TenchTime (Deel 2)

Beet April
Het is April. De temperatuur in ondiep water begint nu langzaam op te lopen. Voor mij het sein om eerst de singels, stadswatertjes en slootjes aan te doen. De kans op vis is hier groter dan op de grote plassen waar de watertemperatuur veel langzamer oploopt. Menigmaal heb ik in aan de plassen en meren lopen blanken rond deze tijd. Nee, het grote water moet nog even wachten. Mocht je het toch aan deze wateren willen proberen, dan zou ik aanraden de luwte en ondiepe stukken op te zoeken.

Kikkererwten en Aantallen
De stijgende temperatuur heeft deze week voor aardig wat vangstmeldingen gezorgd. Het was natuurlijk prachtig zeeltweer en dat heeft mezelf dan ook geen windeieren gelegd. Beet AprilAfgelopen zaterdag maar liefst 7 zeelten in 1 sessie gevangen. Opvallend was dat ik bijna alles weer op kikkererwten ving, net als de vorige sessie uit het verslag Vroegah!! Er waren sessies in het hoogseizoen die minder vis opleverden . Maar aantallen vangen was afgelopen week zeker geen uitzondering.

Zo had Jerry Weijers zo’n 15 stuks, waarvan één vis van 4,2 KG!  Allen overigens op de pen. Stefan Huls zat ook weer aan het water en had een hand vol met de methodfeeder. John Riegman zat eveneens lekker te vangen. (zie verder in het artikel) Het kan snel gaan met de vangsten. Hoezo is zeelt een zomervis?

Techniek
De afgelopen week kreeg ik wat vragen over welke techniek beginnende zeeltvissers nu moeten hanteren. Laat ik dit zeggen: Zeelt kun je echt op allerlei manieren vangen. Vaste stok, Penvissen, Method Feederen, Feederen, Vastlood montage, Swingtippen. Dat is nou het mooie van zeelten. Met iedere techniek is zeelt te vangen.

Wat wel heel belangrijk is, is het gekozen water. Er moet gewoon een goed zeeltbestand zijn wil je echt succesvol zijn in je zeelterij. Er is niets zo frustrerend als het vissen op water waar achteraf blijkt dat het zeeltbestand wel heel mager is t.o.v. het brasembestand. Geen wonder dat mensen een hekel krijgen aan Abramis Brama. Maar vrees niet.In bijna elk water zwemt zeelt. Kijk straks vooral naar kleine belletjes in het wateroppervlak. Daar moet je zijn!
Beet April
Foto: Jerry was zeer succesvol op de pen. Op de foto een pennetje van John Meijers .
Heb je het juiste water gevonden dan zou ik aanraden om als beginnende zeeltvisser lekker met de pen of dobber te beginnen. Je hoeft geen verstand te hebben van vastlood, rigs, methods en andere montages. Gewoon lekker mobiel vissen. Mocht je enige ervaring hebben met statisch karpervissen of feederen, dan pas zou ik beginnen met vastloodsystemen of methodfeederen.

Ik geef op dit moment zelf de voorkeur aan een vastlood of feeder systeem. Ik wil niet zeggen dat het t.o.v. andere visserijen meer vis oplevert, maar ik heb daar gewoon veel vertrouwen in gekregen. In de volgende editie van het Visblad een uitgebreid artikel van mij over vastloodvissen op zeelt. Ik zal vragen of ik te zijner tijd het pdf bestand op mijn site kan zetten.
Beet April
Foto: De Beet met weer genoeg Zeeltinformatie.
In de Media
In de bladen wordt deze maand extra aandacht gegeven aan de zeelt. Zo staan er twee leuke artikelen in de April editie van de Beet. Een artikel gaat over ‘Swintippen op Zeelt’ en een artikel  over ‘Zeelt uit eigen tuin’. Even checken voor wat tips zou ik zeggen.
Beet April
De Coarse Angling Today geeft een speciale Tench Special uit.
Mijn kopietje is onderweg naar Nederland. In deze special zullen de Engelse zeeltcracks weer allerlei handige tips geven.
Voor geïnteresseerden met een creditcard check:  Coarse Angling Today Tench Special

Korum heeft overigens ook een mooi document beschikbaar gesteld. Een speciale editie m.b.t. het vangen van grote vis vind je op de Korum site of  check  The Essenital Big Fish Guide (pdf). Nog meer tips voor grote Zeelt, Barbeel en Brasem info. Helemaal voor niks.Korum Big Fishl

Mannetjes en Vrouwtjes
Even iets leuks ter info. Zeelt is een van de weinige vissoorten waar het onderscheid tussen man en vrouw goed te zien is.

Wanneer je een zeelt hebt gevangen, draai de vis eens om en bekijk de buikvinnen. Bij een vrouwtje zien ze er normaal uit als de rest van de vinnen. Bij een mannetje zijn de buikvinnen opgezet. Tevens is rond deze tijd goed te zien dat er een verdikking (uitstulping) achter de buikvinnen is te bespeuren.

Mannetjes zijn over het algemeen ook kleiner dan vrouwtjes, maar niet minder sterk. Er wordt wel gezegd dat mannetjes juist sterker zijn dan de vrouwtjes. Dit merk je tijdens de dril. De vis blijft maar vechten. Mijn grootste mannetje is trouwens 56 cm en 2950 gram (Niet de zwaarste). Was een echte vechtersbaas die me een minutenlange dril opleverde.
Man vs Vrouw
Foto: Het mannetje op links,vrouwtje op rechts.
Vangstmeldingen
Ik gaf het al eerder aan. De afgelopen week was een prima week voor de zeelt. De waterplanten komen langzaam op. De zeelt wordt weer actief en dat betekent voor ons. Vissen! Ik heb zowel overdag als ’s avonds goed gevangen.
Hieronder andere fanatieke zeeltvissers. Het was niet mis!

Stefan Huls
Foto: Stefan met zo te zien een mooi vrouwtje.

Stefan Huls
Afgelopen 14 dagen ben ik 3 keer wezen vissen met de method feeder en in totaal al 9 zeelten gevangen. De eerste keer had ik 4 zeelten ( 52cm grootste), de 2de keer 2 zeelten (51cm grootste) en gisteravond (5-4) weer 3 zeelten ( een van 51cm, 54cm en 45cm). Ik heb alle vissen gevangen met 10mm minibolie’s. Met vriendelijke groet, Stefan.

Stefan Huls
Foto: En nog een fraaie voor Stefan op de Method.

Max Wentink
Beste Marcel van vispomp,
Hierbij de foto’s van mijn Zeelt van 56! cm en van mijn Brasem van 64 cm.
Het was een beresterke zeelt, echt geweldig. En idd, die goede kans die je me gaf is dus uitgekomen!
Bedankt en veel vangstsucces! Groeten, AchterhoekseWitvisser/ Max Wentink
Max Wentink
Foto: Max met wel een hele mooie van 56 cm! Goed bezig Max!

John Riegman
John Riegman is ook een manusje van alles. De eigenaar van de website Rieg.blogspot.com zit ook weer achter de zeelt aan en wist in zijn sessie 3 mooie  tinca’s te verleiden. Kijk voor het volledig verslag even op Rieg.Blogspot.com. Niet alleen de zeelt is de klos. Ook barbeel en kopvoorn zijn bij John regelmatig het haasje.

John Riegman
Foto: Eén van de zeelten van John.
John Riegman
Foto: Een oude Abu onder de hengel.

Nico Breevaart (Backyard Fishing)
Nico is ook weer lekker bezig. Niet alleen gaat het hem goed af met barbelen. Zijn achtertuin is ook voorzien van zeelt. Check it out.

Nico Breevaart
Foto: Vissen vanuit de achtertuin. Ouwe mazzelpik!
Hee Marcel!
Vandaag vanuit mijn eigen achtertuintje gevist. Paar handjes mais gevoerd en ook 2 maiskorrels als haakaas op de hair.
Als hengel gebruik ik een spro winkle pickertje en ik vis met de hengel in de steun en met een optonic.
Nog geen 5 minuten na de eerste inworp zie ik de top al tikken…de optonic geeft geen kick, maar toch sla ik aan en ik voel meteen dat het raak is. Kort daarop glijdt mijn eerste brasem in het net….52cm…wat een start!!
Nico Breevaart
Foto: Lekkere brasem voor Nico!
Paar fotootjes gemaakt en ook de buren kijken hun ogen uit dat dergelijk vissen bij ons achter zwemmen!
Wederom 2 handjes mais gevoerd en exact op hetzelfde stekkie mijn haakaas gedropt. Ik loop even naar binnen als ik mijn dochter hoor roepen dat ik weer beet heb. Als ik naar buiten kom hoor ik de optonic gillen en mijn molen gieren. Ik sla aan en er volgt een spectaculaire dril…na ongeveer vijf minuten als ik eigenlijk al weet dat het zeker geen brasem is, krijg ik de bevestiging….een bak van een zeelt geeft het op!! Ook deze vis is 52cm en mijn dag kan niet meer stuk!! Nico Breevaart
Foto:En ook de eerste zeelt voor Nico is binnen!
Het blijft bij deze 2 mooie vissen op de picker. Wel weet ik nog een aantal mooie voorns en baarzen te vangen op de vaste stok met wat maden. Was weer een heerlijk dagje backyard fishing!!!

Coen Hansen
Vismaat Coen Hansen kwam afgelopen week ook nog even op bezoek. We hadden een hoop actie, waarbij we nog een paar keer een gat in de lucht sloegen. In totaal vingen we toch 4 zeelten en wat brasem. Op de foto een groene rakker voor Coen. Hij vangt zijn vissen trouwens op een CJW Tinca. Wat een prachtige hengel is dat zeg!!
Coen Hanssen
Foto: Coen met een prachtige lichte zeelt. Gevangen op een CJW Tinca Tinca
Aankomende week
Zoals jullie wel hebben gemerkt heb ik TenchTime verplaatst naar maandagavond. Zo kunnen vangsten van het weekend ervoor nog meegenomen worden in de maandagavondeditie. Tevens geeft het mij even wat tijd om alles te sorteren en op te maken. Het verbaast me overigens dat er toch al zoveel aanmeldingen zijn. Daar ben ik overigens heel blij mee. Ben benieuwd wat het verder in het seizoen nog gaat opleveren.

De aankomende week zal de temperatuur wat gaan dalen. Ik weet niet wat het met de vangsten doet.
Ik verwacht eerlijk gezegd niet zoveel verandering, aangezien het voorjaar inmiddels flink doorzet. De waterplanten komen eindelijk door. Het riet begint te groeien. De lentekriebels zal ook bij de zeelt toeslaan. We zullen zien.
Mensen, bedankt voor alle verslagen en foto’s. Vangsten voor de volgende Tenchtime kunnen weer naar Tincatinca@vispomp[nospam].nl
Ik hoop dat er weer net zoveel animo is als de afgelopen week. Tot volgende week!

p.s. Volgende  week gaan we beginnen met de techniek.  Vastlood op zeelt , met uitleg en voorbeelden. Cool!Pomp

5 reacties

 1. Patrick schreef:

  Zo dan! Wat een vangsten allemaal…dacht toch dat ik kon vissen;-) ik heb overduidelijk op een totaal verkeerde stek gezeten. Werkelijk geen tikkie gehad! Dat wordt even achter de oren krabben!

 2. Stefan schreef:

  Mooi stuk weer!
  Volgende week weer vissen op het water waar ik de zeelt van 62cm gevangen heb, ik hoop weer wat zeelt te kunnen melden.

  Groet,
  Stefan

 3. Nico schreef:

  Wauw…mooie vangsten gedaan door iedereen!! Grappig dat de beet zo snel al een artikel plaatst over zeelten uit eigen tuin…heb ze gisteren pas de eerste gevangen en eerlijk gezegd heb ik ze niet gezien…undercover zeker!
  Hoop zeker nog een paar mooie vissen vanuit de tuin te kunnen melden!!

  groet
  Nico

 4. Ben Kooi schreef:

  Dank voor alle tips Marcel,

  Ik ben zelf een swingtipliefhebber. Je tip over het beetnummer van april (swingen op zeelt) was mij zeer welkom!

  een kijken wat er nog bij te leren valt!

 5. Marcel schreef:

  Dag Ben,
  Geen dank, leuk te horen dat de tips ook gebruikt worden.
  Leuke website heb je overigens 🙂

  MarcelP

Laat een reactie achter