(K)aas op de haak met Gert Broeze


Verslag van donderdag 1 mei 2008.

Gert Broeze is 1 van de weinige barbeelvissers die het heeft gepresteerd om elke maand van het jaar barbeel te vangen. De topper vist net als onze grensmaasvissers met (k)aas op de haak en twijfelt er niet aan om over te stappen naar het hairsysteem. Pomp mocht een keertje mee en dus werd er met kaas op de haak gevist.

Het begon allemaal met VisTv en verschillende artikelen in de Witvis Totaal en TotalFishing.
Leon Haenen dobberde wat rond aan de Grensmaas, Gert Broeze en vismaat Wim beleefden prachtige dagen aan de IJssel, terwijl Frans Vogels pionierde aan de Waal.
Na het zien van VisTV en lezen van deze stukjes trok ik naar de IJssel en zo begon voor mij de barbeelverslaving.

Nu, bijna een jaar later ben ik supertrots dat ik met Leon Haenen, Frans Vogels en…..Gert Broeze heb gevist. Ontzettend cool!!!!Het verslag met Gert Broeze lees je hieronder.

Het is al licht en ik zit een uurtje achter het stuur.
Dan zie ik de rivier waar het allemaal mee begon, de IJssel richting Zwolle.
Het doet me goed wanneer ik langs de zilveren kronkel rijd en automatisch draait mijn hoofd richting water.
Ik kijk altijd naar potentiële stekken, ookal zal het hier niet gebeuren. Het is een soort tik geworden.

Foto 2: De IJssel en zijn prachtige natuur.
In de verte staat een auto.Ik weet niet of het Gert is en ik laat de ‘Vispomp Mobiel’ langszij rollen.
Het gezicht komt me bekend voor en Gert draait een sjekkie.

Al snel tover ik een glimlach om mijn mond, beetje onwennig geef ik Gert een hand en een prachtig accent zegt mij gedag.
Het doet me altijd weer goed om een Oosters of Noordelings accent te horen.
Als geboren en getogen Drent ben ik het gewend en het klinkt mij als muziek in de oren, ook al zou je dat op het eerste ogenblik niet van me zeggen.

We rijden vervolgens naar de stek en pakken onze spullen uit.
Gewapend met 1 hengel en een blok kaas maakt Mr. IJssel zich gereed en ik kijk met grote belangstelling naar het hele gebeuren.
Wat meteen opvalt is de stugge hengel waarmee Gert vist. Ik weet het merk niet meer, maar had begrepen dat het import was.
De hengel bestaat uit 2 stukken en het bovenste deel is dikker dan de Avon top die ik normaal gebruik. Dit is een hengel voor het echte zware werk.

Ik vraag Gert de oren van de kop en het 2e dat me opvalt is dat hij vist met kaas op de haak.
Jawel, weer iemand die met aas op de haak vist en ik val bijna van mijn stoel.
Even alle gekheid op een barbeelstokje. Gert heeft ook altijd met het (k)aas op de haak gevist en ziet geen reden om te switchen naar het hairsysteem.

Foto 3: Waar is de haak? Precies, helemaal verstopt.
Eigenlijk geef ik hem helemaal gelijk, want ik heb nu al bij meerdere vissers gezien dat je er gewoon goed barbeel op kunt vangen.(Zie Ardennen, Grensmaas)
Er is wel 1 klein verschilletje met de sessies die ik aan de Grensmaas en in de Ardennen heb gezien. Gert vist met kaas i.p.v. smac. Ik ben heel benieuwd en zelf besluit ik in eerste instantie met het hairsysteem te vissen. Daar zitten we dan. Het water staat nog steeds hoog, maar we gokken het er op.

Foto 4: Gert, bezig met de eerste dril.
Al heel snel krijgt Gert een aanbeet en het is meteen hangen. Ik sta perplex, want had op een moeilijke dag gerekend en snel pak ik het schepnet. Door de hoge waterstand is het moeilijk drillen en de vis probeert zich vast te zwemmen tussen de basaltblokken.
Toch weet Gert de eerste vis naar de kant te brengen en ik schep de vis. Yes!!!!

Foto 5: De eerste mooie vis is een feit.
Foto’s worden geschoten en ik wil zelf ook nog even met de 2 snorremansen op de foto. Je zult zien dat dit de enige vis van de dag is en ik grijp mijn kans.
Wanneer de vis is teruggezet ben ik wel heel nieuwsgierig geworden en laat Gert nog maar eens zien hoe hij met kaas op de haak vist.
Eigenlijk is het best makkelijk, vertelt Gert. De kaas wordt als het ware om de haak gekneed en het is vissen maar. Nu nog op het juiste tijdstip aanslaan.

Foto 6: Pomp wil ook nog even op de foto, het zal maar de enige vis zijn.
Ik heb het wel eens eerder gezegd. Ik houd wel van actief vissen.
Dobbertje kijken vind ik super. Aas op de haak komt inmiddels aardig in de buurt en na 3 uur zonder aanbeten, gooi ik het roer om.
Gert doet mij een stukje kneedbare kaas, ik knoop een onderlijn zonder hair en heb goede hoop. Let the games begin.

Foto 7: Typisch IJssel beeld.
Ik kijk nu gespannen naar mijn topje,maar het is Gert die een aanbeet krijgt en Big Broeze staat weer te drillen.
Dit is een grotere vis en ook deze probeert zich vast te zwemmen tussen de basaltblokken. Omdat het water zo hoog staat moet er echt hoog gedrild worden en dan krijgt de vis het toch voor elkaar zich vast te zwemmen en ontstaat er lijnbreuk. Ai !!
Gert blijft nuchter en ziet nog wel kansen, maar de aanbeten blijven verder uit.


Foto 8: Ook ik met kaas op de haak.
Het wordt tijd om te verkassen en de karavaan trekt voort. Het prachtige weer waar de dag mee begon wordt nu afgewisseld door korte regenbuien, maar wij zijn niet voor een gat te vangen.
We bouwen ‘Kamp Broeze’ weer op en onze lijnen liggen weer in het water.

Pomp is nu ook met 1 hengel aan het vissen, kaas zit op de haak en ik wacht met spanning af.

Foto 9: Jaaaaaaaa, eindelijk drillen.
Terwijl Gert en ik praten over van alles en nog wat, krijgt mijn hengeltop verschillende tikken en ik sla aan. Wanneer ik de hengel naar achteren sla, giert mijn slip het uit, omdat ik deze te los had staan, maar gelukkig is de vis nog gehaakt.

Foto 10: Prachtige 61 cm barbeel.
Gespannen kijken Gert en ik naar de top van mij heavy feeder en dan zien we het bekende bonken. Yes!!!
De vis begint te bewegen, zwemt voor de kant langs om vervolgens weer weg te duiken. Dan duikt ze achter een steen, zit vast, komt los en zit weer vast. Toch krijg ik haar weer los, maar ik ben er niet gerust op. Snel schept Gert de vis. De vis is prachtig voorin gehaakt, meet 61 cm en is mooi wit van kleur.
Foto 11: Mooi voorin gehaakt met een bekend haakje.
Gert schiet mooie platen en snel laat ik de vis vervolgens te water.
Wanneer ik mijn onderlijn inspecteer schrik ik toch wel even.
Door het schuren is de lijn net onder de lus gaan rafelen en hangt nog met een miniscuul stukje aan elkaar. Ik heb echt gezwijnd en ben daarom ook superblij met deze vis.
Foto 12: Nog maar eens, omdat ik em zo mooi vind.
Inmiddels krijgen we weer wat regenbuien op ons dak en Gert draait weer een sjekkie. Wat is het hier toch mooi en ik geniet met volle teugen van de prachtige omgeving. We praten over de manieren van vissen, over de Waal, IJssel en de Grensmaas, de populariteit van het barbelen en het vangen in de winter.

Foto 13: Ik heb het naar m’n zin.
Wanneer het droog is besluiten we te stoppen. De aanbeten blijven al een tijdje uit en we hebben allebei vis, het is goed zo.
We babbelen nog even na, geven elkaar een hand en dan scheiden onze wegen.

Grote stapelwolken drijven langs de doorkomende zon en in gedachten zit ik nog aan de IJssel.
Ik heb wederom gezien dat aas op de haak zeker niet onder doet voor het hairsysteem. Ik denk zelfs dat je meer aanbeten ziet en zeker voelt. Het hairsysteem zal ik zeker blijven gebruiken, omdat het voor mij gewoon werkt en omdat ik daar nog steeds heel veel vetrouwen in heb. Toch zullen er wat onderlijntjes in mijn koffer zitten zonder hair. Het heeft na de Ardennen, Grensmaas en de IJssel weer enorm veel indruk op me gemaakt.

Gert, ik wil je heel hartelijk bedanken voor je gastvrijheid. Ik vond het super om samen te vissen en ik vond het geweldig dat ik even in de keuken van Gert Broeze mocht kijken. Heb weer erg veel geleerd en hoop dat we nog eens samen gaan vissen in de toekomst.

Super bedankt en Goud goan 🙂

p.s. Kijk ook even naar het filmpje ‘Barbeelaanbeet‘ van Gert Broeze.

18 reacties

 1. Jos R schreef:

  Hoi Pomp
  Je maakt het weer spannend.
  Als jij mooie foto’s hebt, dan heb je vast wel weer gevangen. Ik ben benieuwd ?
  Groeten Jos

 2. Wolf schreef:

  W.T.G. Pompie,…..

  Je krijgt het toch weer voor elkaar om een mooie barbeel te vangen.

  Ik merk wel dat ze op de Ijssel al groter van formaat zijn, op de Waal blijft het nog een beetje rond de 50cm hangen.
  Maar Barbeel is Barbeel ongeacht de grootte.

  Top mannen !

  GreetZ
  Ron

 3. Rinko Oosterveen schreef:

  Prachtig slootje is de ijssel toch, he?

  Marcel wat is tot nu toe jou favoriete water: de waal, de ijssel ,de grensmaas, of toch de ardennen? aangezien jij al heel wat verschillende wateren dit seizoen hebt mogen bevissen.
  En welke techniek heeft jou voorkeur?

  Super Marcel en Gert!!!

  Nog eventjes, en dan mag ook ik het eens proberen om op een ander water als mijn thuis water de ijssel, een barbeel te mogen drillen.

 4. Marcel schreef:

  @Jos:Hoi Jos, ik ben nu wel overtuigd van het effect van aas op de haak hoor. Ik begin het nog leuk te vinden ook hahah
  @Wolf: He Ronnie, met een goeie gids en goed opletten kun je dus kennelijk ver komen he hahaha. Het wordt de komende dagen warmer, dus het zal ieder moment wel los gaan barsten met grote vangstmeldingen aan de waal en ik gok dat de eerste van 60+ cm van jou komt 🙂
  @Rinko: Hoi Rinko,
  Wat mijn favoriete water is? Toevallig ben ik een stukje over de verschillende wateren en aasaanbieding aan het schrijven en zal dat hier ook gaan plaatsen, maar ik kan wel zeggen dat dat de IJssel mijn favoriete water is. De kribben zijn kort, je kunt makkelijk kribhoppen en je zit dichtbij de weilanden. De mooie omgeving geeft me altijd rust en er is nauwelijks vuil t.o.v. bijvoorbeeld de Grensmaas. De waal heeft natuurlijk zijn eigen charmes, maar is zo bruut, de kribben zijn lang en liggen ver uit elkaar. Daar is de IJssel inderdaad een slootje bij.
  De Grensmaas ken ik niet zo goed, omdat ik maar een beperkt stuk heb bevist, maar wat me vooral opviel is de enorme hoeveelheid troep aan de kant ,ondanks dat er een enorme vari

 5. Willy schreef:

  Marcel ga je nog op snoek ofzo vissen want alleen die barbeel blijft een beetje eentonig

 6. Marcel schreef:

  Hoi Willy,het snoeken gaan we in december pas weer doen. Ik mag al wel verklappen dat ik stiekum alweer 2x aan het pennen ben geweest in een nieuw watertje met veel plompebladen. Roofblei gaan we ook nog doen, maar dat iets later in het seizoen. Tot die tijd ga ik me nog even vermaken met zeelt of misschien wel karper en natuurlijk de barbeel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje verslaafd ben geraakt aan die barbus barbus. En tja als ik mijn tijd moet indelen, kies ik toch voor iets dat ik leuk vind. Sorry Willy, nog even geduld dus. 🙂

 7. sander schreef:

  mooi verhaaltje weer man.
  goed aantal vissies zo, na een tijdje niks vangen?
  bij foto 10 ben je aan he drillen,is jou dat ook al eens opgevallen,een aanbee op het moment dat er een boot voorbij komt!had ik wel erg veel in het binnenwater,vooral met de grotere boten.het begint weer erg te kriebelen bij mij,snoekbaarzen,belly boat,of palingvissen.met toch maar weer eens tijd gaan maken.

 8. Pomp senior schreef:

  Goud doan jonges,
  Gert je hebt Pompmans toch kunnen overtuigen dat je met aas op de haak ook prima vangt even als Jos onze Limburger natuurlijk.
  Je ziet maar weer de Wijzen komen uit het oosten niet waar.
  Maar het belangrijkste is wederom een prachtige visdag.

 9. Koen schreef:

  Mooi werk Marcel en Gert! Ik ben benieuwd hoe je over een jaar tegen de verschillende technieken aankijkt Marcel? Ik vind het nog steeds leuk om te volgen hoor….dat barbelen bedoel ik dan h

 10. dick schreef:

  Marcel een mooie barbeel daar aan de prachtige rivier de IJssel. En dat gevangen met Mister IJssel himself. De manier van vissen die Gert toch elke keer weer barbeel opleverd is vrij simpel maar wel doeltreffend. Het heeft mij de afgelopen zomer ook mooie barbeel opgeleverd.
  En ik vis nog altijd met een vast haak systeem
  Een plat botlood een kraaltje en een onderlijn lus in lus geknoopt met de hoofdlijn.

  proficiat mannen met deze mooie barbelen.

  groet dick

 11. Marcel schreef:

  @Sander: Hee Sander, ik heb je een pm gestuurd. Van die boten klopt wel. Zeker met die grote duwboten moet je goed opletten. Het komt regelmatig voor dat je dan juist een aanbeet krijgt. Is al menigmaal voorgekomen. Alles wordt dan meegezogen. Ben benieuwd naar je bellyboat ervaringen man
  @Pa:Was een prachtige visdag, mooie omgeving overigens. Zou je ook wel weer zijn bevallen.
  @Koen: Koen, ik heb zoveel ervaring in amper een jaar opgedaan. Echt ongelofelijk. Ik had natuurlijk een favoriete techniek, maar door het vissen met andere barbeelvissers veel te weten gekomen en veel dingen gezien die ik nog moet proberen. Erg interessant allemaal.
  Ik krijg zo wel een hele andere kijk op het witvissen. Overigens ook wel leuk te horen dat het mensen toch nog wel interesseert. Ik zei het al, ben ook al stiekem bezig met pennen. De eerste vis moet nog komen.
  @Dick: Hoi Dick. Wat de IJssel betreft zijn er nog weinig vangstmeldingen. Ik lees en hoor dat er toch wel gevist wordt aan de IJssel maar dat de barbeel nog niet echt wil of gevonden wordt. Ik mag me daarom ook gelukkig prijzen met de vissen die we die dag vingen. Overigens is het ook wel zaak dat de vis er ligt hoor. Je kunt uren in je badkuip vissen, maar als er niks zit, zullen ze niet bijten he 🙂
  Het is nog altijd gissen waar ze in grote getale zijn gebleven.
  Wat het aas op de haak betreft. Ik ga er mee experimenteren, maar blijf ook wel met vastlood vissen. Hoop dat het snel losbarst aan de IJssel, op de waal zijn de eerste meldingen weer binnen.

 12. Tsak schreef:

  Hey Marcel, ben toevallig hier komen buurten. Mooie vissen die barbelen. Die kneedbare kaas is een superaas. Ik heb vroeger vaak lopen knutselen om aan aas te komen, omdat ik spontaan zin had om te vissen.

  Wellicht overbodig, maar ik weet nog dat ik gewoon een paar plakjes jonge kaas net zo lang kneedde, af en toe wat bloem erbij toevoegde, tot het geheel een mooi deegje vormde. En ja, ook op de haak struinend over de grachten en havens in en rond A’dam. Vangsten waren wel heel gevari

 13. Marcel schreef:

  @Tsak: Hee tsak leuk dat je even komt buurten zeg. Tja, barbelen en kaas. Het is aas nummer 1 aan de Waal een aan de IJssel. Wonderaas gewoon.

  Overigens zijn die trucjes van vroeger nog helemaal niet zo gek hoor en leuk te horen by the way. Ik bedoel, toen werden de vissen toch ook gevangen he. Dat ik nou zit te struinen aan de rivieren i.p.v. de lokale slootjes of grachten komt eigenlijk op hetzelfde neer he. Leuke info man.

 14. Tsak schreef:

  Hey Marcel, you got that right.. the good old days. hahaha, niet dat we zo oud zijn 😉

  Ik vind dat je het bloggen leuk doet en zal zeker regelmatig blijven komen buurten. je had het over een update wijden aan de rivieren, ik kijk er al naar uit. Ook je andere avonturen.

  Een paar weken geleden heb ik ook maar besloten om mn hengels uit het vet te halen en ben al druk wezen peilen en voeren. Van de week volgen de eerste paar sessies.

  tot gauw!

 15. frans vogels schreef:

  Marcel en Gert,

  toch weer gelukt om wat barbelen te scoren. En dat zonder hair..Momenteel vis ik niet anders. In mijn begin maanden op de waal viste ik ook met de kaas op de haak. dit leverde soms een 25 aanbeten per uur op. Je moest het juiste moment van aanslaan bepalen. Vaak sloeg je mis,puur omdat de kaas te stevig was denk ik. Ik had toen een score van ongeveer 25-30 %. Als je met het aas op de haak vist krijg je veel meer aanbeten, maar ook op niet elke beet kun je slaan, vandaar ook die lage score. in mijn tweede jaar ben ik overgestapt op de hair. Sindsdien krijg ik in een goede periode maar 5-7 keer beet per uur. verschil is wel ik heb nu een score van meer dan 95%. Bijna elke aanbeet wordt nu verzilverd. Dat ook mede doordat het hairsysteem een zelfhaaksysteem is.Elke keer dat een bar

 16. frans vogels schreef:

  beel nu aan mijn aas zuigt, wordt de haak automatisch in het vlees gezet.
  Ik moet zeggen vissen met het aas op de haak maakt het wel spannender, en je moet geconcentreerder zijn. Ook krijg je veel meer aanbeten, de zgn sabbelbeten zie je wel, maar zijn niet te verzilveren.
  Nu met het hairsysteem, hoef je in feite niet op te letten, de barbeel wordt al gehaakt. Als de hengel staat te stuiteren hoef je alleen maar binnen te halen.

 17. Gert schreef:

  Op de haak of de hair? Een ochtend vissen met Pomp maakt nog veel reactie’s los over dit onderwerp. Was is nu het beste? Heeft alles te maken met pers. voorkeur, manier waarop je vist ( 1 of 2 hengels) en waar je vist. Persoonlijk vindt ik het zelf zetten van de haak het mooiste. Hand op de hengel, zie je de aanbeet niet ( omdat er iets moois voorbij komt) dan voel je hem wel. Wat de missers betreft; we kennen het ’trukje’ inmiddels vrij goed en hebben geregeld een 100 % score.
  Met 2 hengels op een rivier als de Waal is de hair effectiever.
  ‘De manier’ bestaat niet. Belangrijker is dat je vertrouwen hebt in je systeem en je aan kunt passen wanneer de omstandigheden daarom vragen.

 18. Gert schreef:

  Gefeliciteerd

Laat een reactie achter