen geeft dat mijn onderlijn niet om de hoofdlijn blijft hangen tijdens het ingooien.Wat toch wel eens voorkomt, is mijn ervaring. Ieder zijn eigen voorkeur he. Ik kan het niet bewijzen, maar het heeft me volgens mij niet minder zeelten opgeleverd 🙂
  Over het verkorten van je tubing en de ringswivels ga ik nadenken. Thanx voor jullie input mannen!!

 7. Wim Voets schreef:

  Hallo Marcel,

  Ik neem aan dat je dan geen antitangle tube op je hoofdlijn gebruikt.Het gebeurt mij als karpervisser eigenlijk nooit dat de onderlijn verward raakt in de hoofdlijn. Persoonlijk zou ik liever zo weinig mogelijk “troep” op mijn onderlijn hebben, zeker als je zoals jij met onderlijnen van 10 cm vist!

 8. Marcel schreef:

  Dag Wim, ik heb gekozen voor het zekere voor het onzekere. Heb daar vertrouwen in. Ik vang daar nog steeds vis mee. Iedereen zijn eigen aanpak he. Maar bedankt voor de tip. Ga daar zeker eens mee stoeien.

 9. Jan van Hezel schreef:

  Beste Marcel,

  Ik heb met grote interesse jouw artikel in het Visblad gelezen en ook de video gezien.

  Dus heb ik een vraag. Wat moet er aan de montage worden veranderd indien er sprake is van een enigszins modderige bodem tussen de waterlies (popups, pva?)zodat het spulletje niet wegzakt?
  Of vindt de zeelt het wel?

  Als dank voor jouw bijdrages een tip voor deze website om spam volledig te blokkeren en toch het e-mailadres zichtbaar te laten (check e-mail)

  Ik ga t.z.t. gericht – voor het eerst – op zeelt vissen. Het mooie is dat dat in water kan waar je aanvankelijk niet bij stil bleef staan en je neus voor optrok.
  Het vissen krijgt zo wel een extra dimensie!

  Met vriendelijke groet,
  Jan van Hezel
  Zwolle

 10. Marcel schreef:

  Ha Jan,
  Bedankt voor het compliment en hele leuke vraag, waar ik de volgende tenchtime (denk woensdag) over ga hebben. Kom er dus op terug. Bedankt voor je script. Ga em deze week even uitproberen. Marcel

 11. vantorre peter schreef:

  Marcel,

  Het was het wachten waard,visblad en je filmpje hebben mij echt veel wijzer gemaakt.Zelf heb ik nog steeds een zeelt gevangen,al een paar keer geweest in belgie,maar ik heb nu een sloot gevonden die vol staat met lelie’s .Vanaf donderdag ga ik het bevissen,ik laat het je zeker weten of het lukt.
  Ik blijf vol intressen je website volgen

  Vriendelijke groet Peter

 12. Marcel schreef:

  Hoi Peter, leuk te horen en ik wacht met smart op je eerste zeelt 🙂

 13. sander schreef:

  Hoi,
  Schitterde stukjes en vissen weer.Leuk om je zo actief ermee bezig te zien,vooral de ene periode op snoek,dan op barbeel en nu zeelt,waar je je in verdiept.
  Ik had Mika nog niks verteld,hij was al helemaal trots op zijn vis,en nu helemaal nu hij op je site staat.
  We hadden nooit daar en zeelt verwacht met en klein stukje brood,voor de voorntjes.
  GR Sander

 14. Marcel schreef:

  Sander: Hee Sander, super leuk te horen! @Tim: Tim, bedankt voor je compliment. Doet me goed!

 15. Sander O. schreef:

  hey marcel,

  misschien een wel erg late reactie maar misschien een tipje voor de collega vissers, standaard “man visfotos” zijn voor jezelf op een gegeven moment”net ff te vaak hetzelfde, dit vooral met zeelten vind ik zelf.(wat een rare zin)

  met andere woorden probeer eens een andere pose uit en je zult zien dat je de fotos vaker terug zal kijken en de prachtige vissen want dat zijn zeelten, van meerdere kanten kan bewonderen…

  groetjes sander o.

 16. Marcel schreef:

  @Sander: Hee Sander, je hebt niet alleen kijk op mooie vissen, maar ook een mooie kijk op fotograferen. Ik ga er zeker wat mee doen. Thanx man!!

 17. Tom de Vries schreef:

  Beste Marcel Pomp,

  ik zag dat je in je artikel verwees naar mijn site Visboeken.nl en wil graag een kleine verduidelijking geven op je zin;
  – En dat voor maar €6,99( Was vorige week nog €5,- rara hoe kan dat )-

  Dit prijsverschil kun je op mijn site tegenkomen omdat ik 2e hands en nieuw aanbiedt en daarbij ook de prijs aanpas aan de staat van het 2ehands boek…

  Toch leuk om te lezen dat ook de informatie uit de wat oudere boeken een goede aanvulling kan zijn. Succes!
  Groeten, Tom

Laat een reactie achter