Stormtroopers II


De 1e storm hebben we doorstaan. Wolf en ik trotseerden de regen, wind en kou om tot onze eigen
verbazing 3 vissen te vangen. Donderdag was dus eigenlijk heel succesvol, maar
we wilden meer.Zondag zou een nieuwe dag worden.
Niet zomaar een dag, maar een dag met een missie.
Het is ons de laatste tijd opgevallen dat de aanbeten vrij vroeg plaatsvonden, binnen het uur, om ons
vervolgens de rest van de uurtjes met rust te laten.
We hadden een strijdplan, we hadden een uitdaging en die uitdaging zag er als volgt uit.

We wilden in zeer korte tijd zoveel mogelijk kribben bestrijken. Zo vroeg mogelijk beginnen en dan rond een uur of 12 stoppen, omdat we toch zien dat de vissen tussen 12 en eind van de middag steeds minder bijten dan in de vroege ochtend, maar dat is onze eigen constatering.

Enfin, om zo efficient mogelijk te kribhoppen spraken we af niet alles dubbel mee te nemen. Allebei één Shimano Catana Barbel, één hengelsteun, één schepnet, één voeremmer, elk een tas met eten en drinken, warmtepakken, Eskimoboots, een dosis goede moed en de wilskracht om de gure weersomstandigheden te doorstaan.

Die eerste condities waren voor ons geen probleem, maar toen we ’s morgens vroeg in de auto zaten en de regen op de ramen kletterde en de wegen vol bladeren lagen, dacht ik wel even waar we in hemelsnaam mee bezig waren.

In het pikkedonker rijd ik de dijk over. Geen lantaarnpalen, geen andere auto’s te zien.
Just me and my car. De wind beukt tegen de portieren en dat houdt me wakker en in de verte zie ik 2 koplampen. Langzaam rijd ik richting auto en zet de mijne naast die van Wolf.

Onze ramen gaan open en Wolf zegt dat hij wel een telefoontje verwacht had.
”Ik had zelf ook verwacht dat je zou afbellen!” en we moeten er dus aan geloven.

De spullen worden uitgepakt, de hengelsteun wordt neergezet en in de stromende regen gooien wij onze aasjes te water. Terwijl wij schuilen achter een te dunne kribpaal varen er grote duwboten voorbij. We zien enkel grote schimmen met lampjes en verder deert het ons niet.
Het enige dat nog telt zijn de breekstaafjes in onze toppen, maar die dansen alleen op het tikken van de wind.


Foto 2: 06:50 uur, oh wat heb ik een spijt.

Het eerste uur nadert en we besluiten te verkassen.
Binnen 2 minuten hebben we alle spullen opgeruimd en we lopen naar een volgende krib.
Met mijn grote Eskimoboots baan ik mij een weg door het schelpenstrand.
Als iemand met een conditie van een kaasblokje valt het me zwaar tegen om door dat mulle zand te lopen en de druppels zweet rollen over mijn rug.

Foto 3: De wind geselt onze gezichten.

”Eigenlijk moet je gewoon weer gaan hardlopen, Pomp” en terwijl de wind onze gezichten geselt denk ik aan de goeie ouwe tijd dat ik nog een “Dam tot Dam” kon lopen.
” We zijn er Pomp!”, Wolf maakt me wakker en we banen ons een weg over de glibberige basaltblokken. Levensgevaarlijk soms en we moeten oppassen dat we niet uitglijden.
De hengels worden weer ingegooid. Onze magen beginnen ook te knorren en de boterhammen gaan gretig naar binnen. Ik zie de bui alweer hangen en we het is tijd om te hoppen en met de moed in de Eskimoboots lopen we naar een volgende krib.

Foto 4: En een volgende krib proberen.

De spulletjes worden wederom uitgestald en vermoeid laten we ons zakken op de basaltblokken. Om zo weinig mogelijk materiaal mee te nemen hebben we ook geen stoelen meegenomen en dat valt ons wel zwaar. Onze schouders en ruggen protesteren heftig, de klamme handen tintelen van de kou, maar we zitten er nog steeds.

Foto 5: Af en toe brak de zon door.

Als Wolf een shaggie draait zie ik 2 heftige tikken op de top. Wolf mist de aanbeten en ik pak zijn hengel. “ Sjoet man, je had 2 felle aanbeten”, maar Wolf heeft ze niet gezien.
” Ik zeg het je, het waren 2 snoeiharde knallen op je top.” en eigenlijk baal ik dat hij ze niet zag. Dan…wanneer het peukje op de lip ligt krijgt Wolf weer een opdoffer
en hij slaat aan. Het is mis en dit keer was het hem ook niet ontgaan.We vragen ons af hoe het komt dat het zelfhaaksysteem nu niet werkt. Zijn ze aan het plukken, zijn ze voorzichtig?? Wolf plaatst zijn aas op hetzelfde stuk. Alle ogen staan gericht op zijn topje.


Foto 6: Yes!!! De eerste 55 cm is binnen.

Tegelijkertijd bellen we Frans om hem even op de hoogte te houden. De beste man komt net terug van een reisje Thailand en had nog last van een Jetleg. Net als ik Frans vertel dat we nog niks hebben maar 2 aanbeten gezien hebben, knalt de top van Wolf weer naar voren, maar dit maal is het raak. Ik excuseer Frans en pak het schepnet en Wolf begint aan de dril.
5 minuten later schep ik de 1e vis in de stromende regen, maar wij zijn superblij.


Foto 7: Kijk onze Eskimo eens glunderen

De vis is 55 cm en zit nog vol energie. Kennelijk kunnen ze er met dit weer beter tegen en na de foto schiet de vis als een speer de diepte in. De eerste is binnen.
Ik feliciteer Wolf met zijn barbeel en als kinderen zijn we zo blij. Ok, ze zitten er dus nog en even later liggen onze beide hengels weer op de steun.


Foto 8: Af en toe mocht het schemerlampje even aan.

De zon breekt af en toe door en om de tijd te doden maken we wat mooie plaatjes van de zon en de wolken die met elkaar de strijd aangaan. Soms lijkt de zon zijn stralen door de wolkenmassa heen te wringen, maar dan worden de stralen weer geblokt door het machtige wolkendek, gevolgd door dikke regendruppels die ons proberen te verjagen.
Wij blijven onverstoord zitten en kijken naar het tafereel wat boven ons speelt.

Inmiddels is het na die ene vis alweer een half uur stil.We proberen van alles, we voeren bij, we wisselen van aas, we wisselen van korf, we proberen inline lood, we
wisselen van gewicht. We wisselen van onderlijn. Dikke onderlijnen, dunne onderlijnen, lange onderlijnen,korte onderlijnen, voer in de korf, voeren vanaf
de krib.Boilies, lunchmeat, Oude kaas, jonge kaas,biologische kaas, kaas nog gesealed in pak.
Maar dan…..


Foto 9: Vette beloning voor een ochtend knoeperdhard bikkelen.

Een snoeiharde knal op mijn hengel en Wolf ziet het ook gebeuren. Ik pak snel mijn hengel en voel weerstand. Ik voel wat zwaars aan de andere kant van de lijn en dan trekt de vis zich door de slip. Ik kan niks anders doen dan de vis laten gaan en ik knijp em. Wolf staat klaar en moet ook met argusogen kijken dat de vis ervandoor gaat. Ik neem wat
lijn, ik verlies weer wat en vlak voor de kant neem de vis weer een run van een 10 seconden. Dit is een grote vis en ik ben zenuwachtig. Langzaamaan win ik wat terrein en na nog 1 vette run komt de vis boven water. Een enorme pens hangt er onder de vis. De vis is niet zo groot als we dachten maar meet toch 68 cm.

Foto 10: Nog een keer, omdat deze zo verschrikkelijk mooi is.

De zon begint ineens te schijnen en terwijl Wolf foto’s schiet lijkt het alsof de zon mij toelacht. Wat een geweldige vis en wat een bakbeest. De vis heeft gewoon al die soorten kaas lopen verzamelen lijkt het wel, wat een pens en wanneer de regen weer op ons neer daalt laat ik de vis te water. Net als de vorige vis van Ronald, schiet deze er
als een speer vandoor. We feliciteren elkaar en staan bijna om die kribpaal te dansen van blijdschap. De buit is binnen.


Foto 12: De zon lacht ons nog even na. Wat een dag!

Het laatste half uur genieten we eenbeetje na. We krijgen geen aanbeten meer en ook al blijft de lucht ons bestoken met regen en wind, het zal allemaal wel.
Zo praten we nog wat na, nemen nog een bakkie koffie en wanneer de regen is opgehouden en de wind de basaltblokken droog heeft geblazen lopen we het hele stuk terug naar de auto. De warmtepakken hebben hun dienst weer bewezen. Mijn Eskimoboots hebben het weer prima gedaan.
Moe maar vooral voldaan, geven Ronald en ik elkaar een hand en bedanken elkaar voor deze superdag. Met pijn in de schouders en rug neem ik plaats achter het
stuur. Op noar huus. Wat weer een prachtig avontuur.

Wolf, thanx voor deze prachtige dag, man. Zie je snel.
Check ook even www.barbeel.eu voor Wolf’s verslag van deze dag.

22 reacties

 1. loek schreef:

  Kool intro.
  Het afzien druipt er vanaf.
  Over beleving gesproken!
  Ben benieuwd
  Later

  Loek

 2. frans vogels schreef:

  tja eigen schuld dikke bult. Je moet maar zonder mij gaan vissen. Jullie weten toch dat de echte warmte en gezelligheid uit brabant komt. Zul je wel weer zien als ik er bij ben……..
  Maar…mooie vangst. Benieuwd hoelang ze nog te vangen zijn.
  Tot de volgende.

 3. vincent schreef:

  Hoi,

  mooie vissen die dag gevangen!!!!
  jullie vissen veel zeker op de waal of niet??
  Want wil het zelf namelijk ook gaan proberen.

  Ps heb je die filmjes nog van barbeel vissen??

  Vincent

 4. Barbeeljager schreef:

  Vincent, dat filmpje staat hier :

  http://media.putfile.com/Stormbarbelen

  GreetZ
  Wolf

 5. Frank schreef:

  Mooie vissen! Ik durf te wedden dat Pomps ze 12 maanden per jaar gaat vangen. Met zijn fanatisme en toewijding komt dat wel goed. De barbeel is niet meer goed te lokken in koud water maar ingooien op overwinteringsstekken levert met doorbikkelen gewoon vis op! Vis op stromend water verbruikt altijd energie en zal daardoor op gezette tijden een makkelijk hapje nemen. Nog vele kromme toppen toegewenst!

  Groet

 6. Barbeeljager schreef:

  Hey Mas ,….
  Ziet er weer goed uit hoor dat verslag, ….

  GreetZ
  Ronald

 7. Marcel schreef:

  @Loek: Dank je man, leuk dat je komt buurten.
  Ben zeer benieuwd naar jullie project.
  Ik hou het in de gaten.
  @Frans: He die Frans, we gaan binnenkort wel weer eens met z’n drietjes op stap hoor? Mis dat grappen en grollen, gallen en geinen wel een beetje hehehe. Spreek je snel.
  @Vincent: Thanx man. Die filmpjes heb ik niet meer, maar check barbelenvanger zijn link even.
  @Frank:Hoi Frank,zooo jij hebt veel vertrouwen in mij hahaha. Ik zal er alles aan doen om in de winter een barbeel te vangen. Lijkt me een superuitdaging.Aan het enthousiasme zal het niet liggen. Leuk te horen dat je zo positief bent 🙂
  @Barbeleeljager: Thanx man, zulke dagen, maken een leuk verslag he 🙂

 8. sander schreef:

  mooie pics weer en verhaal.rozemijer aan de barbeel? het hele jaar door barbeel vangen?weer een uitdaging kijken of het lukt.
  ff trainen tot je en kaasboilie bent,rolt wat makkelijker over het zand.

 9. Pomp senior schreef:

  Mas,

  Het is weer een prachtig exemplaar, maar dat mocht ook wel onder die omstandigheden.
  Tjonge je bent wel een volhouder nietwaar.
  Dat je straks nog

 10. Wolf schreef:

  Prijs voor een winterbarbeel door Rolo, ….

  Dat word dan een wintermaraton ,ha ha ha

  GreetZ
  Ronald

 11. EHT schreef:

  He Marcel,

  Doe je mond eens dicht als er een foto wordt gemaakt. Het lijkt wel of je ze wil opvreten, HAHA….

  zonder gekheid, je kunt tenminste foto’s van je vangsten maken. Kan ik zo 1,2,3 niet iedere sessie zeggen…

  Felies man!

 12. Vind je het gek dat ze een dikke pens hebben. Wat zou jij krijgen als je elke dag kaas eet, naast je andere etenswaren…

  Zonder gekheid, mooie vis amigo! ’t is jullie gegund!

 13. Marcel schreef:

  @Sander:Ik hoop echt dat ik er 1 in januari vang met een dik pak sneeuw op de achtergrond.
  Zou een stunt zijn zeg.
  @Pa:Dank je Pa, geeft ook enorm veel voldoening en dan net die zon die doorbreekt he, prachtig.
  @Wolf: We gaan ervoor:)
  @EHT: Die vis was gewoon zo zwaar hahahah
  Het was echt niet mis hoor, met die sterke wind een foto maken, vis in bedwang houden en dan ook nog leuk kijken 🙂
  @LeoN: Thanx man, die beesten zijn echt aan het hamsteren lijkt het wel. Zelfs de iets kleinere vissen hebben dikke buiken. Wel mooi zo’n zware dril hoor.

 14. Rolo schreef:

  Huh? Heb ik iets beloofd? Mijn naam is haas. De eerste R250-sessie zit er trouwens op en die was betrekkelijk boeiend (jammer dat het niet sneeuwde :))…. Maar daar gaat het hier niet over.

  Mooi hoe je tegen die paal leunt. Stond een straf windje, das duidelijk, ik zie zelfs strepen op de foto’s! Goed gedaan weer, die winterbarbeel komt echt wel.. Maarre, wanneer is het winter, een eeuwig durende discussie onder karpervissers. De ene legt de grens bij 12 graden, de andere bij 8. Ikzelf hanteer de regel dat wanneer mijn tenen binnen een uur gevoelloos zijn, ik zit te wintervissen… Magoe

 15. Marcel schreef:

  @Rolo: Ik wil het je wel even helpen herinneren. Een mooie mepps aglia 4, zie
  de Topic Barbelclinic 🙂

  http://vispomp.web-log.nl/vispomp/2007/10/intro_3.html

 16. Staverman schreef:

  Gefeliciteerd met je vis van de week!

 17. dick schreef:

  Marcel weer een mooi verhaal, en tevens weer barbeel gevangen. Jullie geven niet op en dat resulteerd in het vangen van barbeel. Het kribhoppen is dus wel de moeite waard.En het vangen van onze vriend barbus is dus in deze maanden vooral in de morgenstond lonend.
  De barbelen die ik gevangen heb, zijn allemaal tussen 18.00 en 22.00 uur in de maanden juli en augustus in de avondstond gehaakt.

  ga zo door dick.

 18. Marcel schreef:

  @Staverman: Thanx Jeremy hehehehe
  @Dick: Bedankt.Het wil overigens niet zeggen dat ze ’s avonds niet bijten hoor, maar ik heb vanaf oktober 4x in het donker gevist en 1 vis gevangen, terwijl je in de warme maanden gewoon goed vangt rond die tijd, zoals je al aangeeft.
  Op basis van de statistieken hebben we voor ’s ochtends gekozen en niet onverdienstelijk.
  De komende 2 dagen gaat het vriezen. Kijken wat voor invloed dat heeft. Spannend!

 19. Wolf schreef:

  Ej Rolo, kom op, wel je belofte na komen h

 20. Koen schreef:

  Mooi werk mannen! Stoer!! Ook leuk gedaan met die foto

 21. max schreef:

  eej bertus ik vind je site vet en je filmpjes van vispomp ook ik wacht op de volgende grt max

 22. Marcel schreef:

  @Koen: Thanx man. Vandaag de missie moeten afblazen. We stonden om 07:00 uur aan het water en de kribben waren behoorlijk ondergelopen. Komt nog bij dat het flink had gevroren. Nog even doorgereden naar andere kribben, maar helaas.
  @Max: Dank je en Bertus komt zeker nog een keer met een filmpje.

Laat een reactie achter