Mag ik nog wat duivenvoer


Verslag van donderdagavond 28 Juni 2007.
Ik voel spanning in mijn lijf. Een beetje dat zenuwachtige gevoel. Waarom? Er staat namelijk wat op het spel. Onze stek is namelijk schoongemaakt.
Grote takken liggen aan de kant en zelfs een half houten kratje is opgedoken. De discussie die van de week ontstond heeft me toch wel aan het denken gezet en ik hoop dat deze actie dan ook niet of in ieder geval weinig ravage heeft aangericht.

Pa en ik zitten inmiddels in de auto. Op de achterbank staat een emmertje duivenvoer en verder onze benodigde spullen. Het weer is goed, de zon schijnt fel en de wind staat zuidwest. Toch ben ik er niet zeker van. Vannacht heeft het namelijk weer hard geregend en dit heeft altijd nadelig uitgepakt. Het is vaak voorgekomen dat er dan nauwelijks of geen vis op de stek te vinden is na al die buien en ik snak alweer naar een paar dagen stevige zonnestralen.

Enfin, we komen op de stek en deze is gelukkig vrij. Met dit mooie weer heb je natuurlijk nog mooi weer vissers en je weet het dan nooit. Gelukkig is het etenstijd en vergroten we onze kans. Mazzel dus en we gaan uitpakken. Ik breng de emmer duivenvoer vast naar de waterkant en aangekomen besluit ik alvast een paar handjes te voeren. Het duurt toch nog wel
even voordat de vis op de stek is en wij moeten nog uitstallen en opbouwen. Zo gezegd, zo gedaan.

Ik zei het al. De zon staat goed te branden. Ideaal voor de zeelt en na 15 minuten optuigen en sjouwen gaat mijn pen te water. Pa vist met de vaste stok en matchhengel. De ruimte is namelijk beperkt om met meerdere hengels te vissen en ik besluit dus alleen met de pen te vissen. De pen gaat te water en ik sta in de zeeltmodus.

Al gauw zie ik het pennetje wiebelen en 30 seconden later zie ik deze langzaam weglopen. Mijn Penhengel staat krom en we roepen bijna in koor…”Dat is snel” Binnen 3 minuten sta ik met een kromme hengel en zo te zien is het…jawel…zeelt. Pa heeft zijn spulletjes net inliggen en komt helpen.

Ik ken inmiddels het ritueel van deze goudgele rakker. Eerst flink vechten en dan boven komen drijven. Zodra de vis boven het water uitkomt, slaat het met de staart om zo alsnog te ontsnappen. Niet dus!! Opvangen en moe maken. Pa schept en het is een mooie. De vis heeft uitzonderlijk grote lippen en meet 49 cm.

Dan beginnen we echt met vissen en 3 uur lang moeten we het doen met wat kleine voorntjes van Pa. Ikzelf krijg helemaal geen tik meer en ik ben bang dat het wisselende weer toch een behoorlijke stempel drukt op de vangsten. Ik vis 2 meter van de kant, 4 meter van de kant, zelf 10 meter van de kant, maar geen tik. We schuiven 4 meter opzij, naar links en naar rechts, maar het is weer hommeles. De vroege zeelt gaf ons hoop op een hele goede avond, maar bleek de enige nette vis van vandaag. De zon scheen daar mooi op de stek en zo zie je maar weer dat die beesten toch van een lekker zonnetje houden. Rond de klok van 9 besluiten we te stoppen. Het is mooi geweest.

Het zat ons niet mee en ik zei het al, we snakken naar een paar warme dagen. De afgelopen sessies met Pa waren niet om over naar huis te schrijven en hopelijk kunnen dit later nog eens compenseren met een paar mooi weer sessies.

Nog even dit. Eigenlijk is het nog veel te vroeg om conseclusies (Cruijf) te trekken, maar ik heb het idee dat het verwijderen van de takken niet zo desastreus is, zoals wij hebben gevreesd. Nog steeds denk ik dat deze stek op de aasroute ligt. En zolang er genoeg voedsel aangeboden wordt zullen ze terugkomen. Takken of niet.

4 reacties

 1. sander schreef:

  mooi mooi weer familie pomp.
  weet je wat ik denk,dat het steeds moeilijker wordt om een zeelt te pakken en dat je erg tevreden kunt zijn met zo erg regelmatig een te pakken.zo van horen en schrijven wordt de zeet veelal inheel uitzonderlijk maart,maar wel april mei juni gevangen en daarna houd het wel over.(hou anders de vangstberichten eens in de gaten,voor de gein)met deze conclusie:IK KRIJG STEEDS MEER EN MEER RESPECT VOOR JULLIE DA E ZO DE ZEELT BLIJFT VANGEN.keep going on!

 2. Koen schreef:

  Helemaal mee eens Marcel. Ik denk ook dat je op de aasroute vist. De takken zijn weg en misschien ook de beestjes, het voedsel van de zeelt, die daar graag tussen zitten. Dit maakt niks uit zolang jij maar voor ander voedsel zorgt. Maar misschien ben ik ook wel te snel met mijn conseclusies.
  En Marcel……lekkere dikke lippen man!! hehe. Mooi werk.

 3. Marcel schreef:

  Thanx Sander,maar nu is dat in ons geval minder moeilijk hoor.
  Het belangrijkste is dat je weet waar de vis zit. Daarna kun je je bevindingen en experimenten er op botvieren.Dat ik op dit moment een van de zeeltfans ben die daar NU specifiek op vist is mijn mijn mazzel.
  Het is ook een kwestie van er tijd in WILLEN steken:)

  @Koen: Mede ook door jou bevindingen vind ik dit soort experimenten heel erg interessant.
  En zo komen we er toch steeds meer over te weten 😉 Ik ben hier overigens nog niet klaar mee hoor.

  Oh ja, Sander.
  Eigenlijk kun je tot september goed op zeelt vissen hoor. We hebben nu de pech dat we wisselvallig weer hebben, want vorig jaar ving ik ze eind Juli. Het jaar daarvoor begin september. Allemaal op snikhete dagen overigens en daar heb je em al.
  Weersveranderingen in zeer korte termijn hebben wel degelijk invloed. Kijk maar eens wat deze weersveranderingen met ons doet. We blijven nu lekker binnen zitten omdat we toch het idee hebben dat het elk moment weer gaat regenen:)

 4. Pomps senior schreef:

  Hoi Mas, Nog even een paar dingen op een rijtje t.a.v. onze enkele vangst van

Laat een reactie achter