Kaasie


In de koelkast ligt een blok kaas. Nou weet ik inmiddels van collega’s dat je een blok kaas nooit in de koelkast moet leggen (Schijnt iets met rijpen te zijn), maar bij ons ligt de kaas altijd in de koelkast. Als visser associeer ik kaas sinds 2007 altijd met barbeelvissen. Hoezo 2007? Wel, het was het jaar dat ik mijn allereerste barbeel ving.
Op de bonnefooi reed ik richting IJssel met een medium feeder en een blok kaas. Nooit gedacht dat ik nog eens verslaafd raakte aan de barbus barbus.
Genoeg over het verleden. Je kunt wel een beetje raden wat ik in september 2014 heb gedaan. Ik had een vrije middag opgenomen, ben naar de IJssel gereden en ben gaan vissen.
Vier uurtjes heb ik naar de hengeltoppen staan te staren. Hopend op een barbeelrun. Hopende op een aanbeet. En de aanbeet kwam.

Kaas uit het vuistje.

Wat ik echter was vergeten was dat ik toch wel aardig zwaar moet vissen. Met 18/00 trekkracht, gaat je nylon het niet redden.En zo geschiedde dat ik bij de eerste aanbeet meteen een nieuwe onderlijn kon gaan knopen.  Maar de ramp was nog niet compleet. Ik had alleen maar 18/00 meegenomen en ik kon mezelf achteraf wel voor mijn kop slaan. Ik kreeg die dag namelijk 3 extra aanbeten. Er gingen drie vissen door mijn lijn en de vierde en tevens de kleinste, bleef hangen. Ik was kanslooos, maar gebrand om een volgende keer terug te komen.

Het is 8 september 2014. We zijn nog geen week verder of ik zit er weer. Dit keer is het 28/00 waar ik mee vis en heb er het volste vertrouwen in dat het vandaag goed gaat komen.
Ik vis 1 hengel met kaas, de ander met een pellet. Vroeger heb ik aardig wat barbelen gevangen op kaas, waarom zou ik het niet nog eens proberen met hetzelfde aasje?
Nou moet ik eerlijk zeggen dat mijn vertrouwen in pellets eerst weer moet aanwakkeren hoor, maar ik weet uit ervaring hoe succesvol kaas kan zijn tijdens een instantsessie.

Enfin, ik zit nog geen kwartier op mijn stoel of er staat een hengel te stuiteren. Meteen pak ik deze op en voel het karakteristieke kopschudden. Kenmerkend is tevens dat de vis vlak voor de kant maar blijft duiken. Man, wat zijn die vissen sterkt. Wanneer de vis bovenkomt verbaast het me dat het een niet al te grote vis is.
Dit vissie van 54 cm heeft me zojuist alle hoeken van de krib laten zien. Geweldig toch.

Mooie barbelen.

Je raadt het al. De vis is gevangen op kaas. Gewoon een blokje van 1 bij 1 aan een hair en gaan. Zo makkelijk kan het soms zijn. Vergeet echter niet dat het een taaie visserij is.
Er zijn dagen dat je geen tikkie krijgt en soms gaan ze helemaal los. Maar dat is vissen.
Enfin, we zitten nog steeds op de krib en volgens mij heb ik contact met een groepje barbelen die op de visstek zit. In zeer korte tijd vang ik drie barbelen, waarna het 1,5 uur genadeloos stil blijft.
Ik besluit te verkassen. Het zogenaamde kribhoppen.

Zelfs de kleintjes zijn welkom.

Kribhoppen.
Met kribhoppen wordt het volgende verstaan. Je hopt als het ware in zeer korte tijd, van krib naar krib. Vist er een half uur en bij geen aanbeet, verkas je naar de volgende krib.
Je kunt het vergelijken met pennen en voerstekjes maken. Zoeken waar de vis uithangt. Dat wil nog wel eens voor verrassingen zorgen.Toch ben ik meer een man van een voerstek maken op één plek, onderhouden en daar de hele dag zitten. Het vraagt nogal wat om je kamp telkens te moeten afbreken en optuigen. Het loont om licht bepakt te gaan kribhoppen, anders is het bijna niet te doen.Ik hop dus naar de volgende krib. Om een lang verhaal kort te maken. Ik krijg me toch een run, maar tot mijn grote verbazing krijg ik lijnbreuk. Hoe bestaat het?
Verbouwereerd blijf ik achter en dat zet me aan het denken. In het uurtje dat ik op de krib zit vang ik nog een verdwaalde kolblei en dan is mij vistijd voorbij. Met 3 barbelen en 1 kolblei mag ik niet klagen, maar die lijnbreuk zit me niet lekker. We komen snel terug. Dat vuurtje is aardig aangewakkerd. Ik moet kaas inslaan. Dat is duidelijk…

4 reacties

 1. Bart schreef:

  Hey Marcel top dat vispomp weer te volgen is

 2. Marcel schreef:

  Hee Bart, jij hebt me weer snel gevonden:) Ben net een weekje online.
  Zal zo nu en dan weer eens een verslagje plaatsen, maar niet zo fanatiek als vroeger hoor. Leuk dat je weer meeleest.

 3. Kees Suurd schreef:

  Ha die Marcel,

  Mooi om te zien dat je ook de rust en tijd hebt weer gevonden om af en toe naar het water te gaan.
  Bij mij lijkt het ook de goede kant weer op te gaan na een intensieve afgelopen 3 jaar.
  Dit jaar ga ook ik de draad weer oppakken, beginnende met een week samen met mijn broertje naar Frankrijk.
  Wat daarna komt zien we dan wel weer maar zeker ook een paar keer naar de IJssel om achter de Barbussen aan te gaan.
  Ook licht het in de planning om richting het oosten te gaan want ook daar zwemmen heel wat mooie vissen rond.

  Groet,n uut Nieuw Weerdinge

 4. Marcel schreef:

  Hoi Kees, leuk ook weer van jou te horen. Tja, het is wel veranderd hoor. Ik ga nu vissen en stukjes schrijven wanneer het me weer uitkomt hoor. Iets andere prioriteiten dan een paar jaar geleden he. Maar dat is het mooie van deze hobby. Vissen kunnen we tot we onze 80e, als het niet meer is. Succes ook met jou visserij en wie weet een keer tot aan de ijssel.

Laat een reactie achter