Op zoek naar goud (Episode VII)

En weer sloeg de Boiliehengel op tilt. Als een speer rende ik die 8 meter naar de hengel. Dit keer zou die grote rakker me niet ontkomen. De beugels om de schouders, de laarzen op het plateau, inhaken die safetybelt en drillen met die hap. Zo stond ik zaterdagochtend om 06:35 uur mijn Big Game uitrusting te testen. Maar was het de vis waar ik naar op zoek was? Check it out…

Zaterdagochtend 09 Augustus 2008

De boiliehengel geeft me steeds meer vertrouwen. 3 runs in 2 sessies is ok, maar ondanks die runs, baalde ik van de laatste losser. Ik twijfelde meteen aan mijn onderlijn. Was de inhaking niet goed, was de hair te lang, moest ik misschien gebruik maken van een krimpkousje of iets dergelijks. Enfin, ik ben nog even aan het stoeien geweest en daarmee zou worden getest. Eerst volgende testdag…zaterdagochtend 05:00 uur.

Foto: Prachtig plekje om de pen te laten dobberen.

Wanneer ik de deur achter me dicht sla, voel ik dat het kouder is dan normaal.

Op het dashboard staat 13 graden! Is de herfstperiode aangebroken?

Op weg zie ik 100 meter van mijn stek lampjes branden. Ik kan het niet plaatsen, maar ik heb zo’n vermoeden dat er karpervissers in de buurt zitten. Ai, het zal toch niet gebeuren dat ik in andermans vaarwater zit te vissen?Het lijkt erop dat ik mazzel heb.

Het heeft de avond ervoor geregend. Ik hoorde van een lokale visser dat er erg slecht gevangen wordt op dit water, indien het heeft geregend. De voortekenen waren dus niet goed.

Maar zoals altijd vind ik het leuk de uitzondering op te zoeken en zo zat ik gewoon aan het water.

Foto 3: Yes, weer op de boiliestok, Klik op de foto voor een vergroting

De boiliehengel ligt weer op z’n plek en de Pen is ook weer van de partij. We vissen nog met het breekstaafje en deze wordt verwisseld wanneer het zicht weer goed is. Let the games begin.

Ik tuur voor me uit en kijk nu recht in de tenten van de karpervissers. Gelukkig slapen die gasten nog en hebben ze geen last van mij. Zodra het 08:00 uur is ga ik er als een sneaky bastard vandoor en hoop mijn visje reeds te hebben gescoord. Het is echter stil rond de visstek en op het pennetje krijg ik geen tik.

Foto 4: Netjes in het hoekie gehaakt.

Dan, wanneer ik nog een uur te gaan heb een geratel uit de hoek. De boiliehengel staat weer in de schreeuwmodus en ik hol naar de boiliestok.

Snel pak ik de hengel en ik hoop dat ik niemand wakker heb gemaakt. Het blijft rustig aan de overkant.

Foto 5: Pompie met een uitgeslapen kop.

Met knikkende knieën en trillende handjes voel ik de bonken aan de andere kant van de lijn en de vis spurt alle kanten op. Toch komt de prachtige vis al gauw boven en snel schep ik Tinca Tinca. De vis is prachtig in het hoekje gehaakt en eenmaal op de meetplank is deze dik 51 cm.

De vis gaat even terug in het schepnet want ik wil wat close-up foto’s maken.

Foto 6:Prachtige kop van deze vis.

Gisteren heb ik foto’s van Gert Broeze gezien en die had schitterende close-ups van een zeelt gemaakt. Dat wilde ik ook en zodoende had ik van te voren wat poses bedacht.

De vis wordt uit het water gehaald en ik begon te knippen. Na het maken van de foto’s en het terugzetten van de vis kan ik deze eens mooi op de foto bekijken en dat gaf een paar mooie plaatjes die ik even met jullie ga delen.

De 51 cm maakte mijn dag weer goed, de boilie deed ook weer goed zijn werk, ik kon niet wachten tot zondagavond.

Foto 7: Nog een laatste blik op deze prachtvis

Zondagavond 10 Augustus 2008

Ik was al laat en zat dan eindelijk op mijn landingsmat. Het opgerolde matje dient als stoel om maar zo weinig mogelijk materiaal mee te nemen, totdat er vis gevangen wordt natuurlijk.

Het waait behoorlijk hard en het pennetje wordt, ondanks rustend op de bodem, weggeblazen en ik moet vaak opnieuw ingooien.

Foto 8: Pennetje kijken blijft mooi.

De boiliestok staat weer op de bekende plek en ik wacht.

Ondertussen wordt het al snel donker. Een maand geleden kon ik tot 22:15 uur nog over het water kijken, het wordt nu al rond 21:30 uur schemerig. De hoofdlamp zit op mijn hoofd, het pennetje krijgt zijn breekstaafje en naast me hoor ik geritsel.

Wanneer ik mijn hoofdlamp naast me richt zie ik een piepklein veldmuisje naast me zitten op nog een 1,5 meter. Ze knabbelt aan een korrel blikmaïs en ik gooi nog wat in die richting.

Snel kruipt ze in een soort boomstammetje. 20 seconden later komt ze weer naar buiten en begint weer te knabbelen. Dat is geinig!

Foto 9: Ik straal kennelijk vertrouwen uit:)

Ik gooi nog wat maïs, pak mijn camera en wacht totdat ze weer terugkomt. Knip, flits, hebbes, maar ze blijft rustig zitten. Ik moet glimlachen om dit gebeuren. Dat is ook 1 van de redenen waarom ik van vissen geniet.

Ik heb wat moeite met de boiliestok. Tot 2 keer toe haak ik kleine takken en dat is flink balen. We hebben nog even dus ik gooi de boilie terug, maar ik heb hier natuurlijk tijd mee verloren. Het wordt weer een zware avond en mijn kansen slinken, “Kom op, alles uit de kast.”


Foto 10: Dril in het donker van deze prachtige Rode Rijer.

Ineens is het even windstil en het water is als een spiegel. Af en toe zie ik wat kringen van ruisvoorn en ik besluit mijn pennetje eens richting riet te gooien. Alvorens de korrel maïs de bodem heeft geraakt wordt het bruut gegrepen en ik tik wat kleine ruisvoorn binnen.

Het hagelloodje haal ik nu ook van de onderlijn zodat de korrel maïs nog langzamer naar de bodem zakt en pats, ik voel weerstand.

Foto 11: 35 Centimeter Ruisvoorn, Super!

De dril is zenuwachtig, niet echt een zeeltdril, maar toch heb ik hier een behoorlijke sport aan.

Dan zie ik een gouden schim. Niet die van de Tinca tinca, maar echt glimmend goud en een ontzettend grote ruisvoorn komt even boven, maar duikt meteen weer onder.

De camera ligt nog naast me en ik probeer platen te schieten,maar telkens duikt ze onder. Wanneer ik het schepnet eronder zet, realiseer ik dat mijn PR ruisvoorn misschien wel in het net ligt en snel leg ik deze rode rijer op de meetplank. 35 cm ruisvoorn ligt er voor me, maar ik was even vergeten hoe groot mijn oude PR was. Ik gok 34 cm, misschien wel 36 cm, het zal er om spannen, maar wat een bak van een ruisvoorn is dit zeg.

Foto 12: Pomp in z’n nopjes met deze vis.

Nu moet ik even vertellen dat je volop ruisvoorn kunt vangen als je wilt, maar dit zijn toch echt de specimens onder de ruisvoorns hoor ! De echte toppers zijn de vissen boven de 40 cm, maar met 35 cm hoor je mij niet klagen. Wat een rug.!!! Na de foto’s gaat de vis weer te water, ik ben in mijn nopjes.

De wind begint weer aan te wakkeren en wat dat betreft heb ik pech. De aanbeten zijn ook ineens verdwenen en om 22:35 uur besluit ik mijn boeltje te pakken. De ruisvoorn safed the day.

Foto 13: Close-upje van deze oppervlaktejager

Dit weekend was dus zwaar. De wisselende weersomstandigheden en weersverwachtingen zijn niet al te best en met de zakkende temperaturen slinken de kansen. Ik zal mijn uiterste best doen om nog achter de Tinca Tinca aan te gaan.Het kan nu nog!!!

p.s. Thuis aangekomen blijkt dat mijn PR Ruisvoorn op 36 cm stond. De 35er krijgt helaas geen plekje in mijn Personal Records. Het blijft desondanks een prachtige vis.

p.s.2 Je kunt weer op de foto’s klikken voor een vergroting.

13 reacties

 1. Wolf schreef:

  Wanneer komt het verslag ? 😉

 2. sander schreef:

  ben benieuwd!ziet er goed uit.
  karper er bij?

 3. Tsak schreef:

  oei mooi in het lippie..
  ok, geduld is een mooie zaak.

 4. Wolf schreef:

  Geweldig, ….. !!!!!

  Weer een paar supervangsten geboekt,…. en dat muisje, zo dicht naast je,… prachtig,….en ondanks de flits toch blijven zitten, een echt lefgozertje dus, ha ha ha

 5. Martijn schreef:

  Wat een schitterende vissen zeg! Mooie ruisvoorn. Lachen zeg dat die karpervissers gewoon door het hele verhaal slapen…hahahahah…

  Ik heb ipv een brutale veldmuis wel eens een grote muskusrat naast m’n stoel gehad…dat vond ik toch minder…gewoon doorvissen, ik heb em maar niet gevoerd.

  Gr,
  Martijn.

 6. bart schreef:

  Prachtige foto,s Marcel jammer dat de zeelt het wat liet afweten Maar zoon mooie ruisvoorn is ook niet verkeerd natuurlijk
  En die muis hoort zeker bij je barbeel uitrusting(met dat lekkere kaas)

  Mvg Bart,

 7. Marcel schreef:

  @Wolf: Bastard hahahah
  @Sander: Hoi Sander, iets kleiner, mag dat ook? hahah
  Had trouwens zelf ook wel een karper verwacht, maar het kan nog steeds hehheeh
  @Tsak: Ik heb al weken geduld voor de Big One hahaha
  @Wolf: Preciessss…toch wel mooi he
  Kan er ook echt van genieten….
  @Martijn: Een muskusrat??? Hee was ik vergeten, heb er ook al 1 achter me zien lopen. Toen ik op em scheen, dook ie zo het water in en zwom weg. Ben ik niet echt gecharmeerd van ookal hoort dat ook bij de natuur hahah
  @Bart: Dank je Bart, we houden vol en het is inderdaad maar goed dat ik niet aan het barbelen was heheheh

 8. Tsak schreef:

  Hey Marcel, weer een mooi verhaal en dito pics. Je weet het toch zo mooi te vertellen. De big one laat nog heel eventjes op zich wachten, ik denk dat ie er snel aan zit te komen. Deze tinca tinca viscampagne heeft toch al een hoop mooie vissen opgeleverd, waaronder die mooie ruisvoorn de redder van afgelopen zondag en je kunt er weer een dikke 51er aan je lisjt toevoegen. Puik werk weer.

 9. Koen schreef:

  Weer een prachtig verhaal Marcel, en ook de foto’s zijn mooi en lekker afwisselend. Ach, en zo’n muskusrat daar ben ik niet zo bang voor. Teken!!! Dat is een veel groter probleem. Ik heb net weer zo’n kuur van twee weken achter de rug van zo’n beest 🙁

 10. Eddy schreef:

  Hey Marcel,

  wat een avontuur weer. Ik zie het helemaal voor me met die karpervissers! Een paar jaar geleden ben ik eens gaan penvissen op een zwaar overbevist karperwater hier in de buurt. Ik kom richting het water geslopen, laat m’n pennetje net achter de pompebladen in het water glijden, en blijf gebukt achter de rietkraag staan. Ik zie aan de overkant 2 karpervissers voor hun bivvy’s en rodpods elkaar hoofdschuddend aanstoten… Maar mooi dat ik met een kwartier een prachtige karper in m’n net had liggen! Gelijk daarna m’n hengel en net gepakt en weer weg gegaan. Je had ze moeten zien kijken! Prachtig het penvissen. Zelfs op de foto is die pen bijna hypnotiserend, je moet er gewoon naar kijken! Super ook die improvisatie; Een scherp oog, even een paar loodjes eraf en kassa! Wat een ruisvoorn! Het zal je gebeuren dat je tussen neus en lippen door even je PR laat sneuvelen.

  Groeten Eddy

  P.S. Hoe langer die megazeelt op zich laat wachten hoe groter de voldoening toch?
  Marcel, succes!

 11. Marcel schreef:

  @Jeroen: Ik heb je een PM gestuurd hoor:)
  @Tsak:Dank je Tsak. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik hoop dat het weer een beetje stabieler wordt. Warm weer doet het goed bij de zeelten, maar daar moeten we kennelijk weer even op wachten. Gisteravond weer zitten blanken. Het had net geregend voordat ik ging vissen. Nou, zoals je inmiddels wel weet is het bekend dat op dit water de vangsten drastisch achteruit gaan wanneer de wolken hun tranen weer laten vloeien 🙁 Ik heb dat weer kunnen bevestigen. Gelukkig hebben we nog een halve maand augustus en september, dus het kan nog steeds he.
  @Koen: Hoi Koen, het is meer het schrikeffect hoor. Die beesten zijn eerder bang voor ons, maar je schrikt je toch wel wezenloons wanneer je je omdraait en 2 meter verder zit een dikke rat bij je spullen te snuffelen he. Doe mij maar muizen dan hahaah
  @Eddy: Hoi Eddy, ik ben enorm fan van dobbertje kijken en ik kan er niet genoeg van krijgen. Weglopers, Smoothy Sinkers en zelfs lijnzwemmers zetten je extra op scherp omdat je de aanbeet aan ziet komen.
  Ik zit nu alweer een paar avonden en ochtenden met het breekstaafje te vissen en ook dat geeft extra spanning, prachtig.

  Dat PR Ruisvoorn wil ik ook nog wel eens proberen aan te scherpen. Warm weer, Puddle Chucker (dobbertje), Vlok op de haak en wachten op die prachtige weglopers of brute aanbeten.
  Wanneer er dan zo’n prachtige rode rijer met zo’n grote hoge rug aanhangt heb je ook supersport aan licht materiaal. Kan ik ook echt van genieten. De vis is ook zo mooi dan.

  Check deze link naar mijn PR Ruisvoorn
  http://vispomp.web-log.nl/vispomp/2007/06/monstervis_1.html#more

  De foto van die 36er kreeg nog een nominatie bij Totalfishing, ook erg cool natuurlijk.

  Wat die megazeelt betreft heb je helemaal gelijk. Hoe langer ik moet wachten, hoe groter de voldoening natuurlijk. Eigenlijk kwam die 53er ook te vroeg, maar dat resulteerde weer in het feit dat ik nu al in mijn missie geslaagd ben (PR verbroken) en…ook nog op zoek kan naar een nog grotere vis:)

  Mocht het me niet lukken dan ben ik toch nog in mijn opzet geslaagd en moeten we de 53+ zeelt na september maar als doelstelling voor volgend jaar gebruiken he

  Anyway, als ik dit allemaal een beetje teruglees ben ik best wel trots op de zeeltmissie van dit jaar. Prachtige sessies en beleef er enorm veel plezier aan 🙂

  Marcel

 12. Andr schreef:

  Hey pompie!

  Weer mooi gevangen kerel! Het is de bedoeling dat ik deze week ook eens een Zeelt ga proberen te vangen. Ik heb een mooie stek op het oog! Eerst even voorvoeren en dan aan het einde van deze week even knallen (hoop ik) haha.

  Groeten,

  Andr

 13. Marcel schreef:

  Heee Andre: Ben net terug van een ritje uit het hoge Noorden. Leuk te horen dat je gaat zeelten man. Bart is ook al bezig, erg leuk hahaha.Ben benieuwd en laat even weten hoe het je vergaat.

  Goud goan

  Marcel

Laat een reactie achter