Maden vs Kaas (4-0)


Mark van de Waal is één van de barbeelvissers die al een jaar of 3 op barbeel vist. De topper staat misschien wat minder in de belangstelling als een Frans Vogels, Gert Broeze en Leon Haenen, maar dat betekent allerminst dat deze karpervisser zijn sporen nog niet heeft verdiend.

Zijn achternaam heeft hem kennelijk besloten de rivier de Waal te kiezen als thuisbasis en daarom leek het mij leuk eens aan de IJssel te vissen met deze “Heavy Weight” barbeeljager.


Foto 2: Altijd fijn om terug te zijn.
Het voelt fris aan wanneer wij de kribben bestijgen. De nevel hangt nog over het water en Mark kijkt zijn ogen uit. “Dit ziet er inderdaad mooi uit” en Mark maakt kennis met de omgeving waar ik van geniet.

We tuigen onze hengels op en net als altijd ben ik nieuwsgierig naar de montages van anderen.Wat ik eigenlijk al had verwacht, werd bevestigd. Markus vist ook met de safety clip, cool. Maar wat wil je ook, als karpervisser is het uit den boze om niet met een safety systeem te vissen.

Enfin, we vissen allebei met 1 hengel. Ik met mijn heavy feeder en Mark met zijn Fox Barbel Duo lite. Een prima afgewerkte stok overigens en de lijnen gaan te water. Mijn allereerste vraag aan Mark is wanneer hij was begonnen met barbelen en als antwoord krijg ik dat het zo’n 3 jaar geleden moet zijn. Targetwater was de Waal, blokje kaas aan de hair en gaan. Dagen van minimaal een vis of 4 waren meer regel dan uitzondering en de snoeiharde aanbeten waren volop aanwezig. Die snoeiharde aanbeten zijn momenteel een beetje zoek. Het komt regelmatig voor dat je tikken op de top krijgt, maar de grove dubbelklappers blijven tot nu toe uit.

Natuurlijk komen de verhalen over de 90ers en de meters naar boven en we zijn het er over eens. Het blijft mysterieus. Telkens verheugen we ons op een foto, telkens worden we weer
teleurgesteld, maar aan de andere kant maakt dat onze gevangen 80ers nog steeds bijzonder.

Mark is zelf ook in het bezit van de fel begeerde barbeelspeld. Zijn 80 plus vissen (ja, hij heeft er meerdere) ving hij al in 2007 en Mark is op dit moment in het bezit van de zwaarste Nederlandse barbeel die ik ooit heb gezien. De 7 KG “Heavy Weight Champ” is een prachtige Barbeel, massief en ontzettend imposant. Misschien wel de mooiste barbeel die tot nu toe is gevangen. Wat een bak!

Maar goed, we zitten al meer dan een uur verhalen te vertellen en er gebeurd gewoon helemaal niks. Geen tikjes, geen plukkers, helemaal niks en het is tijd om de maden uit de kast te halen. Mijn onderlijn vervang ik, de hair verdwijnt en ik prik de maden op de haak. Eigenlijk weet ik al dat dit gaat werken, maar zolang kaas nog steeds nummer 1 aas moeten we het toch proberen en de bos maden gaan te water.

Foto 3: Pomp bijt het spits af, prachtig vissie.
De zon schijnt steeds feller en al binnen 5 minuten begint de hengel te stuiteren. Snel pak ik mijn hengel en begin te drillen en zo te voelen is het er 1.
De vis duikt mooi diep weg, neem een stevige run en dan komt ze boven. Mark schept, we lopen snel naar de onthaakmat en de eerste 46er is binnen. Cool!

Foto 4: Gevoelig bekkie, met prachtige snorharen.
“Mmm, barbeel op maden?”, ik hoor mijn gast denken en we vissen verder.
Binnen 5 minuten weer een aanbeet en dit keer mag Mark drillen. De aanbeet was snoeihard, maar we worden weer gefopt door een 40er en nummer twee ligt nu op de kant. Mark is nog niet overtuigd en wacht nog even met de switch.

Foto 5: Het water was goed helder.

Als ik mijn 3e aanbeet op de maden krijg, wordt het spannend. Dit keer een grote en de vis vecht goed. Maar voordat de vis de kant bereikt is het al over, een losser. Het vlees werd kennelijk niet goed gehaakt.

Foto 6: Mark aan zijn IJsseldril.
Mark switched nu ook naar maden en gebruikt de Magotclip. We hadden eerst de Safety clip, nu weer een maggotclip. Rustig maar mensen, het is een soort ringetje die je aan je hair hangt en aan dat ringetje rijg je maden. Er liggen nu 2 hengels te water, beiden met maden beaasd, maar het is mijn hengel die stuitert.


Foto 7: Niet groot, maar wel sterk.Toch onvoorstelbaar zo klein en zo sterk.
Terwijl ik wat consumpties pak, grijpt Mark de hengel die getrakteerd wordt op wederom een snoeiharde aanbeet. Hebbes…en de vis spurt er als een gek vandoor. Even later ligt de 3e
40er op de mat en we moeten toegeven dat de vissen vechten als grote vissen. Niks geen makkelijke binnenhalers, echte vechtersbazen en dat doet ons goed.


Foto 8: Prachtige barbeel. Kijk die mooie gekleurde vinnen.

Een paar minuten later liggen er 2 hengels in de steun, we vissen nu beiden met maden op de haak en Mark krijgt een zwieper. Dit is een grote vis, schatten we, maar al gauw wordt de pret bedorven. De onderlijn is kapot geschuurd en we balen allebei. Het schepnet mag weer weggelegd worden en we nemen even pauze. Er volgen nog een voorn en 2 x Kolblei (kolbus kolbus) en we hebben een actieve dag..

Foto 9: IJssel is vooral Kolblei water en reken maar dat ze sterk zijn.

Wanneer we gedwongen pauzeren, hebben we het nog even over de Meerval.Steeds vaker worden er meervallen gevangen, ook aan de IJssel zijn ze gesignaleerd en aan de Waal schijnen ook joekels gevangen te worden, misschien een leuke uitdaging?? You’ll never know 🙂

Foto 10: Daar komt de laatste barbeel van de dag, mooie foto.

We hebben nu alles op maden gevangen en er is nog even tijd. Mark blijft aan de maden, terwijl ik het nog eens met de kaas wil proberen.
Ik ben blijven voeren met die gele dobbelsteentjes en wil kijken of ze het nu eindelijk doen. We liggen nog geen 10 minuten in of Mark is bezig met zijn zoveelste dril. Deze vis is sterk en maakt goed gebruik van de stroming. De hengel staat hoepeltje rond en meneer van de Waal heeft een pracht dril.

Foto 11: 58 cm Barbus Barbus

Uiteindelijk houdt de fluorcarbon het goed i.c.m. de maden op de haak en ik mag voor de zoveelste keer mijn rol als schepper vervullen. 58 cm IJssel Barbus op conto van Mark en we beëindigen deze sessie om 12 uur. Voor de zoveelste keer is de constatering bevestigd. 1,5 uur geen tikkie gehad op de kaas. Wanneer we switchen naar maden hebben we binnen het half uur 2 vissen .Je mag dus concluderen dat ze er gewoon zijn, maar op dat moment de kaas links laten liggen en zich storten op maden


Foto 12: Pomp nog even met zijn mini barbeeltje

Je gaat je steeds vaker afvragen in hoeverre de barbelen kaas al gaan associëren met gevaar of iets dergelijks. Het kan toch niet zo zijn dat er dressuur heerst op zo’n groot water, ik bedoel, er zijn zoveel barbelen. Die hebben lang niet allemaal een blokje kaas gezien. Het blijft tot nu toe nog een raadsel. Misschien dat we daar op lange termijn achter komen. Tot die tijd is het toch een kwestie van variëren, variëren en nog eens variëren.

Mark, ik hoop dat je het naar je zin hebt gehad aan de IJssel. De Waal is top en heeft zijn eigen charme, maar je hebt zelf gezien wat voor rust de IJssel uitstraalt. Ik hoop dat je je visgebied ook uitbreid met stekken aan deze rivier, want dat je daar ook goed barbeel kunt vangen, heb je inmiddels zelf ervaren.

Bedankt voor de gezelligheid, we’ll meet again. Mission Accomplished en jawel, aan de Maden.

Tip: Mensen neem dus ook maden mee naar de waterkant hahaha 🙂

10 reacties

 1. Tim aka IamBarbeel schreef:

  Marcel weederom een super verslag!
  En een zeer mooi stukje ijssel!

 2. dick schreef:

  Marcel ik heb nog nooit een barbeel gevangen met maden als aas. Ik ben ook een visser die niet van de kaas af te krijgen is.
  Maar na dit goede artikel te hebben gelezen ga ik het zeker ook proberen.
  Altijd een beetje bang voor bij vangsten,ik wil puur barbeel vangen en geen andere witvis.

  p.s. moet je dan ook voeren met maden?

  Groet Dick

 3. pieter beelen schreef:

  Maden mogen absoluut niet onderschat worden.
  Voeren met maden hoeft niet perse, veel voeren trek vaak wel op den duur schooltjes barbeel. Witvis bijvangsten vallen reuze mee als je met 10 maden op de haak vist.
  Kaas is lang niet heilig meer. Popup boilies in felle kleuren? zoete mais! pelltets! Rivierkreeftjes uit de supermarkt? er zijn nog genoeg mogenlijkheden.

 4. Marcel schreef:

  @Dick: Precies Dick, net wat Pieter zegt.Meestal pak ik een haakje 6 en prik daar een made of 8 op. Heb je een mooi klompje gemaakt voor de grotere vis. De bijvangsten vallen echt mee hoor, check de vorige 2 verslagen.

  Het is natuurlijk ook een kwestie van “Waar plaats ik mijn aas?”
  Tussen de kribben bevinden zich meerdere soorten vis, dan vol in de stroming, toch? 🙂

  Ik voer overigens ook met maden, Dick.
  Maar dat is weer persoonlijk.

  @Hoi Tim, thanx man, zie je gauw.
  @Pieter: Hoi Pieter, Thanx voor je bijdrage
  Kan niet wachten op het volgend verslag hehehe

 5. Mark van de Waal schreef:

  Het is een leuk verslag geworden Marcel, top! We gaan snel weer een keer, vond het gezellig maar dat wist je al.

  V.w.b. de bijvangsten; die vallen idd 100% mee, ik vind het persoonlijk niet erg om b.v. kolblei te vangen. Je stekkeuze is natuurlijk om een factor om rekening me te houden als het gaat om bijvangsten.

 6. Marcel schreef:

  Mark, we gaan dit snel overdoen, heb nu de smaak te pakken hahaha

  Overigens vind ik zo’n kolbus ook geen straf hoor.

 7. Harold Zeebregts schreef:

  Mooi stuk Marcel!

  Ben ook al een tijdje met Maden aan het vissen, soms met een duidelijk beter resultaat dan aan de kaas.
  Gisteren met de forum-dag was de enige (!) aanbeet die ik kreeg ook aan de maden!

  Groet Harold

 8. Wolf schreef:

  Wat een prachtig verhaal, enneh maden zitten bij mij ook in het assortiment, ha ha,…

  Die kolblei mag er trouwens ook wezen, prachtige vis ook, heb er veel gevangen met de feeder.

  GreetZ
  Ron

 9. Volkmar schreef:

  Ha Marcel,

  Tjonge wat een heerlijke foto’s van prachtig weer langs die mooie IJssel. Dat is toch wel even anders dan tot je oren in een warmtepak. Mooie serie barbelen ook en die kolbleien zijn inderdaad kenmerkend voor de ijssel.

  Groet,
  Volkmar

 10. Marcel schreef:

  @Volkmar: Je weet het he, mocht je een keer met een feederhengel op barbeel willen stoeien, dan weet je me te vinden. Zou wel een gaaf gezicht zijn om je te zien drillen met een 4,50 meterstok hahaha

Laat een reactie achter