PR BREAKING BARBEEL


Verslag van vrijdagochtend 03 Augustus 2007.

Ik was verkocht en ik moest terug. Die eerste bonkende dril vergeet ik nooit meer en de afgelopen dagen zat ik in mijn gedachten alweer aan het water. Dat het vandaag wederom een dag werd om niet te vergeten had ik niet durven dromen.

Een jaar geleden heb ik VisTV afleveringen opgenomen. Op deze website eens geplaatst, maar ben daar mee gestopt. Gelukkig had ik deze afleveringen bewaard en zodoende vond ik een 5 tal filmpjes over barbeelvissen. Nuttige informatie die goed van pas kwam deze sessie.

Zo keek ik naar een aflevering van Matt Hayes en Ronny de Groote. Deze vissers vingen echt bakken van barbelen en zo werd mijn honger naar meer alleen maar groter.

Ik was weer vroeg. Nog nooit zo vroeg geweest eigenlijk. Dit kwam met name omdat ik nog een eind moest rijden, maar dat maakt mij niet zoveel uit. Het plezier dat ik er voor terugkrijg is minstens zo groot als de investering die ik doe. Je moet er wat voor over hebben he.

04:15 uur zat ik in de auto. Of ik gek ben? Misschien wel, maar ik wilde voor zonsopgang aanwezig zijn.
Eens kijken of er verschil in aasgedrag is e.d. en ook een beetje om zeker als eerste aanwezig te zijn natuurlijk.

Al gauw lag het spulletje uit. Ik vis met 1 hengel om chaos te voorkomen en daar zit ik.De zon komt langzaam op en het is niet koud. Heerlijk, alleen en niemand om je heen.Ik zit niet op te letten en mijn hengel wordt van de steun getrokken. Ik kan de hengel nog net grijpen, alvorens deze op de basaltblokken klettert en ik voel het al. Het kopschudden is begonnen en ik mag aan het werk.

De vis voelt licht, maar vecht goed. Kenmerkend is dat de vis diep onder water blijft en ze probeert de grote stenen, 10 meter rechts van me, te bereiken. Dat gaat niet door en ik schep deze rakker.
54 cm riviervechter ligt op mijn onthaakmat en ik ben nu al blij.

Dan krijg ik bezoek, een collega visser komt in vol ornaat zijn stellage opbouwen. Hij zit 25 meter van mij vandaan en ik groet hem vriendelijk. Geen response en ik laat hem verder zijn gang gaan.
De man is serieus bezig en ik ruik de flavours voorbij komen. 1,5 uur gebeurd er vrij weinig bij ons.
Maar dan begint de hengel weer te stuiteren en ik neem het snel over.Ik voel eerst kopschudden en dan lijkt het voorbij.

Als ik binnendraai voel ik toch een zwaar gewicht aan de andere kant van de lijn, maar het lijkt alsof ik een bos wier heb gehaakt ofzo. Als een merlijnvisser haal ik mijn lijn binnen en 10 meter voor de kant gaat het bos wier er als een haas vandoor. Het bonken is weer terug en ik moet de vis telkens laten gaan.

De collegavisser komt nu ook kijken en vertelt me dat het een barbeel is. “Ik denk het ook”, zeg ik en dan komt de vis boven. “Zo!!! Dat is een beste!”, zegt de beste man en ik vraag hem of hij voor mij wil scheppen. De vis past amper in het witvisnet en dan is ze op het droge.

Snel leg ik haar op de landingsmat en meet…..71 CM!!!
71 CM voor een barbeel is toch aardig groot dacht ik zo en de man beaamt dat ook.

Dan toont collegavisser ietwat van interesse en vraagt of ik misschien specifiek op de barbeel vis.
Mijn rommel ligt uitgestald en hij ziet overal kaas, lunchworst en boillies liggen.
“Jazeker, dit is mijn 2e zeg ik nog” en ik onthaak de vis.
“Mooie vis hoor” zegt hij nog en loopt terug naar zijn plek, terwijl ik wat foto’s schiet.

Met het zonnetje op mijn bol zet ik deze schoonheid op de plaat. En als ik klaar ben met schieten, tap ik de vis nog eventjes af en zie dat er allemaal kaas uit dat lichaam komt. Ik heb goed zitten voeren en de vis vond het kennelijk een lekker maaltje. Heerlijk gevoel, dat het dan ook lukt.

Een uurtje later houd ik het voor gezien. Collegavisser is er al eerder mee gestopt, omdat de brasem en alle andere witvis niet wilden bijten. Ik ben superblij dat ik mijn vissies weer heb gepakt en toch ook wel supertrots dat ik dan ook weer de juiste vis (barbeel) er tussenuit kan pikken.
Man, man, man, wat weer een ochtend en met wederom een BIG SMILE rijd ik dat lange stuk naar huis.
Bedankt vissies!

 

15 reacties

 1. iboulevard schreef:

  Zo, dat is een grote!

 2. Wowie.. Pomp je verbaasd me… 2x.
  1 met je vangsten
  2 dat je zo dicht bij me zit te vissen en me niet eens even belt… 😉

  Binnenkort een sessie?? ‘k heb toch vakantie.

 3. Marcel schreef:

  Haha Leon, ik dacht al waar blijft Leon toch!!
  1.Ben pas begonnen en wilde kijken of het geen toeval was.
  2.Ik vis niet in jouw buurt:)
  3.Je kunt helemaal niet zo vroeg opstaan.
  4.Maak maar een afspraak, maatje (call me)
  Groetjes…

 4. de bomber schreef:

  Mooie vis marcel.gefeliciteerd met je nieuwe pr.

 5. Rolo schreef:

  Waar is die paal gebleven op die

 6. Marcel schreef:

  @De Bomber: Thanx man en leuk dat je weer komt buurten.
  @Rolo: Het nederlandsrecord staat officieel geloof ik nog op 80 cm.
  Maar vorige week is er 1 van 83 cm gevangen op de waal.
  Check this out:
  Even scrollen naar beneden
  http://www.totalfishing.nl/vangstmelding,12,9426.html

  De barbelen op de Grensmaas zijn donker van kleur. Op de Waal, IJssel en de Rijn zijn ze weer licht vanwege andere bodem en kwaliteit water.

 7. Koen schreef:

  Wauw!! Alweer raak. Echt klasse. Er komt nog even een p.m. aan hoor. Mijn dag was ook helemaal super 🙂

 8. Andre schreef:

  Mooi man ;-p je bent lekker bezig ..het een na het andere PR aan puin.
  Die barbeel is een mooie vis ….ook een karper verwant net als de zeelt?

 9. Marcel schreef:

  @Koen:Thanx man en super dat jezelf ook zo succesvol bent geweest met Art. Echt mooie vissen. Zie je maandag
  @Andre: He Dre, Inderdaad een karperachtige als ik Wikipedia moet geloven hahah
  Nou was dat PR van 71 natuurlijk een uitschieter en ik denk dat deze nog wel even staat. De meeste vissen zijn toch rond de 50-60 cm als ik het zo allemaal lees, met uitschieters op de waal 🙂

 10. Paul schreef:

  Schitterende vissen zeg….en zo te zien zijn ze makkelijk te vinden…had op vis tv ook al een paar afleveringen gezien…maar dat waren voornamelijk kleintjes..Wat denk je kan je deze vissen ook aantreffen op het Hollandsdiep…???

 11. Wowie Pomp, zoals ik al eerder zei, petje af. Mooie vissen en goed te zien dat je echt leeft voor je hobby. Vroeg op pad, van alles proberen. Nogmaals petje af…

 12. Marcel schreef:

  @Paul:Een hoop tijd en energie kan je heel ver brengen. Het is natuurlijk niet zo dat je een leuk plekje zoekt en ik hang een stuk kaas aan een haak. Met investeren in lezen, materialen proberen, praktijk ervaring opdoen en finetunen kun je een eind komen. Hollansdiep? Geen idee.
  @Leon:Thanx mate, check mijn reactie bij Paul.
  Met wilskracht, tijd en energie ergens in steken kom je een heel eind.
  Overigens, niet altijd uitgaan van wat anderen zeggen, probeer het zelf te ervaren en doe desnoods iets geks…

 13. Dick schreef:

  Ik zie dat je nog steeds pr-tjes scoort…
  Knappe vangst Pompie!
  Ik ben weer terug van Griekenland…hoop lekker vis maar niet in mijn netje!
  groet
  Dick

 14. Daan schreef:

  Mooie vangsten!!!

  Even een vraagje(s):
  Hoe vis je?
  – met feeder?
  – met of zonder voer?
  – schuivende montage of vast?
  – op de hair of op de haak?
  – gevlochten lijn of nylon?
  – diameter?
  Mooie site by the way!
  Visgroeten,
  Daan

 15. catwiezel schreef:

  er worden wel grotere barbelen gevangen in ned, maar niet iedereen wil de waterkant vol hebben zitten met mensen die effe een grote willen vangen en houden dan ook hun mond.

Laat een reactie achter