Op zoek naar Goud (Episode III)


Ik zit in een flow, ik zie het helemaal zitten. Na “Lucky Monday” en de 51,5 cm broeiden er heel wat plannetjes. Ik zat zo te genieten van deze vis, ik wilde meer. De vraag was alleen, hoe ga ik die grotere vissen verschalken? Er waren inmiddels meerdere plannetjes.
Het eerste plannetje was de “Grote haak theorie
Net als vorig jaar viste ik met haakmaatje 10 van Gamakatsu. De vlijmscherpe “sneaky bastards” deden hun werk prima, echter haakte ik er toch af en toe ruisvoorns mee of kleine brasempjes. Nu moet ik er ook even bij vertellen dat ik anderhalve korrel maïs op de haak prik en dat is natuurlijk vragen om bijvangsten van kleine vis, indien aanwezig. De
volgende keer zou ik groter gaan vissen. Haakmaatje 2, 4 tot 5 korrels op de haak, het puntje alleen zichtbaar en voila. Uitproberen dus.

Foto 1: Nog meer prachtige watertjes om eens te proberen.
Het tweede plannetje vergt meer inspanning. Via de karpervisser had ik vernomen dat hij toch regelmatig zeelten haakte, waaronder een 59 cm zeelt. Dit allemaal op boilies van 15 mm en dat bracht me toch aan het denken. Die zeelten kunnen met hun dikke lippen natuurlijk makkelijk zo’n boilie verorberen, waarom niet proberen?

Pomp zat dus boilies te draaien. Via internet heb ik wat recepten weten te bemachtigen en ik ga het hiermee proberen i.c.m met wat ingrediënten van mezelf. Mocht het aanslaan dan wil ik het wel kenbaarmaken, maar we gaan het eerst zelf proberen.

Foto 2: De zeeltboilies liggen al klaar. Nu nog een plan de campagne.
Zelf proberen?Maar ja, hoe zet je een voercampagne met boilies op? Ik ben geen karpervisser, ik heb geen idee in welke mate ik moet voeren en wanneer. Ik weet niet of de combinatie partikels met boilies werkt, of dat ze elkaar in de weg zitten. Ik zit dus met een dilemma. Hier moet ik eerst meer over te weten komen en dat bracht mij bij de website
van Evert Aalten, namelijk www.karpervoer.nl
Evert geeft zijn visie over karpervissen en hier kun je veel informatie vinden. Ook ga ik maar eens een goed karperboek aanschaffen. Ben zeer benieuwd naar voerstrategieën e.d.
Bij het lezen van deze site zaten mijn oren te klapperen en al gauw had ik door dat ik hier eerst wat
tijd in moet steken alvorens te gaan voeren met boilies. Nu eerst weer vissen.

Woensdag 16 Juli 2008:
Ondertussen ga ik theorie 1 in de praktijk brengen. Het is woensdag 16 juli en vanavond zit ik weer aan het water, ik heb er zin in. Het is prachtweer, T-shirtje aan, vuilhoekje is vuil
en het pennetje dobbert wat. Aan het eind van de lijn zit een haakje 2 met 4 maïskorrels en ik wacht. Het eerste uur pak ik 2 brasems van rond de 50 en het wordt langzaam donker.
De hoofdlamp is mee om eventueel te gebruiken, maar voordat het zover is zie ik het pennetje weglopen. Meteen volgt een adrenalinestoot, ik sla aan en voel gewicht.

De vis spurt weg, maar geeft niet al teveel weerstand en al heel snel mag ik haar scheppen.
Eenmaalin het net begint de niet uitgedrilde vis te spartelen en ik heb moeite de vis te pakken. Snel meet ik de vis en deze is…..52 CM een evenaring
van mijn PR!!!

Foto 3: Een evenaring van mijn PR van 52 cm. Oud Bessie in het donker.
Toch blijf ik er nuchter onder, net alsof ik het al verwachtte en snel schiet ik wat platen.
In vergelijking met de vorige vissen kan ik zien dat deze al een keer gevangen is. De bek is wat beschadigd, wat ingevallen. Ik laat de vis vervolgens weer vrij en deze spurt weg, het is nu donker. Tevreden ruim ik mijn spullen op en mag constateren dat het weer een productief avondje was. Netto vistijd: 90 minuten: Resultaat: 1 PR Zeelt van 52 CM (Evenaring)

Vrijdag 18 Juli 2008:
Vanavond ga ik weer voeren. Zondagochtend wil ik weer vissen en de kippenmaïs zit in de emmer. Op de stek is het rustig, maar wil toch even een uurtje een hengeltje uitgooien.
Binnen 20 minuten gaat het pennetje in 1 ruk onder. Ik sla aan en voel wederom iets zwaars.
De vis is niet te houden, zoekt het open water en ik denk, dit is em, hier zwemt mijn PR

Foto 4: Mijn vermeende nieuwe PR. Hahah ik kan er nog om lachen.
Ik krijg de vis niet te zien, ook een meter voor de kant blijft ze diep en ik zit al in dromenland.
Het
net gaat onder water en dan…Yes!! Na dik 10 minuten heb ik haar eindelijk uit het water en snel leg ik de hoge vis op de meetplank.
?????????? Net geen 50 cm.

Foto 5: De Grappenmaker die me alle hoeken van de stek liet zien.
Ik heb hier te maken gehad met een kamikaze zeelt, niet normaal meer wat zit er een power in die 40er. Ik zou zweren dat ik mijn PR aan het drillen was, maar niets is minder waar. Toch komt er een brede glimlach om mijn mond, want wat had ik een superdril, het zweet staat nog steeds op mijn voorhoofd. Ik bekijk de Grappenmaker, ze is erg donker van kleur en een prachtig mooie rood/oranje gloed bedekt haar buik.
Na deze vis is het mooi geweest en ik besluit huiswaarts te keren.

Foto 6: Prachtige vis, helemaal gaaf!!
De stek begint langzaam zijn vruchten af te werpen. Met tot nu toe 44, 50, 51,52 en 49 cm in 1,5 week hoor je mij niet klagen en met het aankomende warme weer ben ik zeer hoopvol gestemd. Ik hoop dat haakmaatje 2 me nog meer grote vissen op gaat leveren en ook met de boilies heb ik nog wat uitdagingen te gaan. Zo zijn we 1,5 week lekker bezig en het bevalt
me prima.

9 reacties

 1. Bart schreef:

  Prachtige foto die laatste,evenarig van je pr heb je nu al Ben benieuwd hoe het met de boilies zal gaan of het idd grotere zeelt gaat opleveren

  Bart

 2. Nico schreef:

  Weer een stukje top vakliteratuur…zat weer helemaal in ’t verhaal!!!

  Je komt closer en closer…nu al een evenaring van je pr en een dril die aanvoelde als je pr gehad….het kan niet lang meer duren…of ’t heerlijk avondje is gekomen…’t avondje van tincaklaas (en zo’n oude zeelt is altijd groot!!)

  groet
  Nico

 3. Andr schreef:

  Zo dat is niet mis Marcel! Die PR Zeelt gaat er dit jaar wel aan voor jou. Ik vind het mooi om te zien hoeveel passie jij hebt voor hetgeen je doet! Of het nu om barbeel, zeelt of roofvis gaat het maakt voor je enthousiasme niet uit!

  Ga zo door!

  Groeten,

  Andr

 4. Martijn schreef:

  Wanneer de inspiratie me voor het vissen even ontbreekt lees ik even op vispomp 🙂

  Wat een bevlogenheid! Aanstekelijk!

  Na zo’n stukje wil ik spontaan grote zeelten drillen!

 5. manolo schreef:

  het zilver is al binnen, goud op een haar na ook al…… kan het nog beter???
  ik weet t niet hoor, maar met zulke vissen aan de andere kant van dat dunne draadje voel je je toch net weer dat joch van 8 wat met een baarsje staat te worstelen…
  hoezo beleving, ik sta iig tinca tinkelend vol spanning te wachten op je nieuwe log… vang ze kerel

 6. Wolf schreef:

  Nou Pompie, die evenaring van je PR is ook schitterend, en wat zijn het een schoonheden die zeelten,…..

  En wat betreft de boilies, ik weet nog dat je zelf kaasboilies had gemaakt voor de Barbeel en er ook nog mee gevangen hebt ook, dan zal dit ook zeker gaan werken.

  En lachen dat een 40’er Zeelt je zo in de maling kon nemen, ha ha ha, fantastisch.

  De 35cm Barbus die ik vanmiddag ving ging ook als een speer voor de krib langs en kreeg hem niet in het schepnet,….
  Klein maar dapper, ha ha ha en zelfs op de kant kon ik hem niet op de meetplank houden.

  Tot onverwachts

  GreetZ
  Ron

 7. Tsak schreef:

  Prachtig verhaal weer, t harde werk loont zich nu al met je mooie reeks zeelten. Het kersje op de taart gaat zeker nog komen, dat kan gewoon niet anders.

  Tot de volgende update, ben benieuwd waar je ons weer mee gaat verrassen.

  gr, Tsak

 8. Pomp senior schreef:

  Mas,

  Het lijkt wel een spannende jongensboek Marcel, je kunt bijna niet wachten om verder te lezen. Ook begint het bij mij nog meer te kriebelen om ook wat meer tijd aan de groene rakker te besteden. Deze week ving ik er drie stuks, alle drie 40 gers.
  Dus dat moet toch maar eens naar groter water. Niet te vergeten dat ik ook moet gaan voeren. Pompmans je maakt weer wat los in jouw collega vissers.

 9. Marcel schreef:

  @Bart: Hoi Bart, ik ben ook zeer benieuwd hahaha
  @Nico: Hee Nico, ik zat wel heel dichtbij he, eens kijken wat voor reactie we krijgen bij het volgende verslag 🙂
  @Andre: Hoi Andre, leuk te horen man.
  Je hebt gelijk hoor. Van vrienden hoor ik meestal “Mas, het is bij jou met je hobbies meestal wel All the way he!!!” Maar we hebben ook zo’n leuke hobby
  @Martijn: Hoi Martijn, ik zou zeggen, wat let je, supersportvis die je mooie drilminuten opleveren, echt kicken hoor.
  @Manolo: Je wordt op je wenken benieuwd Manolo, komt ie zooo…
  @Wolf: Heee Wolf, net als met barbelen wil niet zeggen dat een sterke vis ook meteen een grote is, dat is hier ook wel weer gebleken hahaha
  @Tsak: Het kersje op de taart he…mmm ben benieuwd hoe lang dat nog duurt.
  @Pomp:Pa, je bent ook lekker bezig met die 3 zeelten, maar net als wat ik tegen Wolf zei, die 40ers doen zich soms voor als 50ers, cool!

Laat een reactie achter