Kaasboilies Deel I

Net terug van een IJsselsessie. Maar alvorens ik richting water ging, moest er eerst gedraaid worden. Ja, jullie zien het goed. Zwitserse strooikaas!!!

De meeste barbeelvissers vissen op dit moment met kaasblokjes. Een extra belegen blokje doet tegenwoordig wonderen aan de IJssel, Waal of Rijn. Toch moet er een andere aasaanbieding zijn die het ook goed doet. Er zijn ook mensen die vissen met smac of mais. Maar waarom geen boilies?

Vriend Koen was me al voor. In een vistv uitzending van Ed Stoop en Marco Kraal zagen we Marco kaasboilies gebruiken. Hij als ervaren karpervisser had natuurlijk al vaker met die bijltje gehakt en zo stond Koen de eerste barbeelsessie al met een portie kaasboilies klaar. Ik had er eerlijk gezegd niet zoveel vertrouwen in.Kaas in boilies???
Maar nu denk ik. “Waarom ook niet?” Er is inmiddels bewezen dat deze boilies barbeel opleveren en ik heb vervolgens de stoute schoenen aangetrokken.

Ik heb het recept genomen van een collega barbeelvisser, maar er zijn er genoeg op internet te vinden.
-Standaard boiliemixje
-Een heel potje zwitsere kaas
-1 ei per 100 gram mix

Zo maak je een lange dunne worst en snij je gelijke partjes.
Deze partjes rol je vervolgens tot bolletjes (boilies)
De boilies doe je vervolgens in een pan gekookt water. Wacht tot de boilies boven komen drijven en voila.
Je kaasboilies zijn klaar. Je kunt natuurlijk ook sticks maken en deze aan de waterkant snijden in de juiste vorm.

Ik ben dus bezig met barbeelboilies draaien. Omdat voorvoeren op de grote rivier geen zin heeft met die stroming, denk ik, maak ik maar 250 gram. Dus echt veel hoef ik niet te draaien.

Vanmiddag was het dan zover. Ik kon mijn kaasboilies testen en ben gaan vissen.
Ik moet er wel bij vertellen dat ik een nieuwe stek heb uitgeprobeerd en dat ik vervolgens geen tik kreeg.
Ja een verdwaalde kolblei had het voorzien op mijn kaasballetjes, maar verder geen barbeel gezien.

De komende sessies ga ik testen. 1 hengel met een boilie en 1 hengel met het vertrouwde kaasblokje.
We zullen zien. Ik vind het wel ontzettend gaaf om op je zelfgemaakte boilie te vissen en ben daarom ook zeer benieuwd. We houden jullie weer op de hoogte.

Zie verder Deel II hoe het me verging met de kaasboilies,

23 reacties

 1. Rolo schreef:

  Hoe meer jezelf doet des te beter smaakt de beloning. Dat is geen gelul slechts de eenvoudige waarheid. Je eigen aas maken is slechts

 2. Andre schreef:

  Lekker man ;-p kaas bolie,s van eigen makelij
  Het idee is briljant….je zult zien dat als het werkt je zo trots zult zijn als een aap met 7 plassers ;-p
  Je moet alleen zorgen dat die bolie,s net zo scherp meuren als zo,n stukje extra belegen.

 3. Rolo schreef:

  Yo Pomp,

  Nog even een tipje….. Ik zie dat je je boilies op keukenpapier droogt…. Je kan beter bakpapier gebruiken, dat plakt niet. Met keukenrol krijg je allemaal restjes papier op je boilies. Dat valt er in het water natuurlijk wel snel af maar toch.

 4. Marcel schreef:

  @Rolo: Ik ben gisteren weer gaan rollen. Had er helemaal plezier van. Echter loop ik tegen het volgende aan.
  Wanneer ik de boilies te water laat, lijkt het, misschien is dat niet zo, alsof de geur er na een tijdje af is. Hoe kan ik dit behouden of versterken.
  @Dre: De eerste op de Boilie moet nog komen dre, maar als het raak is, gaan we die dingen inviezen 🙂 Zelf nog vis gevangen?
  @Rolo: Goeie tip man:) Had inderdaad last van wat plakkers, maar kan het zo verhelpen.
  Het is nog niet zover dat ik van die gaasbakken ga maken hoor 🙂
  Wie weet iets voor later hehehe

 5. Rolo schreef:

  Je gebruikt volgens mij geen flavour en dus kan die niet verdwijnen. De kaas zit door de hele bal heen. Wat ik vaak doe is de haakboilie een beetje openkrabben. Ook is het het waard om te bepalen hoe lang je de boilies moet koken om ze gaar te krijgen. Wanneer je 10mm balletjes draait dan kan 20 seconden al genoeg zijn. Wel af laten koelen voordat je de gaarheid checkt want ze garen nog na. Water dat kookt, kookt. Das logisch. Maar wanneer het kookt zou ik het gas meteen lager zetten zodat het nog maar net kookt. Dit voorkomt ook teveel verlies aan smaak, gaar worden ze toch wel.

  Suc8

 6. frans vogels schreef:

  marcel, als je de boilles langer wilt houden( lees invriezen), dan moet je ze minimaal 3 minuten laten koken. Op die manier worden de gebruikte eieren helemaal gaar. Kook je ze korter, dan gaat het eiproduct na een tijdje rotten, ook in de vriezer.
  Ga maar na, een ei voor jezelf kook je ook minimaal 3 minuten of langer……

 7. Koen schreef:

  Over die boilies van jouw vind ik dat standpunt van minimaal drie minuten koken niet kloppen. De boilies zijn zo klein dat ze veel eerder gaar zullen zijn. Gewoon even controleren zoals Rolo ook al aangaf.
  Verder wordt water niet warmer dan 100 graden (of er moet kookvertraging zijn) bij een normale luchtdruk. Het maakt dan niet uit of je het water op hoog vuur laat koken of laag vuur. Koken is koken. Ja op een berg is de luchtdruk lager en zal het water bij een lagere temperatuur koken. Maar goed, ik neem aan dat je vanwege de stank nog niet op een berg moet koken, haha. Als je dat wel moet moet je een hogedrukpan gebruiken, hehe.

  Succes ermee!

 8. eh schreef:

  Zeg Pomp, zou je van belegen kaas niet op

 9. DT schreef:

  Yo Pompie,

  dat zijn mooie cheesers! Persoonlijk zou ik er ook wat “Old Amsterdam” doorheen raspen.

  @Frans: dat geld alleen voor het koken van 1 ei met de schaal er nog omheen. Het duurt dan inderdaad 3 minuten voordat ook het binnenste gestolt is. Deze boilies zijn veel kleiner dan een ei, zijn gemengd met voer en hebben geen harde eierschaal…

 10. Marcel schreef:

  Ok Ok, thanx luitjes voor deze tips.
  Ik heb inmiddels door dat je die kleine boilies, inderdaad ongeveer 10 mm niet zo lang hoeft te koken. Zal dan ook ten goede komen van de geur, want ik denk toch dat ik door het lange koken van mij (5-7 minuten) die geur helemaal wegkook.
  Die eerste serie boilies heb ik nog geen minuut gekookt en die roken prima. Die 2e serie heb ik dus te lang gekookt. Ook wel logisch trouwens dat de verhouding ei veel minder is dan een heel ei en dat je dus minder tijd nodig hebt om de boel gaar te krijgen.
  @Eh:Ik ben geen karpervisser, dus als je tips hebt om een dip te maken van kaas, hoor ik het graag 🙂
  @DT:Old Amsterdam he, moet ik even kijken of ze dat bij de kaasboer hebben

 11. Rolo schreef:

  @Frans: Sorry maar er klopt echt helemaal niets van wat je zegt… Als versprodukten gaan rotten in je vriezer dan zou ik de stekker er eens in steken 🙂
  Een boilieworst van 500 gram dient 45 minuten om geheel gaar te worden. Een boilie van 25mm is gaar in 2 minuten. Een boilie van 8mm is gaar binnen 30 seconden. Dit is geen theoretisch gelul, slechts proefondervindelijk vastgesteld. M.a.w. hoe groter het volume des te langer de kooktijd.

  @Koen: Jajaja. Het klopt wat je zegt natuurlijk, hehe, maar ik heb het over verlies aan smaak…. Hoe harder het water tekeer gaat hoe meer de bolies op hun lazer krijgen. Net aan de kook voldoet om de bal te garen. Zeker wanneer je met flavours (of dure Aminol oid) werkt is dit slim om te doen. Door “zacht” te koken raak je ze minder snel kwijt, dit is ook de reden waarom sommige mensen hun ballen stomen…. Flavourbehoud.

  @EH: Je kan vloeibare kaas injecteren in de haakboilie.

 12. Koen schreef:

  @Rolo: Ja dat is ook zo Rolo, fijn om je weer lekker actief te zien op het net 🙂
  Verder bedoelde ik juist dat je het water niet volop aan de kook hoeft te hebben om 100 graden C te bereiken. Het was meer een toevoeging op jouw wijze opmerking 😉
  Dit zet me trouwens wel aan het denken. Een ei gaart/stolt al bij een veel lagere temperatuur dan 100 Graden C. Misschien hoef je wel helemaal niet te koken? 90 graden C is waarschijnlijk ook wel goed. Het gaarproces duurt misschien wel weer wat langer en dat is ook weer niet goed voor flavourbehoud???

 13. sander schreef:

  snelkookpan?deksel erop verhoog het kookpunt(100 C)naar +_120 c.en het water borrelt niet van het koken,en kan er eventueel korter in.???een ingeving weet niet of het opgaat.

 14. Rolo schreef:

  Say Cheeeeeese! Het wordt echt een leuk topic!

  @Koen: A okee, dan had ik je verkeerd begrepen! Inderdaad, een eimengsel stolt reeds bij een temperatuur tussen de 63 en 72 graden. Dat heeft ondermeer te maken de snelheid van verhitten. Google eens op “EI en PASTEURISEREN”, zo kom je een hoop te weten! Als we ervan uit gaan dat het ei het enige echte versprodukt is (voor het gemak: een produkt dat ongekoeld binnen een week verrot, hehe) dan zou je dus kunnen volstaan met verhitten. Gestold is gestold en dus zou het garingsproces theoretisch niet langer hoeven zijn… Hmmmz… Stof tot nadenken… Vraag:
  Wat gebeurt er met EA wanneer het niet tot 100’C wordt verhit, blijft het effect hetzelfde?

  @Sander: Dat is zeker het proberen waard. Alleen zie ik het met grote hoeveelheden niezo zitten…. Veel handelingen en zo…

 15. Pomps senior schreef:

  Nou Mas, je hebt wat los gemaakt met jouw kaasboilies. Het is compleet hoge school.
  En met Rolo gaat het ook weer redelijk, want hij heeft toch nog aardige opmerkingen.
  Dus hebben die ruggeprikken hem geen kwaad gedaan. (Rolo beterschap)

 16. barb-addicted schreef:

  Hoi Marcel,

  leuk dat je mijn recept hebt geplaatst, ik vang er trouwens nog steeds goed mee, zonder dat het opeens van de hair af is zoals bij kaas wel eens gebeurde.
  Als je het hele tonnetje op 250 gram neutrale mix gebruikt dan stink je de keuken uit. Nooit te lang koken, dit heft geen enkel positief effect. De boilies in kokend water doen en als ze komen bovendrijven eruit!!
  Als je ze 3 dagen laat drogen worden ze echt goed hard en ik vermoed dat de hoge concentratie zwitserse kaas een soort van conserverende werking heeft, na ruim een week bewaren nog geen spoortje schimmel

  Er bestaan ook kaas-addictiven, maar ik ben er niet weg van.

  groetjes Barb-addicted

 17. Koen schreef:

  Haha, Leuk man, echt stof tot nadenken!
  H

 18. Pomps Senior schreef:

  Laatste nieuws vanaf het slagveld.

  Eerste barbeel op een kaasboilie is een feit!
  De update volgt later.
  Groetjes van de boiliebonker, die nog aan de Waal zit.

 19. Marcel schreef:

  Zo hee,wat een reacties
  Geweldig. Ga de boel zo even doorlezen
  Top mensen en de inspanning werd beloond hoor
  De eerste op de kaasboilie. Wat een heerlijk gevoel.

 20. Rolo schreef:

  @Koen: Hehe, alweer zo

 21. Marcel schreef:

  @Rolo: Sterker nog, die beesten zijn wat eten betreft zo onberekenbaar als het maar kan. Die Frans heeft misschien niet zoveel verstand van Boilies 🙂 maar hem viel het volgende op.
  Ik geloof dat Frans een keer aan het barbeelvissen was en het koste hem enorm veel moeite om er

 22. Rolo schreef:

  @Pomp: Ja! Oeps! Ik zie nu pas hoe lang het verhaal is…. Mijn keyboard bleef even hangen 🙂 Werd meegesleept, zag even de horizon! Wel jammer dat het sub nu wat lager staat maar ja, dat heb ju nu eenmaal met een log….. Life goes on!

 23. Koen schreef:

  @Rolo: Wat een reactie! Had je zo op je eigen site kunnen plaatsen.
  Vooral dat stukje over vinnen vond ik erg grappig. De rest heel leerzaam.
  Zelf vis ik vaak op smalle vaarten. Wel groot water van kilometers lang. De karper kan zo 10 km verder zitten, maar als de karper langskomt kan hij de boilies inderdaad eigenlijk niet missen. Groot water trekt mij wel hoor maar op wat zandgaten na heb ik die niet echt in de buurt. En jij vindt die zandgaten waarschijnlijk kuiltes met wat water 🙂 En bovendien zijn die zandgaten vaak weer erg druk. Daar hou ik niet van.

  Rolo je hebt lekker veel kennis in je kop, en je neemt het allemaal ook niet zomaar aan. Top man!

Laat een reactie achter