Stormtroopers IV


Verslag van vrijdagmiddag 7 december 2007.

Het is bijna 2 weken geleden dat ik heb gevist en eigenlijk stond ik alweer te popelen om te gaan. Vanwege Sinterklaasperikelen heb ik het afgelopen weekend moeten passen en zo zat ik zondagavond alweer in mijn handen te wrijven.

Maar zoals de meeste riviervissers, houd ik ook de waterstanden in de gaten en deze week voorspelde niet veel goeds. Vanaf Sinterklaasdag begon het water ineens flink te stijgen en ik besloot toch maar eens te bellen met Frans en Nico.

Frans had er al een hard hoofd in en zelfs Wolf mailde me al dat ik die halve snipperdag beter kon bewaren.Inmiddels heb ik Nico aan de telefoon en hij wil het wel proberen aan de IJssel, de bikkel.

Ik zit inmiddels met een dilemma. Wel gaan, niet gaan,IJssel, Waal.
Nog maar eens bellen met Frans en Nico en eigenlijk word ik er niet veel wijzer van.

Het water stijgt inmiddels met rappe schreden en uiteindelijk besluit ik het
volgende te doen.

Foto 2: Oei, dat zag er niet best uit

Nico zou ’s morgens een poging wagen aan de IJssel. Omdat ik pas ’s middags vrij was zou hij mij op de hoogte houden in hoeverre je überhaupt nog kon vissen.
Was het positief, dan zou ik hem aflossen aan de IJssel. Was het negatief, dan zouden Frans en ik een gokje wagen aan de Waal en zo geschiedde.

Vrijdagmorgen 08:00 uur. De regen komt met bakken uit de hemel, het water is nog steeds stijgende en het waait knoeperd hard. Ik bel Nico. De bikkel staat klaar om naar de IJssel te rijden, maar de regen beukt inmiddels op de ramen. We besluiten te bellen wanneer hij ter plaatse is en even later heb ik Frans aan de lijn. We zijn somber gestemd en we besluiten nog even te wachten op de berichten van Nico. Frans houdt de waterstand in de gaten zodat we misschien nog 1 hoge krib kunnen proberen en zenuwachtig ga ik maar aan het werk.


Foto 3: Nico aan de waterkant, eigenlijk niet te doen.

Een 1,5 uur later bel ik “De bikkel”en Nico staat zijn laarzen te hozen. Ongelofelijk wat een water. De beste vent schetst het plaatje van de stek en ik slik een paar keer. Nico raadt het me af om te vissen, maar omdat hij er toch is wil hij een poging wagen. (Wanneer ik ’s avonds de foto’s onder ogen krijg zie ik de stand van het water. Onbegonnen werk!)

We spreken af contact te houden en ik bel Frans. Samen besluiten we de boel om 11:30 uur af te blazen , maar toch knaagt het.
Om 12:15 uur bel ik Frans nogmaals, of we toch niet een poging zullen wagen en Frans heeft maar 1 woord nodig. Iets meer dan een uur later schudden we elkaar de hand en het eerste dat Frans zegt is “Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?”

Ik kan alleen maar lachen en samen lopen we naar de krib. De trouwe viervoeter “Cindy” is overigens mee en het beestje is aardig onrustig. Mmm, wat was daar ook alweer mee?

De krib staat net boven water. Hier moet je niet alleen staan en we bouwen ons kleine kampje op. De hengels gaan te water en Cindy is zoals ik zei onrustig.
”Ik heb een gevoel dat we vis gaan vangen Frans”
, zeg ik en Frans kijkt me aan en zegt: “Dat gevoel heb ik al de hele dag!” en Frans wijst naar Cindy.
De hond dartelt om de hengels, loopt rondjes om ons heen en staat met haar neus in de wind.

Met Frans kan ik overigens veel brainstormen over theorietjes. Aasbevestiging, onderlijnen, type aas, neringen, montages, flavours, boilies, noem maar op en altijd als we samen gaan vissen komen onze trucendozen weer tevoorschijn. Dit keer ook weer en altijd leuk om elkaars bevindingen te delen.
Terwijl ik mijn aas vervang en mijn rug naar Frans keer, gebeurd er iets. Ik draai me om en Frans hangt in de beugels. “Beet???”, vraag ik.

Foto 4: Frans ik actie!!!

“Yeps”,maar echt zeker is Frans niet. Normaal gesproken zie je die top bonken, maar deze keer houdt de vis zich aardig gedeisd. Dan toch een bonk en verbaasd staan we elkaar aan te kijken. Snel pak ik de camera en dan begint het drillen. We kijken gespannen naar de lijn. Zou het? Zou het dan toch? Is het een decemberbarbeel en dan…..

JAAAAAAAA!!!!! Het is een heuze decemberbarbeel en we staan zowat te springen van vreugde. Frans landt de mooie vis en kan em bijna wel zoenen. Ik ben ook dolblij en na het meten, de foto en de release feliciteer ik Mr. Barbeel met zijn decembervis, ontzettend cool!
De vis is niet groot, maar ons hoor je niet klagen met 45 cm.

Foto 5: Kijk em glunderen, die Frans. 45 CM Barbeel.

Herr Franz loopt er een beetje beduusd bij. Hij vertelde me laatst nog dat hij vorig jaar zijn laatste vis in Oktober had gevangen. We zitten inmiddels in December en de beste man vangt gewoon even een mijlpaal, een echte december barbeel, geweldig.

Eigenlijk kunnen we de boel opruimen. We zijn klaar, maar zoals elke barbeelvisser zoeken we toch weer naar de kick van die dril en we blijven dus nog maar even zitten 🙂
Het stroomt ontzettend hard. Wanneer ik ingooi, wordt de lijn in sneltreinvaart meegenomen en zware korven moeten het vandaag doen. We voeren niet al te veel. Het heeft geen zin, maar we proberen d.m.v. Flavouring de vissen te lokken. Goedgeurende miniboilies heb ik meegenomen,Frans heeft pellets mee en ook mestpieren zijn van de partij, maden en casters voor de afwisseling en het is een kwestie van proberen he. Het zal je maar gebeuren dat die barbelen vandaag op maden azen en je hebt alleen maar kaas bij je.

Foto 6: De molens staan weer op scherp.
Cindy is nog niet uitgedarteld en dat doet me goed. Frans en ik nemen wat koffie om onszelf scherp te houden en we turen weer naar onze toppen. Dan krijg ik een lichte tik op mijn hengel, maar de aanbeet zet niet door. We leunen weer achterover, maar dan weer een lichte trilling. Stroming? Ik weet het niet en Frans twijfelt ook. “Ik sla aan bij de volgende trilling”, zeg ik en wanneer de top ietsje begint te trillen, sla ik aan en probeer zo de haak zetten te forceren.

Foto 7: Pompie aan de decemberdril
De hengel buigt door en er zit wat aan. Ik kan het niet thuisbrengen en in de eerste plaats denk ik aan een winde. Maar dan een meter of 20 voor de kant, toch de weestand en het kopschudden. Yes!!!

Rustig draai ik de vis binnen en we tellen de meters op de nog binnen te halen lijn. Eerst allemaal plantenresten en dan…
Een snorremans komt boven en ik mag de vis landen. Wauw!

Foto 8: Cindy zag dag het goed was.

Cindy komt even kijken en ziet dat het goed is. Ik onthaak de vis en zie dat deze net als de barbeel van Frans zwarte vlekjes op de vinnen heeft. Toch iets wat ik ook bij een van Rinko’s vissen heb gezien, maar heb geen idee wat voor vlekken het zijn.

Frans schiet wat plaatjes en ik doe verwoede pogingen de vis te meten.
Uiteindelijk meet deze ook 45 cm en snel laat ik de vis te water. Reanimeren hoeft niet. In augustus/september heb ik elke barbeel nog moeten reanimeren, terwijl de latere gevangen vissen bijna allemaal meteen wegzwemmen.

Foto 9: Ook ik ben superblij met mijn 45 cm barbus.

De vis zwemt weg en ik sta te flippen. 2 vissen in december, man, man, man wat een feest.
Wat een lucky bastards zijn we weer. Eigenlijk hadden we al lekker thuis moeten zitten bij de kachel, maar wat goed dat we toch zijn gegaan.

De rust is inmiddels wedergekeerd en we drinken een bakkie. De zon maakt aanstalten om onder te gaan en we wisselen maar weer eens van aas, maar wat is dat?
Frans voelt wat aan zijn hengel en vlak voor de kant komt er nog een snorremans boven. De geniepige vis dacht er wel even onderuit te komen, maar Frans pakt zo toch zijn 2e barbeel van de middag, onvoorstelbaar. Met 40 cm de kleinste van de dag, maar wij zijn er niet minder blij om.

Frappant is dat de vissen om 13:45, 14:45 en 15:45 uur zijn gevangen en we blijven nog een uurtje voor nummer 4. Helaas gebeurd er om 16:45 uur niets en besluiten we vlak voor het donker de boel op te ruimen. Ik breng Nico alvast op de hoogte en deze valt steil achterover van verbazing, maar is ook superblij. Toch had ik “De Bikkel” 1 van onze vissen gegund, want hij heeft vanmorgen echt slecht weer gehad. Om vervolgens toch te blijven vissen verdient wel enige vorm van respect en daarom petje af, Nico. “Volgende keer hangt ie aan jou lijn!”

Om iets over vijven geven Frans en ik elkaar een hand, nemen afscheid en rijden daarna de vrijdagavondfile in. In de auto evalueer ik de middag nog even. 3 barbelen tijdens hoog water, in december? Ik denk dat Sinterklaas op weg naar Spanje de route over de Waal heeft genomen.
Wat een topdag!

Frans, bedankt voor de gezelligheid man en het valt me op dat ik met jou altijd vang:)
Nico, volgende keer ben jij aan de beurt. De aanhouder wint he.

8 reacties

 1. Wolf schreef:

  Hey bikkels, weer een knap staaltje hoor om met deze waterstand nog te gaan zitten, ha ha ha

  Hey en Pompie, ’t valt me wel een beetje tegen dat je niet als eerste een vis hebt gevangen.

  Maar toch 3 barbelen weten te landen, TOP !!

  GreetZ
  Ronald

 2. Pomp senior schreef:

  Mas, het was weer bikkelen met dat hoog water.
  Toch weer een prima resultaat.
  Je merkt op dat je met Frans altijd wel wat vangt Pomps,maar volgens mij ligt het aan Cindy (sorry Frans).
  Goed gedaan mannen.

 3. Koen schreef:

  Tja, waarom gaan jullie bij zulk hoog water vissen. Is het verslaving?, zijn jullie overmoedig?, Of misschien zijn jullie wel heel eigenwijs! hahaha.
  Als jullie niets hadden gevangen zou je je dat kunnen afvragen. Maar jullie hebben wel gevangen!! Is het dan misschien instinct? Of zijn jullie zulke professionals geworden (waterkennis, montages, voer, etc) dat er altijd kans is op barbeel als jullie vissen. Het is vast een combinatie van de punten hierboven. Prachtig!!

 4. Frank schreef:

  Ik denk dat Koen gelijk heeft. Met hun kennis en doorzettingsvermogen behalen ze succes, het is echt geen pure mazzel (oei wat lijkt dat woord toch op marcel). Enne over die hoge waterstand, ik zelf heb de ervaring dat de vis dan beter bijt. Op naar de eerste januari-barbelen heren 🙂

 5. Marcel schreef:

  @Ronald: Thanx mate, ja dit keer was het aan Frans om de eerste te vangen.Geen enkel probleem mee. Je gaat toch met z’n tweeen de uitdaging aan he. En ookal had Frans de eerste, ik was er niet minder blij om. Was echt een supergevoel om Frans een barbeel te zien vangen. Dat ik daarna ook 1 mocht vangen was natuurlijk helemaal top.
  @Pa: Hahah, ik denk dat Frans niet gaat vissen wanneer die hond gewoon in de mand stil blijft liggen.Daarom vraag ik em in het vervolg maar even of Cindy het goed vindt.
  @Koen: Allereest moet ik erkennen dat het een verslaving is. Ik draai er niet om heen, een barbeelvangen geeft gewoon een kick. Eigenwijs ben ik ook, want ik mag graag het wiel zelf nog een keer uitvinden.
  Wordt er beweerd dat je niet kunt vissen met bijv. korte onderlijnen, of hoge waterstand,dan ga ik dat eerst zelf uitproberen. Koppigheid, misschien wel, maar eerder nieuwsgierigheid hoor.
  Natuurlijk testen we ook veel en krijg je steeds meer inzicht in het hele gebeuren, maar zolang je niet vist, vang je ook niks he.
  @Frank: Met doorzettingsvermogen sla je ook de spijker op z’n kop hoor. Net als wat ik bij Koen schreef is het wel een must om te gaan vissen natuurlijk. Veel vissers vinden het te koud, of denken dat de barbelen niet bijten. Tja, dat willen dan wel testen he.
  Kijk en met die hoge waterstand. Je bent een van de weinige mensen die zegt dat het met hoog water goed bijt. Ik hoor weer andere verhalen dat het goed bijt wanneer het water aan het zakken is. Dat bedoel ik nou, daar word je niet wijzer van, dus zelf uitproberen he 🙂

  Ik denk eerlijk gezegd dat je het hele jaar wel kunt vangen, mits je je uren maakt. De komende maanden zijn echt een uitdaging, maar die barbeel in de sneeuw is echt een grote uitdaging. Volgens mij is de kans dat er een paar cm sneeuw valt kleiner dan dat je een barbeel vangt hahahahaah

 6. Frank schreef:

  Hahaha heb je dikke kans op, dat barbeel in de sneeuw niet gaat lukken omdat het domweg niet gaat sneeuwen hier 🙂

  Ik moet overigens bij het hoog water wel

 7. Nico schreef:

  Hee Marcel, weer een top verslag van 1 v/d laatste der mohamikanen, die met deze omstandigheden nog de hengels pakken en waarbij het visplezier en de vangdrang het winnen van het gezond verstand…. Ik kon het zelf ook niet laten… bizarre weersomstandigheden, mega hoogwater en toch die korven het water in! Dat jullie weer barbelen hebben gevangen heeft m.i. niets te maken met mazzel, maar gewoon met barbeelkennis en vistechniek en uiteraard een gezond portie doorzettingsvermogen..
  3 barbelen…. cheers!!!
  groet
  Nico

 8. Marcel schreef:

  @Frank: Tja, volgens mij zijn temperatuurschommelingen sowieso niet echt goed. Hoe reageer jezelf als je eerst nog met 11 graden buiten loopt en de volgende dag vriest het -1. Beetje rigoureus verschil, maar ik noem maar een voorbeeld he

  Waar het aan ligt dat ze de ene keer wel bijten en de andere keer niet kun je eindeloos over discussi

Laat een reactie achter