Op zoek naar Goud (Episode V)


Het het verbreken van mijn PR zeelt bereikte ik al snel de 2e van de 3 doelstellingen van 2008 (zie doelstellingen 2008).

Ik was echter nog niet uitgekeken op de zeeltstek. Er zitten namelijk nog grotere zeelten en ik wil nogmaals mijn PR verbreken. Mijn zeeltboilies heb ik niet eens goed kunnen testen, dus werd het van de week voeren met de homemade knikkers. 7 dagen lang heb ik gevoerd.Zelfs in de enorme hitte strompelde ik naar de zeelstek om mijn ballen af te leveren en dan….

Ik was zeer benieuwd. De vorige 2 sessies kun je niet echt een boilietest noemen, maar dit keer zou het dan eindelijk gebeuren. Eigenlijk wilde ik na 4 dagen voeren al vissen, maar het kwam er gewoon niet van.
(Ik ga overigens niet dieper in de materie over de voedingswaarde van boilies e.d.
Dat gaat me nog de pet te boven en daar zijn al vele discussies over gaande op karpersites.
Nee, mijn boilies bestaan uit een bestaand recept met een beetje van mezelf, maar dat terzijde.)

Ik was vooral benieuwd of ik überhaupt wat op die boilies zou gaan vangen. Hebben die zeelten de boilies kunnen eten ?(Je hebt natuurlijk ook te maken met brasem en eventueel karper.) En als die zeelten ze gegeten hebben, herkennen ze deze homeknikkers? Allemaal vragen waar ik graag antwoord op wilde hebben. En hoe kun je daar beter achterkomen door te gaan vissen.

Foto 2: De 44 cm zeelt aan de Penhengel.

Het was bijna een week geleden dat ik mijn PR van 53 cm ving. Daarna heb ik nog 1 keer een pennetje geworpen tijdens het boilies voeren en dat resulteerde nog in een mooie 44 cm zeelt
De andere dagen liet ik de zeeltstek met rust. Er werd alleen gevoerd.

Ik heb tot nu toe dus alleen zeelt op de Pen gevangen en ik heb de balans een beetje opgemaakt. Het zijn niet echt denderende cijfers qua aantallen, maar daar kwam ik ook niet voor. Ik probeerde selectief en groot te vissen. Hier de cijfers:

Foto 3: De stats tot 1 augustus 2008
In 960 (16 uur) minuten ving ik 10 zeelten, waarvan 7 boven de magische 50 cm.
Dat is ongeveer om de 1,5 uur 1 zeelt. Niet verkeerd voor een nieuwe stek dacht ik zo en in die 16 uur ving ik ook nog mijn nieuwe PR van 53 cm. Korte sessie lonen dus ook, maar dat is wel eens eerder bewezen. Een goede voorbereiding wil ook wel eens helpen he.
Nu zou er eindelijk serieus met boilies worden gevist. Zou het gebeuren? Zou het vis opleveren? Lees verder…

Vrijdag 1 augustus 2008.
Het is weer lekker warm en ik arriveer vrij laat op de stek. Een boel waterrecreanten maken het onrustig, maar ik waag de gok. Veel dagjesmensen rijden langs en eigenlijk is dit niet de goeie tijd om onopgemerkt aan de kant te zitten, maar ik kan het gewoon niet laten.

Foto 4: Boilies draaien, lekker klusje.
De boiliehengel heb ik opgetuigd. Ik vis niet te dik (22/00 nylon) i.c.m. een standaard karperrig en deze boiliehengel plant ik tegen een rietkraag. Wat losse boilies eromheen, hengel in de steun.
Ik ben zo benieuwd wat het me vandaag aan vis gaat opleveren en stiekem hoop ik op een boiliezeelt. De penhengel ligt ook in het water en het eerste uur gebeurd er weinig tot niets.Dat voorspelt niet veel goeds en dan begint het met een paar mooie ruisvoorns van 25 cm.Daarna 4 dikke brasems, maar de zeelt blijft weg.
Foto 5: Dikke brasems op de stek.
Vlak voordat de schemer invalt hoor ik de slip van de boiliehengel gieren en ik schrik me wezenloos. Hier had ik niet op gerekend en ik krijg gewoon een ordinaire Run op de boiliehengel. Ik sprint naar de stok en draai de slip op weerstandje 2. Aan de andere kant een gebonk, Yes!!! Ik voel vis.

Inmiddels stopt er een auto achter me en ik krijg bekijks, dat is balen.
Met moeite dril ik de vis langs obstakels en ik ben zo benieuwd hoe groot de zeelt is.
Tenminste, aan de dril te voelen is het een zeelt en de dril verloopt prima.
Dan komt de vis boven en uitgeteld schep ik haar. “Dat is een mooie zeelt hoor”,roept de toeschouwer en ietwat gepikeerd bedank ik de man voor het compliment.
Foto 6: Hooked on VisPomp’s ZeeltBoilie 🙂
De haak zit verdomd mooi voorin de lip en wanneer ik haar op de meetplank leg is deze 48 cm. Nahhh…je kunt niet meteen het beste verwachten he en ik ben toch superblij

Snel maak ik wat foto’s en inmiddels staan er 2 toeschouwers te kijken. Je ziet dat ik ook niet echt vrolijk op de foto sta hahhaha.
Dan begint de schemer echt in te vallen. De toeschouwers gaan nu naar huis en ik zet nog 1 maal mijn boiliehengel richting rietkraag. Op de penhengel krijg ik geen actie meer en ik besluit op te ruimen.

Maar terwijl ik alles inpak begint de boiliehengel ineens zenuwachtig te piepen en ik sprint weer naar mijn hengel. Aan de dril te voelen is het geen zeelt en zeker geen karper. Het is….een dikke brasem die de boilie kennelijk niet kon weerstaan. Vlug onthaak ik de vis in het water en ik pak mijn spullen en in de auto geniet ik van mijn vangst.

Foto 7: Ook deze vis had een beschadigde rugvin.
Man, man, man, dat smaakt toch naar meer hoor en de boilies hebben me inmiddels geïnfecteerd met het draaivirus. Hier ga ik gewoon meer mee doen de aankomende tijd en de ingrediënten heb ik reeds thuis. Het wordt de komende dagen draaien en ik besluit 3 dagen van te voren te voeren, dat moet toch voldoende zijn. Wat is het toch heerlijk om op je eigen boilies te vangen. Als niet-karpervisser heb ik het met de kaasboilie al een keer meegemaakt, maar dit is toch weer erg leuk hoor. To be continued.
Foto 8: Time to go home.
De zeeltsessies worden overigens door heel veel mensen gelezen en ook komen er steeds nieuwe mensen bij en dat vind ik natuurlijk super!! Ik schijn zelfs mensen aan te sporen om op zeelt te gaan vissen, geweldig:)
Het leuke is dat ik ook soms ook nog tips of artikelen krijg van die lezers.

Een leuke tip is overigens een artikel op www.visserslatijn.nl
Pieter Stam, zelf Penvisser, schreef een stuk over “Penvissen in stilstaand water“. Alle aspecten worden daarin 5 artikelen behandeld en daar wil ik jullie graag even op wijzen. Erg goede info voor de beginnende penvisser en daar te lezen. Ga naar www.visserslatijn.nl en browse naar beneden. Onderaan vind je het artikel “Penvissen in stilstaand water” De directe link wil niet echt lukken.

Deel 1: Wanneer vissen we en de stekkeuze.
Deel 2: Aas en Voer
Deel 3:Materiaal
Deel 4:Loodzetting, Haken en Peilen
Deel 5:Aanbeet, Aanslaan, Landen en Fotograferen

Ook kreeg ik een supermooie zeeltlink van diezelfde Pieter. www.Tenchfishers.com
Check de Gallery voor zeer indrukwekkende zeelten. Wauw.

Enfin, de zeeltkoorts is alleen maar opgelopen en ik kan niet wachten de boiliestok weer te hanteren. Zal het grote zeelten opleveren? Ik ben benieuwd.

11 reacties

 1. bart schreef:

  Marcel, toch zeelt gevangen op je homemade boilies dat geeft toch vertrouwen in je nieuwe aas, misschien eens 2 hengels met boilies proberen.

  Denk dat ik deze week ook maar weer es op zeelt ga proberen zijn toch ook supersport vissen.

  Bart

 2. dick schreef:

  Marcel,

  Ik zie dat het zeelt vissen je net zo goed afgaat als het barbus barbus vangen.
  Mooie zeelten man, en trouwens ook ook een spannende bezigheid als ik het allemaal zo lees.

  groet dick

 3. Tsak schreef:

  Yo Marcel, je blijft ons keer op keer boeien met je mooie verslagen. The saga continues!

  Groeten, Tsak

  p.s.: wel blijven lachen he met zulke mooie vangsten 😉

 4. Wolf schreef:

  Hey Pompie,….

  Zo zie je maar weer met je home-made toverballetjes,….

  Met de Barbeel kreeg je het al voor elkaar met de kaasboilies en ook nu weet je de zeelt te verleiden.

  Ik krijg er eerlijk gezegd ook zin in om op de Zeelt te gaan vissen, want ook hier zijn fantastische stekken waar ze rondzwemmen.

  Jammer van die toeschouwers, je hebt waarschijnlijk niet boos genoeg gekeken, ha ha ha,….
  Zonde van de foto hoor,…. ik zie je liever met die prodent smile 😉

  GreetZ
  Ron.

 5. Joey schreef:

  Hallo, ik lees ook altijd met veel plezier jouw verslagen.

  Ik weet ook nog een site waar je veel info kunt vinden over het vissen op zeelt, http://www.fishingmagic.com en gebruik de zoekfunctie, en typ daar tench in.

  Met vriendelijk groet,

  Joey

 6. Nico schreef:

  Hey Marcel, klasse gozer…je home-made ballen werken!!! Het continue blijven voeren moet gewoon z’n uitwerking krijgen, dat kan niet missen. Zou super zijn om je pr nog een keer te breken of een vette karper te vangen op je eigen gemaakte boilies…makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat maakt het nu juist zo boeiend… Het zou echt de kroon zijn op deze specimen-hunt!! Keep on going boiliebonker!!

  groet
  Nico

 7. Pomp senior schreef:

  Mas,
  toch weer mooie vangsten Pompmans.
  Met je verslag kun je bijna niet thuis blijven zitten en om het voeren en natuurlijk de groene rakker proberen te verschalken.
  Ik wacht op je volgende PR.

 8. Marcel schreef:

  @Knijtebijter: Halo Knijtebijter, altijd leuk om wat support te krijgen en ik ga zeker nog even door. 55 cm is niet mis, daar teken ik voor. Wie weet, wie weet. Kan niet wachten 🙂 Bedankt voor het compliment hoor.
  @Bart: Hoi Bart, ik heb je zeelten trouwens gezien. Netjes hoor voor de eerste keer. Kun je wel een beetje met barbelen vergelijken he 🙂
  @Dick: Hoi Dick, zondag heb ik nog met Frans, Gert,Rinko, Andre, Wim en Bart aan de IJssel gezeten. Het was heel magertjes. Een paar kleintjes. Gert en zijn zoon hadden er 3, waarvan 2 x rond de 60 geloof ik. Met die zeelten heb ik een goed alternatief 🙂
  @Tsak: Hoi Tsak, Thanx again. Heb er ook erg veel plezier van en ja, ik zal wat vrolijker kijkn, maar met die toeschouwers achter me, voelde ik me niet echt op mijn gemak 🙂
  @Wolf: He Ronnie, ik zei het al eens eerder.
  Het is best wel eens lekker om even over te stappen naar een andere vissoort. Maar goed, als je zo dichtbij de Waal woont, kan ik me voorstellen dat je snel even een barbeelhengeltje uitgooit he:)
  @Joey: Hoi Joey, leuk dat je even reageert.
  Is altijd leuk om ook iets van nieuwe lezers te horen. Thanx voor de tip zeg, super!
  @Nico: He Nico, ik moet je eerlijk zeggen dat ik weer sta te popelen. Ik moet alleen even kijken wanneer ik weer de tijd heb om het te proberen. Die Run, gaf zo’n kick. Ik kan een beetje begrijpen hoe karpervissers steeds weer die adrenalinestoot krijgen.
  We gaan het gewoon weer proberen. Zou toch mooi zijn he.
  @Pa: Hoi pa, wat enthousiasme allemaal kan doen he hahaha. Maar ben reuze benieuwd of je zelf ook nog wat mooie zeelten kunt verschalken:)

 9. Tsak schreef:

  Hahaha Marcel, kan me wel wat bij voorstellen als je van die pottenkijkers om heen je hebt. Tis ook anders als je een collegavisser naast je hebt staan. Evengoed heb je je missie succesvol weten af te ronden… en dat onder druk 😉

 10. Koen schreef:

  Leuk man dat de boilies werken!! Zo’n aanbeet op je boiliehengel is, ook al weet je dat de aanbeet misschien gaat komen, altijd een verrassing h

 11. Mike schreef:

  eej man lees ze al even mooij zeelten vis zelf op karper hep ze wel es tussen door me grooste staat nu op 56cm op een aardbeien bollie

  grz mike

Laat een reactie achter