TenchTime (Deel 10)


Het is begonnen. Ik krijg steeds meer meldingen van mensen die zeelten hebben zien paaien. Jurrien en ik gingen op onderzoek uit.

Zondagavond rij ik naar mijn vismaat. We gaan 4 uurtjes vissen en pakken net voor het donker in. Althans, dat is het plan. Ik heb vandaag mijn Hardy Taylor Trotters weer eens meegenomen. We gaan lekker vintage vissen. Ambidex 2410 molentjes eronder, optonic sensor piepers met windoortjes en gaan. Heerlijk!!
Jurrien ziet de toch wat dikke glasstokken en vraagt waarom ik slagbomen heb meegenomen. Samen lachen we om deze golden oldies.
We vissen vandaag eens met boilies.  Een inline loodsysteempje van 56 gram wordt ingezet. Samen met een pva-tje boiliekruimels en 6 mm pellets gaat het spul te water. De activiteit zal wel snel komen.

Foto: Shakespeare Ambidex 2410. Schitterende molens met een prachtig geluid en prima slip.
Maar het is vandaag anders dan anders. Jurrien en ik krijgen nauwelijks activiteit. Het duurt warempel 1,5 uur voordat een van mijn optonics laag begint te brommen. Ik pak de hengel en voel bonken. Het bekende ritueel speelt zich af. Wanneer Jurrien na een kleine 5 minuten het net onder de vis schuift, voel ik me niet lekker bij het zien van de vis. De bek van de zeelt ziet er niet uit. De flank lijkt alsof de vis door een aalscholver is gespiest. Het voelt helemaal niet goed en ik zet de vis na het onthaken meteen terug.
Nog geen 10 minuten later gaat de pieper van Jurrien. Mijn vismaat krijgt een geweldige run en moet echt moeite doen om de vis met zijn 1 en een kwart ponds Daiwa hengel te sturen.

Ik ben het scheppen nog niet verleerd en heb de vis in een poep en een scheet op de kant. Voor ons licht een prachtige lange zeelt, een vrouwtje. Wat ons meteen opvalt is dat de vis enorm plat is en geen kuit bevat. De vis is nagenoeg leeg. Zouden ze hier ook al met de paai begonnen zijn? Snel maak ik een plaatje en Jurr laat de vis te water.

Foto: Jurrien met een mooie 50er. De vis was al afgepaaid, want was zo plat als een dubbeltje.
Dan blijft het weer akelig stil. We praten over wanneer de zeelt nu paait. Als ik mij het goed kan herinneren stond in het zeelt kennisdocument dat de zeelt gaat paaien bij een minimale watertemperatuur van 19 graden Celsius. Dat zou best eens kunnen. De dag ervoor was het buiten nog 28 graden. Dat water moet inmiddels flink opgewarmd zijn.Die vissen liggen bijna op apegapen:)

Ons gesprek wordt abrupt gestoord door een brommende optonic. Vervolgens ren ik naar mijn hengels en pak de rechter Hardy Taylor Trotter.
De lichte glasstok buigt lekker diep en Jurrien kijkt zijn ogen uit. Hij is verbaasd dat de stokken nog behoorlijk sport geven.

Foto: Pomp met zijn slagboom. Kijk em drillen. Mooi he, dat oude spul!!
De 3,43 meter lange hengel kan het prima aan en ik dril de vis richting Jurrien. Die staat allang klaar en bekijkt het allemaal eens goed.
Voor de vis het door heeft ligt ze al in het net en wordt ze naar de landingsmat gebracht. Een rood kraaloogje kijkt me aan en voorzichtig ontdoe ik de vis van de haak. Jurrien valt op dat ook deze vis haar kuit heeft verschoten en misschien mogen we wel concluderen dat de zeelten op dit water al bezig zijn met kuitschieten. Overigens hoeft dat niet op andere wateren zo te zijn. Tevens paaien de zeelten ook niet allemaal tegelijk. Ik heb mij laten vertellen dat het wel over 2 a 3 maanden verdeeld kan zijn.

Foto: Pomp met een mooie lichte tinca. Hier lijken ze al gepaaid te hebben.
De vis gaat weer te water en Jurrien en ik krijgen nog een druk laatste half uurtje. We vangen nog wat brasem en zeelten. Het lijkt een bijtmomentje. Zo rond de schemer willen die vissen ineens nog even met z’n allen gaan eten, lijkt het wel. Al met al hadden wij weer een geslaagd avondje vissen. Op naar de volgende sessie.

Overige Zeeltmeldingen.

Robert de Wilt
Robert de Wilt is redacteur van Het Visblad en mag natuurlijk zelf ook graag een hengeltje uitgooien. Zo nu en dan vangt hij ook wel eens zeelt en daarom wilde Robert me deze niet onthouden. Een hele beste, die de 60 cm wel eens kon naderen. Jammer genoeg hebben karpervissers niet altijd een meetlint bij zich. Vandaar dat hij niet precies kon vertellen hoe lange deze vis was. Ik heb inmiddels vernomen dat Robert een rolmaatje in zijn tacklebox heeft zitten 🙂

Foto: Robert met een schitterende donkere tinca.

Heren van HSV de Blauwe Reiger
In mijn mailbox stond van de week een mailtje van Jan te prijken. Lees gauw mee.

Beste Marcel, Ik had je filmpje op vistv gezien en kwam je site tegen.Ziet er allemaal erg strak uit!
Met 3 vrienden hebben we deze week een paar avonden aan een kanaal bij ons in de buurt gevist. Op de stek waar we zaten waren echt teveel plekken met bellen te zien die zich ook over het water verplaatsten. We zaten gewoon met de vaste hengel te vissen maar nooit geen beet krijgen! Totdat mijn dobber heel langzaam omhoog klom. Ik sloeg aan en mijn hengel stond meteen zo krom als een hoepel. Binnen 4 sec zwom de vis in een rechte lijn weg en mijn draad begaf het. We dachten alle 4 aan een karper, maar toen het begon te schemeren kwamen er op de stek steeds allemaal grote zeelten boven.

De volgende avond, mijn karperhengels en kikkererwten maar mee genomen (had je filmpje bij vis-tv gezien (geniaal trouwens)). Het water was weer bezaaid met bellen. De vissen kwamen af en toe weer boven, maar de piepers bleven stil. Tot 12 uur, toen er in eens een fanatieke run kwam, ik pakte de hengel en voelde meteen het bonken, resultaat: een mooi mannetje van 49 cm (foto 1).

Binnen een halfuur was het weer raak op precies dezelfde plek: een vrouwtje van 51 cm (foto 2 (kun jij me misschien vertellen wat deze vis voor rode stippen heeft, het lijken een soort bloeduitstortingen)). Twee dagen later het ’s ochtens om half 7 weer eens geprobeerd zelfde plek zelfde aas, weer waren er overal op de stek bellen te zien. Binnen een uur weer een mooie run : een prachtig vrouwtje van 58 cm en 3700 gram.

Foto: Een beeld dat ik steeds vaker onder ogen krijg. Vraag ligt inmiddels bij Sportvisserij Nederland.
Ik was alleen aan het vissen dus er was helaas niemand om foto’s van de vis in de hand te maken. Na deze vis begon het helaas te onweren en moest ik inpakken. ’s avonds nog 2 uurtjes op deze stek gezeten, ik kreeg een mooie run, maar helaas een misser. Gisteravond weer een paar uurtjes gezeten en weer twee mooie runs maar helaas weer twee missers. Ik vis met precies hetzelfde materiaal als de andere dagen, de haken zijn nog scherp maar toch die missers…..? De onderlijntjes waar ik mee vis zijn wel lang, de bodem is daar erg modderig en je voelt het lood echt wegzakken dus ik ben bang dat bij een korte onderlijn het aas mee wordt getrokken de bodem in, de volgende sessie toch maar eens een wat korter onderlijntje proberen.

We zijn na deze 3 prachtige vissen helemaal aangestoken met het zeeltvirus en hoop binnenkort een mooi verslag te kunnen sturen met foto’s die nog iets meer de moeite waard zijn (misschien een beetje te enthousiast door die vis van 58cm, maar hopelijk zit er dan 1 van boven de 60 bij).  Groet v Jan Borst (Voorzitter HSV de Blauwe Reiger)

@Jan: Jan, ik heb je vraag inmiddels bij Sportvisserij neergelegd. De beste man die erover gaat is helaas met vakantie, maar zodra ik een antwoord krijg, zal ik het hier plaatsen. Bij missers even met de lengte van je onderlijnen stoeien.  De speld gaat morgen op de bus.
Succes mannen van HSV de Blauwe reiger. Erg leuk dat jullie meedoen!!!

Foto: Fuut (Pieter Stam)
Pieter Stam
Ook Pieter is deze week weer van de partij. Kijk mee naar deze prachtige platen.

Ha Pomp,
Afgelopen zaterdag was echt zo’n dag dat alles mis ging. Het begint met een paar piepjes op de linkerhengel die voor het kantje ligt. Ik vertrouw de hele zaak niet en draai het systeem binnen. Althans, dat was de bedoeling want de zaak ligt muurvast aan de bodem. Ik waad door het ondiepe water richting het punt waar ik vast zit. De lijn loopt recht langs het talud naar beneden en zit muurvast. Na het betere sleurwerk krijg ik wonder boven wonder het zaakje los, met als resultaat enkel een uitgebogen haak.

Foto: Die Pieter weet ze keer op keer te vangen. Chapeau maat!!
Op de terugweg naar de kant hoor ik de rechterhengel piepen. Uitgerekend nu is het een zakker die ik hierdoor uiteraard mis. Ik gooi de rechterhengel opnieuw in en ga op het gemak mijn systeem in orde maken. Knoop er een nieuw onderlijntje aan en ga klaar staan om met een mooi onderhands worpje het aas weer achter het talud te leggen. Voorzichtig zwaai ik de hengel naar achter, maak vaart…. en moet vervolgens razendsnel bukken om mn lood te ontwijken. Lijn om de molenslinger geslagen, lijn over een tak heen en het lood ergens tussen de tak en het water. Ik kan gelukkig het lood en de onderlijn beetpakken, maar de lijn komt niet meer van de tak af.
Foto: Schitterend licht gekleurd mannetje.
Er zit niets anders op dan de lijn te breken en alles er weer opnieuw op te zetten. Slimme jongen als ik ben, knoop ik eerst de twee stukken lijn weer aan elkaar om zo de tungsten tube makkelijk te verschuiven. Het knoopje tussen de twee lijnen gaat wat lastig er doorheen maar uiteindelijk ben ik er bijna. Tot de tube breekt en het hele zaakje op de grond ligt…. Als een kwartier later het hele systeem weer op de stek ligt besluit ik eerst maar een goede bak koffie te zetten. Filter in de houder, koffie erin, even wat water opgieten uit de thermoskan…. filter en koffie op de grond naast m’n stretcher! Pomp geeft me de tip om er mee op te houden maar ik vis toch tot de middag door. Geen slechte keuze want 7 zeelten maken de ochtend meer dan goed. Dit keer 4 mannetjes erbij. De meeste vissen zijn rond de 50 cm.

Patrick Siebeling

Hoi Marcel, Zaterdagochtend, even voor vijven zet ik de wekker uit. Zal ik blijven liggen? Snel stap ik uit mijn bed voordat ik weer in dommel. De spullen staan al klaar. Ik zet een thermoskan koffie, twee muesli repen en weg ben ik. Na een half uur kom ik op de stek aan. Ik maak het lokvoer aan, hennep met vismeel.  Ik mix er wat duivenvoer, kikkererwten en pellets doorheen. Ik voer op twee stekken en optimistisch zet ik de camera vast op het statief. Ik geniet van de natuur en hou mijn pen scherp in de gaten. Het pennetje staat precies achter de gele plomp op het richeltje maar een aanbeet van de zeelt blijft uit. Na drie uurtjes verkas ik, maar ook dat helpt niet. De enige vangst blijft een brasem. Ik besluit te stoppen en voor nog wat op de stekken, misschien voor morgen.

De zondag vertrek ik eerst naar de plas en vis daar op ruisvoorn, het wordt een topdag maar daarover kan je meer lezen op www.simplifly.nl.
in de middag rij ik naar de polder en voer nog wat bij op de stek voor als het weer het nog toelaat :-), want het onweert zo hier en daar.

De avond is echter prachtig met een zonnetje en een afnemende wind zit ik wederom te genieten van al het natuurschoon. De stek voorzie ik van wat mais, maden, wormen en pellets. De kikkererwten was ik vergeten en zo ga ik dus met mais uit blik vissen. Al snel een aanbeet van een grote blankvoorn kort daarop gevolgd door weer een aanbeet. Ik sla aan en direct neemt de vis een run en duikt naar rechts. Een sterke zeelt bonkt aan de andere kant van de lijn en weet het riet en de plomp bladeren te bereiken. De vis komt helemaal vast te zitten en zo verspeel ik mijn eerste vis aan het riet.

Foto: Een zeelt voor Patrick. Gevangen met de Pen.
Ik voer nog wat mais en maden bij, ga even rustig zitten en tuig de hengel opnieuw op. Een beetje verbaast want wat was deze zeelt sterk.
Ik stel de slip iets zwaarder af en laat opnieuw de haak voorzien van mais naar beneden zakken. Ik heb veel last van de witvis maar dan plots loopt de pen mooi weg. Ik sla aan en direct voel ik dat er een zeelt bonkt. Ik dril de vis af, ook deze is erg sterk… wat is dat vandaag? Ik dirigeer de vis in het net en meet 47 cm.  Snel een foto en dan weer terug.

Het blijft lange tijd stil op de stek en besluit het eens met een worm te proberen. Ik vang hierop een brasem en veder blijft het stil.
Ik schakel weer terug naar de mais en direct krijg ik een aanbeet. Deze vis komt onder de kant en als ik hem wil scheppen lost deze….
Zo blijft de zeel teller dit weekend  op 1 staan… Groeten Patrick.

Stefan Huls
Stefan heeft ook een neusje voor grote zeelt. Zo staat hij in onze Hall of Fame met een zeelt van 62 cm.
Hieronder een kort verslagje van een dagje zware zeelten vangen. Ik zeg: “Goed bezig, Stefan!”

Foto: Stefan met een zware zeelt van 3200 gram.
Hoi Marcel, Ik ben net terug van het vissen en heb 3 mooie zeelten gevangen.
De eerste 56cm 3200gram, tweede 54cm 3100 gram en de derde 51cm 2900 gram. Alle drie gevangen met de method voorzien van een dubbele minibolie. Ik heb van de week nog vakantie, dus hoop je nog wat vissen te kunnen mailen.

Wil je even laten weten of je de mail ontvangen hebt, ik kan namelijk niet met mijn eigen mail verzenden wel ontvangen hier op de camping. Groetjes, Stefan
@Hoi Stefan. Zoals je ziet, zijn ze goed aangekomen. Thanx voor je input gozer!!!

Foto: Nog een mooie voor Stefan.

Jurrien Uiterwijk
Vismaat Jurrien is helemaal verslaafd geraakt aan de tinca. Hoe zou dat nou komen.
Normaal gesproken is meneer rond deze tijd weer aan het snoeken. Of hij al snoek gevangen heeft? Nou, lees zelf maar 🙂


Foto: Jurrien met een 53 cm Penzeelt. Prachtig!!
Ha Marcel,.
Dat was me een pensessie, 3 zeelten 2 verspeeld, 10 brasems van klein naar groot en een vracht blankvoorn en blei.
53cm zeelt de volgende in het net is 49cm en het mannetje 50cm, die had ik laatst aan boilies denk ik.
Wat is dat pennen gruwelijk bruut zeg, plakkaten met bellen en dergelijke……..die metersnoeken hebben nu wel heel erg mazzel, of niet……..ben echt verslaafd!
Heerlijk zo’n lichte penstok zo krom als een hoepel en een gierende slip…..ga morgen weer!!! Groet, Jurrr.

Beste mensen, Dit was het voor deze week. Bedankt voor de inzendingen. Ben altijd weer superblij als we weer voor een week vulling hebben.
Nogmaals dank. Mocht je als lezer zelf ook op zeelt vissen en heb je een mooie vangst. Stuur gerust een verslagje met foto’s naar Tincatinca@vispomp[nospam].nl , maak ik er weer een Tenchtime van.

Groet,

Marcel (Vis)Pomp

14 reacties

 1. RUUD POPERING schreef:

  Hoi Marcel,

  We mogen wel oppassen. Straks wordt iedereen nog verliefd op de oude, buigzame (ultra-)lichte stokken. Zijn ze helemaal niet meer te betalen.Gelukkig hebben wij ze al/nog!
  Ik ben zelf nog steeds aan het vlokvissen en de eerste veertiger van het seizoen is al binnen.
  Volgende week ga ik ultralicht snoeken.
  We zien elkaar!
  Groeten Ruud

 2. Pieter S schreef:

  @ Pomp en Jurrien, mooie fotografie en vissen!
  @ Stefan, goed aan het vangen zo te zien.

  Groet, Pieter

 3. Jan van Hezel schreef:

  Mooi allemaal!

  Goed dat ook dat ‘oude’ materiaal op waarde wordt ingeschat. De diepte in met die handel, daar ben ik helemaal voor!
  Ik heb nog 45 jaar oude kunstof Bretton molens waarbij de slip bij de spoel moet worden ingesteld, maar die kunnen helaas niet meer …

  Greetzz, Jan

 4. Mark van Tienen schreef:

  Hallo,

  Ik had een vraag. Ik wil beginnen met penvissen, kei goedkoop en spannend en ook nog eens weinig materiaal mee want ik heb geen auto om die spullen te vervoeren, alleen maar een fiets(ik ben 12 jaar). Maar de vraag luid: Is penvissen op karper en zeelt verschillend of kan ik tijdens het penvissen op karper ook een zeelt of brasem vangen?

  Alvaste bedankt!

  Grtz Mark

 5. Marcel schreef:

  Hallo Mark, leuk dat je komt buurten.
  Penvissen kun je zowel op karper, als op brasem en zeelt uitoefenen.
  Het is een kwestie van je materiaal aanpassen. Vis je op zeelt of brasem, dan zou ik een lichte penhengel, barbeelhengel of zelfs een spinhengel aanschaffen. Natuurlijk kun je hier ook de kleinere karpers mee belagen. Een hengel van 1,5 lb zou prima zijn.

  Wanneer je echt gericht op zeelt wilt vissen, is misschien wel het belangrijkste, de keuze van het water. Er moet natuurlijk zeelt zwemmen. Slootjes rijk aan Plompenbladen zijn toppers. Schrik niet wanneer je karper en brasem als bijvangsten hebt:)
  Een antwoord op je vraag of Penvissen op karper anders is dan penvissen op zeelt en brasem: Eigenlijk niet, maar ook weer een klein beetje wel 🙂

  Succes

  Marcel

 6. Hans koeslag schreef:

  Hoi Marcel,

  Ik kreeg kortgeleden een berichtje over een zeeltuitzetting die jaren geleden heeft plaatsgevonden.

  De vissen zullen fungeren als biologische bestrijders van de Trichobiharzia ocellata, platwormen die zwemmersjeuk veroorzaken. De gemeente verwacht dat recreanten daar de komende zomer geen last meer van zullen hebben.

  Inderdaad hebben de zwemmers sinds de uitzetting geen jeuk meer.

  Brengt me meteen op een vraagje Marcel, heb jij enig idee hoe oud een zeelt kan worden.

  Groet Hans

 7. Marcel schreef:

  Ha Hans, Leuke info en ik wist inderdaad dat de zeelt op sommige plassen werd uitgezet voor de doeleinden die jij beschrijft. Ik heb een documentje gevonden waar het nog in staat beschreven. Komt ie…


  Deze situatie lijkt op die van een aantal jaren geleden in een plas in het zuiden des land.
  Daar bleek de oorzaak te liggen in de minuscule larf van de vogelparasiet Trychobilharzia.
  Via uitwerpselen van watervogels komen de eitjes van deze parasiet in het water terecht. De uitgekomen larven brengen het eerste deel van hun leven onopgemerkt door in de poelslak. Vervolgens worden ze, na ongeveer een jaar, bij warm weer opnieuw actief. Ze verlaten de slak en gaan op zoek naar een watervogel om hun levenscyclus te voltooien. Soms treft zo’n larve per vergissing de huid van een
  zwemmer en veroorzaakt daar jeuk en rode jeukende bultjes. Voor deze plas werd de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij(OVB) gevraagd te adviseren. Geadviseerd werd om zeelten uit te zetten. De zeelt voedt zich voornamelijk met slakken en de waterplanten waarop de slakken leven. Door zo het aantal slakken te verminderen vermindert ook het aantal parasieten. Het OVB-advies heeft
  inmiddels geleid tot een afname van de klachten over zwemmersjeuk in de
  plas. Groenservice Zuid-Holland en hengelsportorganisaties voeren daarom een actief beleid om de zeeltstand te bevorderen. Daartoe werd een meeneemverbod voor zeelt ingesteld en wordt er regelmatig zeelt uitgezet.

  Een antwoord op je volgende vraag kan ik ook geven. Hoe oud kan een zeelt worden?Het antwoord heb ik uit het ZeeltKennisdocument


  Levensduur
  De maximale leeftijd van de zeelt is ca. 15 tot 20 jaar. De gemiddelde
  leeftijd die volwassen zeelten bereiken bedraagt circa 10 jaar (OVB,
  1988). De leeftijd kan bepaald worden aan de hand van otolieten, ook wel gehoorbeentjes genoemd. Ieder jaar vormt zich een nieuw laagje kalk
  over deze gehoorbeentjes. Door de laagjes te tellen kan men de leeftijd
  bepalen. De leeftijdsbepaling aan de hand van otolieten en botjes van het kieuwdeksel is bij de zeelt nauwkeuriger dan de leeftijdsbepaling aan de hand van schubben (L’Abée-Lund, 1985)
  Dit heeft mogelijk te maken met de beperkte grootte van de schubben
  van de zeelt. Bij schubben worden zogenaamde jaarringen geteld. Ieder
  groeiseizoen krijgt de vis er een ring bij. Bij zeelten ouder dan 9 jaar is de leeftijd erg lastig te bepalen aan de hand van schubben (Wright & Giles,1990).

 8. Ardjan schreef:

  hallo,
  ik vis tegenwoordig ook op zeelt ik vis op wateren helemaal vol met plompe bladeren maar ik vang ze niet wat kan ik er aan doen dat ik ze wel vang??

  grtz
  ardjan

 9. Marcel schreef:

  @Ardjan: Hallo Ardjan,
  Om te tackelen waarom iets niet werkt, moeten we eerst een paar dingen weten.
  -Is er zeelt aanwezig?
  -Techniek? Pen/Vastlood/Winckle Picker/Feeder/etc??
  -Vis je op de bodem?
  -Zachte bodem, harde bodem?
  -Welk aas gebruik je?
  -Welke materiaal gebruik je? Lijndikte, haakgrootte
  Als je mij de bovenstaande informatie kunt geven, misschien kunnen we kijken waarom het niet werkt

  Groet,

  Marcel

 10. ardjan schreef:

  hallo,
  op de waters waar ik vis is zowiezo zeelt aanwezig
  feederhengel met vastlood ik vis op de bodem op een zachte bodem ik vis met miniboilies/mais een feederhengel met vastlood lijndikte 22/00 haakmaat nummer 10

  grtz
  ardjan

 11. Marcel schreef:

  @Ardjan:Ardjan, het is me nog niet helemaal duidelijk wat je probleem is. Je zegt, ik vang ze niet! Krijg je wel aanbeten? Schieten ze los?
  Schets je probleem eens als je wilt.

 12. ardjan schreef:

  hallo
  nou ik vis met een feederhengel en een feedersteun maar aan m’n hengel een vastloodmontage maar ik krijg gewoon geen aanbeten.

  grtz
  ardjan

 13. Marcel schreef:

  @Ardjan: Ik weet niet wat precies je probleem is, maar het kan zijn dat de vis massaal op het natuurlijk aas zit. Je zou het dan met maden kunnen proberen. Ook zul je met een zachte bodem en vastlood rekening moeten houden dat je aas wegzakt. Een popupmontage zou dan uitkomst kunnen brengen. Een alternatief is een stuk harde bodem zoeken. Aan je materiaal hoeft het niet te ligggen.Succes Ardjan.

 14. Mark van Tienen schreef:

  Hallo Marcel,

  Het is al ff geleden dat ik een reactie had geplaatst, maar heb paar weken terug met de pen gevist met vismeel pellets en mais aan de haak en zag heel veel bubbels en activiteit, maar geen beet! Ik viste bij de leliebladen en mijn vriend had afgelopen zondag 2 zeelten aan de haak gehad en 1 zeelt gevangen van ongeveer 45cm aan de vaste stok en ik weet waar hij viste, dus ik kan het daar ook proberen, maar met welke techniek? Hij zei dat-ie een techniek had die alleen kon bij de vaste hengel en dat was: ongeveer 15cm lijn op de bodem, peilen achter de hengeltop en goed opletten. Waar slaat dat op! Je moet zowiezo goed opletten, op de bodem vissen, soms lijn op de bodem en peilen achter de hengeltop is toch niet goed?! Mijn moeder heeft kikkererwten gehaald en ik ga zaterdag vissen met mijn vader en ik wou dan gaan feederen met dit als aas: mais, kikkererwten en boilies. Ik denk wel dat het wil werken, maar wat moet ik dan als voer en hoe maak ik die kikkererwten klaar? Moet ik die koken ofzo? Eigenlijk vind ik vaste stok het leukst omdat je altijd wel wat vangt en met geluk vang je veel en een paar 20+ voorns, maar grote vissen is eigenlijk geluk hebben… Mijn vriend viste met 10/00 onderlijn, dat is normaal en hij had die zeelten niet binnen kunnen halen!!! Ik weet niet wat ik moet kiezen! Iets met een werphengel, het moet veel vis kunnen vangen en grote vissen(makkelijk, dus geen geluk)opleveren. Oja! Simpel en vooral niet te duur…

  Ik weet dat ik veel eis, maar u kunt me denk ik wel helpen!

  Gr Mark

Laat een reactie achter