Tachtig Plussers


Totalfishing deed vorige week melding van een gerucht dat er eindelijk een 90er is gevangen. Of er foto’s zijn, was op dat moment nog niet bekend.
Men zou de uiterste best doen om informatie te achterhalen en wij zijn zeer benieuwd. Tot die tijd, een ode aan onze 80ers 🙂


Foto 2: De 80+ Barbeel Pin.

Na de vangst van Brutus bedacht ik een leuke uitdaging op het Barbeelforum. De eerste 5 vissers die een 80 cm barbeel of groter vangen, krijgen van ondergetekende een Barbeel Specimen Pin. Ik heb een tijdje geleden zo’n speldje voor weinig op de kop weten te tikken en het leek me wel leuk deze uitdaging op touw te zetten,zodoende bestelde ik er nog een paar.

Een 80 plusser is het summum voor elke barbeelvisser en in 2007 waren het maar een paar mensen gelukt om deze magische grens te doorbreken. Ik was er dus aardig gerust op dat het niet zo’n vaart zou lopen met die 80+ speldjes. Fout dus!!! Op 30-05-2008 kreeg ik een mailtje van Vizkid Pieter Beelen. De Specimenhunter presteerde het om na Rinko Oosterveen en Gert Broeze, als 3e visser de magische grens aan de IJssel te doorbreken en zo verloor ik mijn 1e speldje in amper een maand tijd. De vis was 80 cm precies en gaf Pieter een behoorlijke adrenalinstoot.


Foto 3: Pieter met zijn prachtige IJssel Barbeel van 80 cm.

3 weken later, 21-06-2008 om precies te zijn.Ik krijg telefoon, terwijl ik zit te klussen. Ronald hoor ik aan de andere kant van de lijn en hij ademt zwaar. Gabber Wolf heeft net zijn PR van 80 cm geevenaard, wat een bak. Hier gaat trouwens een leuk verhaal aan vooraf.

Een jaar geleden ving Ronald zijn eerste 80+ barbeel, een pracht beest. Ware het niet dat Ronald een cm band tot 78 cm had. Je verzint het niet, maar het was echt zo.Ronald maakte een foto van de vis die uistak boven de 78 cm, maar wist kennelijk niet wat voor impact dat later zou hebben. De pannekoek ving gewoon een zeldzame vis.

Een week voor het evenaren van zijn PR sprak ik met Ronald af om te gaan Roofbleien. Het werd die avond helemaal niks, maar we spraken nog eens over zijn PR.Ik zei toen nog tegen hem, “Het zou toch mooi zijn als je die 80er nog even over mocht doen.”Een week later was het zover.

Foto 4: Ronald met het broertje van Brutus.

Het was de 3e 80er dit jaar en wederom was ik een speldje kwijt. Gelukkig voor mij had hij er al 1 van zijn vorige 80er, dus scheelde mij het weer een pin. De jacht was duidelijk geopend. De magische 80+ is waar iedere barbeelvisser op hoopt. De magische 80 opent deuren.De magische 80 is de kroon op je werk. De magische 80 is….

Tja, waarom is een 80+ vis zo bijzonder?

80+ vissen worden zeer weinig gevangen. In totaal zijn er bij ons bekend maar net 15 gevangen en dat is toch wel heel bijzonder. De vissen zien er gewoon bruut uit en zijn massief. Ach, lees hieronder maar waarom en kijk naar de video van Brutus. (Barbeelfilmpje)

Hoelang kan de Barbus Barbus eigenlijk worden?
De Barbus Barbus kan wel 1 meter lang worden en dat is een forse vis.
Het wereldrecord Barbus Barbus staat mometneel op 90 cm en is gevangen in de UK. Het Nederlands record staat op 85 cm. In Nederland zijn 80ers zeldzaam, 90ers zijn nog schaarser en hoewel ze incidenteel gevangen zijn door o.a. karpervissers, heeft niemand deze vis met meetlint op de foto vastgelegd.

In Nederland is in 2005 een Barbeel van 94 cm gevangen aan een stuk kunstaas, maar is nooit als officieel record erkend, omdat er geen meetlint ter plaatse aanwezig was. De vis werd met de stok van een schepnet gemeten. Thuis bleek het hier om een dikke 90er te zijn. Ontzettend jammer natuurlijk.

Het wil dus zeggen dat het heel goed mogelijk is dat het nieuwe Wereldrecord in Nederland zwemt. Barbeelhunters zijn daarom in alle staten om een 90er te vangen.

Foto 5:Kay Pallandt in de Beet van 2005. Deze barbeel was 94 cm lang, maar niet officieel erkend.

Kun je hier gericht op vissen dan?

Dit vind ik een lastige vraag om te beantwoorden.
Van karpervissers weet ik dat je gericht op grote vissen kunt vissen en sommige vissers zijn daar heel vindingrijk in. Aaspresentatie en voertechnieken zijn hier heel belangrijk.

Toch brengt de rivier wat haken en ogen met zich mee.Stromend water maakt het erg lastig. Heel makkelijk is te zeggen om er gewoon een groot stuk kaas aan te knopen.
Dit gaat niet altijd op. Zelfs kleine vissen pakken een blokje van 3×3.

De kans dat een kleinere vis je blokje kaas pakt is overigens vele malen groter dan een vis van de bovencategorie. Dit komt natuurlijk puur uit het feit, dat er veel meer kleine vissen zijn. Het is dus heel lastig het kaf van het koren te scheiden.

Materiaal
Het belangrijkste materiaal tijdens de zware dril is toch wel de sterkte van je onderlijn.
Vis je onder de 25/00 nylon en 4 KG trekkracht, dan mag je hopen dat je lijn het houdt.
In de zomer kun je gerust wat dikker vissen. De vissen zijn niet zo kieskeurig als in de winter en je kunt gerust met 28/00 Fluorcarbon of 28/00 nylon vissen. Zelfs 12 ponds leader doet het nog goed.
Beter te dik, dan te dun.

Foto 6: Brutus aan de Unster. Het schepnet moest er nog af.
Hoe zwaar en hoe oud zijn die vissen eigenlijk?

Barbelen kun je qua gewicht niet vergelijken met karpers. Een karpervisser lacht om 5 kilo.

De 80+ vissen die bij ons bekend zijn schommelen zo rond de 4 tot 7 kilo en 7 kilo is dan ook echt zwaar.
Houdt er rekening mee dat een barbeel voornamelijk uit 1 bonk spieren bestaat en zeer weinig vet op het lijf heeft. In de UK zwemmen bullebakken van 10 a 11 kilo rond, maar daar houdt het ook
op, terwijl dit gewicht bij karpervissers net acceptabel wordt. Kortom, je onderlijnen hebben dus wel een behoorlijke trekkracht nodig om een forse barbeel uit te drillen.
Sommige 70ers zijn zelfs zwaarder dan de gevangen 80ers. Zo ving Frans Vogels 80ers van net 4 Kilo, terwijl er ook 70ers zijn gevangen van 5 kilo, ik bedoel maar.

Hoe oud is zo’n 80 plusser eigenlijk? Als we de documenten en de boeken moeten geloven, kan een barbeel wel 25 jaar worden, maar of ze hier zwemmen is nog maar de vraag.
Frans Vogels ving eens een 80er en stuurde een schub op naar Sportvisserij Nederland. De vis bleek maar 8 jaar te zijn. Het wil dus niet zeggen dat een 80er al erg oud is.


Unieke kop

Er zijn inmiddels al vele barbelen in Nederland gevangen. De gemiddelde lengte zal zo rond de 50-60 cm liggen en als je goed kijkt lijken de barbelen tot die klasse erg op elkaar. Leg deze vissen allemaal op een rijtje en je zult versteld staan wat een gelijkenis ze hebben.Dikke 70ers en 80 plussers krijgen een eigen unieke kop, echt prachtig om te zien. Het tekent eigenlijk de geschiedenis van deze vis, erg mooi.

De Dril
De stoomboten onder de barbelen hebben iets magisch en met hun gewicht kunnen ze behoorlijk wat angst opwekken tijdens de dril. Ben je niet goed voorbereid,heb je je onderlijnen afgesteld op vissen tot onder de 4 kilo, of ben je onhandig met de slip, dan ga je geheid nat. 80 plussers zijn namelijk de bom en trekken als het moet de lijn compleet van je spoel

Heb je eindelijk de droomvis gehaakt, dan komt het op jezelf aan. Heb jij het geduld om de vis uit te drillen? Kun je de vis uit de basaltblokken houden? Can you stand the pressure?
Adrenaline op en top. Zeker wanneer er geen houden aan is en de vis vol de stroming in zwemt.

De dril verschilt nogal per vis. Het kan zelfs zo zijn dat een dikke 60er meer weerstand biedt dan een dikke 70er of 80er. De dril van Brutus kenmerkte zich door zich eerst voor te doen als een plastic zak, om vervolgens vlak voor de kant tekeer te gaan en in no time lijn te nemen. Bloedstollend.

Al met al. Genoeg redenen dus om op jacht te gaan naar de 80 plusser, ook al zijn ze schaars. Ik zei het al, waarschijnlijk is de eerste 90er gevangen en laat deze de huidige 80ers in het niet. We gaan daarom nog even terug naar Brutus. De vis die mij in euforiestemming bracht.

Lees eerst Brutus Deel I

Brutus Deel II (En filmmateriaal)

Terwijl Brutus in de stroming op adem komt, wordt de 6,3 kg zware vis bij de staart gehouden. De Keizer voelt nog slapjes, moet nog op krachten komen, is uitgeput van het zware gevecht. In zijn ooghoek ziet hij de donkere schim boven het water zitten. Een camouflagepet verraadt de onbekende visser.

Dan kromt de Koning van de Kribben zijn rug, pompt zijn kieuwen vol met water, om daarna langzaam de diepte in te zwemmen. De donkere schim verdwijnt.De staartbewegingen zijn nog niet krachtig, eigenlijk laat hij de zwaartekracht het werk doen en eenmaal op de bodem zoekt Brutus een grindstrook.
Hier zwemmen zijn soortgenoten, hier voelt hij zich veilig en de kleinere vissen gaan nederig opzij. Zijn eetlust heeft hij inmiddels verloren en ietwat verbouwereerd nestelt hij zich achter een heuvel, Brutus is uitgeteld en valt uiteindelijk in slaap.

Het is reeds tegen tienen, de duisternis valt in en honger speelt de Mastodont parten.
Het is tijd om te azen, het is tijd om de schuilplaats te verlaten en Brutus strekt wederom de rug.
Ineens duiken er een paar donkere schimmen op.
De vissen zwemmen op nog geen 4 meter afstand, het zijn soortgenoten en allemaal GROOT!!!!!!!

Foto 7: Pomp met Brutus van 84 cm.

Het is een groepje van zo’n 7 vissen. Brutus schat ze één voor één naar zijn lengte, maar de laatste 2 vissen zijn groter, 90ers.

Brutus twijfelt, wat moet hij doen? Laten zien wie hier de baas is? Onbegonnen werk.
Zich verstoppen in de modder? Nee, Brutus laat zich niet kennen en zwemt langzaam naar de vissen toe. Eén van hen merkt de schuchtere 80er op en de hele groep draait met een grote bocht om. De grootste vis zwemt nu voorop en Brutus voelt zich klein. Dan zwemmen de 7 vissen naar hem toe en onze vriend wordt nu recht aangekeken.

Een minuut lang gebeurd er niks, Brutus voelt zich ongemakkelijk en wil eigenlijk wegzwemmen. De grootste vis keert zich nu om en de andere volgen, terwijl Brutus het tafereel aankijkt. Wanneer het lijkt alsof de groep verder wil zwemmen, houdt de leider in en het is alsof de zeven op hun nieuwe groepslid staan te wachten. Brutus zwemt langzaam naar de groep toe en wanneer onze vriend de laatste vis in de groep nadert begint de groep zich langzaam te bewegen. 8 vissen zwemmen nu richting “Bestemming onbekend” en Brutus is nu 1 van hen.

De 90ers zijn gesignaleerd. De kans is groot dat ze in ons visgebied zwemmen. Inmiddels gaat er een gerucht dat er vorige week 1 uit de groep van 8 gevangen is.
Total Fishing doet er nog geheimzinnig over, maar het zal ons niet verbazen.
Is het 1 van hen? To be continued….


Foto 8:Dag Brutus.

14 reacties

 1. Wolf schreef:

  Marcel,……

  Een prachtig ode aan de 80+ Barbeel familie

  Ik weet nu uit eigen ervaring dat het vangen van zo’n dikke poefzak een hele aparte is,…..
  Laat staan een 90+,….ik hoop het nog mee te maken.

  Maarre heerlijk leesvoer, keep on goin’

  GreetZ
  Ron

 2. frans vogels schreef:

  wederom klasse marcel……
  De komende 8 weken gaan we op jacht naar die 8…..als ze maar geen vacantie kennen daar onder water!!

  Maar inderdaad koester een barbeel van boven de 70, die zijn er ook niet zo heel veel, en ben zuinig op de 80tigers. Dan, wie weet over een paar jaar, wordt misschien de grens van 100 benaderd….

 3. sander schreef:

  prachtig verslag man.
  en neem aan dat je een prachtige en goeie vakantie hebt gehad,ondanks het niet vissen.
  gr sander

 4. Jos Raaijmakers schreef:

  Hoi Marcel
  Dat stukje wat je schrijft bezorgd mij de Barbelenkoorts (te vergelijken met de Elfstedenkoorts) SHAPEAU !! schitterend geschreven.

  Jos

 5. IamBarbeel schreef:

  Geweldig verhaal weer Marcel,
  Ben blij dat je er weer bent… Heb ik weer wat leesvoer! Moeten snel een sessie afspreken, Groeten Tim

 6. Nico schreef:

  Is weer genieten van je proza marcel!!!
  Hoop zelf ook ooit de magische 80cm grens te overschrijden. Wellicht dat dit over een paar jaar met regelmaat zal gebeuren…aangezien de 70-ers van nu de 80-ers van de toekomst zijn en deze 70-ers nu met regelmaat worden gevangen. Het barbeelvirus kriebelt alweer..en heb weer zin in een gierende slip!!!
  groet
  Nico

 7. Gert Broeze schreef:

  Ha die pompemans

  Ik zitte hier in Paramaribo achter eene vremde computer en ik snappe der gin barst hoe det ding precies warkt mar volgens mie kump dit berigt op de ene of andere maniere wel oaver bie oe.Ik kan oe verteln ‘ het is hier donders warm ‘, et zweet leup ons de hele dag deur de bilnaod. Misschien da’k oe dit weekende nog wel eem belle en ans dan sprekke wie mekaor laoter wel weer.

  G.U.P. ( groetn uit Paramaribo)

 8. Marcel schreef:

  @Wolf: Zelfs 2x ouwe mazzelpik
  Die 90er wordt bijna een mythe man.
  Net de Witvis Totaal binnen en geen melding,dus………..???
  @Frans: Hoi Frans, de komende 8 weken verwacht ik in ieder geval een monstervis van je, misschien wel 1 van de 8. Als er iemand er nu 1 verdiend ben jij het wel Frans.
  @Sander: Heee ouwe reus, alles wel?
  Hier ook alles ok hoor. Vakantie heeft me goed gedaan, maar beetje kort hahaha
  Tijd om nog een paar weken te pakken zou ik zeggen, maar goed, vakantiedagen zijn bijna op.
  @Jos: Hoi Jos, het zou toch mooi zijn als jij als allereerste een vette 80er uit de grensmaas wist te slepen. Zou ik een hele stunt vinden, omdat je al zoveel 70ers hebt gevangen. Ben erg benieuwd wanneer dat gaat gebeuren. Kroon op je werk.
  @Tim: Hoi Tim, leuke buitelandse barbeelsessies had je zeg en mooie foto’s ook. Ook wij moeten maar even agendaatje trekken en anders zie ik je op de barbeelforumdag 🙂
  @Nico: He ouwe barbelenbonker. Ik verwacht zeker weer telefoon van je dit weekend, terwijl je aan het drillen bent hahaha.
  En zet die gierende slip goed los he, je hebt al genoeg verspeeld. Spreek je snel Nico.
  @Gert: Heee Broezuuuuuuuuuuh
  Wa moi doar dan ook int boetenland man.
  Hier hest ook sunne en twas hier allemagtig waam. Kest wel beln vant wiekend, moar ik goa mooi niet hen Paramariboos heur. Je kom moar weer terugguh. Kent wij hier nog eem saam achter de barbeels an. hahahaah
  Mooi dast eem wat van je loat hoorn vanuut de rimboe. En??Hej die barbeel doar al von?

 9. Andr schreef:

  Hey Marcel,

  Mooi stukje hoor over de 80+ barbelen. Voor mij is het nog een droom om een tachtiger te vangen. Eerst maar eens mijn record van 70 zien te verbreken :-).

  Ben benieuwd of het waar is van die 90+ barbeel!!

  Groeten uut Fryslan!

 10. Harold Zeebregts schreef:

  Heej Marcel.
  Mooi stukkie weer, je zou schrijver moeten worden!
  80ers ja… ik hoop dat ik ooit tot de selecte groep van 80+ vangers ga horen.
  Heb de vangst van Ron zijn 2e 80er mee mogen maken, geweldig, de vangst was die dag al super, en dan nog een 80er er achteraan, mooimooimooi!!
  Dit jaar nog maar

 11. Eddy schreef:

  Complimenten voor je schitterend verzorgde site, prachtige foto’s en bovenal kostelijke verhalen Marcel!

  Het heeft me zo enthousiast gemaakt dat ik dit voorjaar m’n eerste barbeel ooit heb gevangen. En sterker nog, ik heb vorige maand de ongeloofelijke ervaring gehad een 80er te vangen! Het zal me niet meevallen m’n PR dit jaar nog te verbeteren, maar mijn seizoen kan niet meer stuk…

  Groete Eddy

 12. h3 schreef:

  super man, het is dak ziek in bed lig anders was ik gelijk weer naar het barbelenwater gegaan! mooi beeldmateriaal en verslag..

 13. Belgica schreef:

  Mooie vis

Laat een reactie achter