Pomp krijgt Roofbleiles

Ik correspondeer al enige dagen met een Roofbleikenner. Ik heb hem namelijk gevraagd of ik een keer mee mag en ik wacht op een dag dat de
roofblei los is. Dan krijg ik om 22:45 uur een Go en sta ik met de mobiel in de hand.

Aan de andere kant van de lijn hoor ik Volkmar Strikkers. De man van Roofbleivissen.nl, Poldersnoeken.nl etc etc… Of ik morgenvroeg voor zonsopgang aanwezig wil zijn en dat laat ik mij geen 2 keer vertellen. Morgen roofbleivissen met Volkmar, supertop natuurlijk en eigenlijk besef ik me nu pas dat ik griezelig vroeg m’n nest uit moet, maar dat deert me niet.

Even wat over Volkmar. Als er 1 iemand in Nederland verstand heeft van
Roofbleivissen is het Volkmar Strikkers wel. De gast vist al jaren op Roofblei, terwijl heel vissend Nederland nog niet eens wist van het bestaan deze rover en hij heeft er dan ook tientallen, wat zeg ik, misschien wel honderdtallen gevangen. De vis komt uit de Donaudelta via de grote rivieren Europa ingestormd en begint aardig in aantallen toe te nemen. Ik geloof dat het Nederlands record op 88 cm staat en Volkmar zat er al een paar keer dichtbij.

Tijd om zelf een kijkje te nemen. Tijd om eens roofblei van dichtbij te zien en zo nam ik een halve dag en reed ik in het pikkedonker richting een van de grote rivieren van ons land. Als ik gearriveerd ben zet ik de auto uit, want ik ben wat vroeg. Er was geen kip op de weg op dit vreselijk vroege uur en ik wacht op de gastheer. Dan zie ik wat koplampen op me afkomen en even later staat daar MR.

Roofblei himself. We schudden elkaar de hand en kennen elkaar nog van VisPomp – de Missie afl. 6 en Volkmar begeleidt me naar de stek. Als we langs het water lopen hoor je af en toe een knal op het water. Roofblei! en ik sta te popelen.

Daar sta je dan met je 35 grams spinhengel, je 3000 shimano molentje en 15/00 dynema. Niet echt spullen om op roofblei te vissen, maar ja ik weet niet beter. Volkmar vertelt me dat we voor zonsopgang eigenlijk onze slag al moeten slaan en we beginnen snel met inwerpen. Volkmar met zijn lichte spinghengel en dito molentje, arukushads van Spro en ik met mijn bijelkaar geraapt zooitje kunstaas

Klaappp!!! Ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee en de slip giert in de ochtendglorie. Volkmar’s hengel staat in een hoepel en ik draai mijn spulletjes binnen. De vis zigzagt van links naar rechts en het duurt even voordat deze vis op de kant ligt en dan tilt Volkmar de vis uit het water. Voor het eerst sta ik oog in oog met een Roofblei.

Een ontzettende muil staat op apegapen en ik kijk recht in de bek van de vis. Wauw! Indrukwekkend. Daar kan een pingpongbal in en de vis mag op de foto. 58 CM meet de vis en we gaan snel verder. Volkmar vertelt me dat de Roofblei op dit moment maar kort jaagt. Hoe lichter het wordt, hoe minder activiteit we zien en al snel volgt roofblei nummer 2.
Helaas niet aan mijn hengel, maar dat maakt niks uit. Ik kijk mijn ogen uit. 66 CM is deze vis en ook deze vis gaat terug.

Roofblei jaagt trouwens op hoge snelheid op kleine vis en om dat na te bootsen draait Volkmar als een gek zijn kunstaas binnen. Ik sta hem een beetje gek aan
te gapen en vraag of dat normaal is. Dan vertelt hij me hoe snel die Roofblei eigenlijk is en al snel sta ik hetzelfde kunstje met mijn molentje uit te voeren. Later in de auto blijkt dat ik zo hard heb binnengedraaid dat het dynema inmiddels los op de spoel zit en ik geloof dat ik toch eenzelfde molentje aan moet schaffen om hetzelfde kunstje nog eens te proberen.

Het wordt al bijna licht en Volkmar staat nummer 3 te drillen. Er zijn nog geen 3 kwartier om en we moeten nu al snel handelen. De 3e vis is wederom een vijftiger. Volkmar excuseert zich voor de kleine vissen en verteld me dat er heus wel grotere zitten. Ik zeg hem nogmaals dat ik geniet en met 3 vissen mogen we echt niet klagen hoor.

Dan is het ineens afgelopen met de klappen op het water en is de duisternis inmiddels verdwenen. Volkmar geeft dan ook aan dat we nu beter kunnen stoppen en we lopen weer terug naar de auto. We babbelen nog even hoe het gegaan is en…we spreken af om later in het jaar een Missie met Bertus te doen en dat vind ik natuurlijk helemaal top.

Ikzelf heb dan geen vis mogen vangen, maar het was echt fascinerend om onze roofbleikiller te zien vissen. Ik heb een beetje gezien welke techniek je moet hanteren en welk materiaal erbij komt kijken, maar het blijft voor mij natuurlijk nog abrakadabra. Of ik ooit nog Roofblei vang moeten we nog maar zien. Feir is in ieder geval dat ik er meerdere van dichtbij heb gezien en dat was al een hele super ervaring op zich.

Volkmar, ik wil je bij deze wederom bedanken voor je gastvrijheid. Vond het wederom supertop dat je tijd vrij wilde maken en tot gauw in VisPomp de Missie– afl. Roofblei.
Mensen, kijk ook even op de prachtige websites van Volkmar
Strikkers, www.roofbleivissen.nl en www.poldersnoeken.nl

Deze zijn meer dan een bezoekje waard.

6 reacties

 1. Rolo schreef:

  Wat? Jij zegt ook niks h

 2. Marcel schreef:

  Pannekoek,
  Als er 1 het eerst op de hoogte is ben jij het wel dr. Snuggles! 🙂
  Thanx mate, moeten we ook maar eens doen rond Amsterdam ofzo…

 3. Andre schreef:

  Mooie vissen zeg die roofblei…lijkt wel op een roofridder met harnas ;-p
  Lijkt me super gaaf om te doen….zeer mooie foto,s van een even zo mooie vis.

 4. Top vissies weer Pomp, hoewel je er eigenlijk niets voor gedaan hebt. Lijkt me gaaf om daar ook een op te vissen. Zitten ze ook op de Lek??

 5. Koen schreef:

  Stoer hoor! Roofbleiles van Volkmar, dat wil ik ook!!! hehe. Jammer dat er bij mij in de buurt geen Roofblei zit. Weet je wat…jij leert het van Volkmar en dan kun jij het mij weer leren. Maar goed, ik kan best nog een tijdje wachten hoor, maar ooit wil ik ook een roofblei vangen.

 6. Marcel schreef:

  Thanx allemaal luitjes
  Het is onvoorstelbaar hoe hard je dat kunstaas binnen moet draaien, maar wel ontzettend gaaf om te zien. De roofblei schijnt al aardig deze kant op te trekken en ze zijn al in woonwijken gesignaleerd die in verbinding staan met de grote wateren. Of de roofblei echt een veel voorkomende vis gaat worden is nog maar de vraag. Men is nog aan het onderzoeken wat dit voor gevolgen heeft voor onze visstand, maar in Duitsland en Oost-Europa gaat het al jaren goed, dus waarom hier ook niet.

  Gr

  Marcel
  @Leon: volgens mij zitten die beesten inmiddels in alle grote rivieren van Nederland. Toch eens een daggie observeren en.

Laat een reactie achter