Pompie wil een Meter (Deel IV)


Verslag van Zondag 09 november 2008.

Vanmorgen regende het pijpenstelen.
Dat weerhield Sander en mij er niet van om een dagje te vissen. Het werd een topdagje. Lekker met een bootje, beetje trollen, slepen met doodaas, super!
Toch werd het me allemaal even te veel. Een aanbeet op de doodaashengel bracht hem helemaal van z’n apropos. Snoek drillen, sturen tegelijk, bril weg, snoek landen,camera weer kwijt. Het werd een chaos.
Daarom i.p.v. een Filmpje een fotoverslag. Sorry mensen, volgende keer weer on film.

Wanneer de wekker gaat hoor ik de regen tegen de ramen kletteren. Sjonge, jonge wat gaat het tekeer, als dat maar goed gaat en snel hijs ik me in de kleren. De jas gaat aan en ik ren naar de schuur, vul mijn koelbox met dode voorns en sardines en sprint door de regen weer naar binnen. Thermoskan koffie, boterham met pindakaas en gaan. Man wat heb ik een zin.

Eenmaal in de auto heb ik er een hard hoofd in. Het is onstuimig weer, het waait knoeperd hard en de regen geselt mijn voorruit. Op naar Ruud en Annie Schwegler.

Foto 2: Doodaasdobbers en Fireballmontages.(Ja Dennis, ik heb de dobbers nu ook 🙂

Wat gaan we doen?
Bij Ruud en Annie Schwegler kun je voor een prikkie de hele dag een bootje huren. Dit heb ik ondervonden tijdens de Peuteraar Roofvisdagen en het leek Sander en mij weer eens leuk een dagje te dobberen.

Het is de bedoeling dat we achter de roofvissen aan gaan. Alles hebben we meegenomen, van doodaas tot dropshotspullen aan toe en we hebben er zin in. Wel moet gezegd worden dat het zeer moeilijk water is. Locals als de familie Borghoff weten hun snoeken wel te scoren (respect voor deze meterspecialisten), maar op zulk groot water als de ringvaart en de Westeinder Plassen is het al gauw zoeken naar de speld in de bekende hooiberg. Mijn ervaring is niet al te best en ik vertrouw daarom volledig op Sander die vorig jaar met Koen heel erg succesvol was tijdens het dropshotten.

Foto 3 Respect voor de mannen Borghoff.

Enfin, om 06:55 uur rol ik voor de Hengelsportzaak van Ruud en Annie en nog net zie ik Chris en Ed Borghoff richting water lopen (Masters of de Metersnoeken). Ik geef Ruud een hand, krijg een bak koffie en we babbelen even over de vangsten van de afgelopen dagen. Ruud is niet te spreken over de vangsten. Het moet weer wat kouder worden, dan willen ze wel weer. Oei, dat belooft niet veel goeds.

Dan komt Sander binnen gehobbeld en ook wij schudden elkaar de hand. We praten wat bij en besluiten te gaan varen, maar als we de boot inladen lijkt het wel een vrachtschip. Wat een meuk.
2 tassen met bakjes klein kunstaas en gereedschap. 2 koffers jerkbaits en pluggen. 2 tassen proviand, een koelbox voorns en sardines. 2 jerkbait hengels, 2 dropshotstokken, 2 doodaasstokken, een schepnet. Een solution releasemat, een fishfinder met losse accu en een cameratas. Dan stappen we zelf ook nog in de boot en Sander vraagt waar we in hemelsnaam de vis moeten landen. Ik lig in een deuk van het lachen en val bijna uit de boot. We besluiten de boel te gaan reorganiseren en dan zijn we klaar. START THE ENGINE.


Foto 4: Sander en Pomp hebben er zin an.

Als eerste besluiten we een brug te bestoken met wat dropshotvisjes. Pomp maakt zich op voor de eerste Take en na de intro beginnen we met vissen. Na een uurtje dobberen besluiten we te verkassen en al trollend varen we over de ringvaart. Af en toe komen we vissers tegen en ook zij zijn weinig succesvol.


Foto 4: Af en toe mooie plaatjes

Overal zien we inhammetjes, overal potentiële snoekhotspots, je weet van gekkigheid niet waar je gooien moet, maar nergens kunnen we een aanbeet forceren. Dan besluiten we onze boot vast te leggen en de doodaasdobbers worden te water gelaten. Dit is superspannend….althans?Spannender dan alleen de sanitaire stop van ons wordt het niet en na weer een uur blauwbekken besluiten we te gaan slepen.

2 doodaasdobbers zwemmen naast de boot. Ik heb inmiddels het roer overgenomen en we zien in de verte het bootje met de familie Borghoff. Er wordt een snoek ik de boot geland. Die knakkers kunnen echt wel vissen hoor en zo dobberen wij verder. Weer gaat er een uur voorbij en we besluiten een ander haventje in te duiken. De doodaashengels liggen binnenboord en Sander pakt een stuk kunstaas. Ik besluit een fireballtakeltje te gebruiken i.c.m. een dode voorn en deze laat ik achter de boot zwemmen. De aasvis blijft wonder boven wonder mooi door het water glijden en zo trollen we op minimale snelheid door het haventje.


Foto 5: De eerste is binnen en 73 cm. Kijk eens wat een chaos in de boot.

Ineens krijg ik een ruk op de hengel. “Shoot, ik heb beet Sander!” en snel gooi ik de motor in z’n vrij. Ik probeer de vis te drillen, deze zit inmiddels onder de boot en we tollen nu op het water.
Dan dreigen we de kant te raken. Boot in z’n achteruit, oppassen voor de kant.
Sander biedt aan om de vis te landen en even later ligt de vis op de kant. “Waar is mijn bril, waar is de camera” en ik zoek me een ongeluk in de tas.

Ik rollebol over de spullen en Sander staat nog steeds te wachten met de vis. Zonder bril neem ik de vis over en Sander schiet even wat plaatjes voor het nageslacht. Wanneer ik de mooie zilveren vis te water laat schiet deze weg en zo lag de eerste eindelijk in de boot.

Man, man, man, wat een chaos en ineens herinner ik me waar mijn bril zou moeten liggen.
In het kratje met pluggen en jerkbaits ligt de Roy Orbison bril en ik baal als een stekker, maar eigenlijk moeten we ook wel weer lachen. De 0 is er in ieder geval af en snel varen we nog een keer over de stek, maar krijgen geen response.

Toch was het wel kicken. De voorn aan de fireball zat er nog niet eens zolang op en BAM het was raak. Ik besluit de hele middag met dit systeempje te gaan trollen en we varen verder.

Ergens verderop komen we de Masters of Snoek weer tegen. De mannen zitten inmiddels op 6 vissen en tja, tegen die toppers kunnen we niet opboksen. Hun grootste vis is op dit moment 99 cm en allemaal gevangen op doodaas, cool!

Ook wij besluiten weer de dobbers tevoorschijn te halen, maar we doen kennelijk iets verkeerd.
De benen worden stijf, de rug protesteert en we besluiten een plaspauze in te lassen.
De boot zetten we vast, de dobbers dobberen doorgaans en Sander en ik strekken de benen.


Foto 6: Pats, op de Litte Ernie

Wanneer onze vissen ook hier geen soelaas bieden besluiten we weer te gaan trollen en met een flinke boog draai ik de boot. Sander gooit zjin “Litte Ernie” achter de boot en net als ik gas wil geven duikt er vanuit het niets een grote vis op zijn plug.
De hengel van Sander klapt dubbel en snel draai ik de boot. Weer moet ik moeite doen om de boot tussen de palen te houden, weer heb ik moeite om de camera goed te houden en Sander probeert de vis binnenboord te krijgen.


Foto 7: Even beheerst een 89 cm in de nek pakken. Pfoe

Het is een lange vis, maar we zien ook een grote wond. Wanneer Sander de vis op de meetplank legt is de vis 89 cm en kunnen we de wond ook beter zien. “Zoo heee, wat een lelijke wond heeft die snoek zeg” en als ik beter kijk zien we een gapend gat. Het is een wonder dat de vis niet in 2en is gebeten, echt naar om te zien en snel schiet ik foto’s van de andere kant.
De vis duikt na de fotosessie snel weg en ondanks de wond is de vis nog aardig actief.
Ik feliciteer Sander met de buit en we staan alweer op 2 vissen. Het kan slechter.


Foto 8: Lelijke wond voor zo’n lange vis, zonde!

Ook hier varen we nog even wat rondjes, gooien alle aasjes te water, maar net als de vorige stek blijft het hierbij, we varen verder.

Omdat het inmiddels half 3 is geworden besluiten we nog 1 maal onder een brug te dropshotten, maar hier geven de vissen niet thuis. Na het laatste uurtje besluiten we weer naar Schwegler te varen en mogen we blij zijn dat we überhaupt wat gevangen hebben.


Foto 9: De buit is binnen, lekker hoor Sander.

Ruud ziet ons al aankomen, Annie zorgt nog voor een bakkie koffie en om iets over half 5 nemen Sander en ik afscheid.

Sander, ik vond het weer heel erg gezellig en we hebben dikke lol gehad. Ook hebben we vis gevangen en time flies when you ‘re having fun. Jammer dat de boel een beetje de mist in liep wat betreft het filmen, maar dat doen we nog een keer over. Ik heb weer genoten, hoop jij ook en we maken gauw een nieuwe afspraak.Thanx buddy.

Zo moet Pompie dus nog even wachten op zijn metersnoek, maar we komen dichterbij.
Vandaag was het alweer 89 cm en wie weet wat volgend weekend brengt. Hou het in de gaten, mensen.

p.s. De Missie houden jullie dus nog even te goed

16 reacties

 1. Nico schreef:

  Klinkt hilarisch!!! Maar zo te zien wel een mooie snoek weten te haken…ben erg benieuwd…kom maar op met dat verslag!!

  groet
  Nico

 2. mike-ad schreef:

  Kijk uit naar het verslag. “Pech” zat in de lucht. Zo dreef en zonk bij mij me landingsnet weg met een grote hekgolf tijdens het drillen van een barbeel.
  Groet Mike

 3. Andr schreef:

  Hey pompmans! Ik kijk uit naar je verslag!! Ben benieuwd of je hebt mogen ervaren hoe productief trollend vis kan zijn…

  En is die meter gevangen?? Je maakt me nieuwsgierig.

 4. Wolf schreef:

  Ow ow ow pompie….., ha ha ha, alles tegelijk willen doen gaat ook niet h

 5. pieter schreef:

  Gaat je zeker lukken man,
  Ben blij dat het me de eerste keer lukte (afgelopen zaterdag) was ook te danken aan de expertise van mijn vismaat. 3000 hectare en dan meteen een bak van 121,5 cm landen…. Blijven machtig mooie vissen die snoeken. Gezien je veelheid aan technieken kan het nooit lang duren voordat je de magische grens doorbreekt.
  Ik kan nu weer met een gerust hart achter de karpers aan!

  Pieter

 6. sander schreef:

  haha,ja zeer zeker doen we het over…
  zoals onderhand traditie getrouw zullen we de missie doen,voor het 3e jaar?
  ik heb het ontzettend naar me zin gehad, fun staat bovenaan,een vis vangen is erg mooi meegenomen.we gaan nog een keer de polder in en of doodazen.
  p.s:vind het goed om die foto er toch op te zetten met die wond die deze vis al had. Was een erge wond,weet niet waarvan,maar deze vis overleeft het wel,aangezien hoe krachtig hij wegzwom. Leek wel of hij bijna in twee

 7. Ferdinand schreef:

  He pompie,

  leuk verslagje weer man. Zeker niet slecht gedaan voor dat water daar. Er wordt daar zoveel gevist op snoek. Heb je bij de borghofjes wel gekeken of de aasvissen echt dood waren? Haha. Afgelopen weekend heb ik niks weten te vangen. Ook in haventjes geweest met de firebal en shads, maar mocht niet baten…

 8. Nico schreef:

  Hee mannen…super hoor!! Idd leuk verslag om te lezen..de lol straalde er van af en dat is naast het vangen ook belangrijk!!

  2 mooie vissen en slechts 11cm verwijderd van de meter, dat is net de lengte van een kleine voorn…het moet dus goed komen…!!!

  groet
  Nico

 9. GH schreef:

  Leuk verslag Marcel… En ja, wat is 11cm! Wellicht next weekend! Succes! 😉

 10. Koen schreef:

  Hoi Sander en Marcel, helemaal niet verkeerd hoor twee snoeken. Ook leuk dat er een snoek is gevangen op de fireballtakel.
  Jammer van het filmpje maar zo te zien was jullie dag helemaal top!

  Gr Koen.

 11. Marcel schreef:

  @Mike-Ad: Hoi Mike, misschien een goed idee om je net vast te binden aan een kribpaal. Ik ken mensen die complete uitrustingen zijn verloren tijdens het passeren van een schip hahaha
  @Pieter: Hoi Pieter, ja ja, wrijf het er maar in hoor. Baas, boven baas he, maar mijn vis komt nog wel. Ik ben al blij met 100 cm. Ik heb je vis inmiddels gezien, wat een bak…tsss
  @Sander: Hoi Sander, werelddagje. Binnenkort afspreken voor een sloot of doodaassessie hoor. Nogmaals thanx voor de topdag en ik zal even bij Informeren:)
  @Fer: Hoi Ferdinand. Ik heb niet bij die knakkers in de boot gekeken hahaha.
  B.t.w. Ookal heb je geblankt. Jij hebt je meter al gehad dit jaar he, cool.
  @Nico: He bokkepoot. Nog 11 cm Nico. Dat is nog een eind weg hoor, maar ik heb er alle vertrouwen in hahaha. Las je vangsten weer op Total Fishing, cool man. Je gaat nog steeds als de brandweer.
  @Gert: Hoi Gert, 11 cm naar de magische 100 cm he. Het is misschien niks, maar toch blijft het iets speciaals.
  @Koen: Hoi Koen, was zeker niet verkeerd voor dat water he, was ook erg tevreden.
  Die Fireballtakel was echt toppie. Op naar volgend weekend.

 12. wolf schreef:

  hey pompie, mooi verslag hoor chaoot, ha ha ha, zit lekker te genieten van je verslag. GreetZ Ron

 13. Mark van de Waal schreef:

  Hee Marcel,

  Leuk verslag weer man 😀

  Barbeel is een topper maar snoek ook he? :)Ben benieuwd wat onze decembersessie op zal leveren.

  Spreek je gauw.

  Mzzl!

 14. Marcel schreef:

  @Wolf: He Wolfie, best lastig hoor, klein bootje, geen electromotor hahahah
  @Mark: Hoi Mark, ik geniet er met volle teugen van. Af en toe wel jammer dat ik niet meer tijd heb, anders was ik vaker in de week op pad hehehe
  Ben ook benieuwd wat december ons op gaat leveren. Ik hoop dat de Sint nog een mooi kado achterlaat 🙂 Spreek je..

 15. dennis schreef:

  Super mannen, lekker verslagje en potdorie wat een mooie dobbers

  Groet Dennis

  *nog heel even en het is weer weekend*

Laat een reactie achter