Pompie wil een Meter (Deel II)


Verslag van Zondag 26 Oktober 2008.
Ploink, ploink…..ik zie mijn dobber op en neer gaan.
Ploink, ploink en nu loopt deze heel langzaam weg.
Ik verslik me bijna in mijn sultana en snel loop ik naar mijn hengel.
“Wachten Pomp”, “wachten”, maar ik kan me niet beheersen en sla toch aan.Ik voel gewicht, maar ik krijg geen vat en plots zie ik een grote kolk, ai!!! Snel draai ik het boeltje naar binnen en zie de tanden om de voorn zitten. Ik zet de dregjes weer goed op de vis , gooi op precies dezelfde plek in en wacht……
15 minuten later hetzelfde ritueel…

De dobber stuitert en glijdt vervolgens langzaam weg. Dit keer wacht ik geduldig en wacht op het juiste moment. Snel geef ik de hengel een hengst en vervolgens voel ik gewicht. Een explosie volgt en dan begint mijn lijn te bewegen. Oef…

Het strijdplan:
We gaan dus doodazen. Sardines en Voorn zijn de vissen waarmee ik ga vissen en inmiddels
heb ik drie dagen zitten voeren. De visboer doet goede zaken wat sardines betreft, maar dat geeft helemaal niks. Ik heb er genoeg voor over om mijn missie te laten slagen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een Rookie ben wat doodaas vissen betreft.


Foto 2: Dobber, dobber. Kom maar mooie dames, kom maar..

Ook ga ik gebruik maken van een vastloodsysteem en met enige hulp van lezers en artikelen ga ik tevens deze uitdaging aan.

Ik gebruik op dit moment 25 grams dobbers. Het zijn misschien wel zware knotsen, maar ze blijven bij een aardig windje toch lekker op hun plaats liggen, heb ik gemerkt.
Onder de dobber hangt een schuifloodje en daar weer onder de takel, super!!!

Het vastloodsysteem is gewoon een karpermontage, ik gebruik 120 gram lood om enig tegengas te geven, maar weet niet of dit voldoende is, of juist “too much”. Misschien dat mensen mij hier nog advies over kunnen geven. Bij voorbaat dank.
Ik gebruik hier ook dezelfde takel als bij mijn dobbermontage.
Twee dreggen i.c.m. 20 LB Seven Strand staaldraad.
Misschien dat ik dit nog ga afwisselen met Fluorcarbon. Dat schijnt toch ook goed te werken.
Tevens kreeg ik van mijn hengelsportzaak wat deadbait floatersticks mee. Deze kun je in de vis prikken om je aas ietwat drijvend te houden, cool!

Inmiddels zit er een snoek aan mijn dobberhengel. Mijn lijn klieft door het water en mijn hart giert door mijn keel. Zou het nu al prijs zijn? en langzaam haal ik de vis binnen.
Eigenlijk verwacht ik nog een grote explosie, maar wanneer de vis bovenkomt moet ik de maat bijstellen. Ik schat de vis op dat moment een cm of 75. Dat maakt niet uit, ik ben superblij dat de montage gewoon werkt en voordat ik de vis land wil ik graag een fotootje maken. Dat had ik beter niet kunnen doen.

De beugel zet ik open en ik sprint snel naar mijn tas. Snel pak ik de camera en ren terug, maar
de vis is al gevlogen. Mmm, ik dacht toch dat deze goed vast zat, wat een pech. Overigens zou ik dit niet doen bij een grote vis hoor 🙂
Even later zie ik mijn aasvis drijven. Wat een geluk, ik was de zwemblaas vergeten door te prikken en zo pak ik mijn super aasvis uit het water.
Foto 3: De Spro Bushmaster ligt geduldig te wachten.

Helaas krijg ik in de 3 uur geen actie meer en moet helaas weer naar huis. Toch jammer dat ik deze week niet meer tijd had om te vissen. Het heeft me in ieder geval een ontzettend goed gevoel gegeven. Het systeempje werkt en nu is het een kwestie van uren maken. Ik hoop jullie gauw goed nieuws te brengen. Tot die tijd zal ik mijn doodaassessies afwisselen met wat snoeksessies met wat vrienden. Aankomend weekend weer een poging.

15 reacties

 1. Pieter schreef:

  Hej Pomp heb niet veel verstand van doodazen, maar met zo zwaar vastlood lijkt me een zelfhaking nog steeds niet te functioneren. Als de snoek de voorn vast klemt zal hij zich niet of niet goed haken en kan het loodgewocht makkelijk verplaatsen zonder gehaakt te worden. Je dient dus zelf de dregjes uit de vis te slaan. Zet ze dus zo licht mogelijk in de vis. Als je de haken uit de vis kunt slaan haak je de vis vele malen beter.

 2. Marcel schreef:

  Hoi Pieter
  Mmm, helemaal niet dieper over nagedacht moet ik toegeven. Zelfhaaksysteem is misschien een verkeerd woord. Karpersysteem waarbij je zelf nog moet aanslaan is misschien beter. Thanx voor het meedenken. Andere mensen nog suggesties wat loodgewicht betreft?

 3. Frank schreef:

  Ik zou het lood zo licht mogelijk nemen. Het enige wat het lood moet doen is je aasje op de beoogde stek houden. Zelf aanslaan is toch de manier denk ik. Snoek haakt zichzelf niet gauw door de keiharde bek. En de haak helemaal door laten slikken is ellendig voor de vis en de visser die hem moet onthaken…

  Succes anyway!

  Groet,

  Frank

 4. dennis schreef:

  Hee Pompie, heerlijk weer zo’n verslagje, zat er al een beetje op te wachten en nu was ie daar. Mooi, want vanavond kan ik nog even een uurtje pielen, en de zin stijgt nu naar grote hoogte,

  Ik ben ook niet zo’n doodaasexpert, maar wil toch even reageren op je puntjes, mischien heb je wat aan mijn visie.

  Voeren: Je hebt t over voeren met sardines… Gooi je ze wel door de blender of voer je ze compleet? Mijns insziens is blenderen het meest effectieve, ze worden wel gelokt maar hebben maar moeilijk iets te vreten.

  Lood: Ei-loodjes werken bij mij het lekkerst. 5, 10 en 25 gram en na elk eitje een stuitje, zo kan je perfect je aasvis balanceren (handig als met een sleepje of rukjes geven), en heb je minder kans op in de war raken zoals met een wartelloodje.

  Dobbers: Bij mij valt het echt op dat onopvallende dobbers beter werken dan opvallende boeien. Mischien door dressuur, mischien door ondiep water, maar heb t idee dat er een lampje kan gaan branden bij die beesten als er een fluo oranje ding boven een makreeltje hangt. Heb namelijk ook al eens gezien dat er een snoek heel rustig op een sardine afkomt, ruikt, eromheen zwemt, en paar minuten eronder blijft hangen voordat ie eroverheen schoof. Eerst even inspecteren dat vreemde zeeluchtje, vervolgens happen. Snoek is doorgaans niet zo moeilijk, maar kan het wel zijn. Afijn, vis nu met van die Drennan dobbers, die zijn doorzichtig met alleen het topje fluo, en kreeg daar altijd de meeste aanbeten op. Vis er nu alleen nog maar mee, en als ik niet anders heb maak ik in elk geval de onderkant van dobber even zwart. Op ondiep of dressurwater kan een dobber best belangrijk zijn.

  Takels: Met dobbers gewoon 1 dreg in de rug en meteen slaan zodra ie wegloopt, vrijwel nooit een misser. Als je dan van die ene dreg er een haakpuntje recht buigt dan prik je die in de aasvis, slaat ie meteen mooi los bij een aanbeet. Met sardines uiteraard met een elastiekje eromheen. Ik heb al vaak takels geprobeerd, vind t ook leuk om ze te maken, maar ermee vissen is mij op een of andere manier nooit goed bevallen. Dat ene dregje zou gewoon genoeg moeten zijn als ie in de rugvin zit en je meteen slaat, 99% kans dat ie goed gehaakt wordt. Mischien dat met loodsysteem anders is, vis ligt dan immers echt plat op bodem en je hengel in de steunen, hele andere manier van aanbeet lijkt me…. ik heb daar niet genoeg ervaring mee.

  Als er vanavond nog wat aan mijn sardines komt ruiken hoor je het wel,

  Groet DT

 5. Koen schreef:

  Wel leuk zeg dat je beet hebt gehad met doodaasvissen. Overigens heb je het over vastlood. Is het dan de bedoeling dat de snoek zichzelf haakt bij jouw montage? Ik gebruik altijd lood dat soepel over de lijn kan schuiven. De snoek neemt de dode vis in de bek en kan met weinig weerstand wegzwemmen. Ik gebruik dan ook die drop arm (of zoiets) van fox en vis met de beugel van de molen open. Dit systeem werkt bij mij goed maar ik moet toegeven dat ik met de dobber meer (maar ook kleinere) snoeken heb gevangen.

  Gr Koen.

 6. Nico schreef:

  Lekker dat je die spanning van een aanbeet heb mogen ervaren….jammer dat ie eraf vloog want met zijn lengte van rond de 75cm toch een hele mooie vis..

  De tips vliegen je hier om de oren dus wellicht dat dat je meer en vooral grote snoek op gaat leveren.
  Ik ben geen roofvisser dus kan je op dat gebied geen tips geven. Mijn enige tip is om je camera om je nek of in je zak te doen ;-)…Succes gozer!!!

 7. Ferdinand schreef:

  He pomp,

  Persoonlijk heb ik geen goede ervaringen met vastlood. Dat werkt gewoon niet zo goed bij het dood-azen. Gewoon een in-line loodje pakken, zodat de lijn er vrij doorheen kan schuiven. Dan kan de snoek gewoon lijn pakken, zoals je dat ook doet als je met de dobber vist. De zwaarte hangt een beetje van je hengel af. Gewoon het gewicht pakken wat het lekkerste werpt. Op deze manier krijg je schitterende langzame “runs” op de verklikker van de niets vermoedende snoek. Laat de snoek even wat lijn pakken en zoek even voorzichtig contact en dan aanmeppen!

 8. Marcel schreef:

  He Mannen, super lees voer!!!!
  @Frank: Hoi Frank, zoals ik aangaf op Pieter’s commentaar lees ik dat ik dat vastloodsysteem bij moet stellen naar zelf aanslaan. Ik had het natuurlijk ook moeten weten, maar heb daar ook nog nooit beet op gehad. Wat loodgewicht zit ik nog te twijfelen, maar dat moeten we testen.
  @Dennis: He Dennis, super bedankt voor de info man.Eens kijken…

  Voeren: Ik voer met bevroren brokken sardines. Het blijven mooie brokken wanneer je het tijdens het ontdooien snijdt. Zo probeer ik een spoor te cre

 9. Wolf schreef:

  Ej Pompie

  Je bent weer op het roofpad geweest ? ,… mooi man.
  Enneh tips over het roofvissen kan ik je niet geven omdat ik altijd met kunstaas aan het pielen ben, maarre ik heb nog wel een key-koordje voor je, kun je i.i.g. je camera om je nek hangen, ha ha ha.

  Vis je soms met dichtgeknepen of weerhaakloze haken ?, want als je de haak hebt gezet, dan kan hij toch eigenlijk niet meer los ?,…

  Nou suc6 man, enneh tot binnenkort.

  GreetZ
  Ron

 10. sander schreef:

  mooi verslagje weer man.je maakt er een leuk verhaal idere keer weer van.ben benieuwd wat het aankomende weekend word en wat je nou weer uit gaat vreten?!!
  enne ik mis bertus een beetje met nikeuwe ontdekkingen,is hij een beetje weg langs en op het water?in ieder geval succes met je missie.
  p.s. door overstappen werkt mijn telefoon niet,en me email is verandert,begint met hoofdletter S…… en dan @ziggo.nl,voor de @ en na de s is alles hetzelfde.
  gr sander

 11. Tsak schreef:

  Hey Marcel, leuk om te lezen hoe je allerlei plannen smeedt en die in praktijk brengt om die metersnoek te vangen. Tis altijd weer genieten om jouw plannen en verslagen te lezen hier.

  Nu t weer herfst is probeer ik ook zo nu en dan ook een snoek aan de schubben te komen, een paar uurtjes vroeg in de ochtend. Soms met kunstaas en soms een doodaassessie met de dobber. Vooral met de dobber vind ik echt relaxed. Nog niet veel succes geboekt, een keer een mooie wegloper gehad, maar door de adrenaline te vroeg en compleet mis geslagen. Ik vis mijn aasvis aan een enkele dreg net voor de rugvin. Ik denk toch dat t een wat kleinere snoekje moest zijn geweest. Ik sla meestal vrij snel aan om slikken te voorkomen, de meesten blijven wel hangen. Als er voldoende wind/stroming staat laat ik de dobber driften om zo een groter stuk af te vissen.

  Als aas ben ik meer geneigd om witvisjes te gebruiken. Soms haal ik bij de visboer sardientjes, dan vraag ik altijd naar wat visafval(vissekoppen, ingewanden, staarten). Ik maak er kleine porties/balletjes van in boterhamzakjes en vries dat in. Als ik bij mn visstek aankom bevoer ik een aantal beoogde stekken.

 12. Marcel schreef:

  @Wolf: Hoi Wolf, ik vis inderdaad met dichtgeknepen haken. De 80er van laatst had het kunstaas volledig ge

 13. eh schreef:

  Een tweede keer aanslaan wil ook wel helpen, een snoek heeft met z`n tanden veel grip op je aasvis en daardoor zul je hem niet snel goed haken. Met kunstaas (blik of hard plastic)heb je hier geen last van want dit glijdt beter door z`n snappert. Ik kan me voorstellen dat je bang zult zijn om de haken er uit te slaan maar de haken zitten goed of niet.
  Probeer maar eens.

 14. Marcel schreef:

  EH:Hoi EH, dat is zeker een goede tip, die ik ook een keer in de Beet gelezen heb volgens mij. De schrijver van dat artikel verspeelde een 1.10 m omdat het stuk kunstaas na het kopschudden los liet. Dezelfde snoek werd in dezelfde sessie gevangen door zijn vismaat en hij kon zichzelf wel voor de kop slaan.

  Sindsdien slaat hij nog een keer aan, wanneer de snoek al kopschuddend zijn boosdoener probeert te lossen. Er schijnt zo’n kracht op de kaken van die dikke dames te staan dat het weinig zin heeft dit te doen wanneer die bek dicht is, daarom slaat hij nog een keer aan wanneer de bek open gaat. Zeer risicovol vind ik zelf, omdat je bang bent het stuk kunstaas eruit te slaan, maar volgens de schrijver wel effectief.
  Thanx voor de tip EH en super dat je reageert.

 15. M.K schreef:

  Heey pompie,ik gebruik 20 tot 50 grms schuiflood.Maar ik zou je wel aanraden als je op een water vist waar je dikke metersnoek kan verwachten om 28 lb seven strand te gebruiken ipv 20 lb(ik gebruik zelf die met coating).De reden hiervoor is er 1 waar je zelf liever niet achter komt tijdens het drillen van een metersnoek,zoals ik dat enkele jaren geleden heb gehad…doorgebeten dus.Voor mij genoeg reden om sindsdien 28 lb aan de hoofdlijn te knopen.
  Suc6 allen, groet M.K

Laat een reactie achter