Pomps op Stoom

Ergens in het hoge Noorden van ons land zit Pa op een nieuwe stek.
Nu was Pa vorige week aardig verwend (2 zeelten en een boel brasem),maar zeelt moet toch overal wel te vinden zijn. Zodoende trok hij er samen met Gijs op uit. Gijs met alleen zijn hengel en stoel en Pa met zijn hele witvis kamikazeuitrusting. Dat de volledige uitrusting werkte kun je zien aan de bovenstaande foto.

Pa ving een prachtige zeelt van 39 cm en waar 1 zeelt is, zijn er meer. Dat belooft nog wat.

Ondertussen ergens in het midden van het land rij ik naar het water. Het heeft vannacht kennelijk geregend, want het wegdek en het gras zijn nat en ik heb de mazzel dat het inmiddels droog is.
Het water ligt er strak bij en je zou er bij wijze van spreken op kunnen schaatsen. Niet echt een goed teken. Om mijn kansen te verhogen vis ik vandaag met 2 hengels. Mijn nieuwe penhengel en de lichte spinhengel liggen op de steun en dan volgt het wachten. Na ruim een half uur begint het wat te waaien en ik heb hoop. De rimpels op het water komen nu langzaam tevoorschijn en dan gaat het pennetje van de spinhengel er vandoor. Yes! En de eerste zeelt is binnen.

Als ik de vis nader bekijk heeft deze onderaan de buik een soort gezwel. Jammer van de vis en ik zet de 44 cm terug. Zo, de eerste is binnen.
De wind heeft kennelijk effect, want al gauw worden de pennetjes vergezeld door belletjes aan de oppervlakte. Zeelt verraadt zich door middel van deze belletjes en de vissen zijn kennelijk aan het azen.
Het pennetje van de spinhengel gaat er weer vandoor en ik sla aan, wanneer de pen volledig is verdwenen. Deze rakker heeft er zin in en verdwijnt richting het diepe. De slip doet z’n werk en ik laat de vis gaan, want er is geen houden aan. Het net ligt al in het water en voordat de vis het doorheeft til ik het net op en ligt ze op het droge.

Een prachtige 48 cm ligt uitgeput in mijn handen en na de fotosessie wieg ik de vis langzaam in het water en zwemt ze na een korte pauze richting soortgenoten.
Tijd om de hengel in te gooien heb ik niet, want in mijn ooghoek zie ik de andere pen bewegen.
Ik ben nog net op tijd om aan te slaan en de penhengel mag eindelijk in actie komen. Als ik een glimp van de vis zie, moet ik even slikken.
De vis is groot! De vis is groter dan de vorige vissen en ik ben zenuwachtig. Please!!! Niet verspelen, niet verspelen, maar de vis blijkt goed gehaakt. 3 x schep ik mis en 3x volgt er een krachtexplosie.
De penhengel wordt goed getest en het Daiwa molentje staat goed afgesteld. Ze pakt weer aardig wat lijn, maar ik heb alle tijd.

Inmiddels staan mijn laarzen vol water. Ik ga zo op in de dril dat ik pas schrik wanneer ik water voel en al soppende sta ik te drillen. Het schepnet ligt vlak langs het riet en als ze die kant op dreigt te gaan, sta ik in de aanslag. Vlak voordat ze voorbij komt schiet het net uit het riet en klinkt er een kleine JIEHOEE!! in de vroege ochtend.
Deze zeelt is prachtig. 51 cm en een oudje. Mooi groot lichaam, een lange snuit en ik ben wederom onder de indruk. De vis laat zich makkelijk fotograferen en na de shoot houd ik haar in het water. Krachtig gaat ze er vandoor en nummer 3 staat genoteerd.
Op een paar ruisvoorntjes na vang ik niks meer. De wind is weer gevallen, het water is glad en ik ben klaar voor vandaag. Super dat ik deze 3 kwartier aan de bak mocht. Ik viel weer met mijn neus in de boter.

11 reacties

 1. Marcel schreef:

  He Pa, mooie vis hoor en gefeliciteerd met je nieuwe stek. Dat belooft wat voor de toekomst en de eerste is reeds binnen.

 2. Andre schreef:

  Hoi Marcel

  Het gaat jou lekker af met de zeelt teelt ;-p
  Ik ga morgen waarschijnlijk baarsen met een wormpje en nog ff op de zeelt op de plekjes waar we het laatst nog over hadden.
  Dat is dus in the hood van jou stek,dus misschien dat we elkaar nog treffen.

 3. Pomp senior schreef:

  Mas, weer een mooi serie zeelten. Was vanavond naar een andere stek geweest, E

 4. sander schreef:

  jemmig heejullie vangen ze als voorns!!
  wordt dit de eerste zeeltsite???

 5. ehd schreef:

  mooie zeelt hoor…..en sterk he?!
  ik heb er zo nu en dan wel een op het kkw gevangen.
  ik vind het toch knap als je zo gericht op zeelt vist (en ze dan ook nog vangt natuurlijk)

  succes verdr!

 6. Rolo schreef:

  http://www.zeelthunter.nl is nog vrij! Hoe smaakt zo’n beest eigenlijk, waarschijnlijk een beetje als kip. Zonder dollen, mooie vissen wederom. Ben benieuwd wat je gaat doen nu je weer op tandjes mag…..

 7. Koen schreef:

  Marcel, je bent nu officieel een zeeltspecialist. Gefeliciteerd!!

  @Pomp Senior: Ben benieuwd naar wat je nieuwe stek allemaal gaat opleveren. Mooie zeelt hoor!

  @Rolo: Smaakt erg lekker maar bevat veel graten.
  Helaas zeer mager: 0,6% vet; eiwit 18%. Rijk aan vitamines.

 8. Marcel schreef:

  @Mannen: Allemaal weer bedankt
  @Dre: Klaar voor de herkansing?
  @Pa: Nieuwe stekken zoeken is altijd een goede investering.Uiteindelijk zul je je stekkie vinden.
  @Sander:Nahh..1 goed stekkie wil helemaal niet zeggen dat je een zeeltsite op moet zetten 🙂
  @EHD:Thanx man, zo’n zeelthotspot werk ook wel aardig mee he!Maar je hebt gelijk. Ik moet denk bij mezelf ook wel eens, hoe is het mogelijk.
  @Rolo:Zeelhunter.nl? Ik durf het niet aan. Straks zijn de vissen vertrokken en ben ik de blankhunter
  @Koen:Specialist, specialist? Ik heb een goeie stek gevonden that’s all. Iedereen kan het op die plek.

 9. Rolo schreef:

  @Koen: Hehehe, mafferd!
  @Pomp: Gelul, je bent gewoon goed! Face it!

 10. Marcel schreef:

  @Rolo:Ja,ja,ja ouwe slijmjurk 🙂

 11. Hee Pomp, wat maak je nou man. Waar gaat dit eindigen, als elke volgende zeelt steeds weer groter wordt. Zonder dollen, top vangsten voor jou en je pa heeft er ook weer 1, te gek man.
  Heb ze wel zien zwemmen dit weekend, dus ik ga er binnenkort weer achteraan…

Laat een reactie achter