Pompie wil een Meter (Deel X)


Wanneer de zon opkomt en de rijp op de takken zichtbaar wordt, zit Pomp al in de auto.
Vandaag gaan we ijssnoeken met Koen en ik vraag me af wat de dag zal brengen.
Feit is dat het Eskimopak weer uit de kast moet en dat het klappertanden wordt.
Zo tuf ik richting Noorden des lands en beginnen de doodaaskriebels weer op te spelen.

Voor de mensen die mij niet kennen. Ik kom oorspronkelijk uit het Noordoosten des land. Emmen (Drenthe) welteverstaan en ben 10 jaar geleden naar het westen vertrokken. Het is daarom erg leuk wanneer er een sessie rond die contreien plaatsvindt en deze keer ga ik na lange tijd weer eens op pad met Koen.

Foto 2: De vorstperiode is begonnen.

Koen is karpervisser en daar kan ik nog heel wat van leren. In de winter mag kornuit Koen graag doodaasvissen en menig dikke 90er heeft hij inmiddels op het droge gekregen. Toch, net als Pomp begin november, mist hij die meter nog op zijn lijstje . Ik moet eerlijk zeggen dat ik denk dat het een kwestie van tijd is, want als iemand “The Fat Lady” al had moeten vangen, was het Koen wel. Misschien dat het deze sessie gaat gebeuren en het zou mooi zijn als ik daar getuige van zou worden.

Enfin, met Koen heb ik afgesproken een mooi stukje water te bestoken, maar er is iets waar we wel rekening mee moeten houden, vorst. De afgelopen 2 nachten heeft het goed gevroren.

Foto 3: Het gedeelte in de zon was nog goed open.
De takken dragen rijp, de grond is keihard en sommige delen van plassen en kanalen zijn gewoon dicht. Het is zoeken naar de juiste stekken.
Inmiddels komt Koen aangereden en schudden we elkaar de hand. We besluiten meteen door te rijden naar plaats van bestemming en vol energie rijd ik achter Koen aan.

In het land van Bartje rijden wij richting een mooi stukje water. Het is hier nog redelijk open en we beginnen met het uitpakken en optuigen van onze spullen. Kamp “Drenthe” is klaar, onze takels gaan te water.
We vissen beiden met 1 hengel, allebei gebruiken we de dobbermontage en we gebruiken voorns als aas.


Foto 4: Genieten in de natuur, broodje erbij, sateetje, heerlijk.

Daar zitten we dan, midden in het bos, prachtige omgeving en met de kou valt het naar omstandigheden mee.
Het Eskimopak zit als gegoten, de iso-boots houden het boven 0 en mijn vingertoppen kan ik ook nog bewegen, prima.
Zo zitten we lekker op onze stoeltjes en leuten wat koffie, maar dan …

“Je dobber, Marcel”, “Je dobber” en langzaam wordt mijn dobber naar beneden getrokken. “Ploink”, daar schiet ze weer omhoog en zo gaat dat een tijdje door. Moet ik nu aanslaan, moet ik wachten, ik weet het niet en ik besluit te wachten. Wanneer het weer rustig is haal ik mijn lijn binnen, maar aan de aasvis is niks te zien. Zouden het pulkende baarzen zijn geweest?


Foto 5: En daar is de eerste dame.

Zo gaat het die ochtend wel vaker. Dan is het de dobber van Koen, dan is het mijn dobber die even op en neer beweegt en we besluiten gewoon te wachten tot de boei volledig wegloopt. We zijn in opperste staat van paraatheid.

Even tussendoor. Er wordt mij overigens gevraagd waarom ik nog steeds de titel “Pompie wil een Meter” gebruik op mijn banners. De meter is toch al binnen, dus je bent eigenlijk toch al klaar?
Helemaal gelijk, de meter is al binnen, sterker nog, het zijn er al 2. Toch vind ik deze missie zo leuk dat ik hier de hele winter nog wel mee door wil gaan en zodoende houd ik de uitdaging ook nog een beetje in stand. Het blijft ook verrekte spannend klinken, moet ik zeggen hoor….


Foto 6: Prachtig getekende snoek van 84 cm.

Terug naar Drenthe, terug naar de Diehards die deze kou trotseren en Koen zit volgens mij in zijn tas te snuffelen. Een paar uur geleden hadden we het er nog over. De aanbeten vinden heel vaak plaats wanneer je ergens mee bezig bent en of de duvel er mee speelt ben ik de dobber van Koen kwijt.
“Koen, je dobber is weg!!”, en Koen springt omhoog. Snel draait hij de lijn strak en slaat aan. Meteen zien we een kolk en Koen haalt binnen.


Foto 7: Even op de meetplank

Het is altijd spannend wanneer je hengel krom staat van de spanning, je lijn door het water giert en je hart in je keel klopt. Pomp en Koen staan met spanning te kijken, maar dan laat de vis zich zien. Een prachtige snoek doorklieft het water en snel geef ik Koen het schepnet. Dan is de vis voor Koen en is de eerste snoek een feit.

Foto 8: Mooie kleuren

Snel wordt de dame op de landingsmat gelegd. Koen meet 84 cm en de vis heeft een lekker buikje.
De dame is nog niet helemaal uitgedrild en probeert zich met man en macht los te wrikken, wat Koen een paar vervelende sneetjes in de vinger oplevert.

Foto 9: Nog even en de boel is echt dicht

Het hoort erbij, de vis mag op de foto en ik maak een paar mooie platen. Dan mag deze dame weer terug en langzaam zwemt ze richting het diepe water. YES!!! De eerste is binnen.

We zijn in onze nopjes, de kop is eraf en Koen besluit een soepje te maken.
Ondertussen wordt er flink aan de dobber gepeuzeld en af en toe krijgen we van die pest tikjes.
Wij zijn er inmiddels aan gewend geraakt en we wachten geduldig af tot de dobber volledig is verdwenen, maar die actie blijft uit.

Foto 10: Grote bomen om ons heen.
De rest van de middag zien we ook geen stootje meer en om 14:30 uur besluiten we op te ruimen.Het was een knap lastige middag, met maar één aanbeet en het was behoorlijk koud.Toch heb ik super genoten van de enige vis, de omgeving en de constante spanning.

Wanneer we de spullen weer in de auto hebben geladen, elkaar de hand hebben geschud en ik Koen bedank voor de prachtige dag, rijd ik weer richting het Westen.
Dat doodazen gaat me nog wel even bezighouden. De spanning, het verdwijnen van de dobber, de grote vissen, schitterend. Op naar de volgende sessie.

8 reacties

 1. Mark van de Waal schreef:

  Hee bikkel!

  Met haar 84 cm toch zeker geen verkeerde vis 🙂 Proficiat Koen!

  Leuk verslag weer Marcel en idd, nog even en de boel ligt totaal dicht… Ben al even langs wat potenti

 2. Koen schreef:

  Het was weer een heerlijke visdag en als je je maar goed aankleed hoef je het ook niet koud te hebben. De snoek was bepaald niet los dus ben ik erg blij dat we toch nog eentje hebben weten te vangen.
  Achteraf denk ik trouwens dat die tikjes zoetwaterkreeftjes zijn geweest. Ik heb namelijk al geregeld aan een dood visje zo’n kreeftje gevangen in deze omgeving.
  Marcel het was een super dag en weer erg gezellig. We moeten deze keer maar niet zo lang wachten totdat we weer samen gaan vissen. Veel te leuk man!! 🙂

  En Mark het was inderdaad geen verkeerde vis. Ik ben altijd blij met iedere snoek en zeker met zo’n mooie. Hier weet ik trouwens nog wel wat open plekken te vinden. Ik ga morgen misschien nog even een poging wagen…..

  Gr Koen.

 3. Pieter Beelen schreef:

  Mooi getekende snoek voor de bikkels!
  Het zal nu wel snel dichtvriezen.
  Mocht je toch een stuk vinden dat nog open is houd de vis dan niet te lang boven. Vooral de ogen zijn gevoelig voor de vorst. Leg een vis dan ook liever op een mat (zoals jullie doen) dan op bevroren ondergrond.

  Vissen met rivierkreeften onder een dobber kan ook zeer lonend zijn voor allerlei vissen waaronder snoek, baars en snoekbaars.

  Pieter

 4. Nico schreef:

  Prachtig mannen om onder zulke koude omstandigheden wederom een prachtige grote snoek te vangen!!
  Die snoek vriest met dit weer bijna aan je handen vast als je de foto neemt en de volgende keer idd waarschijnlijk eerst een wak hakken voordat je in kunt gooien…

  goed idee trouwens die sate…

  groet
  Nico

 5. sander schreef:

  mooi mannen.
  erg mooie fotos weer(vooral die eerste)
  prachtige vis koen,proficiat,die pomp toch weer effe een poepie laten ruikn he!haha
  hier is alles ook al dicht,had het wel nog 1e kerstdag geprobeerd,3 volgers/missers.
  rest niks.

 6. Marcel schreef:

  @Mark: Hoi Mark, alles hier in de omgeving ligt dicht. Dat is jammer, maar er zit niets anders op dan te wachten op betere tijden. Helaas pindakaas. Eindelijk eens tijd om de boel op te ruimen hahah
  @Koen: Hoi Koen, we spreken gauw weer wat af, inderdaad veel te lang geleden.
  @Pieter: Heee Pieter, ouwe buffelaar. Thanx voor de tip man en hou me op de hoogte wat je eigen vangsten betreft. Altijd benieuwd wat die gekke gerritje nu weer aan het doen is hahaha
  @Nicos: Nicola, ouwe tobbedanser, vissen zit er op dit moment niet meer in. Denk dat ik eerdaags de schaatsen maar weer eens uit het vet haal. Je zou bijna zeggen, laat het voorjaar maar weer beginnen. Echter ben ik nog niet klaar met die dikke meterdames. Ik wil er nog even op vissen.
  @Sander: Heee Sander, ook bezig met het maken van een wak hahaha, het is niet anders, maar wel zuur. Ben je eindelijke en paar dagen vrij, ligt het water dicht hehehe
  Stuur even een mail voor een afspraak. Ik wil met jou ook nog even doodazen.

  Morgen het jaarverslag, wat een leuk jaar eigenlijk. Tot morgen allemaal

 7. Pomp senior schreef:

  Mas,

  Weer een mooi verhaal Marcel, was nog even wezen kijken, maar jullie gemist,jullie zaten net aan de andere kant.
  Koen gefeliciteerd met de mooie 84 er, toch weer de moeite waard om de kou te trotseren.
  Jullie kunnen nog altijd gaan wakvissen niet waar?

 8. Mike schreef:

  Aller eerst de beste wensen en veel vangsten voor 2009 Weer een paar mooie dames Marcel.
  2008 is een succesvol snoekjaar voor je.

  Groet Mike

Laat een reactie achter