TenchTime (Deel 11)


De duisternis nadert, maar Jurrien en ik turen nog steeds naar onze pennetjes. Op mijn voerplekje krioelt het van de belletjes. De zeelten beginnen nu eindelijk te azen. Kennelijk hebben de Tinca’s vandaag een voorkeur voor mijn voerplekje. Ze lijken Jurrien’s pennetje te vermijden, terwijl deze maar een meter of 3 van mij vandaan ligt. Om gek van te worden.

Het is lang geleden dat ik met de pen heb gevist. Het moet vorig jaar juli geweest zijn. Vandaag vis ik met een Free Spirit Barbel tamer 12 ft 1,5 lb en een oude Rapidex Centrepin. Het pennetje is gemaakt door John Meijers. Prachtig materiaal om even mee te vissen. Jurrien en ik vissen tussen de plompenbladen. Wat mais en maden als aas. Dat moet toch zeelt op gaan leveren?
Terwijl Jurrien zijn zoveelste ruiser naar binnen tikt, zie ik mijn pennetje heen en weer wiebelen.
Heel sneaky loopt ze vervolgens weg. Mijn hart klopt in mijn keel. Snel geef ik de hengel een zwieper. Het is alsof ik een blok beton heb gehaakt, want de vis geeft geen krimp. De lijn begint nu langzaam door het water te klieven en ik sta op. Dan volgt de explosie!!De oude rapidex begint te ratelen, kraakt als een dolle. De vis schiet door de plompen, vervolgens door het wier en weg is de rust op de stek.

Rustig probeer ik de vis uit de plompen te trekken. Mijn ervaring is dat de vis zo glad is, dat je deze heel rustig uit de plompenbladen kunt loodsen, zonder al te veel kracht te zetten. Zeelten tussen de plompenbladen heb ik nooit echt als een probleem gezien. Met karper zal dat geheid anders zijn. Die slopers raggen zich gewoon vast!!
Foto: Het blijven schitterende vissen.
Daar komt ze. Het is een vrouwtje. Ik loods haar zo het net in, terwijl mijn vismaat schept!! Mijn eerste zeelt op de centrepin is een feit. Dat is toch echt wel kicken hoor. Snel wordt ze gemeten. Ze gaat net over de 50 cm, maar dat deert me niet. Het vissen met deze combi doet me goed. Back to basic. Zo zitten Jurrien en ik nog even aan de waterkant. Maar de zeelt hapt niet. Het is 22:45 uur, wanneer ik mijn pennetje niet meer kan zien.  Geen breekstaafjes meegenomen. Dat is maar goed ook, anders zat ik er nog:)

Foto: Pomp en zijn tinca op de centrepin. Supersport!!

Zeelt in de Media
Zoals jullie misschien wel hebben kunnen lezen in een van de vorige edities van TenchTime heeft Jan van Hezel een soort voerkorf/feeder gemaakt. De Vis-Ski. Inmiddels is Jan bezig met het perfectioneren van zijn uitvinding. Voor wie geïnteresseerd is in deze nieuwe korf/feeder heb ik goed nieuws. Er is nu ook een filmpje. Hierin legt Jan de werking uit, geeft hij een demonstratie en laat zelfs zien dat er zeelt mee te vangen is. Inmiddels heeft een bedrijf serieuze interesse. Dat betekent dat Jan op de goede weg zit. Om te zien wat ik bedoel. Check it out. Hieronder het Filmpje van Jan. Voor interesse. Bekijk het filmpje. Het telefoonnummer van Jan staat er bij. @Jan: Heel veel succes met je uitvinding. Ik hoop dat het wat wordt!!!


Kennisdocument Zeelt

Er worden zo nu en dan interessante vragen over zeelt gesteld. Een voorbeeld is de vraag van Hans Koeslag, hoe oud een zeelt kan worden (Antwoord: Zo’n 20 jaar, Bron: Kennisdocument Zeelt – Sportvisserij Nederland)

De leeftijd kan bepaald worden aan de hand van otolieten, ook wel gehoorbeentjes genoemd. Ieder jaar vormt zich een nieuw laagje kalk
over deze gehoorbeentjes. Door de laagjes te tellen kan men de leeftijd
bepalen.

Nog meer van dit soort weetjes kun je vinden in het Kennisdocument Zeelt. Deze kun je vinden op de website van Sportviserij Nederland of klik hier om het document te downloaden. Erg informatief.

Tenchfishers Photo Gallery
De paai m.b.t. de zeelt is op sommige wateren inmiddels begonnen. Na de Brasem en de Karper, zijn de Zeelten meestal als laatste aan de beurt. Dat het nog niet op alle wateren is begonnen kan ik beamen. Nog steeds krijg ik meldingen van zware kuiters.
Over zware vissen gesproken. Van Pieter Stam kreeg ik deze tip. Op www.tenchfishers.com vind je een Tench Photo Gallery 2011.
Hiernaast vind je een zeelt van  Phil Smith. Deze weegt maar liefst 11lb 14oz (Ruim 5 kg) .
Echte droomvissen die ook in Nederland zwemmen, jawel!

Overige Zeeltmeldingen
Deze week weinig vangstmeldingen. Dat wil ik wel geloven met dit wisselvallige weer. Wel heb ik een aantal zeeltvissers gesproken. Het viel op dat er veel bruisplakaten waren, maar dat de aanbeten ontbraken. Zaten de vissen op ander aas? Muggenlarven? Bloedwormpjes?Slakjes? Het blijft puzzelen!!

Stefan Huls
Stefan weet toch weer zijn visjes te scoren. Lees mee..

Foto: Stefan met een bak van een zeelt.
Hoi Marcel,
Vandaag 11-6 weer een ochtendje wezen vissen. Bij aankomst vroeg in de morgen bleek de zeelt volop aan de paai begonnen te zijn, ze kletterde bijna het water uit, en vanaf afstand was te zien dat er zeer grote vissen bij zaten( grote zwarte ruggen).

Dit gaf niet veel hoop maar na 2 uur vissen had ik toch 2 hele mooie vissen gevangen een van 56cm en een van 52cm. De rest van de ochtend geen beet meer gehad en de paai aanschouwt. Groet, Stefan.

Erik van der Schouw
En weer iemand die een mooie zeelt komt melden. Erik ving deze prachtige zeelt van 56 cm. Ik zei het al eerder. Werd er een paar jaar geleden nog een gat in de lucht gesprongen bij een zeelt van 52 cm. Tegenwoordig krijg ik steeds meer zeelten onder ogen die de 55 cm passeren. Predetatie (O.a. de Aalscholver) kan negatief uitpakken. Maar voor specimenhunters ook positief.

Foto: Erik van der Schouw met een zeer nette vis. 56 cm!! Speldje komt eraan, Erik.

Jurrien Uiterwijk
Vismaat Jurrien stuurde me vandaag ook nog even wat penzeelten toe.
Wat ik van hem begreep, was het vandaag toch weer aardig bal met de aanbeten. Zo zie je maar weer. De ene dag is de andere niet.
Hieronder een van de mooie vissen. Een prachtig vrouwtje.

Foto: Jurrien’s PenZeelt.

En zo ging er weer een week voorbij. We zitten op de helft van Juni. Komen er nog een paar mooie zeelten uit? We zullen zien. Ik ga in ieder geval weer stinkend mijn best doen om nog een paar mooie zeelten te vangen. Hoe het ons vergaat, lezen jullie volgende week weer.
Mocht je als lezer zelf ook op zeelt vissen en heb je een mooie vangst. Stuur gerust een verslagje met foto’s naar Tincatinca@vispomp[nospam].nl , maak ik er weer een Tenchtime van.

Groet,

Marcel (Vis)Pomp

7 reacties

 1. Pieter S schreef:

  Leuk verslag weer.

  Mooi filmpje Jan, duidelijk verhaal dankzij de beelden. Ik heb nog wel een vraagje. Welke afstand kun je maximaal gooien met de ski? Is nauwkeurig werpen tot 50 meter haalbaar?

  MVG, Pieter

 2. Jan van Hezel schreef:

  Hoi Pieter,

  Dank!
  Mijn ervaring is dat de ski richtingvast is. In de spiegel zit het meeste materiaal verwerkt en ook de spriet – waar de lijn aan zit – stabiliseert nog eens extra in de lucht.
  Wanneer bij veel zijwind zeer nauwkeurig moet worden geworpen over dergelijke afstanden of bij wat meer stroming, kan beter naar een ander hulpmiddel worden uitgekeken.

  Met vriendelijke groet,
  Jan

 3. Jan van Hezel schreef:

  Pieter,

  Ik zie dat ik niet op jouw eerste vraag ben ingegaan. De worpafstand is hoofdzakelijk afhankelijk van het gewicht.
  Er zijn twee prototypes van de ski. De grootste heeft een eigengewicht van 30 gr en heeft een inhoud van 90 ml (95 gr lokvoer). De kleinere heeft een eigengewicht van 21 gr en een inhoud van 53 ml (56 gr lokvoer). De skies bevatten geen lood (is weer actueel).
  Met een ongevulde 21 gr ski kan ik bij ‘rustig’ weer met een 25/100 lijn met gemak 25 meter werpen. Wanneer ik hem volledig (bol) vul kan ik zeeeeer ver werpen! Het zaakje weegt dan 21 + 56 = 77 gram, dus ga maar na …. De hengel moet dat aankunnen. Ik stel altijd dat de hengel bij normaal gebruik 50 gram moet kunnen werpen.
  Wanneer je niet meer wil bijvoeren zou ge snel een dummie-ski kunnen aanhaken, met een vergelijkbaar gewenst gewicht waardoor het werpgevoel hetzelfde blijft.
  Let wel dat de ski niet is ontworpen voor ‘zeevissers’ maar voor wie binding wil houden met de vis en zijn biotoop. Als een vliegvisser of vlokvisser op de karper ..
  Neemt niet weg dat je er ook prima mee kan vissen in een diep zandgat, het geen ik regelmatig doe. Ik gebruik al een jaar geen korven meer en vis alleen nog met de ski.

  Groet, Jan

 4. Nico schreef:

  Hee Marcel!

  Het is wel het jaar van de centerpin!! Gaaf dat het na de barbeel nu ook gelukt is om een mooie zeelt aan de centerpin te vangen!!

  Die eerste foto’s is ook fantastisch…lijkt wel of je in een bubbelbad aan het vissen bent 🙂

  Ik heb met verwondering naar het filmpje van Jan zitten kijken. Echt heel knap als je zoiets zelf weet uit te vogelen….ziet er geniaal uit en het werkt nog ook!!

  groet
  Nico

 5. Jan van Hezel schreef:

  Ik zat net nog even jullie avonturen op deze site te herlezen, Nico & Marcel.
  En dan zijde gij ook nog verguld met een mini-barbeelke en dito kopvoornke …
  Prachig!

  Groet, Jan

 6. Marcel schreef:

  @Nico: Hee buddy, thanx man. Is toch ff of je gereset wordt. Achter de piepers zitten heeft zo zijn charme, maar ff pennen en dan met de centrepin ook hoor. Zoooo spannend!! We zijn van alle markten thuis he. Spreek je snel gozer.

 7. Tim schreef:

  Hey Pompie,
  Lekker hoor je eerst zeelt op de Centerpin!
  Wat word de volgende vis? Ruisvoorn met een vlok dobber?

  Ik ben benieuwd!

  Groet
  Tim

Laat een reactie achter