Op zoek naar Goud (Episode Zero)


Het is zover, de jacht is begonnen.De komende weken stort ik mij op Tinca tinca. De witvis met de robijnrode ogen, de enige witvis die zich qua kracht een beetje kan meten met de barbeel. In mijn vakantieperiode mocht ik er weer eens aan ruiken. Lekker in de buurt een watertje pakken. Geen 2 uur in de auto om te blanken, niet extreem vroeg mijn nest uit. Nee….05:30 uur aan de waterkant en dat maar 10 a 15 minuten van huis.

Het was voor het eerst dat ik weer naar mijn pennetje zat te kijken en ik voelde me er ongemakkelijk bij. Het was net alsof ik het verleerd was en ik zat dus flink te klooien. Dan weer zat mijn lijn gewikkeld om het topoog, dan had ik weer last van takken. Het liep niet echt op rolletjes, zal ik maar zeggen.

Mijn materiaal bestaat uit een 1,5 lb penhengeltje, 16/00 Gamakatsu G-Line en van het dito merk haakjes maatje 10 en 12. Onder het 2,5 grams pennetje een schuifloodje en verder wat hagellood op de gewenste hoogte. Mijn zeeltuitrusting was weer van stal gehaald.

Eigenlijk was het een kansloze missie. Meestal voer ik 3 dagen van te voren en ik wist precies of er vis aanwezig was. Dit keer dus instant, maar dat maakte het ook weer spannend.De stek waar ik vorig jaar zo succesvol was lag er onverzorgd bij. Grote takken half in het water, de rietkragen hoog en verwilderd, het was niet echt optimaal.Vorig jaar heb ik vooral gevist met mais. Mais is nog steeds een superaas en vangt als een dolle. Zo besloot ik ook deze sessie te beginnen met de gele konijnenkeutels, maar ik kreeg nul op het request. Na 2 uur turen en het haken van een valse zeelt (brasem) besloot ik mijn blikje mais om te kieperen en gewoon te analyseren.

Meestal verraadt de zeelt zijn aanwezigheid door de grote bellenplakaten die aan het oppervlak verschijnen, maar ook dit verschijnsel bleef uit.
Na 3 uur blanken pakte ik mijn spulletjes in en reed naar huis, maar ik was niet tevreden.

Dit had me toch wel even weer terug op aarde gezet hoor, dit was een behoorlijke domper. 3 dagen later stond ik weer te popelen en keerde weer terug naar de tinca tinca stek, maar had de dagen ervoor wel gevoerd. Weer kreeg ik 0 op het request en weer was er de teleurstelling.

Mmm, dit wordt nog een pittig potje, mensen!Eigenlijk had ik hier helemaal geen tijd voor. Ik ben helemaal verslaafd aan die barbelen en kan pas gaan zeelten wanneer ik stop met barbelen. 2 halve projecten, dat gaat niet en ik liet de zeelten met rust.Toch deed ik nog 1 verwoede poging de groene rakker bij de kladden te grijpen en ik besloot op een donderdagavond nog een keer naar het water te gaan. Dit keer was ik licht bepakt.

Ik ging op zoek naar bubbeltjes en struinde het water af, maar er was al gauw een bijkomstigheid. Aan het water stond een karpervisser.De man stond tegen een boom te leunen, de unster(weegschaal) hing aan een tak, de bivvy(tentje) stond al op voor de nacht en de 2 hengels wezen naar het riet. Heee dat is leuk.

Ik liep naar de man en groette hem vriendelijk en ik maakte aanstalten om te blijven staan. Echter, zoals karpervissers betaamt werd deze een beetje argwanend en deze negeerde mij in eerste instantie. Totdat….

Pompie: ”Ah, je bent karpervisser? Ik heb mijn penhengeltjes meegenomen, want ben op zoek naar grote zeelt.”
Onze vriend keek mijn richting op en Henk (Ik noem em maar weer Henk) begon licht te ontdooien.

Henkie: “Zeelt zeg je? Er zit hier een mooi bestand zeelt” en hij keek naar mijn lichte uitrusting.Pompie: “Tja, ik heb hier vorig jaar super zeelt gevangen, maar ze willen maar niet groter worden dan 52 cm, ben jij nog zeelt tegengekomen?”, en dat was het begin van een erg leuk en boeiend gesprek.


Henkie vistte al meer dan 10 jaar op dit stuk en was tijdens het karpervissen regelmatig zeelt tegengekomen. Ze waren erg gesteld op zijn boilies en op een dag werd hij er zelfs gek van, Henk ving er die dag 11!!!

Henk wist me precies te vertellen waar de aasroute van de vissen lag en gaf me een paar punten. De grootste zeelt die hij tot nu toe hier had gehaakt was 59 cm en ik moest snel een zakdoek pakken, want het speeksel liep me uit de mond. Dit was te gek.Die avond kwam ik nauwelijks meer aan vissen toe, want met Henk heb ik nog even staan kletsen. Het water had ook een prachtig karperbestand en hij ving hier zelfs een prachtige 40 ponder, wauw!

Het begon inmiddels te regenen en Henk besloot in zijn bivvy te gaan zitten. Met de informatie die ik kreeg ben ik naar huis gegaan en heb die nacht behoorlijk liggen dromen. De volgende morgen besloot ik het hele verhaal naast me neer te leggen, want ik wist dat dit op dit moment geen haalbare zaak was. Je bent bezig met barbelen, Pompie.

2 projecten gaat je niet lukken tenzij….
We zijn inmiddels een paar weken verder en ik heb de aankomende weekenden verplichtingen. Gelukkig niet de hele dag, maar om te barbelen heb ik wel een halve dag nodig. Ik moet immers 2 uur rijden en dan heb ik nog niet eens gevist.

Welnu, om mijn tijd toch logisch in te delen heb ik het volgende bedacht. De verplichtingen dwingen me om dan toch maar iets dichter bij huis te gaan vissen en die korte sessies ga ik benutten om op zoek te gaan naar….Mijn nieuwe PR Zeelt. Binnenkort meer….

p.s. Barbelenvissers niet getreurd, binnenkort ook weer Barbusavonturen met een trip naar een nieuwe rivier. Hou het in de gaten.

15 reacties

 1. Pomp Senior schreef:

  Mas, Ik ben benieuwd naar jouw nieuwe zeelt story’s. Gisteren heb ik al een klein voorschotje genomen. ’s Middags dacht ik kom ik ga weer eens vissen op onze groene vriend. Na enige tijd waar ik al met de gedachte speelde dat wordt weer niks, liep de dobber ineens weg. Aanslaan en ja direct ging de vis op de plombebladderen af. Gelukkig kreeg ik hem er weer uit, maar probeerde direct de bladeren aan mijn zijde te bereiken. Gelukkig kreeg ik hem hier ook uit en lukte mij om hem te landen. Geen kanjer als hier boven maar een 40 er. Maar de smaak hadden we weer te pakken. Dus Pompmans kom op met de zeelt.

 2. Nico schreef:

  Ben ook erg benieuwd of het je gaat lukken, je weet dat er minimaal 1-tje zit van tegen de 60cm en waar de aasroute ligt..kat in ’t bakkie zou je zeggen. Denk dat het in de praktijk nog niet zo makkelijk zal zijn en ben erg benieuwd of het je lukt… ik heb zo’n vermoeden van…….wel!!!

  groet
  Nico

 3. Bart schreef:

  Nou ben benieuwd Marcel of er een nieuw zeelt pr voor je inzit Maare denk het wel jouw kennende met je passie voor het vissen gaat je dit ook vast lukken succes

  Bart

 4. sander schreef:

  hee ,alles ok?
  die zeelt komt zeker wel,je hebt er een mooi watertje voor.
  en zo te zien weer wat geleerd van een ander en zeker de moeite waard om te proberen.
  succes, sander

 5. Marcel schreef:

  @Harold: Hee Harold, tja 80ers…
  Het wordt zo langzamerhand een complete obsessie hahhaha, maar goed, het is natuurlijk ook een kwestie van uren maken en een beetje geluk is ook handig he.
  Overigens ben je toch al goed bezig dus ik verwacht zeker een dikke 80er van jou kant.
  Spreek je man en succes in Ireland.
  @Pa: Hoi Pa, goed bezig hoor. Jij hebt dit jaar al een mooi setje, daar moet ik nog maar aan zien te komen, desalniettemin heb ik er enorm veel zin in, dus hou het in de gaten 🙂
  @Nico: Heee Nico, we gaan de lat niet al te hoog leggen he hahaha
  Inderdaad, je weet de aasroute, je weet dat die grote daar zwemt, maar….het even doen is een 2e.
  Gericht op zeelt is een moelijke missie. Zeker op een water waar ook grote scholen brasem aanwezig zijn en waar je eventueel nog wel eens last van karper kunt hebben.
  Toch denk ik en dat heb ik het afgelopen jaar ook ervaren dat je gericht op zeelt kunt vissen. Vorig jaar had ik meerdere vissen, zonder bijvangsten. Komt ook wel meer bij kijken dan je haak met mais het water ingooien, maar daar heb ik het later over.

  De extra moeilijkheidsgraad is die paar vissen boven de 52 cm te pakken te krijgen. Meestal zijn dit ook nog de schuwe vissen en tja, dat is nu juist de uitdaging die ik extra leuk vind.

  We zullen zien, Nico. Mijn PR is een obstakel die te overbruggen is, maar een 60 cm? Nahhhhhh eerst maar eens dat PR benaderen.
  @Bart: Hoi Bart, leuk dat je zoveel vertrouwen in me hebt, maar net als wat ik tegen Nico zei is dit toch wel een moeilijke missie. Bij barbelen heb je eigenlijk alleen maar last van windes en verdwaalde brasems en kolbleien. Tijdens alle barbeelmissies heb ik hooguit 5 bijvangsten gehad. Dit is echt andere koek, ik denk dat ik gek word van de brasem hahah
  @Sander: Hoi Sander, jij weet welk watertje waar we het over hebben alleen is de oude stek niet meer zo productief als vorig jaar en laat ik deze links liggen. Ik ga die aangereikte stekken eens onderzoeken en begin dit weekend met de eerste vissessie.
  Of het meteen al vis oplevert kan ik natuurlijk niet zeggen. Ik heb er zin in 🙂

 6. Daan schreef:

  Hee Marcel!
  Laat die Tinca Tinca’s toch met rust!
  Ik wil weer barbelen zien! 😀
  Daan

 7. Marcel schreef:

  @Daan: Hoi Daan,
  Als je goed leest kan ik wegens andere verplichtingen de reisjes naar de grote rivieren vergeten, dus we gaan lekker even op tinca tinca. Zo gauw het weer mogelijk is gaan weer barbelen. Op http://www.barbeel.com heb je nog genoeg info en verslagen en….check mijn archief. Je hebt nog veel in te halen wat lezen betreft hehehe
  p.s. Leuk dat je zo enthousiast bent 🙂

 8. Tsak schreef:

  Hey Marcel, ik ken het gevoel, wegens tijdgebrek andere plannen bedenken om toch je vissie te vangen en even weg te zijn van de drukte. Gewoon doen, nietwaar? Alvast heel veel succes met de hunt op zeelt.

  gr. Tsak

 9. Andr schreef:

  Die Tinca Tinca’s zijn ook wel erg mooi hoor. Heb ze vroeger best wel regelmatig gevangen hier in een vijver.
  Ik had eerder dit jaar een mooie sloot op het oog voor Zeelt. Ben er 3 weken geleden geweest maar de hele sloot is dicht gegroeid. Jammer maar er kan daar nu niet op Zeelt gevist worden :-(.

 10. sander schreef:

  hee marcel,je kan ook een stek actief maken he!
  voor voeren en vergeet niet een stukje tussen de planten in kaal te maken met een hark aan een touw ofzoiets,werkt super.komen graag in een open plek tussen de planten,waar de grond omgewoeld is.daar is het aas voor ze.

 11. Wolf schreef:

  Hey grootmeester !

  ‘k ben benieuwd hoe sterk het barbeelvirus bij je is,…. en hoe lang het duurt eer je er weer aan toe gaat geven, ha ha ha 😉

  Maarre ik spreek je wel weer

  Barbelen-GreetZ

  Ron

 12. Marcel schreef:

  @Tsak: Hoi Tsak, dat visen moet je bijhouden he, ookal is het op een ander soort hahaha
  Nee, vind het ook wel weer even leuk op zeelt.
  @Andre: Hoi Andre, in principe kun je zeelt overal vinden, het is wel een kwestie van zoeken. Maar met die vele watertjes daar in Friesland moet dat toch wel lukken he.
  Ik mail je vanavond even overigens.
  @Sander: Oh ja dat was jou tip he, Goeie sander. Als het niet wil zal ik deze zeker toepassen.
  @Wolf: Heee Ron, Barbeelvirus is er wel hoor en is ook niet een kwestie van willen. Alleen heb ik ook verplichtingen he en moet je alternatieven verzinnen.
  Het zeeltvirus heeft bovendien ook toegeslagen 🙂

 13. gert schreef:

  Zo Tincatincamans ( raar woard as ie der zo noar kiekt)

  Mie vismoat en ikke hept ok joarn evist op die greune vis’n met die rooie oog’n. Wie hept der wel is 170 in een seizoen evang. En waor ie ze het beste met kunt vang’n bie oons in de buurte vertel ik oe wel as wie nog n’keer met mekaar ant water zit

  Ajuu

 14. Marcel schreef:

  @Gert: Tomme, 170 zeeltn, je vergissen joe nait in voorntjes??? Wij mut neudig eens met mekander vissn miejong. Ben zeer beneit.
  Goad goan doar in Parimariboossss

 15. Gert schreef:

  Wat denk ie we nie; ik kan’t verschil we ziene tussen een veurntie en een Zeelt ( met hoofdletter) . Morgn gao ik wear nie huus. Dus alle barbeeln ( en Zeelt’n) mut weer op hun hoede wezen want ik kom der weer an.

Laat een reactie achter