Op zoek naar grote Ruisvoorn (4)

Ik sta in een viswinkel te wachten op de klant voor me.
Eigenlijk kom ik voor hagelloodjes, maar ja….
In deze snoepwinkel voor sportvissers kun je je moeilijk inhouden en om de tijd te doden kijk ik naar fel gekleurde dobbertjes.

Tussen al die regenboog kleurtjes zoek ik naar pendobbers. Ik moet namelijk van mezelf aan de pen. Waarom?
De laatste dagen zit ik met mijn kop tussen het riet met een spinhengeltje en een dobbertje.

Dat spinhengeltje kan nog net. De rietkraag is 1,5 meter dik en zodoende kan ik er op de stek nog net mee uit de voeten. Wat niet kan is mijn dobbertje. Het dobbertje van Adriolo met een antenne boven en onder geeft nog wel eens problemen met vastzitten. Dat komt omdat dit in de eerste plaats een dobbertje is voor de vaste stok. Omdat deze met 2 oogjes op de lijn zit maakt deze met de bovenste antenne een hoek langs de lijn waarachter de dobber vast kan blijven zitten.

Je raadt het al. Dit is me al 4 x overkomen, waarbij ik dus  3 tuigjes kwijtraakte en de laatste keer had ik er genoeg van. Ik had er al over gelezen, maar moet en nu toch aan geloven.
Pomp moet aan de Pen! Voor velen van jullie hoef ik dit niet uit te leggen, maar doordat de Pen alleen aan onderkant aan de lijn wordt bevestigd creëer ik geen hoek waar de Pen achter kan haken.

Ik ben aan de beurt en reken af. Thuis lekker klooien met mijn spulletjes en ik besluit om vanavond toch een uurtje te pennen. Ter plaatse stikt het van de muggen en tja dat neem ik op de koop toe. It’s the price you gonna pay en zodoende zitten er ’s avonds geen andere vissers op de stek. Lekker rustig dus.
Om een lang verhaal kort te maken. De montage werkt en ik tik weer mijn vissies binnen, maar snak naar een grote Ruisvoorn. Vanavond maar eens een strategie bedenken om grote vissen te vangen.

Morgen eerst een vroege ochtendsessie. De vaste stok komt weer te voorschijn en ik voorspel een boel brasem en 1 zeelt. Je moet de lat hoog leggen he 🙂

 

4 reacties

 1. Rolo schreef:

  Haa Plomp!

  Leuk verslag maarre…. ik begrijp het verschil tussen een dobber en een pendobber niet helemaal!?!?!?!? Bedoel je soms dat bij de “penmontage” alleen het onderste oog gebruikt? Zeg maar de Engelse montage? Ik ben vrij eenvoudig nl. Een dobber is een pen en een pen een dobber…..

  Ik hoop dat je die zeelt idd gaat klatsen, ik ben kijk uit naar de pic! BTW het is koninginnedag morgen ouwe! Heb je niet wat anders te doen?

  Laters en ga zo door, ik word er blij van!

  Gr. Rolo

 2. Marcel schreef:

  Amoi Peut
  Ja, misschien heb ik het een beetje beroerd omschreven maar inderdaad de engelse montage die je ook wel gebruikt bij het matchhengelen.
  Alleen het onderste oog gebruiken, om de hoek te vermijden die je krijgt bij een montage van beide ogen.Bij gebruik van 2 ogen zit de bovenste antenne tegen je lijn aan, waardoor je eerder vastzit wanneer er een rietstengel of tak tussen lijn en dobber zit.

  En je hebt gelijk,normaal gesproken waren we naar utrecht gegaan voor koninginnenacht,maar dit jaar niet. Morgenochtend dus een sessie omdat er geen hond zit. Om 09:00 uur weer terug voor een rondje oude meuk kijken in het centrum.
  Spreek je

 3. sander schreef:

  das een leuke manier van vissen,zo doe ik het al een tijje sinds ik 2jaar terug met de vaste hengel beet kreeg en aansloeg en niks kon keren en alles zoafbrak,nu kan ik de slip gebruiken,en je hebt weinig nodig zodat je snel kan verkassen.probeer ee met gekookte aardappel;)in patat reepjes en dan iets korter,ideaal voor zeelt,brasem,ruisers,werkt goed en is gelijktijdig te voeren.ben benieuwd naar de prachtige zeelt.

 4. Marcel schreef:

  He Sander,
  Leuke tips man, kan ik wel eens even proberen die aardapppel.Top
  Die zeelt is niks geworden, check het verslag.

Laat een reactie achter