Pompie wil een Meter XIII (Carnaval)


Terwijl er hele volksstammen richting het zuiden trekken om daar carnaval te vieren, reed Koen richting het Westen des lands.
Gisteren hadden wij een afspraak en maakten wij ons op voor één van onze laatste snoeksessies van dit seizoen. Doel van onze dag was snoek te vangen m.b.v. doodaas. Een discipline die ons allebei al prachtige snoeken heeft opgeleverd. Of er deze dag een bonusvis bijzit is alleen maar afwachten, maar we hadden er veel vertrouwen in .
Afgelopen maandag ben ik wintervoorns wezen vangen. Het zal me niet gebeuren dat je op de snoekdag nog aasvissen moet vangen. Het risico is gewoon groot dat de aasvis niet wil bijten of dat je getrakteerd wordt op klein spul en dan sta je daar met je schele pos of minibaarjes. Enfin, een goede voorbereiding is het halve werk zeg ik maar en met de koelbox vol wintervoorn trok ik naar het water.

Inmiddels komt Koen er aangetufd en na een korte welkomsceremonie beginnen we met optuigen en uitvoeren van ons strijdplan.

Jullie hebben allemaal kunnen lezen hoe Mark van de Waal en ik in een eerdere sessie(Zie PWEM9) een strijdplan hebben uitgevoerd en daar aardig succesvol mee waren.
Inmiddels willen Koen en ik hier nog even op voortborduren en gaan we verder waar Mark en ik uiteindelijk gebleven waren. Echter zal ik jullie dit keer voorzien van een illustratie.
We zitten toch tegen het einde van het seizoen en het maakt me eigenlijk niets uit om dit prijs te geven. Eigenlijk kan iedereen dit bedenken, dus voor de draad ermee.

Het strijdplan
Koen en ik vissen net als de sessie met Mark vanaf de kant. Het targetwater is één van de vele haventjes die ons land rijk is.
In de winter hoopt voorn zich op in deze havens. Grote dikke voorns willen maar al te graag naar een plekje waar het een paar graden warmer is en deze plekjes zijn o.a. de havens rondom grote meren. Menig dikke voorn wordt er gevangen in de havens en waar veel voorn aanwezig is, vind je automatisch? juustum, snoek!!!

Foto 3: Onze tactiek in woord en beeld
Ik zei het al, we vissen vanaf de kant. Vanaf de kant creëren Koen en ik een soort ketting van vis. Een sardine plaatsen we bijna tegen de boot, dit is er één op de optonic (Pieper). De rest wordt aangeboden m.b.v. een dobber. (Zie foto 3). Mocht er überhaupt een hongerige snoek zwemmen dan kan deze vrijwel niet om onze aasvissen heen en dat is nou juist wat wij graag willen zien.

Doodaas
Voor de mensen die zich afvragen of we met levend of (semi-)doodaas vissen kan ik eerlijk zijn. We vissen met grote dode voorns, al vanaf het begin van dit project gedaan. De zwemblaas wordt lek geprikt, hierdoor zinkt de vis en hangt deze recht onder de dobber, in de zwempositie zeg maar. Eén dreg gaat in de rug, de ander in de staart. Zo proberen we te voorkomen dat de dreg bij het aanslaan diep komt te zitten, omdat we weten dat de kop van de vis eerst naar binnen gaat. Deze vissen hangen vervolgens onder dobbers van 18 t/m 25 gram en dat gaat prima.


Foto 4: Grote dikke diepvriesvoorns als aas
.
Voeren
We zijn nog niet helemaal klaar. Ik hou van voeren. Met mijn witvisachtergrond weet ik gewoon dat je de witvis naar de stek moet lokken en zo maken Koen en ik een voerstek d.m.v een aangepast wintervoertje. De ballen worden rond de plekken 2 en 3 gedropt en zo proberen we de witvis deze kant op te trekken (En hopelijk niet alleen de witvis)

De eerste uurtjes.
Daar zitten we dan. Uitgezakt in onze stoelen, 4 hengels op het droge en het wachten is begonnen. Ik zeg dat we nog wel even hebben, want de vorige keer liet de eerste vis zich pas rond een uurtje of 10 zien. Nu zul je denken, “Ja, nou en, die vissen hebben toch geen horloge?” Mmm, niet helemaal waar. Het is menigmaal voorgekomen dat er bepaalde bijtuurtjes zijn. Een bepaalde tijd waar de vissen massaal gaan jagen en soms compleet los zijn. Zeker bij het slootje struinen, kun je rond die tijden gigantisch scoren en daarom geloof ik ook wel dat die vis zich hier rond een uur of 10 wel weer eens laat zien, net als de vorige keer, maar het blijft natuurlijk koffiedik kijken.

Het is inmiddels 10 uur geweest en ik wil eigenlijk nog even wat voorntjes tikken. Terwijl ik mijn witvismontage in orde maak, ziet Koen mijn dobber stuiteren. “Marcel, je dobber!” en vlug spring ik op. Snel pak ik de hengel, maar de dobber gaat niet onder. De oranje boei drijft heen en weer, stuitert op en neer en verplaatst zich een paar meter. Ik twijfel, wachten tot de boei zinkt of aanslaan. Wappp!!! Toch maar aanslaan en dan voel ik gewicht. Even wordt er flink onder water geschud, maar al gauw komt er een vis boven.

Foto 5: De eerste voor Pomp. Een mooie 70er

Het is een mooi exemplaar, netjes in het hoekje gehaakt en ik gok zo’n 60-70 cm. Koen komt me helpen met landen. Het net gaat eronder, de vis wordt geschept en daar ligt de eerste op onze onthaakmat, super!!! De vis blijkt 74 cm te zijn en met een mooi rond buikje mag ze even poseren. Vlug schiet Koen wat platen en laten we de vis gauw te water. Een paar seconden later is ze verdwenen. OK, de vis is gesignaleerd, nu is het opletten geblazen en snel gooi ik nog wat voerballen.
Foto 6: De aasvis van Koen was ook niet veilig. Gotcha!!
We nemen nog wat koffie, Koen pakt de stroopwafels en ik zit te bluffen. “Koen, de voerballen liggen er in, binnen een half uur gaat jouw dobber onder”, en of de duvel er mee speelt verdwijnt in nog geen 10 seconden Koen’s dobber. Het is gissen, hoelang moet je wachten en Koen slaat een gat in de lucht. Oei, dat is jammer en dat is flink balen. 15 minuten later zijn we Koen’s dobber weer kwijt en Koen staat op. Dit keer wacht hij iets langer en Wap!!! dan is het raak.
Ik pak snel het schepnet en Koen drilt de vis. Ze neemt een paar runs en dan komt ze boven. Yes!!!Weer een vis.
Foto 7: Netjes in het hoekie!

Pompie schept, Koen loodst ons naar de onthaakmat en de 2e vis ligt op de mat. De dreg zit weer voorin en dat is makkelijk onthaken. De vis is 75 cm en we maken even snel een fotootje. Voor ze het door heeft zwemt ze alweer en ik feliciteer Koen met zijn vangt. Wow, al 2 vissen en counting, super!!
De rust keert terug en we zitten weer te turen.

We hebben nu ook een toeschouwer gekregen. Hij heeft dit even allemaal op een afstandje bekeken en hij vertelt ons dat hij het hele tafereel vol verbazing heeft aanschouwd. Een onthaakmat, grote schepnetten, een meetplank, hij vindt het prachtig en super dat die vis zo netjes wordt behandeld.

Foto 8: Ook een puntgave vis voor Koen.
Er zijn nu ook andere kapers op de kust. De 2 mannen willen eveneens gaan doodazen, maar moeten eerst nog aan de aasvis. Helaas voor de mannen wilden de aasvissen niet bijten en zo komen ze teleurgesteld nog even een praatje maken. Ze vroegen overigens of er gecontroleerd werd en of hier met levendaas gevist kon worden. Het toeval was dat er net een controleur geweest was en daar schrokken ze wel even van.

Foto 9: De bodemmontage bleef hier akelig stil.
Enfin, de tijd tikt en de wind neemt wat in kracht toe. De optonic piept nog eens, maar drukt niet door en Koen en ik zitten aan de saté.We overleggen “What tot do”en we besluiten na 6 uur te verkassen.
De hele handel wordt ingepakt en ergens anders neergezet. De ballen voer gaan net als de aasvissen weer te water. Het is wachten, een discipline die je wel moet beheersen om hier plezier aan te beleven.

De laatste uurtjes.
Wanneer de zon ook nog begint te schijnen dommelen we bijna weg in onze stoelen. Eigenlijk verwacht ik niet veel soeps meer, maar hoop stiekem op het volgende bijtuurtje.
Wanneer het 15:30 uur is besluiten we nog een uurtje te zitten. Het is dan mooi geweest en langzaam beginnen we onze spulletjes op te ruimen.
Dan is de dobber van Koen weer weg en snel turen we over het water. Zou het de spiegeling van het water zijn dat we zijn dobber niet zien? Is het de laaghangende zon? Koen draait zijn lijn strak, maakt contact en geeft zijn karperstok een hengst. Voor de 4e keer is het Wap!!! En voor de 3e keer is het vis. Yes, weer is het raak.

Foto 10: De 3e vis dient zich aan.
Het ritueel herhaalt zich. Pomp pakt het schepnet, Koen drilt de vis uit en even later ligt vis nummer 3 op de meetplank. Wederom is het een 70er. 4 aanbeten, 3 vissen, je kunt het slechter treffen. Superblij feliciteer ik Koen, hij is tenminste niet voor niets deze kant opgekomen. Dan tikt de tijd langzaam weg en beginnen we met inpakken.
Wanneer ook de laatste spullen in de auto zitten geven we elkaar een hand en bedank ik Koen voor de gezellige en succesvolle dag.

Foto 11: Koen, oog in oog met zijn vangst.
Met 4 aanbeten en 3 vissen was het vandaag een superdag. Het enige dat er aan ontbrak was een dikke bonusvis als beloning, maar zo zie je maar weer…het blijft vissen.Ik denk eerlijk gezegd dat die vissen afgelopen weekend voor een groot deel, naar het zuiden des land waren getrokken. Het was tenslotte carnaval.

Het doodaasvissen heeft me de afgelopen maanden helemaal gegrepen.Nooit gedacht dat ik daar zo veel plezier aan zou beleven en dat ik daar ook nog eens fanatiek in zou worden. Het is daarom jammer dat per 1 maart de gesloten tijd voor snoek aanbreekt. Daarom deze laatste week nog maar eens op stap. Ben benieuwd of het weer leuke vissen op zal leveren. To be continued…

7 reacties

 1. Koen schreef:

  Marcel, jij ook bedankt voor deze leuke dag!! Het was het vroege opstaan en de lange rit meer dan waard. Je hebt er een mooi en informatief verslag van gemaakt. Mooie foto’s heb je trouwens uitgekozen.

  Nog eventjes een poging wagen aankomend weekend en dan is het snoeken weer voorbij. Jammer hè. Ik ga me denk ik weer richten op de karper hoewel ik steeds vaker om me heen kijk naar geschikte zeeltstekken. Misschien maak ik er wel een kombinatie zeelt/karper project van. Nog even piekeren…..

  Spreek je snel weer,

  Koen

 2. Barbeeljager schreef:

  Hey Marcel en Koen, een mooie dag om op terug te kijken, …

  En wat discipline betreft heb je volkomen gelijk, uren wachten loont uiteindelijk, … zo zie je maar weer 4 aanbeten en drie mooie snoeken.

  Wat is vissen toch mooi hé !

  Tot onverwachts.

  GreetZ
  Ron.

 3. Pomp senior schreef:

  Hé Boy’s weer een leuk verslag met toch weer een paar mooie snoekies.
  Koen, Ook al gepakt door het doodaasvirus?
  Toch twee mooie exemplaren gevangen en je houdt nog een uitdaging van de meter
  tegoed.
  Veel geluk voor het laatste snoekweekend en misschien wel een Drentse meter.

 4. Nico schreef:

  Klasse mannen!!! Goed verhaal en toch maar weer drie mooie snoeken in het netje gekregen….dankzij een secuur uitgestippelde taktiek!!!

  Aan alle leuke dingen komt een eind….dus ook aan jullie snoekseizoen. Aan de andere kant weer leuk omdat je je dan weer kunt storten op andere disciplines van het vissen…keuze genoeg lijkt me!!

  groet
  Nico

 5. Pieter beelen schreef:

  Koen en Pomp mooie sessie vol winterse actie.
  Volgend weekend “alles of niets weekend”/”de eindsprint”?
  Alvast succes!

  Pieter

 6. Koen schreef:

  Ron, Pomp senior, Nico en Pieter bedankt voor de leuke reacties! Ik hoop dat het een goede “eindsprint” wordt. Ja Pomp senior dat geluk kan ik wel gebruiken, want negentigers zat maar die metersnoek moet toch ook op mijn stekkie zitten….Maar goed, ik heb er niet minder lol om en dat is toch het belangrijkste hè 🙂

  Groeten,

  Koen.

 7. Marcel schreef:

  @Koen: Hee Koen, jij ook bedankt man. Vind het trouwens leuk dat je straks ook weer gaat zeelten. Zo krijg ik ook weer extra motivatie en ik hoop anderen ook. @Wolf: Hee Ron, heerlijke hobby he hahaha. Leuk dat ik dat met meerdere verslaafden kan delen. Tot gauw, ouwe.
  @Pa: Pabe, thanx hoor..binnenkort maar weer eens voorntjes tikken?
  @Nico: Hee Nico, je hebt helemaal gelijk hoor, genoeg keuzes. Even wachten waar mijn hoofd naar staat. Maar weer eens een gezamenlijke sessie inplannen?Even een andere vis het lastig maken? We spreken.
  @Pieter: Heee Pieter, nog 2 dagen to go…ben benieuwd wat er nog in het vat zit. Overigens nogmaals gefeliciteerd met je eerste karpers man, ontzettend cool!!
  @Koen: Hee Koen, we hadden het er al eerder over. Just a matter of time en dat beetje geluk nog he. Gun het je van harte en desnoods maken we er een missie van. Koen wil een Meter 🙂

  Mensen, morgen kunstaaskletsen met Sander, heb er zin in!!

Laat een reactie achter