TenchTime (Deel 3)


Als het een beetje meezit, komt deze week mijn artikel over voorjaarszeelten uit.
In Het Visblad zal ik kort vertellen hoe je de zeelt in het voorjaar kunt belagen. Het leuke is, dat er een video aan gekoppeld is.  Ik ben dus vorige week met Joran Bal van Het Visblad en cameraman Sytse van der Harst op pad geweest. Maar dat liep in eerste instantie niet helemaal op rolletjes.

VisBlad TV
Het artikel was al geschreven en op weg naar de drukker. Het zou alleen nog leuk zijn, wanneer we er een leuk filmpje bij konden plaatsen. Beelden zeggen vaak meer dan woorden, dus daar wilde ik best aan meewerken.Beet April Alleen kon ik natuurlijk niet garanderen dat we ook daadwerkelijk zeelt gingen vangen. Dat was geen punt. Er was een water bekend waar ieder voorjaar al vroeg zeelt gevangen kon worden. Ik vond het prima en zo stond Pomp om 06:15 uur met de VisBlad TV Crew op de parkeerplaats van een groot water.

De mannen hadden een bepaalde stek voor ogen. Met volle bepakking liepen we naar de stek.  Fishinggear, Cameraspullen. Maar wat was dat? Er zaten al mensen!!! Nou is dat niet vreemd natuurlijk, maar de dag ervoor nog niet! We hadden pech. We hadden gegokt en verloren en ja, wat nu?
De hele plas hebben we afgestruind naar een plekje. Laat ik zeggen dat we niet alleen waren.
Daar stonden we dan, ik twijfelde of we nog door moesten gaan. Ik had er geen vertrouwen in.
Na goed overleg hebben we toch besloten te draaien. Of we nog gevangen hebben? Dat zien jullie deze week.
19:19 uur Update: Het filmpje is online!!! Check het filmpje aan de rechterkant van de site. Cool!

Veilige Vissystemen
Het is de bedoeling dat we af en toe wat technieken of onderwerpen in dit item gaan bespreken. Vandaag wil ik wat vertellen over veilig vissen.
Aangezien ik merk dat de meeste vissers die deze site bezoeken voornamelijk een witvisachtergrond hebben (inclusief mezelf), wil ik het één en ander uitleggen over technieken die ik voor de zeeltvisserij gebruik. Eén daarvan is het vastloodsysteem. Voor de karpervissers onder ons een appeltje, eitje verhaal. Voor heel veel witvissers toch onbekend terrein!

Wat o.a. voor mij heel belangrijk is, is dat ik zo veilig mogelijk probeer te vissen. Het welzijn van de vis staat voor mij hoog in het vaandel. Natuurlijk is het beter om helemaal niet te vissen, maar als we dan toch zo nodig moeten. Probeer het dan zo safe mogelijk. Waarom? Dat kun je o.a. verderop lezen in het verslag van Pieter Stam.

Feederen
In de witvisserij en voornamelijk de feedervisserij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een lus in lus montage. In die lus wordt een korf gehangen. Het nadeel van dat systeem vind ik dat bij hoofdlijnbreuk de vis met de lijn EN de korf rondzwemt. Er is geen mogelijkheid om de korf kwijt te raken, tenzij met dunne onderlijnen wordt gevist of wanneer de vis zich weet te ontdoen van de haak. Bij het vissen met zware onderlijen en vastzitten achter een obstakel is de vis eigenlijk ten dode opgeschreven. En dat is toch het laatste wat wij als sportvissers willen.

De Methodfeeder
Ook met de method is het verstandig de juiste keuze te maken. Zo heb je inline methods en methods met elastiek. Bij de laatste optie  zit het elastiek vast aan de method. Je hebt echter hetzelfde probleem als bij de ‘Voerkorf met lus’ montage. Bij lijnbreuk zal de vis met de method rondzwemmen.

Kies bij eventueel gebruik van de method voor het inlinesysteem(Foto onder). Bij lijnbreuk en vastzitten zal de vis de wartel uit de method trekken. De vis is dan in ieder geval verlost van de method. Overigens niks ten nadele van de werking van de method, want daar is helemaal niks mis mee. (Zie de vangsten van Stefan)

Vastlood of Bolt Rig systemen
Nu hoor ik jullie denken. “Als je het dan toch allemaal zo goed weet, waar vis je dan zelf mee?”
Nogmaals, in de eerste plaats schrijf ik dit niet om mensen op hun vingers te tikken. Ik denk namelijk dat de meeste ervaren vissers heel goed zelf weten hoe ze moeten vissen. Aangezien er ook een heleboel mensen zijn die voor het eerst in aanraking komen met zeeltvissen in het algemeen, leek het mij verstandig om die mensen ook even op veilige systemen te wijzen. Ook ten aanzien van de inzending van Pieter.

Foto:Vastlood systeem met wartellood.
Zelf vis ik met verschillende vastlood systemen, ook wel Bolt Rig systemen genoemd.
Eén van de vastloodsystemen werkt als volgt. Als eerste schuiven wij een rubber of tungsten tube(1) over de hoofdlijn. Dit beschermt de vis tegen beschadigingen door de hoofdlijn. Ik ben al verschillende vissen tegengekomen met afgesneden rugvinnen. Vervolgens pakken we een tailrubber (2), deze wordt samen met een safetyclip(3) over de hoofdlijn geschoven. Hierin klippen we een stuk lood(4) van een bepaald gewicht (57 gram -71 gram). Het uiteinde van de hoofdlijn wordt vastgemaakt aan een wartel (maatje 8)(5). De wartel wordt dan vastgedrukt in de safetyclip. Aan het einde van de wartel bevestigen we onze onderlijn(7) met eventueel een anti-tangle rubbertje (6).  Voila en klaar. Natuurlijk kun je dit nog finetunen, maar de basis is even uitgelegd.

De haak of hair wordt voorzien van aas en we gooien in. Wanneer een vis het aas oppakt en naar binnen zuigt/werkt is het oppassen geblazen. Zodra de vis wegzwemt zal deze zich m.b.v. de weerstand van het lood, prikken. De vis schrikt en zwemt als een speer weg (bolten). Gevolg is dat wij een onvervalste run krijgen.

Mocht de hoofdlijn op  de een of andere manier breken, dan zal de vis de wartel uit de clip kunnen trekken/schudden.De vis is dan verlost van het lood. Hieronder vind je nog een vastloodsysteempje,  maar dan met inline lood.

Foto: Inline Systeempje met inline lood.

Bovenstaande systeem zal worden besproken in de aflevering zeeltvissen van Visblad TV dat aankomende donderdag uitkomt. Hou het in de gaten. Mocht bovenstaande allemaal abracadabra voor je zijn, dan kun je nog even op internet struinen naar de werking van dit systeem. Op youtube zijn een heleboel filmpjes te vinden.

Hengelkeuze
Wanneer je voor je zeeltvisserij gebruik wilt maken van een vastloodsysteem dan is het natuurlijk leuk als je daar een passende hengel voor kunt gebruiken. Ikzelf maak nog gebruik van de wat oudere Shimano catana barbel classics van 1,5 pond en 2x free spirit barbel tamers van 1,5 pond. Fox heeft ook mooie 1 tot 1,75 lb hengels voor de zeeltvisserij. De Fox Duo Lite hengels zijn daar uitermate geschikt voor. Spro heeft ook een mooie range pelletfeeders op de markt. Keuze te over, zou ik zeggen. Pas wel op dat je niet te zware hengels koopt. Het moet wel een beetje op elkaar afgestemd zijn.

Ik hoop in ieder geval dat het vastloodsysteem wat duidelijker is geworden. Binnenkort dus met beeld en geluid.

Media
Deze week lag de Coarse Angling Today in de brievenbus. Via de website www.newsstand.co.uk kan ik zo nu en dan wat Engelse visbladen vanuit de luie stoel kopen. Wat een bulk aan informatie krijg je zeg. Prachtige artikelen met ins en outs over zeeltvissen komen voorbij. Het is jammer dat er zo weinig hardcore zeeltvissers zijn. Zouden ook prachtige Nederlandse artikelen op kunnen leveren.

Mocht je door TenchTime en de vangstmeldingen van de inzenders meer willen weten over zeelt vissen, dan zijn er wat Nederlandse boeken beschikbaar. Zeeltboeken kun je vinden op www.visboeken.nl
De meeste zijn jammer genoeg wel wat gedateerd.

A Time for Tench
Boeken die voor de moderne visser en specimenhunters zeer interessant zijn, zijn de volgende boeken. De bijbel onder de Zeeltboeken is het boek ‘A time for Tench’ van Chris Turnbull. De specimenhunter bespreekt alle facetten van het moderne zeeltvissen. Een ‘must have’ voor iedere zeeltvisser.

Tench – A Handbook of  Techniques
Het boek ‘ Tench – A Handbook of  Techniques’ is een boekwerk met een verzameling artikelen dat is verschenen in Course Angling Today.  Waar het boek van Chris Turnbull stopte, gaan de hedendaagse vissers verder met het beschrijven van de moderne visserij. Veel tips en trucs zijn te vinden in dit boekje, inclusief mooie foto’s van vangsten en technieken.

Vangstmeldingen
En is Pomp nog wezen vissen? Jazeker. Het was een prachtige week om te vissen, ondanks de wisselende temperaturen. Overdag was het aardig uit te houden, maar het koelde ’s avonds goed af.  Ik heb zelf de winterjas even aangehad. Heeft de wisselende temperatuur de vangsten ook beïnvloed? Nauwelijks! Wanneer ik naar de ingezonden vangsten kijk, gingen de vissen aardig los. Zo ook woensdagavond.
Samen met Vismaten Jurrien en Coen wilden we wat uurtjes zeelten. Rond 18:30 uur lagen onze hengels in, maar er gebeurde vrij weinig. Maar vlak voor het donker kregen we dan toch wat aanbeten. Jurrien verzilverde de eerste zeelt. Een oude bekende bleek later. “Het Bekkie” is een hardleerse vis. Inmiddels gevangen door Pomp, Pieter en Jurrien.

Foto: Jurrien Uiterwijk met zijn eerste van het seizoen.
De duisternis begint inmiddels in te treden, maar we krijgen nu ineens enorm veel activiteit. Ik mis 2 volle aanbeten, maar geef niet op. Dan sta ik ineens te drillen en het is een hele sterke vis. Deze weet van geen ophouden en haalt alles uit de kast. Vijf minuten later ligt er een prachtig mannetje op de kant.

Foto: Kappertje geweest, Pomp?? Het was overigens goed koud!!
Vismaat Coen Hansen komt ons vervolgens vergezellen en wil na een drukke dag ook even een vis vangen. Dat lukt de topvisser ook nog en zo vangen we allen vis. Ondanks de kou hadden we nog veel activiteit en vingen we 5 zeelten in 3 uur tijd. Alle vissen werden overigens gevangen op vastlood i.c.m. een pva pellets.

Foto: Coen Hansen met een mooie avond tinca.

Pieter Stam
Pieter Stam is er ook weer op uit geweest. Mede door zijn verslag heb ik besloten om een stukje over veilige systemen te plaatsen. Lees hieronder waarom.

Hey Pomp,
Hierbij ook weer mn bijdrage voor de zeeltvangsten. Zoals gezegd gisteren 2 zeelten gevangen. Een mannetje van 49 cm die hoogstwaarschijnlijk gegrepen is door een grote snoek. De hele flank was rauw en een van de buikvinnen gebroken. De andere vis (zie foto) was ook niet helemaal onbeschadigd. Maar op een of andere manier vind ik die oude vissen altijd erg mooi. Zeker als het gaat om grote, zwaargebouwde mannetjes, zoals deze van 51 cm. Misschien is het goed om op je site aandacht te besteden aan veilige (lood)systemen. Zaterdag kwam ik er namelijk tot 3x toe achter waarom het zo belangrijk is.

Foto: Schitterende foto van Pieter Stam. Prachtig mannetje. Kijk eens naar de buikvinnen.
1. Bij het scheppen van de zeelt op de foto zag ik gelukkig net op tijd dat de boilie precies tussen een maas van net schepnet was gegaan. Gevolg, de boilie vast in het net, de haak in de bek. Gelukkig hield de zeelt zich koest, en kon ik snel het aas van de hair verwijderen. Als de vis het op zn heupen had gekregen in het net, zou hij zichzelf waarschijnlijk zwaar beschadigd hebben. Ik gebruik in het vervolg mijn latex net met grote mazen.

2. Tijdens het vissen zag ik een zeelt rond een tak zwemmen. Het beest maakte wat onnatuurlijke bewegingen en bleef continu op dezelfde plek. Er zat niet zo heel veel activiteit meer in. Door het heldere water kon ik m een tijdje in de gaten houden. Wat bleek, de vis zat met een stuk lijn verstrengeld in de tak. Ik ben het water ingestapt en kon gelukkig net bij de tak. Toen ik de tak naar de kant haalde wist de zeelt zich te bevrijden. De vis mag van geluk spreken dat het water zo helder was, anders had ik m nooit gezien en was hij zeker doodgegaan.

3. Een derde zeelt die ik haakte verspeelde ik. Tijdens de dril kwam ik ergens aan vast te zitten, met uiteindelijk lijnbreuk als gevolg. Dit is voor mij de eerste keer in 3 jaar vastloodvissen dat het me overkomt. Of de vis ten tijde van de lijnbreuk nog gehaakt zat betwijfel ik overigens, bovendien vis ik met een systeem waarbij de vis het lood eenvoudig kwijt kan raken. Maar het is altijd een rotgevoel en ik besef me des te meer hoe belangrijk veilige systemen zijn.

Kortom: een leerzaam dagje met 2 zeelten op vastlood. M.v.g. Pieter

Pierre ter Bogt
Het is altijd leuk wanneer een stille lezer eens wat van zich laat horen. Ik kreeg deze week zo’n mailtje.

Hoi Marcel,
Lees al een aantal jaren je verhalen en ik geniet er telkens volop van….je hebt een bijzonder leuke schrijfstijl ! En ik zeg dit niet om je een veer in je r..t te steken , maar ik meen het..

Foto: Pierre met een prachtige tinca.

Vis al sinds m’n jeugd op zeelt hier in de beken en riviertjes…ze zitten er volop ! Zoals je zo mooi schrijft heb jij last van het BZR virus….ik heb last van het BBZ (barbeel , brasem , zeelt ) virus.. En de vissen hier in de ondiepe beken zijn flink los. Ik vang hier brasems tot in de 70 cm , maar een 60er zeelt is ook mij (helaas) nog niet gelukt..

Foto: Netjes op de meetplank. 58 cm it is!!
De eigenlijke reden van dit mailtje is dat ik afgelopen weekend een zeelt had van 58 cm en het wel tijd vond voor zo’n mooi speldje! Ik stuur de foto’s mee….ik hoop dat de kwaliteit voldoende is om te plaatsen…ik heb helaas (nog) niet zo’n supervette camera…het meeste geld gaat richting het vissen.
Ook stuur ik nog een foto mee van een brasem van 71cm en 6kg…omdat ik graag wil dat je deze ziet..
Ik stuur je de foto’s één voor één , anders gaat het denk ik niet lukken.Met vriendelijke groet, Pierre ter Bogt

@Pierre, bedankt voor de prachtige inzending. Speld komt naar je toe!!

Foto: Kijk, van zulke brasems ben ik ook niet vies. Wereldvis Pierre!!

Frank en Manolo
De afgelopen weken hebben jullie kunnen lezen dat ik met kikkererwten heb gevist. Dat dit aasje een hele goede instant werking heeft bewijzen ook Frank en Manolo. Check it out.


Foto: Frank Habets met een kikkererwt addict.

Hoi Marcel,
Hoe instant kikkererwten zijn hebben ik en mijn vismaat wel gemerkt afgelopen week. Allereerste keer met dit aasje geprobeerd. Liefst 5 zeelten lieten zich erdoor foppen! Verder nog 1 zeelt op de maden. Ook heeft de method dik gewonnen van het pennetje.

Foto: Manolo met een krachtpatser.
Wederom 5 tegen 1. Heb toch het idee dat een zeelt die het zaakje niet vertrouwt bij het pennetje dat deze het kan uitspugen zonder gehaakt te worden. Bij de method is proeven ook meteen hangen. We hadden de runs eerlijk verdeeld dus ieder drie stuks. Erg toevallig is dat mijn drie zeelten alledrie mannetjes waren en die van mijn vismaat Manolo alledrie vrouwtjes…

Foto: Hele lichte zeelt op hetzelfde water.
Ook opvallend veel kleurverschil op hetzelfde water. De kikkererwten houden we erin en de method ook! Een dankjewel naar jou toe voor de tips is dan ook op zijn plaats. Groet, Frank en Manolo.
@Mannen, bedankt voor de inzending. Super dagje gehad zo te zien.

Foto: John Riegman met een zeelt gevangen op de centerpin
John Riegman
John Riegman ging er op uit met de centerpin. De rapidex II werd ingezet om de zeelt te verleiden.
Het hele verslag is te lezen op de site van John. www.rieg.blogspot.com

Stefan Huls
Ook Stefan was weer aan het water te vinden. De Methodvisser was weer aardig succesvol. Lees maar mee.

Hoi Marcel,
Ik ben disdagmiddag/avond weer wezen vissen en heb bij de sessie 8 zeelten gevangen, de grootste was 53 cm.

Foto: Stefan, met weer een bak van een zeelt.
Zaterdag ook wezen vissen in Limburg dit keer, in totaal 6 zeelten gevangen ( 50, 51, 52 en 3 x 53cm) stuk voor stuk zeer sterk. Bijgevoegd nog een paar foto’s. Groeten, Stefan.

Foto: Stefan, met weer een prachtige zeelt. Deze is 53 cm

Mannen, bedankt voor al jullie vangstmeldingen. Ik ben een beetje overdonderd door het aantal mooie inzendingen.
Als het zo doorgaat mag ik wel een aparte topic gaan maken. Hahaha.
Ik hoop dat ondanks de inzendingen het topic nog leesbaar is. Mocht dat niet zo zijn, dan hou ik het praatje apart en doen we op maandag alleen de inzendingen. Ik denk er nog even over na.

Voor nu. Hele goede vangsten gewenst. I.v.m Pasen zal de volgende TenchTime op woensdag plaatsvinden. Dus blijf sturen, blijf schrijven naar tincatinca@vispomp[nospam].nl
Vind het super leuk dat jullie meedoen.

Marcel (Vis)Pomp

10 reacties

 1. Pieter Stam schreef:

  Mooie vangsten mannen! Schitterende brasem hierboven.

  En het vastloodsysteem kan nóg veiliger. Even struinen op het www laat zien hoe het werkt. Bij lijnbreuk houd de vis dan alleen de onderlijn over, en raakt ook het stuk hoofdlijn kwijt. Het wordt een kwestie van tijd voordat ik hier op overstap.

  Vanze allemaal!

 2. Peter van Torre schreef:

  Marcel,

  ik ben dus al veel wijzer geworden,bedankt
  het is weer een mooi verhaal geworden en mooie foto’s

  groet peter

 3. Pierre schreef:

  Hoi Marcel

  Leuk dat die lelijke harsens van mij ook eens op je mooie site staan!!
  Mooi gedaan en super dat je ook aandacht besteed aan de veiligheid van de vis….in mijn ogen (samen met een goeie onthaakmat en net) het belangrijkste dat er is !!

  Prachtig!!

  Greetz Pierre

 4. Frank schreef:

  Die Marcel gaat voor de Bruce Willis-look 🙂 Leuk stuk weer.

 5. Nico schreef:

  Prachtige vissen mannen, er wordt op het moment lekker gevangen.
  En Marcel…supergaaf dat filmpje van visblad tv….volgend jaar
  vis-tv…haha

  groet
  Nico

 6. Laurens schreef:

  Super filmpje!En mooie aantallen.

 7. Jurrien schreef:

  leuk filmpje Marcel,
  ziet er weer top uit!

  groeten,

  Jurrien

 8. Pierre schreef:

  Fantastisch , super , vet , jofel , geweldig filmke Marcel!!!!

 9. Koen Verweij schreef:

  Hoi Marcel,

  Wat is dat een mooi filmpje geworden zeg!!! Erg leuk, je zult wel trots zijn!

  Groet,

  Koen.

 10. Pomp senior schreef:

  Mas,

  Mooi filmpje en een mooi aantal vissen gevangen.
  Dat moet maar net lukken.
  Mooi dat je de montage ook hebt afgebeeld, daar ga ik zeker gebruik van maken.
  Misschien wel op Koninginnedag tot dan.

Laat een reactie achter