Nieuwe stekken, nieuwe kansen.


De hele week had ik de kriebels. Na onze Barbeelforumdag zou er pas het volgende weekend gevist worden. Ik snakte werkelijk naar het water. Ik hield het echter niet vol en na 4 dagen drukte op het werk besloot ik vrijdag eens goed voor mezelf te zorgen. De baas had daar geen problemen mee en zo zat ik vrijdagochtend fris en fruitig in de auto.

Nou ja fris en fruitig? Fris in ieder geval wel, want er stond maar liefst 7 graden Celsius op de thermometer.
Tijd om mijn warmtepak maar eens aan te trekken en dat was een goed idee bleek aan de waterkant.
Om iets voor 7en stond ik op mijn favoriete krib en kon gaan optuigen.

Gek is dat eigenlijk. Er zijn de wereld aan kribben, maar precies op die plek wilde ik weer zitten.
Toch een beetje bijgeloof of vertrouwen he! Tja, als je voor 90% daar je vissen hebt gevangen waarom zou je verkassen?

Vandaag vis ik overigens met 2 montages.
Binnen 3 kwartier ligt er een barbeel van 57 cm op het matje die de mouthsnagger combi niet kon weerstaan en dat begint goed….dacht ik.
Het is na bijna 2 uur akelig stil en ik zit op de wip. Of ik blijf hier nog een paar uur zitten en wacht op een schooltje, of ik hop naar een volgende krib en zoek daar mijn geluk.

10 minuten later zit ik met veel tegenzin een kribje verder en daar krijg ik hetzelfde verhaal. Ik krijg geen tikje en het vertrouwen zakt naar nul. Maar dan ineens als een donderslag bij heldere hemel begint de hengel te stuiteren en mag ik eindelijk het gevecht aangaan. Resultaat, 52 cm. Mooi, mooi, mooi!
Daarna keert de rust weder en ik peins….
Ik wil eigenlijk niet weg.Hier heb ik mijn vissen gevangen en ik begin de boel te overdenken.
De gemiddelde lengte van de vissen op dit stuk varieert van 40 t/m 71 cm, maar het overgrote deel is toch wel onder in de 50 cm.

Dan neem ik de gok en pak mijn boeltje in, stap in de auto, rij 20 minuten en ga weer ergens zitten.
Dit voelt niet goed, dit wordt helemaal niks en met veel tegenzin zet ik mijn spullen klaar en de eerste hengel staat in de steun. Ik loop naar mijn foedraal voor de 2e hengel, maar als ik de driepoot de rug toekeer begint de slip te zingen.

Wat een mazzel dat ik die altijd openzet i.v.m. het ontbreken van een baitrunner en snel pak ik de stok.
De vis vecht goed en ik ben blij! Heerlijk om dat bonken weer te voelen en even later schep ik de 3e barbeel van de dag. Op de mat meet ze 61 cm en snel zet ik de vis terug.

Inmiddels is het warmer geworden. Het warmtepak kan uit en ondanks dat het bewolkt is zit ik in mijn T-shirt te vissen. Zou het door de spanning komen?
Tijd om daar over na te denken heb ik niet. De nieuwe stek werpt zijn vruchten of en fris en fruitig wordt wel heel erg letterlijk genomen. Alweer is er een hengel bezig met JA-Knikken en ik haal binnen.
Een vreemde dril. De vis vliegt naar de kant en komt toch wel makkelijk naar boven.

Nee maar!!! Een winde en zo schep ik mijn 2e winde ooit.
De misleiding wordt nu duidelijk. In het intro kondigde ik een nieuw PR aan. Je kon het eigenlijk al op je sloffen aanvoelen, want het ging hier namelijk niet om een barbeel, maar om mijn nieuwe PR Winde.

Deze stond op 40 cm en deze 45 cm is dan ook een aangename, maar zeer welkome verrassing.
Voor de meeste riviervissers stelt dit natuurlijk niks voor en zijn windes van 50 cm geen uitzondering.
Maar voor iemand die het voornamelijk moet hebben van slootjes, vijvers en kanalen is dit toch een prachtige vis.

Enfin, mijn dag is al goed maar het volgende uurtje mag ik nog 1 keer in de remmen knijpen.
Een vis probeert een hengel van de steun te stuiteren, maar ik ben er als de kippen bij.
Een loei zware vis maakt het me moeilijk en ik moet aardige capriolen uithalen om deze achter de basalt blokken vandaan te krijgen.

Dan mag ik de laatste vis landen en uitgeteld ligt ook deze op de mat. 10 punten voor Pompie en de dikbuik barbeel mag op de foto. Ik denk nog aan een verbetering van mijn PR van 71 cm, maar daar komt deze niet aan.Met een kleine 65 cm ben ik helemaal tevreden en moe, maar voldaan ruim ik het boeltje op.

Zo zie je maar weer dat verandering van spijs, toch best wel doet eten.
Ik had er absoluut geen vertrouwen in en was volledig in de greep van mijn favoriete stek.
Het is een kwestie van durven en doorzetten natuurlijk. Makkelijker gezegd dan gedaan.
Tevens heb ik de handicap dat ik 2 uur in de auto moet zitten om aan ons zo geliefde water te zitten.
Wat zou jij kiezen? 2 uur rijden met 80% kans op vis? Of 2 uur zitten en een grote kans dat je blankt?
Best moeilijk he:)

 

9 reacties

 1. Dick schreef:

  marcel,
  Weer keurig gevist een paar mooie baarddragers, een een pracht van een winde
  en dat op een mooie vrije dag in september.
  Ik ben zaterdagavond nog even geweest, maar heb geen beet gezien. Toch moet september nog een beste barbeelmaand wezen. Jij had het over je favoriete krib,die heb ik ook. Ik heb op verschillende plekken gezeten, maar deze plek leverde mij de meeste barbus barbus op.Het valt mij wel op, dat de rechte stukken van de rivier de meeste vis opleveren. Dus zonder kribben waar de stoom vrij spel heeft.

  goed gaan dick.

 2. Koen schreef:

  Je had mij de vangsten al doorgegeven maar wel leuk om ook de foto’s even te bekijken en het verslag te lezen. Tjonge jonge, wat een mooie vissen weer Marcel.

 3. Andre schreef:

  Nieuwe stek??? ik zie weer die speer op de foto ;-p
  Maar jij trok van kribpie naar kribpie en je pakte de barbeeltjes toch weer.
  Die mouthsnappers heb ik ook geprobeerd op karper maar zonder succes.
  Mooi winde trouwens en toch weer een nieuw pr

 4. Marcel schreef:

  @Dick: Ik heb begrepen dat dit weekend niet echt best is gevangen, dus ik mag mijn handjes dichtknijpen. Tevens ben ik net als jij iemand die kennelijk zijn geluk zoekt in de volle stroming op de rechte stukken. Het is wel even zoeken naar het juiste korfje, maar het heeft me geen windeieren gelegd.

  Zondagochtend ook nog even geweest, verslag volgt deze week, wederom mooie vissen.
  @Koen: Het blijft me boeien die barbelen. Eigenlijk zou je nog een keer mee moeten. Er is zoveel veranderd qua tactiek 🙂 Top dat je het nog steeds leuk vindt om te lezen Koen.
  @Andre:hahaah Die speren vind je overal maat , maar scherp opgemerkt.
  Tja die witte mouthsnaggers zijn wel favoriet. Misschien doen ze het goed, omdat ze een grindkleur hebben? Valt kennelijk niet zo op. Je bent zelf ook lekker bezig ouwe:)

 5. Koen schreef:

  Zou leuk zijn om nog een keer mee te gaan 🙂 Maar de komende twee weken heeft vriend Erdwin mij gereserveerd, hehe. Die Duitser komt speciaal voor het vissen een tijdje bij mij in de buurt logeren. Daarna zou ik wel een keer kunnen denk ik. Ze bijten de hele maand oktober toch nog wel? Ben wel heel benieuwd naar je nieuwe tactieken.

 6. Rinko schreef:

  Marcel, weer een super verslag van je jacht op de Barbus Barbus.
  Alleen jammer van zo’n Winde als je op Barbeel vist. (het is net onkruid)
  Ik had zondag weer een moeilijke barbeelsessie. maar twee gevangen 51 en 54 cm, maar Barbeel is Barbeel!!

  Groeten Rinko

 7. Hee Pompie,

  toppie weer, maar dat had ik je al verteld. Ik weet nu wel waarom je verslaafd raakt aan barbeel vissen……

 8. Marcel schreef:

  @Koen: Geen probleem man, komt geheid nog een keer. Is het niet dit jaar, dan volgend jaar:)
  @Rinko: Dank je Rinko, ik ben nog wel blij met een winde van dat formaat hoor, het was pas mijn 2e ever:)
  51 en 54 cm? Barbeel is barbeel he en dit weekend is er niet echt denderend door anderen gevangen dus je mag er best blij mee zijn.
  Trouwens, je bent al genoeg verwend met dat nederlands record van 85 cm van je:)
  Voor geinteresseerden. Kijk even op Rinko’s website en het nederlands record Barbeel. Gevangen op 1 september. http://www.barbeel.tk
  Check it out.Zeker de moeite waard.
  @Leon: Leon jongen. Het was een topavond. Gaan we nog een keer doen. Verslag volgt…

 9. Rolo schreef:

  Winde. Winde? Uit het water. Dus een natte winde, een nieuw PR natte winde…… Tja. Gefeliciteerd dan maar met je nieuwe PR natte winde. Dat je nog maat veel natte winde mag vangen…..

  Sorry, ik had even lol.

  Vette sjit ouwe! Het zal niet lang duren voordat jij of

Laat een reactie achter