Pompie wil een Meter (Deel VI)


Verslag van Zondag 23 november 2008.

De hele week heb ik met een smile om mijn mond gelopen. Man, man, man wat zat ik te genieten.Man, man, man, wat heb ik die film vaak opnieuw gezien.
Maar zoals altijd is er de drang naar meer. De gedachten dat er nog meer van dat soort krokodillen zwemmen is op zich al een moment om van te watertanden.
De gedachten dat de volgende dame mijn aasvis pakt gonst al weer dagen door mijn hoofd en zodoende was ik alweer bezig met de volgende sessie.

Wat ik nog vergeten ben te vertellen is dat ik de afgelopen weken mijn materiaal drastisch heb aangepast. Na mijn allereerste ervaring met een vastloper c.q. losser, wilde ik meer zekerheid..
Ik had namelijk niet veel vertrouwen in het staaldraad (sevenstrand) i.c.m. de dunne sleeves.

Bij het testen bleek dat er toch speling zat tussen het staaldraad en de sleeve.(Ik kon het staaldraad soms gewoon uit de sleeve trekken)
Nu kan het aan de sleevetang liggen, of mijn manier van een takel maken, maar ik had er geen vertrouwen in en dus stapte ik weer terug naar de 80 ponds X-ray Fluorcarbon van Rozemeijer. Lekker dik, bijna onzichtbaar en tussen de sleeves zit het muurvast. Super!!!

Foto 2: 80 ponds Fluor Carbon van Rozemeijer.

Ondertussen kreeg ik ook nog wat tips van andere collega doodaasvissers.
Het was misschien verstandig om mijn hoofdlijn wat dikker te nemen. Omdat ik nogal veel last heb van obstakels heb ik met een dikkere hoofdlijn de mogelijkheid om een vis onder of achter zo’n obstakel weg te trekken, zonder dat mijn lijn knapt of kapot schuurt. Zekerheid heb je nooit, maar ik kan het op z’n minst proberen te voorkomen. Inmiddels zit er 50 ponds Berkley Whiplash op de spoel. Hoezo zwaar materiaal?

Onder mijn 25 grams dobbers zit een sardine of dikke voorn. Ik moet zeggen dat ik 3 aanbeten op de dikke voorns heb gehad en nog geen 1 op de sardine. Die dikke voorns zijn trouwens allemaal vissen tussen de 20 en de 30 cm en ik hoop zo ook grote vis te verleiden. Toch lees ik dat sardines het momenteel erg goed doen, dus hier ga ik ook mee door.

Ook mijn hengels heb ik via een tip min of meer aangepast. Momenteel vis ik met een Spro Bushmaster en een Jerkbaitstok.
Allebei vrij stug zodat ik direct controle heb en de dreggen meteen goed vast zet in de harde bek van deze zware dames.En zo ving ik vorige week mijn eerste meter. Aan mijn materiaal kon het niet liggen. Helemaal top!

Foto 3: De Bushmaster van Spro.
Enfin, ik keek alweer uit naar het weekend en zo zat ik in de vroege ochtend weer aan het water.
De wind voelde erg koud en alle soorten neerslag heb ik gezien. Regen, sneeuw en hagel.
Jammer genoeg hadden de snoeken er geen zin in en zo stond ik weer met beide benen op de grond.
Dat is ook typisch doodazen. Het is heel vaak niks, maar als het dan Bingo is, dan heb je ook wat.

Op naar de volgende sessie.

p.s. Aan het einde van de week een goed artikel van Pieter Beelen, gaat over vissen met een handicap.Tot gauw.

11 reacties

 1. sander schreef:

  hee jammer man.
  toch geprobeerd en genoten.
  de takel ziet er goed uit zo
  tip: met sevenstrand en andere onderlijnen,knip een stukje van het onderlijn materiaal af en doe deze erbij tussen de sleeve en deze gaat er strak/moeilijk tussen.en knijp hem dan aan.dit voor het beshermen van je onderlijn tijdens het aanknijpen,en strakker zetten.gaat dit stukje er te gemakkelijk erbij is je sleeve iets te groot,neem een kleinere.
  succes met de verdere missie,laat je nog wel even weten waneer ik tijd heb,misschien 2 januari.
  cu sander

 2. Tsak schreef:

  Hey Marcel, ja het was afgelopen weekend erg taai. Je was toch weer met een van de Schwegler bootjes gegaan niet? Heb zaterdag daar een paar uurtjes getrold zonder enig teken van leven.

  Ach ja, we waren er weer ff tussenuit geweest en je moet het maar zo zien.. je hebt je materiaal weer eens kritisch bekeken en geprobeerd dat weer te perfectioneren. De volgende keer ga je met dubbel zoveel vertrouwen de strijd in 😉

  Cheerio, Tsak

 3. Mark van de Waal schreef:

  Hee Marcel,

  Had het al gehoord van je maar jammer dat je geblankt hebt (net als ikzelf trouwens haha)

  Tip v.w.b. 7-strand: neem de kleinste sleeve die je krijgen kan, wikkel het 6-7 keer om, vervolgens steek je het uitstekende deel nog een keer terug door je sleeve en knijp je hem dicht.

  Ik gebruik hiervoor zelf een sleevetang van Phoenix Electronics uit de elektrawereld, een superding!

  Ik knijp de sleeve ook altijd nog 3 x na met een botte zijkniptang. (geen scherpe gebruiken, dat gaat geheid fout)

 4. Pieter schreef:

  Nou… aan het materiaal zal het niet liggen hoor! Ziet er erg goed uit. Harde hengels zijn zeker erg belangrijk om de haken goed te zetten. En over de lijn, liever te zwaar dan te licht. Controle is toch wel lekker als er een buffel aan hangt!
  Succes.

  Pieter

 5. Marcel schreef:

  @Sander: thanx voor de tip Sander, kan ik zeker proberen, maar heb nu veel vertrouwen in de fluor. 2 Januari ben ik in principe niet vrij. We houden even contact.
  @Tsak: Weer naar Schwegler? Hahaha nee man, kost me 3 kwartier rijden en dan moet ik nog terug ook hahaha kost me allemaal vistijd.
  Het was wel berekoud moet ik zeggen.Succes zondag 🙂
  @Mark: Hoi Mark, ik denk dat ik inderdaad wat meer had moeten testen met die 7-strand. Tevens heb ik een goedkope sleevetang gekocht en kan het daar ook wel aan liggen. Thanx ook voor de tip man. We houden contact, Mark.
  @Pieter: Hoi Pieter, dat heb ik toen wel gemerkt met die spullen, ging als een trein. Jij nog bedankt voor die hengeltips, super man.

 6. ed schreef:

  Ik wil ze ook niet vangen aan sardienes Bedenk wel dat fluorcarbon niet tegen snoektanden bestand is voor het vissen in combie met kunstaas is het wel top met doodaas gaat het zeker met groote vis nog wel eens mis.

  Gr sucses ED.

 7. Marcel schreef:

  @Ed: Hoi Ed, thanx voor je tip.
  Mensen kijk ook even op http://www.edborghoff.nl voor meer metersnoeken en informatie. Ed en Pa hebben meer meters gevangen dan ik aan gewone snoeken hahaha. Erg informatieve site.

 8. Wolf schreef:

  Hey pompie,….

  Lekker aan het knutselen met montages,…
  Niet vissen en toch er mee bezig zijn, helemaal top !

  ‘k ben op dit moment ook bezig om diverse montages te maken om m’n vissies tot aanbeten te verleiden, kijken of het werkt.

  Goed bezig hoor !

  Tot onverwachts

  GreetZ
  Ron.

 9. Volkmar schreef:

  Marcel,

  Leuk om te zien dat je zo fanatiek doorgaat met het dood azen. Ik zie dat je nu een takel van Fluro Carbon hebt, maar ik deel de mening met Ed dat dit je nog eens een beer van een snoek gaat kosten!

  Wat ik zelf doe en je destijds ook gezien hebt bij mij in de boot, is het volgende. Ik maak een 20cm lange takel van 40 ponds Fox Carbo Flex en gebruik daar boven nog eens 60cm 80 LBS Fluor carbon (Suffix). Zo heb je de stealthy eigenschappen van het FC en de degelijkheid van staal gecombineerd.

  Wanneer Fluor Carbon gedurende een lange dril tussen die tanden gaat schuren, dan kon het nog wel eens goed mis gaan. Het kan dan misschien 50 of 100 keer goed gaan, maar je zult net zien dat wanneer die echte megakneiter er aan hangt…

  Succes met de visserij verder
  Groet,
  Volkmar

 10. Marcel schreef:

  @Wolf: Hoi Ron, ja super he dat prutsen en knutselen, soms nog mooier dan het hele vissen hahaha
  @Volkmar: Hoi Volkmar, toen ik aan dit project begon probeerde ik terug te halen met welke montage je tijdens onze missie viste.
  Ik kon me alleen nog maar de FC herinneren en ben daarmee gaan knutselen. Super bedankt voor de tip en ik denk dat die combi van je misschien wel DE oplossing is voor mij, omdat ik ook erg gecharmeerd ben van de FC. Goed dat ik dit onderwerp nog even heb aangeroepen in dit verslagje. Ben een stuk wijzer geworden, thanx allemaal

 11. Matti schreef:

  Leuke site is dit, en voor mij als beginner leerzaam.
  Groeten Matti

Laat een reactie achter