Pompie wil een Meter (Deel XI) Doodaas 2009

Doodaas 2009.Stop 30 enthousiaste doodaasvissers in een veel te klein clubhuis en je hebt een superdag. Maassluis was deze zondag onveilig. Overal in de binnenstad dobberden aasvissen. Belgische sardines, Duitse makrelen en oer-Hollandse voorns. Werd er ook gevangen?Jazeker. Check het verslag.

Zaterdagavond loop ik naar de de schuur en haal 10 voorns en wat sardines uit de vriezer. Morgenochtend begint Dutchfishing’s Doodaas 2009 en het kriebelt behoorlijk. Dit jaar ga ik alleen. Ik heb op de valreep een plaatsje kunnen regelen, maar dit lijkt me ook wel leuk om met wat andere vismaten te doen..mmm ideetje voor volgend jaar?

Foto 2: Midden in de binnenstad een doodaaswedstrijd houden, geweldig!!
Enfin, het is voor mij een uurtje rijden naar Maassluis en ik rijd het terrein op van Watersportcentrum Vlietland. Op dit terrein staat een klein clubhuis en als ik naar binnen loop ben ik één van de laatsten. Ik zie veel bekende gezichten, maar even zoveel onbekende.

Dan zie ik een arm in de lucht gaan en het is de organisator Ron Mansveld die me wenkt.  We geven elkaar een hand, ik krijg mijn deelnemerskaart en meng me onder de mensen. Al gauw krijg ik kreten naar mijn hoofd. ” Pompie wil een meturrrrrrrrrrrrr!” , hoor ik ergens. ” VisPompieeee!”, roept er iemand. Ik moet spontaan lachen.

Foto 3: Alle hoeken werden uitgekamd. Op zoek naar snoek.
Wanneer iedereen aanwezig is begint Ron met uitleggen.
We worden gesplitst in twee groepen. De ene groep begint aan de NoordVliet, de andere aan de Zuidvliet en na de lunch wisselen we om. Er zijn geen visstekken uitgezet, iedereen is vrij om te gaan en zo hebben we lekker de ruimte.Er wordt overigens met maar 1 hengel gevist, yeps, het gaat beginnen.

Foto 4: Een dobber, doodaas en een takel. Het gereedschap van vandaag.
Ik heb de Zuidvliet geloot. Samen met een paar Belgische collega’s besluit ik een brug te bestoken en ik hang een dikke voorn onder de dobber. Ik besluit het een uurtje aan te kijken om vervogens te verkassen, maar dan is er actie.
Eén van onze Belgische deelnemers slaakt een kreet en een schepnet vliegt door de lucht.Heeé er is vis, maar de pech slaat vervolgens toe. De vis rolt van de haak en laat de deelnemer beduusd achter,dat is jammer. Mmm… ik sta hier goed.

Om 10:30 uur besluit ik te verkassen, zo heb ik nog een 1,5 uur voor de pauze en wie weet zit er ook vis ergens anders.
Ik rijd naar een mooie T-splitsing en installeer mijn hengels.
Al gauw komen Ron Mansveld en Volkmar Strikkers langs.
De mannen komen de lunch doornemen en vertellen me dat er nog niks is gevangen. ” Niet getreurd”, zegt Ron. “Vorig jaar was het bijtuurtje zo rond het einde van de dag, dus er is nog hoop”  en ik begin na het zakken van de hoop, weer een beetje vertrouwen te krijgen. ” Vooral doorgaan” , zou Barry Stevens zeggen en Pomp plaatst zijn dobber maar eens naast een bootje.


Foto 5: Even uitwijken naar een rustig stukje rietkragen.

Het is inmiddels tijd. Tijd om terug te gaan naar het clubhuis, tijd om de broodjes Frikandel speciaal te verorberen en ik heb trek. Inmiddels schuiven de boys van Poldersnoeken aan. Volkmar Strikkers ,Thijs de Groote en Tom Dieleman. We praten wat bij en hebben het naar ons zin,het is beregezellig. Tijdens ons broodje pept Ron ons nog een keer op en dan is er de groepsfoto. Even lachen allemaal en we zijn klaar voor dagdeel 2. Dan krijg ik telefoon. Maatje  Sander is in de buurt en wil even komen kijken en in no time staat hij op de stoep. Dat beetje moral support doet me goed, want je staat er min of meer toch alleen voor. Prima gezelschap.

Foto 6: De groepsfoto van Doodaas 2009.
Dan komt de organisatiescooter voorbij. Er is een vis van 1.06 m gevangen een eindje verderop en dat geeft weer nieuwe hoop.
Sander en ik verkassen richting het centrum,maar net als de anderen krijgen we ook daar geen beet.
Er wordt vervolgens een soepie door de organisatie gebracht en wij gaan vrolijk verder.

Foto 7: Pompie ook maar aan het slepen. Peuteren met een voorn aan de takel hahaha

Weer besluiten we te verkassen. Dit keer zoeken we rietkragen op en ons laatste uur is begonnen. Hoe we ook proberen de vis aan te schubben te komen, het bijtuurtje is er gewoon niet en om 15:40 uur vind ik het welletjes. Ik neem afscheid van Sander,rijd naar het clubhuis alwaar de anderen ook vermoeid binnen strompelen.
Tot mijn verbazing hoor ik dat Thijs de Groote van Poldersnoeken.nl de enige vis van de dag heeft gevangen, erg leuk voor hem natuurlijk.

Foto 8: Thijs de Groote met zijn winnende 1.06m. Die wil ik wel inruilen voor 2 van mij zeg…
Ik word nog en paar keer herkend als die Bril van de filmpjes en mensen vragen me de hoeveelste aflevering van ” Pompie wil een meter”,  DIT nu gaat worden, erg leuk allemaal.Vervolgens is er de prijsuitreiking. De schitterende Doodaasbokaal wordt uitgereikt door Ron, en Thijs mag deze in ontvangst nemen.
Dan is er nog een loting met wat kleinere prijsjes en ook mijn nummer wordt omgeroepen.

Foto 9: De prijsuitreiking met de organisator en de winaar van 2009.
Wanneer ik nog wat heb bijgepraat en de drank iniddels op is, is het tijd om naar huis te gaan. Best wel een vermoeiende dag.

Met een vis van 1.06m was Thijs natuurlijk de terechte winnaar van de dag. Het was jammer dat er niet als vorig jaar veel meer vissen waren gevangen, want dat had de dag alleen maar mooier gemaakt.
Echter vond ik het persoonlijk helemaal niet erg, want het meemaken op zich was meer dan een belevenis. Ik vond het eerlijk gezegd wel jammer dat onze collega’s uit België en Duitsland geen vis hadden, want je moet wel heel gek zijn om hiervoor naar Nederland te komen.

Foto 10: Pompie en zijn troostprijs uit handen van Ron. Goed geregeld overigens.

Ondanks de ene vis wil ik Ron Mansveld en medeorganisatoren bedanken voor de unieke en prima georganiseerde dag.
Een doodaaswedstrijd organiseren doe je niet zomaar en daar komen meer dingen bij kijken dan je denkt.Daarom petje af voor Ron en collega’s en bedankt voor de puike dag.

Ik raad iedereen aan om volgend jaar mee te doen aan deze unieke wedstrijd. De sfeer, de spanning van het doodazen, de organisatie,allemaal super.
Er wordt vooraf zelfs een doodaasworkshop georganiseerd om beginnende of geïnteresseerden kennis te laten maken met deze spannende vorm van snoeken.
De wedstrijd is dan een mooie dag om het geleerde in de praktijk uit te oefenen. Wat wil je nog meer?

Kortom, meedoen volgend jaar en misschien tot dan. Ik ben natuurlijk zelf ook weer van de partij of ik nou moet blanken of niet. Helemaal mijn dingetje geworden dat doodazen 🙂

p.s. Wil je meer informatie over Doodaas 2009 of wil je eventueel volgend jaar meerdoen, check dan even www.dutchfishing.nl
Dit is de site van de organisatoren. Hou het goed in de gaten.
p.s.2 Voor een verslag vanuit het perspectief van de winnaar zelf, check www.poldersnoeken.nl
Goede site met prachtige verslagen en foto’s van Volkmar Strikkers, Thijs de Groote en andere gastschrijvers.

7 reacties

 1. Pomp senior schreef:

  Marcel,
  Ondanks de karige vangst, toch weer een heel leuk verhaal.
  Alsof je zelf meeloopt. Toch ook weer een hele mooie vangst die 1 meter en
  6 cm.Dus Mas je weet wat je te doen staat, eigenlijk moet het nog een keer kunnen om je PR te verbeteren.
  Groetn.

 2. André schreef:

  Hey Pompstra,

  Jammer man dat je geen vangsten had. Volgende keer beter 🙂

  Ondanks dat je geen vangsten had lijkt het me wel een gezellige dag geweest daar in Maassluis. En dat is ook wat waard!

  Groeten,
  André

 3. Ferdinand schreef:

  He pompie,

  Jammer dat er zo slecht is gevangen. Ik heb zondag ook gevist en ook met hetzelfde resultaat. Blijkbaar een slechte dag! Volgende keer beter zullen we maar zeggen.

 4. Tom schreef:

  Hee Pompieee!
  Haha gaaf verslag man! Behoorlijk taai, maar in ieder geval hebben we een basis voor volgend jaar. Dan kraken we Thijs!

  Groeten,
  Tom

 5. Barbeeljager schreef:

  Ey Pompie,….

  Wel cool om zo in de binnenstad te vissen,…. jammer dat je deze keer niets had, maar wel een ervaring rijker.

  GreetZ
  Ron.

 6. Pieter Beelen schreef:

  Hej Marcel,

  Ziet er gezellig uit. Was wel taai zo te lezen. Leuk verslag en mooie platen.
  Net terug van Belgie. 2 nachten zonder succes gebibberd langs het kanaal.

  Pieter

 7. Marcel schreef:

  @Wolfie: He wolf, ja was supergezellig, beetje a la een barbeelforumdag, maar dan met allemaal roofvissers he. De spaning was trouwens om te snijden. 30 man…30 aasvissen, daar moeten grote snoeken gehaakt worden. Het was jammer dat het maar bij eentje bleef.
  @PieterL Hoi Pieter, heb nog aan je gedacht dit weekend. Ik vroeg me af of je er nog zou zitten. Jammer man, ouwe bikkel!

Laat een reactie achter