TenchTime Deel 13 (Monsterzeelten)


Toen ik voor het eerst het boek “A Time for Tench” van Chris Turnbull doorbladerde, werden mijn ogen zo groot als schoteltjes. Niet alleen is ‘de bijbel onder de zeeltboeken’ voorzien van een onschatbare waarde aan informatie.
Het boek bevat ook foto’s van ontzettend zware zeelten.  Zeelten waarvan wij alleen maar kunnen dromen. Ik werd er stil van. Ongehoord groot, onvoorstelbaar zwaar. Hoe in hemelsnaam konden deze vissen dit formaat bereiken? En waarom groeien dit soort tinca’s niet in Nederland?

Mijn gedachten gaven meteen aan hoe groen ik eigenlijk was op zeeltgebied. Dat bleek ook wel, aangezien mijn louzy PR al een paar jaar bleef steken op een schamele 52 cm en 2,5 kg. Don’t get me wrong. Een zeelt van 52 cm is een prachtige vis. Op sommige wateren ben ik meer dan blij wanneer ik een vis van deze lengte vang, maar in de zeeltscene stelde deze maat niet zoveel voor.  Wist ik veel? Ik ving in Nederland niet groter en dacht dat zeelten boven de 55 cm echte uitzonderingen waren, tevens alleen door karpervissers gevangen werden.

Foto: Big Tench en Hèt zeeltboek, A time for Tench. Super leesvoer voor iedere zeeltliefhebber.

Een paar jaar later krijg ik te horen dat in Nederland wel degelijk zeelten zwemmen naar Engelse proporties. Zou het echt waar zijn? Ik wilde eerst een vorm van bewijs. Een missie werd geboren.  Zoals jullie weten, heb ik me de afgelopen jaren behoorlijk vastgebeten in Tinca Tinca. Ik had inmiddels al aardig wat succesjes geboekt en mijn personal best verhoogd naar 57 cm en 3 kg, maar het moest groter en zwaarder. Daar heb ik wel wat hulp bij gekregen.

Specimenhunters
In het voorjaar van 2009 kom ik in contact met ene Rob Hofland. Deze specimenhunter heeft zich gespecialiseerd in het vissen op grote en zware zeelt. Rob stuurde me wat foto’s uit zijn collectie. Mijn ogen tolden opnieuw bij het zien van deze foto’s. Voor me op het beeldscherm prijkte een zeelt van 65 cm en 3880 gram. Een vis naar Engelse proporties. Zou het dan toch??

Foto: Rob met een wereldzeelt van 65 cm en 3,88 kg.
Rob en ik wisselden informatie uit. We besloten eens samen te vissen en te brainstormen over onze visserij. Ik mag wel zeggen dat Rob één van meest ervaren zeelhunters van Nederland is. Hij wist me met zijn vangsten te overtuigen dat in Nederland ook van deze kanjers rondzwemmen.

Foto: Mark Pijnappels met een bak van een mannetjeszeelt van 59 cm en 3900 gram.
Niet alleen ontmoette ik Rob Hofland.  Langzamerhand kwam ik ook in contact met andere Nederlandse specimenhunters en kwam de zeelt ter sprake. Mannen als Arnout Terlouw,  Mark en Rob Pijnappels , Hans Molenaar, John Hoogevorst,  grote namen in de specimenwereld, konden beamen dat in Nederland grote monsterzeelten zwemmen.

Mark Pijnappels stuurde me foto’s van een paar wonderschone specimenzeelten, waaronder een mannetjeszeelt van 59 cm en bijna 4 kg!  Echt bijzonder! Waarom bijzonder? Omdat het gemiddelde gewicht van een zeelt zo rond de 2 a 2,5 kg ligt. De vrouwtjes zijn gemiddeld wat zwaarder en langer zijn dan de mannetjes. Kun je nagaan dat een mannetjeszeelt van deze lengte en 4 kg eigenlijk ver buiten proporties is voor Nederlandse begrippen.

Foto: Rob Pijnappels met een supervrouwtje van 58 cm en bijna 4 kg.

Geschikte wateren
Maar waar zwemt dit slag vissen? Welnu, allereerst moet het water voedselrijk zijn om deze zeelten te laten groeien tot de vissen die we eigenlijk willen zien. Ook wateren waar de aalscholver zich te goed doet aan voornamelijk kleine vis, kunnen zeelten zich ontwikkelen tot enorme bakbeesten. En wat dacht je van karperputten waar jaarlijks tonnen aan boilies worden gedumpt. Deze anaboilies worden natuurlijk niet door karpers alleen gegeten. Kortom, genoeg wateren die potentie hebben om grote zeelten te herbergen.

De Quest

Pomp ging op pad. Ik was erop gebrand zelf zo’n vis te vangen. Dat vuurtje werd nog even aangewakkerd door Rob Hofland. De zeelthunter had een monsterzeelt gevangen.  Een vis van 4880 gram stond op mijn monitor te branden. Een Nederlandse vis met Engelse proporties. Groot, hoog, een gigantische buik. Een oervis!  Zo’n zeelt had ik nog nooit gezien! Al kwijlend sloeg ik de vis in me op en vervolgde mijn Quest. Dat ging niet zonder slag of stoot. Met de informatie en de beoogde wateren op zak stond ik er toch alleen voor. Vele uren  heb ik zitten blanken. Vaak kwam ik teleurgesteld thuis.

Foto: Rob Hofland met een buffel van 62 cm en 4880 gram. Een droomvis.

Maar ik hield vol, aan doorzettingsvermogen geen gebrek. De beloning kwam uiteindelijk met een vis van 56 cm en  3650 gram aan het begin van het seizoen 2010. Mijn allereerste ervaring met een zware zeelt was een feit. Ik was lyrisch, maar nog niet tevreden. De jacht op de hangbuikzwijntjes ging verder.

Dan gebeurd waar ik op had gehoopt. Op een prachtige ochtend liggen mijn hengels in. Rond 06:45 uur gaat één van mijn piepers af en sta ik te drillen. Niet wetend dat aan de andere kant van de lijn een beer van een vis het boeltje staat te rekken. Vijf minuten later tollen mijn ogen voor de zoveelste keer. In mijn schepnet ligt een knots van een vis. Het is alsof deze zeelt bijna uit zijn voegen knapt. Het is een oude dame van 58 cm en maar liefst 4760 gram. Kun je je dat voorstellen? Een zeelt van bijna 5 pakken suiker en bijna twee keer zo zwaar als mijn oude personal best van een paar jaar geleden??!!

Foto: Pomp met zijn dikke 9 ponder. 4760 gram om precies te zijn. Wauw!!

5 pakken suiker
Ik realiseer me dat 9 ponders voor Nederlandse begrippen bijzondere vissen zijn en ben dan ook best wel een beetje trots op bovenstaande vangst. Maar het schijnt nog gekker te kunnen. Steeds vaker krijgen wij zeeltvissers te horen dat karpervissers grote zeelten als bijvangsten hebben. Nu is dat niet zo vreemd natuurlijk, maar de verhalen gaan de ronde dat dit 6 kg zeelten zijn. Even een aanvulling. Het Engelse record zeelt dat dateert uit 2001, staat nog steeds op naam van Darren Ward. Darren ving een zeelt van 69 cm en maar liefst 6,9 kg. Dat zou betekenen dat in Nederland potentiële recordvissen zwemmen. Of het hier werkelijk om 6 kg zeelten gaat, valt licht te betwijfelen. De enige zware zeelt waar ook echt waterdicht bewijs van is, is een zeelt van 65 cm en 5.1 kg, gevangen door een specimenhunter wiens naam ik vanwege privacyredenen niet zal noemen. Een echte Nederlandse 10 ponder, een double in Engelse termen. De ultieme Zeelt.

Het is dus waar. Niet alleen in het boek van Chris Turnbull bestaan droomzeelten. Ook in Nederland zwemmen deze magische vissen. Voor mij alle reden om ook volgend seizoen mijn quest voort te zetten en op zoek te gaan naar deze monsterzeelten.

2 reacties

 1. Dennis schreef:

  Dat record van 65 cm en 5,5 kg zal best wel eens kunnen sneuvelen op een goede dag,daar geloof ik wel in…groet Dennis.

 2. Jos Busser schreef:

  ieder record is te verbeteren ook hier bij ons in nederland.
  ik zelf woon in arnhem, en heb bij toeval van een duiker vernomen,
  dat bij ons in de buurt waar hij regelmatig een duikje ding maken,

  een schitterend zeeltwater ligt,
  ik ben hier zelf regelmatig geweest, de ene keer vissen, helemaal niets,
  de andere keer 3 zeelten achter elkaar, en let op, allemaal boven de 53cm.
  mijn pr in dat water is 60 cm.
  ik weet zeker dat daar zeelten zwemmen van 70cm, gezien het feit dat alle zeelten die ik daar ving merendeels 54+.
  voor de echte zeelt liefhebber wil ik wel de nodige informatie verstrekken.
  met vriendelijke groet jos busser.

Laat een reactie achter