Superzeelt

Pa Pomp was op bezoek en ik vroeg hem om mee te gaan vissen.

Dat liet hij zich geen tweede keer zeggen en om 08:30 uur zaten wij in brasemwalhala.
De afgelopen sessies heb ik er goed gevangen. Dat resulteerde in kilo’s brasem en tot nu toe 1 zeelt.
Eergisteren had ik nog een misser. Deze vloog mij het riet in en ik had het vermoeden dat het vandaag wel eens superzeeltdag kon zijn.

d’Accord. Bij aankomst zagen we enorme grote brasems 1,5 meter van de kant zwemmen en mijn vermoeden klopte. De beestjes zijn los!!!
De hengels liggen klaar en echt rust krijgen we niet. Pa zijn eerste brasem is een feit. 42 cm to start with.
We vangen de ene brasem na de andere en Pa staat inmiddels op 6.

Dan moet hij in de beugels en aan het gedrag van de vis te zien moet het ZEELT zijn!!!
De vis beukt er op los en laat zich geen moment zien. Brasem komt na hooguit 20 seconden al aan de oppervlakte, maar deze blijft op de bodem. De vis zoekt dode takken, scheurt richting riet en zoekt dan weer de diepte. Pa blijft kalm en ik sta klaar in het water. Dan zien we een glimp. Jiezuss, wat een beest!!! En na 10 minuten schep ik dan eindelijk de vis.
We springen een gat in de lucht en het is een MONSTER van een zeelt. 52 gifgroene centimeters maken ons dol van vreugde en de camera maakt overuren. Yes!!! Pa’s Zeelt PR aan gort met maar liefst 13 cm.


We maken tevens een videootje en gaan verder. Ons adrenalinepeil staat weer op “normal” en we beginnen weer met tikken. 1,5 meter van de kant tik ik een verschrikkelijk grote frisbee binnen.
Ik noteer 58 cm brasem en dit oudje mag ook even op de memorycard.

Mijn vaste stok is inmiddels aan gort. Een tijdje terug zaten er al wat kleine scheurtjes in een deel en vandaag had deze het helemaal begeven. Van de 9 meter bleef 3 meter over en ik besloot mijn penhengeltje van stal te halen. Dit hengeltje lag gelukkig nog in de auto en ik probeer met een stukkie mais de kant te bestoken. Nog geen 5 minuten later zwemt er een vis door de slip.
Als we de vis na 3 minuten nog niet gezien hebben, word ik toch ietwat zenuwachtig en dan zien we een glimp. Tomme, weer een zeelt en Pa schept de moe gestreden vis.
Niet zo mooi als de 52er van pa, maar met 43 cm hoor je mij niet klagen, wat een prachtbeest.


Na het bekende plaatjes schieten en de release, krijgt Pa wederom een elstiek-tester.
De vis heeft er totaal geen zin in en sleurt Pa van z’n zitkist. Terwijl Pa met de vaste stok de vis staat te drillen, sta ik in het water en moeten we allerlei capriolen uithalen om elkaar niet in de weg te zitten.
Deze vis is zo sterk dat het elastiek tot het uiterste getest wordt.

Ik schep de vis en we kijken in het net. Het is…het is…..WEER een ZEELT!!! Jemig…wat gebeurd hier??? Pa legt de centimeterband er naast en deze is 50 cm. De vis springt bijna uit haar voegen,want ze zit vol met kuit. De dikke pens ligt in pa’s armen en ik schiet weer plaatjes. Als Pa het water in stapt, besluit ik naast hem te gaan zitten en wat releasefoto’s te maken. Wat een vette vis!!!


Dan zwemt de vis weg en staan we elkaar vol ongeloof aan te staren.
Dat we brasem zouden vangen, twijfelden we geen moment aan.
Dat één van ons zeelt zou vangen, vermoedde ik al een beetje.
Maar dat de teller nu al op 3 zeelten staat, hadden we niet durven dromen, wat een dag!!!


Pa likt de wonden en voert nog wat bij. Ik gooi nog een hand vol mais 1,5 meter van het riet en hou mijn pennetje in de gaten. 20 minuten later giert mijn 1500 molentje het uit en blijkt ons vermoeden wederom waar te zijn. De 4e zeelt hangt aan het nylon en het beest is zwaar. Pa staat in het water en wacht….en wacht…en wacht. Meerdere keren moet ik mijn lijn opnieuw binnendraaien en evenveel keren gaat de vis er vandoor. Dan is de vis moe en geeft het op. Pa schept en we jubelen van vreugde.


Terwijl ik de haak ontdoe, meet Pa de vis en roept…jawel 52 cm!!!
We meten nog eens en ook ik verbeter mijn PR zeelt, maar dan met 1 cm.
We schieten de camera’s vol en ik vraag Pa wat release foto’s te schieten.Samen staan we in het water en na de foto’s besluiten we op dit hoogtepunt te stoppen.Een kudde brasems, een bossie ruisvoorn en 1.97m zeelt, waarvan 2x een PR van 52 cm.Dit was voor ons de mooiste witvissessie tot nu toe.

Pa, super bedankt voor deze onvergetelijke dag.
Man, man, man, onvoorstelbaar.


0 Reacties

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter