Op zoek naar Goud (Episode VI)

Op 5 minuten na is het 04:30 uur en geloof het of niet, Pomp zit aan het water.

Het is nog donker, mijn hoofdlamp brengt me naar de stek en ik prepareer de boiliehengel.
Ik heb zo’n zin in een run, ik wil die rush weer voelen en mijn vastloodsysteempje ligt weer tegen het riet.
De Penhengel wordt ook opgetuigd en deze is voorzien van een dobber met breekstaafje, daaronder hangt het zoete goud, onweerstaanbaar voor de zeelt.

Het is stil op de stek, zo allemachtig stil. Prachtig om dit mee te maken en ik ben er klaar voor. Terwijl de zon langzaam opkomt staar ik voor me uit, ik tuur naar het breekstaafje, waar ik mijn eerste aanbeet op verwacht.
Ineens word ik opgeschrikt. Een enorme run op de boiliehengel haalt me uit mijn ochtenddip en op mijn zware laarzen ren ik naar de gierende hengel. De boiliestok van 1,5 lb wordt kromgetrokken en ik hou mijn hand op de spoel, tomme wat gebeurt er hier???!!!!!
Op het moment dat ik contact voel, houdt het gieren op. Een losser!!!
Shit!!!!!!!!!!!!!!!!, dat kan natuurlijk ook nog en mijn lijn hangt slap. Wanneer ik inhaal zie ik de boilieloze montage, dat is balen. 1000 dingen schieten er dan door je hoofd, waar heeft het aan gelegen?
Toch ben ik ook wel weer blij, ik heb al 3 runs gehad in 2 dagen tijd dat is toch super.
Ik hang er opnieuw een boilie aan, zet deze weg en leg de hengel in de steun, we moeten verder.
Foto 2: Rustig binnenhalen, rustig Pomp….
Het is ruim 2 uur later en er is weinig activiteit, dit wordt waarschijnlijk een nulletje.
In die 2 uur tijd heb ik toch zitten piekeren. Is mijn montage goed, moet ik wat gaan stoeien met krimpkousjes, is de hair te lang??? Het zit me gewoon dwars dat die vis niet goed gehaakt werd, maar eigenlijk mag ik helemaal niet klagen.

”De boilies slaan aan, eerder dan verwacht….uhh eigenlijk had ik helemaal geen verwachtingspatroon, dus wat zeur ik nou. Het is een kwestie van tijd Pomp, je bent pas begonnen, maak je niet druk.” en terwijl ik me suf pieker loopt de pen weg.

De hengel zoeft naar achteren en ik zet de haak, contaaaaaaaaaaaact!!!
Als een speer zoeft de vis naar het dichtstbijzijnde obstakel en zit muurvast.
Dit obstakel ken ik al langer dan vandaag dus ik geef lijn en wacht rustig af.
Wanneer ik de pen weer weg zie lopen trek ik de lijn strak en daar gaat ze weer.
Foto 3: Dikke Tjibbe weer terug in mijn handen:)

Dit is een beste vis, ze leidt me naar open water en langzaamaan win ik lijn.
Weer wil ze richting obstakel, maar ik kan de poging pareren. De hengel bonkt en de slip doet z’n werk, dit is prachtig. Nog 1 maal doet de vis een verwoede poging om het riet in te duiken, maar ook daarin was ik voorbereid. Dan is ze voor mij en schep ik een bak van een vis.Yes!!!


Foto 4: Even wegen, 2,62 KG Netto Zeeltgewicht.
Meteen wanneer ik de vis zie, herken ik een vlek op de flank. De staart is gekarteld en mijn geheugen wordt getest. “Het is de 53er, het is weer die 53er”, zeg ik tegen mezelf en ik leg het vrouwtje op de meetplank. Iets meer dan 53 cm, ja hoor het is wederom mijn PR zeelt van 27 Juli 2008. Snel onthaak ik de vis en ik bekijk “Dikke Tjibbe” nog eens goed.

Bij zeelten is het onderscheid tussen de mannetjes en de vrouwtjes moeilijk te zien. Toch kun je als je goed kijkt een kleine afwijking aan de buikvinnen zien en bij “Dikke Tjibbe” is het ook het geval.
De buikvinnen zijn puntig er reiken niet voorbij de anus. Bij mannetjes zijn de buikvinnen ronder en gaan ze er ruim aan voorbij. Daar komt bij dat mannetjes een soort uitstulping boven de buikvinnen hebben rond de paai, deze zijn echt hard. Check de foto’s van deze mannetjes Foto 1 en Foto 2 en zie het verschil


Foto 5: Nog steeds 53 cm, kijk naar de donkere vlekken. Herkenbaar of niet
”Eigenlijk moet ik jou even wegen maat, want in de haast heb ik dat de vorige keer niet kunnen doen.” en het schepnet hang ik aan de Unster. Deze heb ik van te voren al nat op een nulpunt gezet en zo heb ik een aardig netto gewicht. 2,62 KG geeft de Unster aan en “Dikke Tjibbe” staat op de kaart en zwemt er als een speer vandoor, de nul is eraf.

Foto 6: Je mag weer terug hoor.
Ik heb de vis dus voor de 2e keer gevangen, wat een grap, maar dit heb ik al eerder meegemaakt. Mijn vorige PR van 52 cm ving ik maar liefst 3 x en dat was ook geen klein watertje. Mmm, moet ik constateren dat we hier een aasroute hebben van een bepaald groepje zeelten? Moet ik constateren dat “Dikke Tjibbe” hier iedere dag terugkomt en moet ik tevens constateren dat ik weer een andere stek moet gaan zoeken? Eerst maar eens verder testen of dat zo is en beide hengels liggen weer in.
Foto 7: Tot de volgende keer, maar dan iets groter graag.
Als de vin van Jaws die door het water klieft zie ik mijn pennetje bewegen en langzaam verdwijnt het deze richting de diepte. Tijd om aan te slaan en ik geef een zwieper. Boem!!! Weerstand en hangen, het is er weer 1 hoor!!!

Foto 8: Daar gaan we weer, spannend!!!
Hetzelfde tafereel speelt zich af als de voorgaande keren, maar ik ben inmiddels volleerd Tinca Tinca drilinstructeur en ook deze vis moet er uiteindelijk aan geloven.
Het is weer een hele mooie, 49 cm, prachtig van kleur en ik schiet plaatjes.

Foto 9: Prachtige 49 cm, ze blijven mooi.
Als ook deze vis weer vrij is ga ik alvast een beetje de balans opmaken.
Ik heb echt meerdere artikelen gelezen in verschillende vakbladen en overal blijkt gewoon dat de meeste aanbeten op de Penmontage voorkomen. De Rigmontage moet uiteindelijk grotere vis op gaan leveren, maar hier moet je kennelijk veel uren voor draaien.
Nu staat mijn test met de Boiliehengel nog in de kinderschoenen natuurlijk, maar het valt natuurlijk wel op. Maar ik geef niet op, ik heb echt veel schik in die boilies draaien en ik ga er mee door. Vroeg of laat levert dat een grote vis op en misschien wel karper.
Mocht die karper er komen dan zie ik dat alleen maar als bonus, het zal je maar gebeuren

Vandaag 3,5 uur netto vistijd en 2 vissen, waaronder de evenaring van mijn PR van 53 cm, niet slecht, het kan altijd beter, ik wil meer !!!! 🙂 Op naar de volgende sessie, op naar het weekend.

15 reacties

 1. Koen schreef:

  Oei! Spannend man!

 2. Tsak schreef:

  Inderdaad ja, dit smaakt naar meer!!

 3. Marcel schreef:

  Tsak, Koen: hahah leuk het enthousiasme te horen. Nog even geduld mannen.

 4. Piet schreef:

  Pompie, het is al 8 augustus, nog niets?
  Zit met smart te wachten.

 5. Nico schreef:

  Wederom weer een geweldig verhaal…met het gevoel dat je ter plaatse bent en er naar staat te kijken!! Ook weer een supervangst met de evenaring van je pr. Tuurlijk wil jij meer…ik heb het gevoel dat als je een run op die boiliehengel weet te verzilveren dat dat uit gaat komen….. Keep on going pompie!!

 6. Koen schreef:

  Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes heb je mooi uitgelegd. En als je toch zit te vissen met je penhengel is het maar een kleine moeite om je hengel met rigmontage erbij te leggen, ja toch?? Die dikke zeelt op je rigmontage komt er vast wel een keer en ik (als karpervisser) hoop ook dat je een karper vangt.

 7. Mike schreef:

  eej pomp weer mooij ik hoop dat je 1x een karper vangt ik ben zelf ook een karpervisser …. je zult zien dat ze je op de proef stellen als je licht materiaal gebruikt

  gr mike

 8. Frans Vogels schreef:

  Heee Tinca vanger..

  Ik had vanmorgen al gereageerd, maar schijnbaar de button plaatsen gemist….

  Toch weer mooi gelukt om een dikke te vangen. Zo zie je maar de aanhouder wint. Misschien heb je de grootste van het water al gevangen. Maar dat zul je nooit zeker weten. Ook hiervoor zal mijn stelregel van toepassing zijn; op het juiste moment op de juiste plek zijn….en dat is net als met barbelen, h

 9. Pieter S. schreef:

  Leuk verslag en mooie vissen weer. Ik heb ook al meerdere zeelten gedubbeld, getripled, enz. Het gebeurt regelmatig, maar de meeste zeelten zijn onherkenbaar. Ik heb een vrouwtje met 1 borstvin zelfs gedubbeld binnen 3 kwartier :D.

  Morgen nog een sessie daarna een weekje overslaan ivm vakantie.

  Vangze.

 10. Marcel schreef:

  @Piet: Ha Piet, je bent er ook weer:) Leuk dat je zo gretig bent, maar het kost meer tijd dan je denkt he.
  @Nico:Nicolos, help met duimen draaien, ik kan niet langer wachten hahaha We gaan stug door. Ben benieuwd wat het wordt
  @Koen: Hoi Koen, inderdaad. Ik hou echt van pennetje kijken, de weglopers zijn zo mooi.
  Had ik vorig jaar nog van, nahhh die boiliestok wordt niet echt wat. Nu heb ik dat gevoel juist wel heb en daarom vind ik het nu ook zo leuk. Zou toch cool wezen als ik ook nog een karpertje scoor he. Zal wel moeilijk worden, maar niks is onmogelijk.
  @Mike: Hoi Mike, leuk dat je reageert man.
  De kans is natuurlijk groot dat er zo’n zoetwaterbuffel om de hoek komt kijken he.
  Ben erg benieuwd, volgens mij heb ik er al 1 verspeeld. We zullen zien.
  @Frans: Hoi Frans, binnenkort ga ik ook weer eens barbelen hoor, maar deze missie wil ik nog even volhouden. Ontzettend cool en wat je zegt, er moeten wel uren worden gemaakt he. Spreek je snel Frans.
  @Pieter: Hoi Pieter, cool dat je reageert man. Als Penexpert moet dit natuurlijk bekend voorkomen en hopelijk zet ik je aan om ook weer achter de Tinca Tinca aan te gaan he. Kunnen we elkaar een beetje enthousiast maken. Krijg ik nog meer drive om door te gaan. Nogmaals, leuk dat je komt buurten man. Ja luitjes, die Pieter S. kan Penvissen, check even zijn artikel op http://www.visserslatijn.nl , scroll naar beneden en check “Pennen op stilstaand water”. Erg goed artikel.

 11. Bart schreef:

  Toch super dat je die 53cm nu al 2 keer hebt gevangen. Zijn echt super sportvissen die zeelten kan er nu over meepraten
  ben alweer benieuwd wat het weekend je gaat opleveren suc6 marcel

 12. Pieter S. schreef:

  Ik had er 4 vanochtend, 2 50ers
  Zie: http://www.visserslatijn.nl/forum/showthread.php?p=98564#post98564

  Goed weekend en tot over twee weken ivm vakantie.

 13. Marcel schreef:

  @Bart: Hoi Bart, ik klaag ook helemaal niet hoor.Machtige vis om weer te vangen. Doe me die nog maar een keertje 🙂
  @Pieter: Hoi Pieter, mooi verslag,prachtige vissen en fijne vakantie:)

 14. Wolf schreef:

  Tjonge jonge,….. wat een sensatie weer,…. het is net wat Nico zegt, of je er zelf naast staat.
  Jammer van die boilierun misser, maarrrrr, blijf hem er naast gooien want je weet het maar nooit wat er aan komt te hangen,…

  Ook wel leuk dat je weer dezelfde vis hebt gevangen, volgens mij geniet ze van je aandacht, ditmaal wel met die prodent smile 😉

  GreetZ
  Ron

 15. Pomps senior schreef:

  Mas,weer een mooie vangst voor de tweede keer een 53 er. Zulke rakkers vervelen niet gauw. Maar ja je wilt altijd weer meer en dan zou leuk zijn als het ook nog op de boilies zou zijn. We wachten af Pompmans succes.

Laat een reactie achter