TenchTime (Deel 12)


Soms heb je van die periodes dat het gewoon niet gaat. Een succesvolle reeks wordt plotseling gevolgd door een serie blanks. Het gaat aan je vreten en je vraagt je af wat je verkeerd doet. De afgelopen 2 weken was zo’n serie. Ondanks de wisselvallige weersomstandigheden, zit ik nog steeds in de zeeltmodus. Op mijn voerstek bruiste dat het een lieve lust was, maar happen, ho maar!! Zouden de vissen inmiddels over zijn op natuurlijk aas als muggenlarven? Je twijfelt aan je montages die de weken daarvoor nog succesvol waren, je twijfelt aan de stek, je voer, alle zekerheidjes zijn ineens onzekere factoren. Het vertrouwen slinkt.

De Lek
Het was daarom wel even lekker om een totale reset te krijgen. Even wat anders. Even met Jerry mee naar één van de Nederlandse rivieren. Een rivier die ik nog niet echt heb bevist. De Lek.
En zo stond Pomp met zijn Hardy Taylor Trotter, de Rapidex Centerpin en de trotdobbers van John Meijers aan het water.  Jerry had zijn lichte Bart Bakker hengel met Young & Sons Purist centerpin meegenomen. Met de winde specialist zouden we het vandaag op de lek proberen.

Aangekomen bij het water stonden we toch wel wat raar te kijken. De rivier stroomde nauwelijks, de stroomdobber van Pomp schuifelde stapvoets over het water en de broodkorsten van Jerry bleven bijna op hun plaats liggen.

Meteen al in het begin ving ik een blankvoorn op maden met de trotdobber. De vis van een cm of 25 redde mijn dag, want het bleef bij mij bij die ene vis.
We hadden onze hoop gevestigd op Jerry, maar ook Jerry had het zwaar.
Meteen in het begin wist hij een mooie winde te scoren. Het bleef ook bij Jerry bij die ene vis.
Af en toe zagen we een verdwaalde winde onder het brood verschijnen, om snel weer de diepte in te duiken. Ook vandaag zat het niet mee.

Het maakte eigenlijk ook niets uit. Ik had een superdag.  Tussen de kribben schuifelden lepelaars (net te ver om te fotograferen). Om ons heen vlogen de vlinders en roofvogels. Het plantenrijk rond de lek was ook niet verkeerd. Nee, ik heb me prima vermaakt. Het was wel even goed om wat anders te doen. Even terug bij af. Om straks weer vol achter onze roodgeoogde vrienden aan te gaan. Jerry, bedankt!
Foto: Jerry Weijers met een winde op de pin.

Zeelten in de media
Terug bij onze zeelten. In de boekenwinkel viel mijn oog meteen op een nieuw magazine. Het blad “Feedervissen Totaal” is een verzameling feeder artikelen uit de Witvis Totaal. Een must have voor iedere feedervisser. Tevens staat er een leuk artikel in over het vissen met madenkorven. Hier kom ik nog een keer in een volgend nummer van TenchTime op terug, aangezien ikzelf ook ervaring heb met deze madenkorven. In het blad een artikel over het gebruik van deze drennan madenkorven. Dat ze prima te gebruiken zijn om te zeelten ben ik het zeker met ze eens. Een aanrader dus.

Totalfishing.nl
Wekelijks kijk ik naar de actuele vangstmeldingen op www.totalfishing.nl
Zouden er nog mooie zeelten gevangen zijn? Deze week wel een hele mooie vangst!
De Deense specimenhunter Jacob Andersen van het Prologic team stond met wel een hele mooie zeelt tussen de vangstmeldingen. Helaas stonden er geen afmetingen en gewichten bij, maar deze vis gok ik wel rond de 5 kilo en zeker in de 60 cm. Supervis!

Foto: Jacob Andersen met een supervis. Bron: www.totalfishing.nl
Ik vond trouwens nog een prachtige zeelt van deze specimenhunter. Hieronder staat Jacob met een zeelt van 4675 gram.

Foto: Jacob, met nog zo’n topvis!

Overige Zeeltmeldingen
Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben was het niet alleen bij Pomp kommer en kwel met de zeeltvangsten. Ook de inzendingen waren niet al te best. Sterker nog. Jan van Hezel wist mij vorige week als enige een vis te melden.  Dat geeft niks, deze week gelukkig weer een paar stuks. Zodoende heb ik deel 12 van Tenchtime maar verschoven naar deze week.

 

Jan van Hezel
Jan blijft lekker bezig met zijn Vis-Ski. Veel testen en verbeteren hoort daarbij. Toch wist Jan weer een mooie zeelt te vangen m.b.v. de vis-ski. Jan gaat lekker!!!

Hoi Marcel,
Gisteren  van vanaf  13:00 uur klokje rond gevist. 3 brasems en 1 zeelt. Een andere zeelt loste tussen de leliebladen omdat ik niet bijtijds bij de hengel was. Bij deze een ‘ski-zeelt’.

Foto: De ski-vis van Jan van Hezel. Zie ik daar een Mitchel 308?
De vis droogde snel door de straffe wind, vandaar de dofheid bij de kop.
Ik moet ook eens uitkijken naar ander zeelwater, ik weet niet of dit het ultieme zeeltwater is, er zit veel karper en ruisvoorn ontbreekt.
Wel helder water en veel begroeiing en – aan de andere kant – vang ik toch regelmatig een zeelt. Groet, Jan

Pierre ter Bogt
Ook leuk te zien dat Pierre weer op zeelt aan het vissen is. De allrounder laat het barbelen even voor wat het is en vangt meteen weer een mooie set Tinca’s. Cool!! Pierre heeft overigens nog grote zeeltplannen. Ik ben benieuwd!

Na een paar barbeelsessies zonder resultaat , ben ik weer serieus op de zeelt gegaan..
Een paar voerstekken gemaakt en gaan bevissen, met best goed resultaat. Alleen is brasem nou niet de vis die ik graag wou vangen…maar goed , vis is vis en het blijft beter dan niks..
Afgelopen woensdagavond ben ik hier vlak bij huis aan de slag gegaan , zonder voorvoeren dit keer , alleen een pot maïs mee en we zien wel..
Vroeger zat dit water vol zeelt , maar een paar jaar geleden hebben ze getracht het water weer in vroegere staat te herstellen , incl het eruit halen van de stuwen en deze vervangen door vistrappen…dat de mensen die daaraan gewerkt hebben geen rekening houden met de aanwezige vis , daar stond ik raar van te kijken.
Veel vis is toen verloren gegaan , waaronder blank en ruisvoorns over de 40 cm , hele grote baarzen , karper brasem en ook veel zeelt.
Ik dacht dat het minstens een jaar of 5 zou duren voordat het een beetje aan zou trekken..
Ok , ik ben er dus woensdagavond gaan zitten en door het hoge water van afgelopen winter was de bodem weer enigszins “interessant” geworden..
Om een lang verhaal kort te maken , ik ving twee mooie karpers en verspeelde er ééntje….verderop zat een man met de matchhengel en die ving behoorlijk veel grote en mooie blankvoorns , een megabrasem en een mooie vijftiger zeelt! …mmmm….dacht ik bij mezelf….voeren en vrijdagavond terug komen , neem ik Jurgen mee , die vist graag met de match..

Foto: De Meetplank is overigens verkrijgbaar op www.sportvisserijnederland.nl. Kosten €10,-
Gisteravond heb ik er een paar uur met Jurgen gevist , en waar ik al een beetje op hoopte gebeurde dit keer wel. Binnen het half uur had ik drie zeelten, en ving zelfs drie grote voorns met het zelfhaak systeem, en jurgen trok er flink wat mooie dikke blankvoorns en ook een zeelt uit..Ik sprak de man die daar woensdag met de match zat en hij vond ook al dat het water op de weg terug was. Het viel me trouwens op dat de zeelten een stuk groter waren dan vroeger het geval was. Waar ze vroeger met pijn en moeite over de 45 cm kwamen waren deze vier respectievelijk 49 , 51 , 53 en 55cm….hoop dus..
Groeten Pierre,

Foto: Pierre haalt weer eens uit. Cool!

John Riegman
John Riegman is ook weer op pad geweest. Hieronder een gedeelte van zijn verslag. Soms is terugvallen op de oude wormen zo gek nog niet.

Zeelt, tench, tinca tinca en welke namen er nog meer voor deze prachtige vis zijn. Vanmorgen vroeg opgestaan om te gaan vissen in de hoop een mooie vis te vangen. “Back to the roots” gegaan met de Rapidex centrepin, eenvoudig pennetje, eigenbouw hengel, lijntje 18/00 en als aas de “good old humble worm”. Aangekomen op een bekende stek schrik ik even, distels, brandnetels, zuring noem maar op, staan manshoog langs de oever. Toch nog een open plekje weten te vinden en mij hier met pijn (brandnetels) en moeite geïnstalleerd.

Foto: John met een beauty.
Eerst een voerplek aangelegd met wat handjes Ringers halibut pellets. Vervolgens de hengel opgetuigd, steuntje in de grond en proberen te gaan vissen. Het zit allemaal niet lekker op dit krappe plaatsje tussen het onkruid. Een stukje verderop gekeken en daar is zowaar een prachtige open plaats aanwezig. Snel een paar handjes pellets gevoerd en de uitrusting maar gaan verplaatsen want ik zit niet lekker.
Voor de rest van het leuke verslag, kijk even op www.rieg.blogspot.com

Foto: Tinca’s vangen op de pen. Een mooie bezigheid.

Jurrien Uiterwijk
Vismaat Jurrien zit momenteel in de penmodus. Dat gaat hem goed af. Niet alleen de zeelten liggen bij hem op de mat. Afgelopen week zelfs een prachtig spiegeltje. Normaliter staat Jurrien rond deze periode weer met kunstaas te gooien, maar dat is wonder boven wonder nog even uitgebleven. Hoe zou dat nou komen? 🙂 Hoop nog veel zeelten van hem te zien en natuurlijk schuif ik zo nu en dan even bij hem aan 🙂

Foto: Weer een penzeelt voor Jurrien.

De Heren van HSV Blauwe Reiger
Jan en de heren van HSV de Blauwe Reiger zijn weer op pad geweest. Een paar weken geleden vingen de mannen een zeelt van 58 cm. Hievoor hebben ze een prachtige zeeltspeld gehad. De volgende missie was een zeelt vangen en samen met de speld even op de foto zetten.
Dat loop nog niet helemaal volgens plan. Lees mee…

Hey Marcel,
Die vis voor op de foto met het speldje wil maar niet :P! Nou had ik de afgelopen tijd ook weinig tijd, wel een avondje op brasem gevist (en gelukkig ook wat gevangen) een middagje op graskarper (en gelukkig ook wat gevangen (zie foto 9,2 kilo bij 95 cm)).
En vanochtend eindelijk weer eens op zeelt (en eventueel karper) op de (zeelten)stek. Vanaf half 6 gezeten, het weer was mooi, er waren bellen genoeg alleen geen enkele beet. 1 hengel met het vastloodsysteem en 1 met de pen maar helemaal niks. Wel kreeg ik het idee dat ik nog ondieper moest vissen dan de andere keren en toen de zon flink begon te schijnen werd ook wel duidelijk hoe dat kwam. Het hele kanaal is een grote wier/waterpest massa geworden. Of het nou door de warmte komt, of omdat het zichzelf al overgroeit heeft weet ik niet maar de bovenste laag lijkt al af te sterven het is al dood genoeg om er met inhalen geen last van te hebben maar je aas blijft er wel netjes boven op liggen.

Foto: Geen zeelt dit keer, maar wel een mooie grasser!
Dus nogal een beetloze ochtendsessie gehad dus, wel weer een paar hele mooie grote (leken ze in ieder geval) zeelten gezien, ik lees daar eigenlijk weinig over (over springende karpers natuurlijk wel) maar van zeelten niet. Soms trekken ze echt hele lange boeggolven zonder dat je ze ziet en ineens duiken ze (ongeveer als een dolfijn, maar dan komen ze niet los van het water en het is haast geruisloos) weer onder, gevolgd door een hele rij bellen. Vaker gebeurt het zonder die boeggolf maar dan duikt er ineens eentje uit het niets op. Voor zover wij het in kunnen schatten zijn dit dus meestal grote exemplaren, is dit veel voorkomend gedrag of zwemmen er in onze viswateren gewoon knetter geflipte zeelten rond ;)? Nu moet ik 2 weken afkicken van het vissen want ik moet intern op werk blijven (en helaas geen viswater in de buurt) maar die opgelopen schade word later dit jaar zeker weer dik goed gemaakt. Groet van Jan.

@Ha Jan, of het alleen de grote zeelten betreft die dit doen betwijfel ik. Wel staat er in de zeeltboeken (correct me if i’m wrong) dat rollende zeelten en/of springende zeelten, vissen zijn die azen. Je zat dus wel op de goeie stek Jan, maar ik denk net zoals op mijn eigen water, dat ze op ander aas zitten. Veel activiteit, veel missers en niet haken!! Ik ben benieuwd wanneer we weer normale aanbeten krijgen 🙂

En dit waren de zeeltvangsten van de afgelopen 2 weken. Ik hoop jullie volgende week zelf weer wat zeelten te melden. Tot die tijd is het bikkelen en buffelen. Op naar betere tijden.
Mocht je als lezer zelf ook op zeelt vissen en heb je een mooie vangst. Stuur gerust een verslagje met foto’s naar Tincatinca@vispomp[nospam].nl , maak ik er weer een Tenchtime van.

Marcel (Vis)Pomp

7 reacties

 1. Peter van Torre schreef:

  Hoi Marcel,

  ik ben nu al 2 maanden bezig intensief op zeelt te vissen maar het lukt dus niet.Karper en graskarper (zie mijn blog http://metpenofwakervissen.blogspot.com/)zoveel ik wil maar zeelt lukt niet.Ik geef het niet op en vang ik er een laat ik het je weten
  groeten van een zeeltloze belg
  Peter

 2. Laurens schreef:

  He Peter,

  Heb eens gekeken op je blog en nu weet ik wie je bent…
  Volgens mij heb ik je overlaatst in Tryo gezien+ook op focus 😉

  Gr.

 3. Marcel schreef:

  Hallo Peter
  Het belangrijkste om te weten is of er zeelt op je water zwemt.
  Ik zou desnoods naar een dichtstbijzijnde hengelsportzaak gaan om te vragen waar er bij jou in de buurt zeelt zwemt.
  Kijk goed naar aasbelletjes (Kan natuurlijk ook karper zijn), maar toch!
  Ik hoop voor je dat je de komende periode wat meer geluk hebt. Het moet te doen zijn. Als jij karpers kunt vangen, kun je zeker zeelten vangen:)
  p.s. Leuk Blog Peter. Ik zet em even onder mijn links.

  Marcel

 4. Jan van Hezel schreef:

  Hallo Marcel en iedereen,

  Ik was vorige week, lees ik, de enige met een zeeltvangstmelding, maja … ik viste dan ook met de Vis-SKI hè …
  Het was een betere dag in een reeks wisselvallige dagen. Stevige westenwind. Ook nergens belletjes en andere tekenen van leven in het water; gewoon saai.
  Nou even serieus: dat ik toch zeelt gevangen heb ik natuurlijk in de eerste plaats te danken aan mijn Vis-SKI.
  Voldoende gevarieerd voer erin, snel op de juiste plaats gemikt en wachten maar of beter gezegd slapen. Ik hoefde niet scherp te blijven en de karpermodus waarmee ik al was gearriveerd maakte zich nu geheel van mij meester. In de kakafonie van geblaat, geboe, gekwaak, vogelzang en zwaluwgeklepper en gesjilp sliep ik meer dan dat ik waakte, het klokje rond in mijn karperstoel. Eigenlijk heb ik niet 1 maar zelfs twee zeelten gevangen. De tweede had ik namelijk óók gehad als bijtijds bij de hengel was gweest.
  De Vis-SKI dus, is een ultiem hulpmiddel nee … supervanger omdat je niet bij de les hoeft blijven en alle aanbijters meteen vast zitten. Het was verder een kwestie van gewoon uurtjes uitzitten .. uh .. uitslapen in een dikke jas met das en veel geluk hebben want fijn weer was het beslist niet.

  Groet’n Jan

 5. Jan van Hezel schreef:

  TKG

  Aan een visvriendelijker uivoering van de ski wordt gewerkt. Bij lijnbreuk laat de rig op den duur los zodat de vis niet met de ski zit opgescheept.
  De hoofdlijn zit met een knoop vast aan de clip en loopt vervolgens met een aantal slagen om een vast punt aan de spriet. Zie
  http://hsvhelptelkander.nl/pic/SafetyClip_Vis-SKI.jpg

 6. Pierre schreef:

  Thanks Marcel , ook Tenchtime 12 leest weer lekker weg !!
  Kleine correctie trouwens : niet de meetplank is voor 10 euries bij SVN verkrijgbaar , maar de sticker !!
  De plank zul je toch echt zelf moeten maken (of in mijn geval , laten maken!)

  Pierre

 7. Marcel schreef:

  Ha Pierre. Je hebt helemaal gelijk. Ik bedoel natuurlijk de sticker!!!
  Plankje moet je inderdaad zelf maken;)

Laat een reactie achter