Mijn eerste Barbeel van 2009


Een uurtje voordat de koperen ploert stopt met schijnen zit ik op een hoopje stenen, ook wel krib genoemd. Samen met Tim belaag ik vanavond de barbeel.

Herinneringen van vorige seizoenen komen weer langzaam terug. Alleen kan ik me niet meer voor de geest halen wanneer ik voor het laatst barbeel heb gevangen.
Ik heb thuis diep in de archieven moeten zoeken, maar de laatste was op 25 september 2008. Ik schrok er een beetje van.

Foto 2: Een krib vol basaltblokken.

Tim Janssen is één van de boys van www.IJsselbarbelen.nl
De knakker is dit jaar erg succesvol met het jagen op barbeel, net als zijn kompaan Mike Adamszek. De teller bij Tim staat vandaag de dag op 80 barbelen. Ik heb er tot aan onze sessie nog niet 1 weten te strikken en dat klopt ook wel, omdat ik nauwelijks aan de grote rivier heb gezeten.

Foto 3: De IJssel blijft mooi om naar toe te rijden.
Anders dan in 2007 heb ik me dit jaar niet zo bezig gehouden met barbus barbus. Het was natuurlijk zeelt wat de klok sloeg. Daarom leek het me leuk om toch weer eens een sessie aan de IJssel te doen. De rivier waar het barbeelavontuur voor mij uiteindelijk begon.
En tja. Het is natuurlijk super wanneer je dat met één van de IJsseltoppers van dit moment kunt doen.

Foto 4: De bekende kribpalen staan er ook nog steeds.
Het is begin Juli. Ik zit dus met Tim op één van de vele IJsselkribben en het heeft de hele week al geregend. Niet echt de meest ideale omstandigheden om op de gladde basaltblokken te zitten. Vandaag is het echter prima weer.

Tussen de kribben staan 2 hengels richting hemel te prijken. Handig wanneer er wat bassaltkeien liggen opgestapeld. Een steun is vandaag niet nodig.

We zitten reeds een uur, maar op wat tikken op de top na, blijft het akelig rustig.
Tim vertelt dat het deze hele week al zo gaat met de aanbeten. Kleine tikjes op de top en maar niet willen doorbijten. Gek word je ervan!

De vissen die de jongens van www.ijsselbarbelen.nl momenteel pakken, worden op dat moment allen op Gelderse worst gevangen en dat is natuurlijk erg kicken. Ik volg het barbeelwereldje natuurlijk nog steeds wel op de achtergrond en je mag gerust zeggen dat deze boys voor de introductie van deze Gelderse kookworst in de barbelerij hebben gezorgd.

Helaas is het vandaag anders. De Gelderse worst staat vandaag niet op de menukaart van de barbelen en ik probeer het maar eens met een bos maden op de haak. Weer zien we kleine tikjes op de top en we slaan een paar keer aan om te kijken of we zo vis kunnen haken. Niets van dit alles.

Foto 5: Tim aan ZIJN IJssel. De specialist woont op nog geen 5 minuten rijden van deze rivier! Mazzelaar.
Mmm…Het begint er naar uit te zien dat dit ook weer een visloze sesssie aan het worden is en ik grijp naar de Gert Broeze methode. Er gaat een stukje ‘Old Amsterdam’ op de haak. Het blokje wordt volledig om de haak gekneed en deze is nu onzichtbaar. Eens kijken of ze deze willen pakken.

Op de haak i.p.v. onder de haak
Normaal gesproken wordt het blokje onder de haak aan een hair bevestigd, maar het gebeurd ons deze avond te vaak, dat de kaas eraf gepeuzeld is. Daarom maar eens zo proberen. Mocht de barbeel het blokje kaas nu pakken, dan kan ik de haak direct zetten. Ik ben benieuwd.

Foto 6: Dat is lang geleden, Pomp! Mijn eerste barbeel van 2009. En het is dan al juli!
Binnen het half uur forse tikken op de top. Ik wacht geen moment en probeer de haak te zetten. Het is raak!! Ik voel het kopschudden, de bekende bonken. Meteen duikt de vis de stroming in en de top van de hengel gaat krom. Tim staat al klaar met het schepnet, maar ik moet zorgen dat de vis zich niet vast zwemt tussen de basaltblokken en laat Tim nog even wachten.

Dan kom er een vis boven water. De bekende zilveren kleur zegt me dat het een barbeel is.
Uiteindelijk schept Tim de vis en mijn allereerste barbeel van 2009 is een feit. 68 mooie centimeters lachen mij toe, cool!

Foto 7: Een slanke IJsselbarbeel. De dril van een barbus moet je een keer meegemaakt hebben.
De vis wordt na de fotoshoot snel te water gelaten en ik vraag me af of dit de methode van de avond is. Snel kneed ik weer een blokje aan de haak en laat de kaas zwemmen. Op hoop van zegen. Lang hoef ik niet te wachten. Weer krijg ik aanbeten op de top en weer is het kassa.

Dit keer gaat de vis wat makkelijker mee. De barbeel krijgt geen kans om te vechten en zwemt zo het net in. Met een geschatte lengte van een hoge 40er wordt de vis na het scheppen meteen weer vrijgelaten. Ik vind het goed zo.

Dan is het ook meteen over met de aanbeten. Tim probeert het nog eens met kaas en Gelderse worst. Ik pak nog een tros maden, maar ook dat brengt geen soelaas. Het blijft bij 2 barbelen en ik ben natuurlijk in mijn nopjes.

De volgende 3 dagen krijg ik smsjes van Tim. De beste man heeft erg veel succes en daar bleef het niet bij. De topper staat nu dus al op een 80 stuks barbelen en het einde is nog niet in zicht. Het gaat dus erg goed met de visserij op barbeel en dat is momenteel ook aan de huidige vangstmeldingen te merken.

Foto 8: Tim met een fraaie 70 cm IJsselbarbeel.
Barbelen is momenteel hot en steeds meer nieuwe enthousiastelingen ontdekken de kracht en de sport van deze harde knokker. Vorige week is er voor het eerst een officiële melding is gedaan van een 85 cm barbeel aan de Waal. Een evenaring van het Nederlands Record, maar met ruim 7 kilogram wel de zwaarste en tot dusver grootste Barbeel gefotografeerd.

90+barbelen
Toch wordt er regelmatig geroepen dat er 90ers zijn gevangen. Vorig jaar werd er bijvoorbeeld een melding gemaakt van zo’n 90+ vis, alleen bleven de foto’s en dus ook het bewijs, uit. Dat vind ik persoonlijk erg jammer. Graag zou ik zo’n supervis eens willen zien, want ik weet  met mijn 84 cm barbeel hoe zo’n gigantische vis eruit moet zien.

Ga ik me de komende tijd nog bezighouden met de barbeel?
Ik moet eerlijk zeggen dat de drang naar het barbelen na Brutus wel minder is geworden.
Sterker nog. Het aantal sessies naar de grote rivieren is dit jaar op 1 hand te tellen. Mede veroorzaakt door mijn passie voor zeelten,natuurlijk . Desalniettemin zal ik af en toe een rivier bezoeken om achter deze krachtpatsers aan te gaan. Puur voor de fun, zonder missie. Even weer genieten van de natuur en de omgeving. Even weer onder de barbeelfanaten.

Barbeelwedstrijd 2009
Op 20 september 2009 wordt overigens weer een barbeelwedstrijd georganiseerd door Sportvisserij Nederland. Ik heb me samen met Nico Breevaart ingeschreven voor deze koppelwedstrijd en heb daar ontzettend zin in. Er schijnen reeds 80 inschrijvingen te zijn! Ben benieuwd hoe de organisatie de mensen allemaal op de kribben krijgt.

De barbeelperikelen zijn dus niet zo heftig als in 2007/2008, maar er komen zeker nog wat leuke barbeeltripjes aan. Mijn eerste barbeel van dit jaar is in ieder geval binnen. En ik moet zeggen. Dat beviel me wel weer heel goed!

7 reacties

 1. Nico schreef:

  Da’s weer even andere koek tussen al het zeeltgeweld door!!! Staat je goed hoor zo’n barbeel in je knuisten…
  Zeelt is een echte vechter op het binnenwater en barbeel is wat mij betreft sportvis nummer 1 voor op de rivieren!!
  Blijft echt verslavend om de strijd aan te gaan met zo’n vechtjas en dan zeker in zo’n mooie omgeving als rond de IJssel.
  Nog een maandje wachten dan mag je weer de (barbeelwed)strijd aan gaan op de Waal…heb er ook zin an!! groet Nico

 2. Tim schreef:

  Marcel leuk verslag!!
  Je hebt een goed geheugen zeg of schrijf je stiekem alles op 🙂
  Het was een moeizaame sessie maar dat houdt het barbeel vissen zo spannend!!
  Maar het is je gelukt om er 2 bij de veter te krijgen!!
  Op het moment zijn de aanbeten weer oudewetse poeiers en zijn ze weer gek op kaas!!

  Ik ben vorige week achter de zeelt aangeweest maar het is me niet gelukt!
  De vijver waar ik het geprobeert heb is 2jaar terug uitgebagerd werd mij na 2sessies verteld en de zeelt is er uit gehaald dus ik moet op zoek naar een nieuw water.. Ik wil graag weten hoe een dril van een 50+ zeelt is!! Ik heb in het verleden wel zeelt gevangen maar kleine maten!!
  Dan kan ik me nog meer vinden in jouw beleving..

  Groeten uut ’t zonnige oosten

 3. Ed schreef:

  Mooi verslag , zie er naar uit dat je weer achter vriend snoek aangaat.

  Gr Ed

 4. Ron schreef:

  Hey Mr. Pomp, top dat je toch weer even op barbeel bent geweest.
  Het blijft kriebelen hé en dan maar mooi even een dikke poefzak voor de gek houden het aas op de haak. Top man !

  GreetZ
  Ron.

  Enneh Tim, ….
  Pompie heeft een giga geheugen, ha ha ha ha.

 5. Harold schreef:

  Heej Pompie, mooi om jou weer eens met Barbeel in je handen te zien!
  Beviel het weer een beetje na al die mooie zeelten?

  Groet Harold

 6. Marcel schreef:

  @Nico: Hee Nico, was zeker super om weer even barbeel in de armpjes te sluiten.
  Morgen maar eens op een andere rivier proberen he. Tot straks 🙂
  @Tim: Hoi Tim, net als wat Ronald zegt, kan ik plaatjes aardig terughalen.
  Moet ook wel om een verslag te schrijven, dus laten we maar zeggen dat ik door de vele verslagen getraind ben hahaha. Tevens vind ik het leuk om dingetjes te onthouden, dus dat gaat wat makkelijker.
  Wat zeelten betreft is het bijna afgelopen. Misschien volgend seizoen een keertje meevissen? Lijkt me leuk.
  @Ed: Ed, na het zien van je mooie vissen (Check http://www.edborghoff.nl ) gaat het wel erg kriebelen hoor. Nog 8 weken en dan gaan we weer beginnen. Heb nog een leuke oude antieke hengel in het bezit. Kom ik later in een verslag op terug, want daar moet mee gevangen worden natuurlijk 🙂
  @Ron: Hee Ronnie. Ik was even vergeten hoe sterk die barbelen eigenlijk zijn. Blijft een spektakel om zo’n vis te drillen. Zie je snel Ron!
  @Harold: Heee Harry, zoals ik al zei geeft dit wel weer een kick hoor.
  Wat ook super is, is de bijbehorende omgeving. Dat blijft toch echt genieten hoor! Je gaat trouwens lekker met die bakken van barbelen van je. Ik hou het in de gaten.

 7. Pomp senior schreef:

  Pompmans,
  Zo je oude favoriet weer opgepakt, nou het zijn toch weer mooie 68 centimeters, dat is ons met de zeelt nog niet gelukt.
  Hoewel wij vorige week niet mochten mopperen met vijf stuks op een
  avond. Dus ik ben benieuwd welk PR het eerst gaat sneuvelen die van de zeelt of van jouw barbeel.
  Succes Pompmans

Laat een reactie achter